Uppåt för valdeltagandet i länet

Valdeltagandet i Kalmar län uppgick till 51,8 procent, en ökning med 7,6 procent.

EU-valet i Kalmar län

Med 161 av 174 valdistrikt räknade i Kalmar län ser resultatet ut så här i EU-valet.

V: "Vi står i praktiken still"

Vänsterpartisterna höll sin valvaka på Tic-huset i Kalmar, och där fanns en viss besvikelse över partiets resultat i vallokalsundersökningen.

– Vi står i praktiken still, vilket är en liten besvikelse, säger Richard Deichmann, lokal EU-kandidat.

Både han och kommunalrådet Liselotte Ross tror att turerna kring V-parlamentarikerns Malin Björks traktamenten har påverkat partiet negativt.

– Ja, vi låg betydligt högre för några veckor sedan, men kanske är det så att en del av våra väljare i riksdagsvalet är EU-skeptiska och kanske därför inte röstar, säger Richard Deichmann.

Vänsterpartiet hamnade på 6,4 procent i årets vallokalundersökning. I förra EU-valet fick partiet 6,3 procent.

MP: "Vi kan bli vågmästare"

Miljöpartisterna i Kalmar var framför allt glada över systerpartiernas framgångar ute i Europa.

– Står sig resultatet kommer vi att öka från 51 till 71 mandat i Europaparlamentet och därmed bli vågmästare, sade Max Troendlé, partiets förstanamn i Kalmar och åttondenamn på EU-valslistan.

Men han var också relativt nöjd med valprognosen, som visade på 9,5 procent för Miljöpartiet i det svenska EU-valet, även om det är en kraftig nedgång från 2014, då MP blev näst största parti med 15,4 procent.

– Om var tionde svensk röstar på oss är det bra. När EU-valrörelsen började låg vi på 5 procent, så vi har gjort en väldig resa, säger Max Troendlé, som hoppades på förtidsrösterna.

– Det kan bli så att vi tar ett tredje mandat med knapp marginal, säger han.
Max Troendlé tror att det främst är den turbulenta mandatperioden i regeringsställning som gör att Miljöpartiet i Sverige trots allt går mycket sämre än andra gröna partier i Europa.

– Det har varit en tuff tid, säger han.

Jubel i SD-leden: "Bättre än jag hoppats på"

I SVT:s vallokalsundersökning fanns ett parti som ökat sitt väljarstöd med nära nog 75 procent jämfört med valet 2014, Sverigedemokraterna. Ett resultat som fick Martin Kirchberg, regionråd i Kalmar län och EP-kandidat, att jubla.

– Det här resultatet, även om det ännu är preliminärt, är bättre än vad jag hoppats på och lite bättre än opinionsundersökningarna. För även om resultatet kan komma att justeras så ser jag det som ytterst osannolik att vi ska förlora det tredje mandat vi nu har vunnit, säger Martin Kirchberg.

C: "Självklart väldigt nöjda"

Den lilla skara C-politiker som samlats till EU-valvaka var ordentligt uppåt efter det att SVT valstugemätning presenterats.

– Vi har ökat vårt valresultat jämfört med 2014 med över 50 procent, det vi självklart väldigt nöjda med. Jag tror att framgången beror på att vi har varit väldigt tydliga, både i vår miljö- och klimatpolitik och i vår besked om att stå upp mot högerpopulismen. Jag har märkt under valrörelsen att väljarna uppskattade detta, säger Erik Ciardi, som också berömmer sitt partis huvudkandidat, Fredrick Federley.

– Han har visat att det går att nå resultat i EU-parlamentet som parlamentariker från Sverige, han har fått väldigt mycket gjort och han har varit väldigt aktiv under valrörrelsen.

S: ”Jättepositivt att vi ökar”

Socialdemokraterna i Kalmar län andades ut när vallokalsundersökningen för EU-valet presenterades klockan 21. S hade ökat med en procentenhet, till 25,1, vilket sågs som mycket bra.

– Men jag tror det blir ännu bättre, vallokalsundersökningen fångar inte vår valspurt, sade Kalmars kommunalråd Johan Persson, som var en av partitopparna som deltog i valvakan på partiexpeditionen i Kalmar.

– Det är jättepositiv att vi ökar, vi har gjort en jättebra valrörelse, sade distriktsordföranden och regionrådet Anders Henriksson. In i det sista handlade det om dörrknackning.

Under valdagen koncentrerade man sig bland annat på Norrliden i Kalmar för att få partisympatisörerna att gå och rösta.

– Vi har genomfört 4 000 samtal, sade en nöjd Johan Persson.

Förhoppningarna var stora att S, om vallokalsprognosen skulle stå sig, skulle öka antalet mandat i EU-parlamentet, från dagens fem till sex.

– Vi har goda möjligheter, sade socialminister Lena Hallengren.

Moderaterna stärker sin postion

Moderaterna återtar platsen som Sveriges näst största parti i EU-parlamentet och med 17,6 procent i preliminärt väljarstöd ökar man också från tre till fyra mandat.

– Jag är väldigt glad och nöjd, det här resultatet är till och med lite bättre ön vad jag tippade. Det här visar att vi har lyckats bryta ned EU-politiken på svensk nivå. Jag tror exempelvis att vårt tydliga besked om att EU ska ta upp kampen mot internationell brottslighet gick hem hos väljarna, säger Måns Linge, EU-kandidat från Kalmar.

Uppåt för KD

På på Stars´n stripes i Kalmar hade KD-politiker från hela länet samlats. Minuter före det att SVT valundersökning presenterades var stämningen riktigt optimistisk.

– Det viktigaste är att vi tar två mandat, men jag hoppas ju naturligtvis att vi också ökar väljarstödet rejält, förklarade regionrådet Anders Andersson.

När sedan det preliminära resultat på 7,5 procent presenterades blev det helt tyst i lokalen. En tystnad som bröts av ett stort jubel när prognosen att partiet tar två mandat i parlamentet presenterades.

– Jag är jättenöjd med att vi verkar få två mandat, en fördubbling. Tyvärr har vi, det råder det ingen tvekan om, förlorat väljarstöd de senaste dagarna. Men vår partiledare Ebba Busch Thor har visat prov på stort ledarskap när hon både stod upp för vår politik och kraftigt tillrättavisade Lars Adaktusson för hur han röstade i abortfrågan som EU-parlamentariker, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

– Det är beklagligt att Lars Adaktusson röstade fel i vissa omröstningar i parlamentet, för det gjorde han. Men samtidigt, han står helt bakom vårt partis abortpolitik och jag tycker det är fult av andra partier och även vissa medier att ifrågasätta vår ståndpunkt i abortfrågan. Vi har stått upp för svenska lagstiftning i 30 år nu, fyller riksdagsledamot Gudrun Brunegård i.

Här hålls valvakorna i Kalmar EU-valkvällen

I Kalmar håller sex partier lokala valvakor, de tre partier som inte samlas officiellt med sina partigrupper och supportrar är Sverigedemokraterna, som håller stor nationell valvaka i Stockholm, Fi och Liberalerna.

De partier som laddar upp för EU-valskväll i Kalmar är Socialdemokraternas som samlas på partiexpeditionen på Södra Långgatan 62, Moderaterna som håller sin lokala valvaka på Västerport spa och konferens, Centerpartiet som samlas på Calmarsund hotell, Miljöpartiet som håller valvaka i partilokalen i IOGT-huset, Vänsterpartiet möts för att vaka in valresultatet i Tic-huset och Kristdemokraterna som samlat hela länet till Stars´n stripes.