"Ska denna kostnad redovisas på bilaga till deklarationen?"

Öberg: Hjälper en god vän med hennes deklaration som är en helt vanlig deklaration med arbetsinkomst, resor till och från jobbet, lite ränteavdrag och fastighetsavgift.
Utöver bostadsfastigheten finns bl a en jordbruksfastighet som inte är någon drift på sedan många många år. I slutet av år 2020 erhölls förhandsbesked från byggnadsnämnden att vännen kan begära avstyckning genom lantmäteriet av minst en tomt. På jordbruksfastigheten finns varken inkomster eller utgifter förutom i år denna kostnad på 7-8.000 kr för förhandsbeskedet. Ska denna kostnad redovisas på bilaga till deklarationen? Eller är det bara en kostnad som redovisas ett senare skede. Tack på förhand!

SVAR:

Hej Öberg!

För en jordbruksfastighet, som är en näringsfastighet, gäller de allmänna reglerna om avdrag i näringsverksamhet. Det innebär att som huvudregel för vad som ska dras av i inkomstslaget näringsverksamhet, gäller att avdrag medges för utgifter för att förvärva och bibehålla inkomster. I skattereglerna finns inga speciella regler om kostnader för förhandsbesked gällande som i den aktuella frågan. Frågan om lantmäteriutgifter har prövats och där gäller kortfattat att lantmäteriförrättningsutgifter med anledning av en fastighetsbestämning är omedelbart avdragsgilla. En sådan utgift kan inte betraktas som anskaffningsutgift för fastigheten och medför i regel inte heller att fastighetens värde ökar. Avdrag har medgetts för utgift för en gränsbestämning som inte hade ett direkt samband med en gränstvist, ett skifte eller en avstyckning. Omedelbart avdrag medges även för lantmäteriförrättningsutgifter i samband med omarronderingar, som är ett led i jordbrukets eller skogsbrukets yttre rationalisering. Annan utgift för lantmäteriförrättning avseende mark, t.ex. i samband med avstyckning, sammanläggning eller klyvning, är inte omedelbart avdragsgill. Din fråga, för din vän, är som vi uppfattar det, inte helt lika med vad som gäller skattemässigt för lantmäteriförrättningsutgifterna. Därför behöver vi titta lite ytterligare på omständigheter, regler och rättsläge. Du kan föreslå din vän att lämna uppgifterna i sin inkomstdeklaration som en övrig upplysning. Skatteverket kan då ta ställning till hur kostnaden ska behandlas i samband med deklarationsgranskningen.

Vänligen

Maria Irbäck

"Hur blir uträkningen?"

Britt Fransson: Sålt ett äldre hus som gått i släkten vi är två delägare

1952 års taxeringsvärde enligt riksarkivet 2500 kr på samfälld mark

Försäljningspris 200 000 kr. Sålt under nuvarande taxeringsvärde som är 325000 Kr. Inget mäklararvode

lagfarter  2 X 825 = 1650 kr År 1994

Takförbättring år 2018 . 119337 Kr

Hur blir uträkningen då vi är osäkra, vi har fått fram en vinst på 69337 delat på två = 34669 Kr . hur räknar man ut  22/30

är tacksam om ni kan hjälpa mig.

SVAR: 

Hej Britt!

Först måste det fastställas om fastighetsöverlåtelsen ska anses vara en försäljning. När det gäller fastigheter är så att för avgöra om en fastighetsöverlåtelse ska betraktas som köp eller gåva används huvudsaklighetsprincipen. Vid överlåtelse av fastigheter för ett pris understigande marknadsvärdet har transaktionens karaktär i praxis bestämts enligt den s.k. huvudsaklighetsprincipen. Inkomstskattemässigt anses en fastighet överlåten genom gåva om ersättningen understiger både överlåtelseårets taxeringsvärde och marknadsvärde. En sådan överlåtelse anses i sin helhet ha skett genom gåva och medför ingen vinstberäkning. Om överlåtelsen sker till närstående eller annan med vilken den skattskyldige har en nära relation presumerar Skatteverket att det finns en gåvoavsikt. Har överlåtelsen skett till ett marknadspris som understiger taxeringsvärdet, bör den enligt Skatteverket godtas som en försäljning under förutsättning att tillfredsställande utredning finns om egendomens riktiga marknadsvärde.

Detta innebär att ni ska redovisa som en försäljning enbart under förutsättning att överlåtelsen ses som en försäljning. Om det är en gåva, innebär det att överlåtaren tar över era ingångsvärden m.m. för fastigheten. Då gör ni ingen vinstberäkning. En fråga är också om den sålda fastigheten varit er privatbostad eller om den varit en näringsfastighet.

Om det är en avyttring och en avyttrad privatbostad.:

För fastigheter förvärvade före 1952 används 1952 års taxeringsvärde. Som anskaffningsutgift räknas 150 procent av fastighetens taxeringsvärde 1952. När det gäller förbättringsutgift tak beror avdrag på vad som har gjorts, material före och efter m.m.

Om ni kommer fram till en vinst på 34 669 per delägare/person redovisas det beloppet i ruta 9 på K5. Om ni redovisar elektroniskt förs beloppet över automatiskt till huvudblanketten, ruta 7.6. Om ni redovisar på papper gör ni själva denna överföring. Skatteverket räknar ut den skattepliktiga delen, 22/30.

Vänligen

Maria Irbäck  

"Täckt lånekostnader under sjukskrivning?"

Erik:  Fått stor restskatt kan det bero på att jag fått utbetalning av försäkring månadsvis som. Täckt lånekostnader under sjukskrivning?

Svar

Hej Erik!

När försäkringsersättning betalas ut som är skattepliktig så drar utbetalaren skatt på beloppet och betalar in till Skatteverket. På ersättningar som inte är huvudinkomst görs i regel skatteavdrag med 30 procent. Utbetalaren har nog därför gjort skatteavdrag med 30 procent på den skattepliktiga försäkringsersättningen.

På inkomst som är din huvudutbetalare (den som betalar ut den högsta inkomsten) betalar ut görs i regel skatteavdrag enligt tabell.

När du har fler än en arbetsgivare eller utbetalare samtidigt kan inbetald skatt under året totalt sett bli för lågt. Din huvudutbetalare som drar skatt enligt tabell drar enbart skatt för att täcka den skatt som uppkommer på den inkomst som du har från just dem. Din slutliga skatt i deklarationen beräknas på dina totala inkomster under året och skattesatsen blir högre ju högre inkomst du har. Det kan då göra att din skattesats blir högre än till exempel den skatt som huvudutbetalaren har dragit enligt tabell när du har inkomster från flera håll. Den kan också bli högre än de 30 procent som andra utbetalare har dragit i skatt på sina utbetalda ersättningar. Skatten som då är inbetald under året räcker därför inte till för att täcka skatten om beräknas på din totala inkomst när all inkomst läggs ihop i deklarationen. Det gör att du får betala in restskatt vid deklarationen. 

Om du ofta får restskatt vid deklarationen finns det några sätt för att undvika detta.

- Du kan själv be din arbetsgivare eller andra utbetalare att dra mer i skatt.

- Är du osäker på om det finns risk för kvarskatt kan du använda vår beräkningstjänst Räkna ut din skatt som finns på Skatteverkets hemsida. Där kan du göra en prognos som visar hur mycket skatt du ska betala totalt för året och om det återstår skatt att betala (risk för kvarskatt) eller om skatteåterbäring istället kan förväntas. Tänk på att fylla i alla uppgifter som är aktuella för dig så att du får rätt beräkning av din skatt.

- Du kan ansöka om jämkning hos Skatteverket. Jämkning innebär att du i före inkomstårets början eller under inkomståret fyller i dina beräknade inkomster och avdrag i en jämkningsansökan och Skatteverket räknar utifrån detta sedan ut vilket skatt som huvudutbetalaren ska dra för att du ska undvika restskatt vid deklarationen. Beslutet lämnar du sedan till huvudutbetalaren. Du ansöker om jämkning antingen i e-tjänsten Jämkning eller på blanketten Jämkning (ändring av preliminär A-skatt) (SKV 4302).

Med vänlig hälsning

Malin

"Vad är det för regler för avdrag ?"

Lena: Vad är det för regler för avdrag för arbete hemma om jag har enskild firma?

SVAR:

Hej Lena!

I enskild näringsverksamhet finns särskilda regler för avdrag om arbete utförs i bostaden för näringsverksamheten. Om det är en särskilt inrättad del och med det menas att lokalen inte längre kan användas som bostad medges avdrag för skälig del av faktiska utgifter, som vatten och el. Särskild inrättad del kan vara t.ex. en verkstad. När kravet på särskilt inrättad del av bostaden inte är uppfyllt, t.ex. för ett kontorsrum, kan du få ett schablonavdrag. Du behöver då ha arbetat i bostaden för näringsverksamheten minst 800 timmar på ett år. Du kan göra schablonavdrag med 2 000 kronor om arbetsrummet finns i en fastighet som ägs av dig, eller din make. Har du arbetsrum i en bostadsrätt eller i en hyresrätt är schablonavdraget 4 000 kronor. I schablonavdraget ingår alla merkostnader för arbetsrum i bostaden, till exempel kostnader för värme, vatten och el.

Är beskattningsåret kortare eller längre än 12 månader ska schablonavdraget proportioneras.

Vänligen

Maria Irbäck

"Hur mycket får jag dra av i bilkostnader?"

Tove: Hur mycket får jag dra av i bilkostnader med privat bil och måste jag ha körjournal. Jag har enskild näringsverksamhet.

SVAR:

Hej Tove!

Om du behöver göra resor i din näringsverksamhet får du avdrag för dessa kostnader. Om du använder din privata bil för resor i näringsverksamhet får du avdrag med 18,50 kronor per mil. Om bilen som du använder för resor i din näringsverksamhet är en förmånsbil får du istället avdrag med 6,50 kr per mil för diesel 9,50 kr per mil för annat drivmedel (till exempel bensin eller etanol).

Det är viktigt att du har ett underlag som visar hur mycket du har kört i verksamheten. Ett bra sätt att göra det är att föra en så kallad körjournal. Du bokför löpande dina utgifter som du har i samband med resor som du gör i din näringsverksamhet. Om någon utgift inte är bokförd kan du göra avdraget i R16 eller R22 på NE-bilagan.

Om du gör resor till och från en verksamhetslokal räknas dessa resor som resor till och från arbetet och ska beräknas enligt samma regler som i inkomstslaget tjänst. Det innebär att du som huvudregel måste göra en tidsvinst varje dag med minst 2 timmar och att det ska vara ett avstånd på minst 5 km för att du ska få avdrag för resor till och från arbetet med egen bil. Dessutom gäller takbeloppet på 11 000 kr för avdrag, vilket innebär att enbart utgifter för resorna som överstiger 11 000 kr blir avdragsgilla.

Vänligen

Maria Irbäck

"Hur och var skall jag skriva in den förlusten i deklarationen ?"

Seth-Olof: Jag hade 200 aktier i ”MQ Holding”, som  gick i konkurs 16 april
2020 och avnoterades på Nasdaq 21 april 2020.
I min depå på SHB står dom i röd text ” noterade” för minus 30300
med en värdeutveckling på minus 100%.
Aktien finns ju inte i praktiken för mig och jag har förlorat 30300:-
Fråga: hur och var skall jag skriva in den förlusten i deklarationen ?

SVAR:

Hej Seth-Olof!
MQ Holding försattes i konkurs den 16 april 2020.

När ett aktiebolag eller en ekonomisk förening försätts i konkurs anses alla de värdepapper som företaget har gett ut vara sålda/avyttrade. Kapitalförlusten anses vara definitiv redan vid konkursutbrottet och omkostnadsbeloppet får dras av som en kapitalförlust och du som aktieägare behöver alltså inte avvakta för att se om konkursbeslutet upphävs eller om konkursen avslutas med överskott. Vid ev. kommande utbetalning ska sådan redovisas.

Du ska redovisa i 2021 års deklaration, eftersom aktierna anses avyttrade under år 2020.

Du gör så här: Redovisa på K4. Som försäljningspris 0 kr. Du får göra avdrag för det omkostnadsbelopp som du har kvar för aktierna.  

Vänligen

Maria Irbäck

"Om man har uppdrag som godman"

Yvonne: Om man har uppdrag som godman
Får man göra avdrag för omkostnader, var och hur skriver jag då?

Svar

Hej Yvonne!

Huvudregeln är att utgifter för att förvärva och behålla inkomster i inkomstslaget tjänst ska dras av som kostnad. Dock får till exempel privata levnadskostnader inte dras av.

Avdrag för sådana omkostnader som du kan ha som god man och som är nödvändiga för att utföra arbetet får göras enligt reglerna för avdrag för övriga utgifter. Avdrag medges för de faktiska utgifterna som kan styrkas eller göras sannolikt på annat sätt. Det gäller även för kostnadsersättningen på 2 procent av prisbasbeloppet som har betalats ut och som du beskattas för som inkomst av tjänst.

Avdraget för övriga utgifter redovisar du i deklarationen under punkt 2.4 Övriga utgifter. Det finns dock en avdragsbegränsning för övriga utgifter som innebär att övriga utgifter bara ska dras av till den del kostnaderna under beskattningsåret sammanlagt överstiger 5 000 kr.

Med vänlig hälsning

Malin

"Är det rätt enligt bilden?"

Pär: Har ett enmans AB (första räkenskapsåret är 2019118-20201231) som är deklarerat och klart men undrar hur Bilaga K10 i min privata deklaration ska fyllas i.

Aktiekapitalet är 50 000, 500 aktier och inga utdelningar. Är det rätt enligt bilden?

SVAR

Hej Pär! 

Du ska ändra till 500 andelar i stället för att du anger hela aktiekapitalet, 50 000 kr. Det blir antal andelar förvärvade under år 2019, 500.

Sedan antalet andelar vid årets (2020) ingång, 500 istället för aktiekapitalet, 50 000 kr. Samma om totala andelar, ändra till 500.

Eftersom du ägde andelar/aktier i aktiebolaget, enmans AB, vid beskattningårets ingång 2020, får du beräkna gränsbelopp vid årets deklaration. Du kan göra detta enligt förenklingsregeln. Gränsbelopp enligt förenklingsregeln är 177 100 kr vid 2021 års deklartion. Eftersom du äger alla aktier får du tillgodoräkna dig hela gränsbeloppet. Om du inte fått utdelning eller sålt andelar, ska får du spara utdelningsutrymmet till nästa år. Du fyller i, om förenklingsregeln, vid punkt 1.1 och framåt till punkt 1.11. Där anges sparat utdelningsutrymmet. Det är bra att beräkna gränsbeloppet även om du inte erhållit utdelning, då är det lättare att hålla reda på detta för kommande deklarationer.  

Vänligen

Maria Irbäck

"Ska man deklarera försäljning av villa? "

Birgitta Rödlund:  Ska man deklarera försäljning av villa? 

Svar

Hej Birgitta!

Försäljning av villa (småhus) deklareras på blankett K5 om bostaden räknas som din privatbostad. Småhuset räknas som en privatbostad om bostaden till övervägande del använts för permanent- eller fritidsboende av dig eller dina närstående. Om du inte använt bostaden som permanent- eller fritidsboende så blir bostaden en näringsfastighet och försäljningen deklareras då på blankett K7.

Det är datumet när köpekontraktet skrivs under som avgör vilket år du ska deklarera försäljningen. Har köpekontraktet skrivits under år 2020 så ska du deklarera försäljningen nu i deklarationen som du lämnar in senast 3 maj 2021.

Av kapitalvinsten på en privatbostadsfastighet ska 22/30 tas upp till beskattning och skattesatsen är sedan 30 procent. Man kan också enkelt säga att skatten är 22 procent av kapitalvinsten. Om resultatet av försäljningen på en privatbostadsfastighet istället blir en kapitalförlust ska 50 procent dras av.

Med vänlig hälsning

Malin

"Går det att göra avdrag på deklarationen?"

Allan: Jag och min fru har ett hus, där vi har testat för RADON.

Testet gav svar på att vi har radon överstigande 200 Bq/m3 som är gränsen för hälsovådligt enl. socialstyrelsen.

Testet blev årsmedelvärde: 260 Bq/m3

Jag har köpt och monterat en solluftvärmepump, som nu blåser in frisk och ren luft i källaren, för att på så vis avlägsna radongasen.

Min fråga är : går det att göra avdrag på deklarationen ?

SVAR

Hej Allan!
Avdrag kan inte medges i deklarationen för sådan utgift om fastigheten är en privatbostad. Avdrag kan istället komma att medges när fastigheten i framtiden säljs. Vid försäljning medges avdrag för förbättringsutgifter och det är vid försäljningen som avdragsrätten prövas.   

Vänligen

Maria Irbäck