Försäljning av andel i handelsbolag

Roland Ek frågar:

Försäljning av andel i handelsbolag.

Maria Irbäck, Skatteverket, svarar:

Hej Roland! När du avyttrar din andel i handelsbolaget ska du beskattas för kapitalvinsten eller dra av kapitalförlusten i inkomstslaget kapital. Avyttringen deklarerar du på bilaga K15A när vinst eller förlust ska redovisas i inkomstslaget kapital (huvudregel). Kapitalvinster på andelar i handelsbolag är skattepliktiga fullt ut i inkomstslaget kapital. Kapitalförluster på handelsbolagsandelar i inkomstslaget kapital är avdragsgilla med 70 procent. Kapitalförluster får dras av som kostnad det år förlusten är definitiv.

I undantagsfall kan det bli aktuellt med beskattning av kapitalvinster i inkomstslaget näringsverksamhet eller tjänst.

Så här räknar du ut kapitalvinst eller kapitalförlust:
1. Utgå från din ersättning för andelen (efter avdrag för ev. avdragsgilla utgifter i samband med försäljningen).
2. Dra av ditt omkostnadsbelopp.
3. Summan är din vinst som ska beskattas (100 %). Om förlust är den avdragsgill med 70 %.
3Omkostnadsbeloppet är den justerade anskaffningsutgiften för andelen. Den justerade anskaffningsutgiften beräknas så här:

1. Utgå från din betalda ersättning för andelen.

2. Lägg till dina tillskott.

3. Dra av dina uttag.

4. Lägg till dina skattepliktiga inkomster från bolaget.

5. Dra av ditt underskott som utnyttjats.

Summan är din positiva eller negativa JAU.
Om den justerade anskaffningsutgiften är negativ vid överlåtelsen, anses omkostnadsbeloppet vara noll. Då ska istället ersättningen för andelen ökas med den negativa justerade anskaffningsutgiften.
Exempel om negativ justerad anskaffningsutgift: En andel i ett handelsbolag säljs för 100 000 kronor. Säljarens justerade anskaffningsutgift är -20 000 kronor, vilket normalt beror på att man gjort större uttag ur bolaget än vad det har funnits utrymme till för delägaren. Säljaren beskattas för en kapitalvinst på 120 000 kronor. Köparens anskaffningsutgift är 100 000 kronor.

Påpekas kan att ett handelsbolag kan avyttras på två sätt. Delägaren kan antingen avyttra sina andelar i bolaget, se ovan. Det andra alternativet är att bolaget avyttrar rörelsen (inkråmet), det vill säga verksamhetens tillgångar och skulder. Valet av sätt att avyttra är av stor betydelse, eftersom det är stora skattemässiga skillnader mellan en andelsavyttring och en avyttring av inkråmet (så kallad inkråmsöverlåtelse). Om andelarna avyttras upphör inte handelsbolagets verksamhet. Bolagets redovisning påverkas inte heller. Det är bara delägarkretsen som byts ut. Hos en delägare som är en fysisk person eller ett dödsbo beskattas vinsten, som nämnts ovan, vid en andelsavyttring som regel i inkomstslaget kapital. Om bolaget istället avyttrar sitt inkråm anses det vara en försäljning som sker som ett led av handelsbolagets verksamhet. Delägarna beskattas då för eventuell vinst i inkomstslaget näringsverksamhet.

Kan jag råka illa ut?

Kicki undrar:

Jag brukar inte titta så noga på uppgifterna utan bara skicka in deklarationen. Kan jag råka illa ut? 

Maria Irbäck, Skatteverket, svarar:

Hej Kicki! Det kan vara bra att ta en liten stund och titta igenom uppgifterna som följer med deklarationen. Jag rekommenderar att du på det sättet går igenom dina deklarationsuppgifter.

Nu vet jag inte vilka uppgifter du har i din deklaration så följande att tänka på är generellt sett:

Kontrolluppgifter kan komma från arbetsgivare, banker och pensionsutbetalare m.fl. I de allra flesta fall är uppgifterna korrekta. Kontrollera ändå att dina uppgifter stämmer med dina egna lönebesked m.m. Om något skulle vara är fel i en kontrolluppgift ska du i första hand kontakta den som har lämnat uppgiften. Saknas en kontrolluppgift ska du kontakta den som skulle ha lämnat kontrolluppgift. Rättade uppgifter ska i sådana fall lämnas till Skatteverket.

På specifikationen till deklarationen kan det finnas uppgifter som du själv ska redovisa i deklarationen. Det kan vara sålda värdepapper m.m. De uppgifterna baseras på uppgifter som Skatteverket känner till, t.ex. för att det har kommit in en kontrolluppgift om försäljning av något värdepapper.

Om det finns inkomstuppgifter som inte är med i deklarationen ska sådana läggas till. Exempel på sådana är inkomster från hobbyverksamhet. På sådana inkomster har Skatteverket i regel inte fått in några kontrolluppgifter.

Om du är berättigad till något avdrag är det en uppgift som du själv ska lämna.

Något annat som kan vara värt att kontrollera är att du har ett anmält konto för skatteåterbäring. Om du har pengar att få tillbaka på skatten så är går det smidigast, säkrast och snabbast om du har ett bankkonto anmält hos Skatteverket.

Det som skulle kunna hända om du inte kontrollerar uppgifterna är i första hand att det skulle kunna finnas risk att skatten blir fel för att någon uppgift inte stämmer. Samma sak om någon uppgift saknas eller att du missar något som ska läggas till.

I vissa speciella situationer skulle ett fel i deklarationen kunna leda till ett skattetillägg för att en oriktig uppgift har lämnats. Det förutsätter att det klart framfår att det är en oriktig uppgift. Det kan också vara att en uppgift skulle lämnas i deklarationen, men har utelämnats. 

Hur får jag tillbaka finsk källskatt?

Annette undrar:

Hej, har fått utdelning på Nordea och då betalat finsk källskatt ( ISK-konto). Hur får jag tillbaka denna skatt? Automatiskt? Bifoga blankett och skicka in i pappersform? Ladda ner blankett, isåfall vilken?

Maria Irbäck, Skatteverket, svarar:

Hej Annette! Om du har betalat utländsk skatt på utdelningar eller på inkomster på ett investeringssparkonto och skatten finns redovisad på en kontrolluppgift beräknar Skatteverket automatiskt hur mycket avräkning för utländsk skatt som du kan få från den svenska skatten. På din preliminära skatteuträkning ser du hur stor avräkning du får och om du får avräkning för all utländsk skatt som finns på dina kontrolluppgifter. Du får inte avräkning med ett högre belopp än den skatt som det andra landet (källstaten) har rätt att ta ut enligt det aktuella skatteavtalet. Enligt det nordiska skatteavtalet har källstaten t.ex. rätt att ta ut 15 procent i skatt på utdelningar. Om källstaten tagit ut mer i skatt, t.ex. 27 procent, kan maximalt 15 procent avräknas. Den skatt som överstiger 15 procent får du begära tillbaka från källstaten.

Den automatiska avräkningen av utländsk skatt på ett investeringssparkonto utgår från en av Skatteverket framräknad utländsk inkomst. Den framräknade inkomsten får dock inte överstiga schablonintäkten på kontot.

Skatteverket räknar fram den utländska inkomsten på kontot eftersom denna inte framgår av kontrolluppgiften. Kontrolluppgiften innehåller bara uppgifter om schablonintäkt och utländsk skatt. Vid beräkningen utgår Skatteverket från den utländska skatt som redovisats på kontrolluppgiften och förutsätter att den utländska inkomsten är en utdelning där skatt tagits ut om 15 procent. Om den utländska skatten på kontrolluppgiften är till exempel 1 000 kronor beräknas den utländska inkomsten på investeringssparkontot automatiskt till 6 667 kronor (1 000/0,15). Om den verkliga utländska inkomsten på investeringssparkontot inte stämmer överens med den utländska inkomst som Skatteverket räknat fram kan du få för låg eller för hög avräkning. I detta fall bör du göra en särskild begäran om avräkning av utländsk skatt i din deklaration, eller på blankett SKV 2703, och tala om hur stor den verkliga utländska inkomsten är.

Du får en kontrolluppgift för varje enskilt investeringssparkonto du har. Det är bara investeringssparkonton där det på kontrolluppgiften finns utländsk skatt som räknas med vid avräkningen. Om du till exempel har tre investeringssparkonton, men det bara finns utländsk skatt på två av dessa konton, är det dessa två konton som räknas med vid den automatiska avräkningen.

Kan man finna historiken någonstans?

Mattias undrar:

Hej Jag ägde 100 aktier i Ica som köptes ut från börsen under december. Om jag tappat bort när och till vilket pris jag köpte dessa för. Kan man finna sådan historik någonstans eller sparas den bara ett visst antal år? Om så är fallet så finns bara schablonmetoden kvar. Undrar Mattias. 

Maria Irbäck, Skatteverket, svarar:

Ja, det stämmer att ICA har köpts ut från börsen. Det var ICA-handlarnas Förbund samt AMF Pensionsförsäkring AB som i november 2021, genom Murgröna Holding AB, lade ett offentligt uppköpserbjudande till aktieägarna i ICA Gruppen. Budet var ett kontant vederlag på 534 kr per aktie i ICA Gruppen.

Försäljningen ska redovisas på blankett K4, avsnitt A (när det är innehav utanför ISK). Deklarerar du elektroniskt finns försäljningsbeloppet förifyllt på rätt plats.

Du får göra avdrag för det omkostnadsbelopp som du hade vid försäljningen.

Det framgår inte hur länge du hade haft dina ICA-aktier. Ett förslag kan vara att du hör med din bank, där du hade dina ICA-aktier, om de kan ha avräkningsnotan för ditt köp sparad.

Till Skatteverket kommer det in kontrolluppgifter på försäljningar, men vi har inte tillgång till omkostnadsbeloppen.

På Skatteverkets Aktiehistorik finns uppgifter om att bolaget den 3/5 2013 gjorde en nyemission med villkoren N1:4, 121 kr. Det var då möjligt att teckna 1 ny aktie på 4 gamla till kursen 121 kr. Aktieägare kunde välja att istället sälja sina teckningsrätter.

Den 27 maj 2013 var det en namnändring från Hakon Invest AB till ICA Gruppen AB.

Vid försäljning av aktier ska avdrag göras från försäljningspriset för det faktiska omkostnadsbeloppet. Det baseras på ursprunglig anskaffningskostnad och ska beräknas med hänsyn till ev. förändringar under innehavstiden som påverkar omkostnadsbeloppet.

Vid försäljning av marknadsnoterade aktier får du som alternativ beräkna omkostnadsbeloppet enligt schablon, vilket innebär att omkostnadsbeloppet beräknas till 20 % av försäljningspriset efter avdrag för courtage.

Det stämmer därför att du får använda schablonmetoden för att beräkna omkostnadsbeloppet vid din försäljning av aktierna i ICA.

Är det 40 000 i grundavdrag som gäller?

Edit undrar:

Jag har mitt kontor i bostaden och får en hyresnedsättning på 12.000:- per år från min arbetsgivare. Oklar hur jag ska hantera det i deklarationen. Är det 40.000:- i grundavdrag som gäller och därmed inget att redovisa?

Malin Borgryd Johansson, Skatteverket, svarar:

Det finns särskilda regler för uthyrning av utrymmen i privatbostad till din arbetsgivare eller ditt egna bolag. Hyresersättning från en arbetsgivare/eget bolag för kontor, garage eller annat utrymme i en privatbostadsfastighet eller privatbostadsrätt är skattepliktig, antingen som intäkt av tjänst eller kapital.

Om din arbetsgivare betalar ut ersättning för att hyra utrymmen i din bostad är huvudregeln att sådan ersättning är skattepliktig som inkomst av tjänst.

Ersättningen kan dock beskattas som hyresersättning i inkomstslaget kapital om dessa förutsättningar är uppfyllda:

  • Det finns ett hyresavtal mellan innehavaren av bostaden (den anställda) och hyresgästen (arbetsgivaren).
  • Arbetsgivaren har behov av utrymmet.Om arbetsgivaren inte kan anses ha något behov av att hyra utrymmet ska ersättningen beskattas som lön oavsett ersättningens storlek.
  • Ersättningen är marknadsmässig.Om ersättningen överstiger marknadsmässig hyra ska det överskjutande beloppet redovisas i inkomstslaget tjänst.

Schablonavdraget på 40 000 kr som medges som avdrag från hyresintäkten vid uthyrning av privatbostad gäller inte vid uthyrning av privatbostad till din eller närståendes arbetsgivare eller eget bolag. Om hyresersättningen från arbetsgivaren eller det egna bolaget ska beskattas i inkomstslaget kapital ska istället ett skäligt avdrag göras för uthyrarens utgifter för upplåtelsen. Det skäliga avdraget kan beräknas till den merutgift som föranletts av upplåtelsen.

Om upplåtelsen avser endast enstaka kontorsrum eller garage och liknande i din egen privatbostadsrätt eller privatbostadsfastighet, bör avdraget begränsas till de direkta merutgifterna i form av elektricitet, uppvärmning, slitage och liknande som föranletts av att företaget har använt utrymmet. Det sammanlagda beloppet för sådana merutgifter kan i dessa fall vanligtvis variera mellan 1 000 kr och 3 000 kr för helt år, beroende på förhållandena i det enskilda fallet.

Om hyresersättningen uppfyller kraven för att beskattas i inkomstslaget kapital beräknar du överskottet av uthyrningen genom att minska din hyresintäkt med de ökade kostnader som uthyrningen medför. Överskottet tar du sedan upp vid punkten 7.3 i inkomstdeklarationen.

Om hyresersättningen ska beskattas i inkomstslaget tjänst tar du upp hyresersättningen som lön vid punkten 1.1 i inkomstdeklarationen.

Vad gäller för reseavdraget?

Christian undrar:

Började nytt jobb i aug. Uppfyller alla krav för reseavdrag förutom att kostnaderna bara uppgår till 11000. Funderar nu på att byta jobb igen, och då börja på det nya i aug efter semestern. Således kommer jag inte komma upp i mer än 11 000 nu i vår heller. Så trots att jag kört samma sträcka i ett år så kan jag inte dra av för resor eftersom det är under olika inkomstår?

Malin Borgryd Johansson, Skatteverket, svarar:

Hej Christian!

Det är helt korrekt uppfattat. Avdragsbegränsningen på 11 000 kr gäller för varje inkomstår och reseavdraget beräknas för varje inkomstår för sig.

Om du uppfyller kraven för att få göra reseavdrag även till din nya arbetsplats så lägger du ihop detta avdrag med det avdrag som du beräknat för dina resor under våren till din tidigare arbetsplats. Du beräknar alltså ett totalt avdrag för resor till och från arbetet för hela inkomståret 2022.

Ska det stå 120 000 i det vita fältet?

Allan undrar:

Om under punkten 1.3 finns förtryckt 119000 och jag ska göra tillägg med 1000 , ska det då i det vita fältet stå 120 000? Undrar Allan. 

Maria Irbäck, Skatteverket, svarar:

Hej Allan!

Du anger det rätta beloppet, totala beloppet, i den vita rutan/fältet. Om totalt belopp är 120 000 kr är det beloppet som ska stå där.

Vid ”Övriga upplysningar” lämnar du uppgifter om varför ändringen är gjord.

Om det är något som inte stämmer med en kontrolluppgift är det bästa om du kontaktar den som har lämnat kontrolluppgiften. Om en kontrolluppgift saknas, men borde ha lämnats, bör den som skulle ha lämnat kontrolluppgift kontaktas.  

Utbetalaren kan i så fall rätta uppgifterna och lämna en ny uppgift till Skatteverket. Om uppgifterna ändras kommer de nya uppgifterna att kunna ses i din deklaration på skatteverket.se.

Kan jag ta upp hyra om jag använder lokalen som arbetsplats?

Carl undrar:

Jag har ett arbetsrum som är avskilt från övriga huset med egen ingång egen toalett. Kan jag ta upp hyra om jag använder lokalen som arbetsplats?

Louise Hasslestad, Skatteverket, svarar:

Hej Carl!Det framgick inte tydligt om din fråga gällde rätt till avdrag för arbetsrum eller uthyrning till arbetsgivare.

Avdrag för arbetsrum i bostaden får man bara i undantagsfall, om det har funnits ett klarlagt behov och arbetsrummet inte har ingått i bostadsutrymmet.För att avdrag ska medges måste följande krav vara uppfyllda:

  • Arbetsgivaren får inte tillhandahålla någon arbetsplats.
  • Det ska finnas ett klart behov av ett arbetsrum i bostaden.
  • Arbetsrummet ska enbart ha använts för arbetet
  • Bostaden måste vara större än vad som hade krävts om den skattskyldiga inte hade varit tvungen att ha ett arbetsrum.
  • Arbetsrummet får med hänsyn till läge eller utrustning inte ingå i bostadsutrymmet.

För att ett arbetsrum inte ska anses ingå i bostadsutrymmet måste det antingen

·         vara så avskilt från själva bostaden att det inte ingår i övriga bostadsutrymmen, eller

·         vara inrett på ett sådant sätt att det inte kan användas för bostadsändamål.

För arbetsrum i den egna bostaden medges avdrag med den faktiska merkostnaden. Det kan t.ex. vara ytterligare utgifter för el, uppvärmning och städning. För arbetsrum i en hyreslägenhet är även en viss del av hyran avdragsgill.Avdrag medges däremot inte för någon andel av de fasta kostnaderna, t.ex. elnätsavgiften. Något avdrag medges inte heller för intrång i bostaden, för beräknad marknadshyra eller för fastighetskostnader som räntor, värdeminskning etc.

En annan sak att tänka på beträffande övriga utgifter är att dubara får avdrag för den del av kostnaden som överstiger 5 000 kronor.

Om du som anställd hyr ut ett rum eller en yta hemma hos dig själv till arbetsgivarenräknas ersättningen oftast som lön, även om utrymmet används för att jobba i.För att ersättningen för att hyra ett utrymme i en privatbostad eller hyresrätt ska beskattas som hyresersättning i inkomstslaget kapital krävs att följande förutsättningar är uppfyllda:

  • Det finns ett hyresavtal mellan innehavaren av bostaden (den anställda) och hyresgästen (arbetsgivaren).
  • Arbetsgivaren har behov av utrymmet.
  • Ersättningen är marknadsmässig.
Varför finns det inte förtryckt längre?

Jerry Johansson undrar:

Tidigare var återstående avdragsutrymme förtryckt på dekl.specen, inte numera. Varför? Förr fanns det en skogsliggare som fördes av skatteverket någonstans, Västervik en tid för länge sedan. Var kan man nu få fram dessa uppgifter för varje fastighet, skapade avdragsutrymmen och utnyttjade skogsavdrag. 

Malin Borgryd Johansson, Skatteverket, svarar:

Hej Jerry!

Tidigare hade Skatteverket en fysisk skogsliggare. Numera har Skatteverkets en digital skogsliggare över medgivna skogsavdrag och avdragsutrymmen.

Återstående avdragsutrymme syns i vissa fall i e-tjänsten INK1.

Om du som fastighetsägare vill ha tillgång till uppgifter ur skogsliggaren kan du vända dig till Skatteverket och efterfråga detta. Du kan ringa till Skatteupplysningen och efterfråga uppgifterna. Begärda uppgifter skickas då med post till dig om du inte kan identifiera dig med Mobilt BankID.

Du kan också skicka ett brev eller mail till Skatteverket och efterfråga uppgifter ur skogsliggaren. Skatteverket skickar då uppgifterna med post till dig som fastighetsägare.

Vi har tyvärr ingen uppgift om varför detta inte förtrycks på deklarationsspecifikationen.

Hur ska jag göra med redovisningen?

Ingrid i Kalmar undrar:Hej! På min specifikation till deklarationen står det att jag ska redovisa följande i avsnitt A på K4: Kinnevik IL B, 100 st, 15 671 kr. Jag köpte 100 stycken Kinnevik B den 12 november 2019 för 26 259 kr. Hur ska jag göra med detta? Tacksam för svar.

Maria Irbäck, Skatteverket, svarar:

Hej Ingrid!

Du ska deklarera detta på K4. Anledningen till att du ska redovisa är att inlösen skattemässigt räknas som en försäljning.  

Du ska ta upp försäljningspriset som anges på kontrolluppgiften. Om du deklarerar digitalt är den uppgiften redan inlagd i blankett/bilaga K4. Som jag förstår det sålda du dina inlösenaktier i Kinnevik B före det att de omvandlades till Zalandoaktier. Det var möjligt att göra det under en kortare period. Du har då fått kontant ersättning för dina inlösenaktier. Det är detta belopp, 15 671 kr, som finns på kontrolluppgiften och på din specifikation, som du ska ta upp som försäljningspris på K4 avsnitt A.

Därifrån får du göra avdrag för ditt omkostnadsbelopp. Då tittar du på hur stort ditt omkostnadsbelopp för aktierna i Kinnevik B är precis före inlösenförfarandet. För ditt innehav av aktier i Kinnevik B, ska du ta 38 % av ditt omkostnadsbelopp på aktierna i Kinnevik B som gäller precis före inlösenförfarandet. Detta belopp blir det omkostnadsbelopp som du får göra avdrag för. Skatteverket fastställer hur stor del som belöper på inlösta aktier resp. kvarvarande aktier. Under ”Aktiehistorik” på Skatteverkets hemsida hittar du uppgifterna om fördelning.

Vid beräkning av omkostnadsbeloppet ska du tänka på att eftersom du enligt uppgift köpte dina aktier i Kinnevik B den 12 november 2019, har du varit med vid några aktiehändelser som påverkar ditt omkostnadsbelopp. Det har varit en split inlösen 2019, 13 november 2019, där aktieägare som ersättning för inlösta aktier fick aktier i Millicom. I samband med denna inlösen har du förbrukat 21 % av omkostnadsbeloppet för Kinnevik B. Även 2020 var det en split inlösen. Denna gång mot kontant betalning. I samband med det inlösenförfarandet anses du har förbrukat 2,1 procent av ditt omkostnadsbelopp. Det kan också finnas andra aktiehändelser som påverkar beräkningen av ditt omkostnadsbelopp.  

Som alternativt omkostnadsbelopp får du räkna 20 % av försäljningspriset (det belopp som är på kontrolluppgiften) som avdrag.

Därefter har du en vinst eller förlust att redovisa.

Dina kvarvarande aktier i Kinnevik B har ett omkostnadsbelopp som är 62 % av omkostnadsbeloppet som du hade före inlösenförfarandet.

NÅGOT OM BAKGRUNDEN OCH SKATTEREGLERNA

Vid Kinneviks bolagsstämma den 29 april 2021 beslutades att Kinneviks hela innehav i Zalando skulle skiftas ut till aktieägarna. De erhållna svenska Zalandoaktierna skulle omregistreras till tyska Zalandoaktier. Utskiftningen skedde genom en aktiesplit 2:1. Aktiespliten kombinerades med automatisk inlösen mot återbetalning om 0,1958 Zalandoaktier per varje inlösenaktie i Kinnevik. Ingen del var mot kontant betalning.

Det var möjligt att under en period sälja inlösenaktierna innan de byttes ut mot Zalandoaktier.

Enligt skattereglerna anses en aktieägare ha sålt aktierna när det sker en inlösen av aktier. En kapitalvinstberäkning ska göras. De inlösta aktierna anses sålda för ett pris som motsvarar värdet av erhållet vederlag, alltså i detta fall värdet av svenska Zalandoaktier som erhållits i utbyte. Vid beräkningen får aktieägaren göra avdrag för den del av den ursprungliga anskaffningsutgiften som hör till de inlösta aktierna. Det finns ett rättsfall från 1997, RÅ 1997 ref.43, som säger att de inlösta aktierna inte är av samma slag och sort som de kvarvarande. Det innebär att vid beräkning av anskaffningsutgiften som belöper på de inlösta aktierna, ska anskaffningsutgiften för de ursprungliga aktierna fördelas mellan kvarvarande aktier och inlösenaktier med utgångspunkt i marknadsvärdet vid avskiljandet av inlösenrätter.

Det har medför att Skatteverket har fastställt hur stor del av anskaffningsutgiften som ska fördelas mellan kvarvarande aktier och inlösenaktier.

Följande gäller: Av anskaffningsutgiften för en ursprunglig aktie i Kinnevik A ska 69 procent hänföras till kvarvarande aktier och 31 procent till inlösenaktien.

Av anskaffningsutgiften för en ursprunglig aktie i Kinnevik B ska 62 procent hänföras till kvarvarande aktier och 38 procent till inlösenaktien.

Som alternativ får omkostnadsbeloppet för inlösta aktier beräknas enligt schablonregeln, d.v.s. till 20 % av försäljningspriset efter avdrag för courtage.