Sveriges regering och riksdag har beslutat att det ska finnas varg i Sverige, Skåne är inget undantag. 

 Vargen är ett vilt djur som man ska ha respekt för, precis som man ska ha med alla vilda djur. Det är dock mycket osannolikt att en varg angriper ett barn. I Norden har det inte hänt i modern tid med vilda vargar.

Man bör förstås ändå ha uppsikt över sina barn och gärna berätta hur de kan bete sig om de skulle möta en varg, i den mån barnen har förståelse. Barnet ska inte gå fram till ett vilt djur utan bör ropa på en vuxen. Man kan prata med sitt barn på samma sätt som man gör om man bor vid en trafikerad väg eller om det finns något annat närgånget vilt djur i området. Det förekommer ju att till exempel älgar och vildsvin kommer in på tomter. För hunden är risken liten men den finns och är en av alla risker som en lösspringande hund kan drabbas av.

Tack för bra frågor!

Då rundar vi av chatten och tackar både er läsare som varit med och ställt frågor, och Nils Carlsson på Länsstyrelsen som svarat.

Nej,

Vi vet från DNA att de kommer från helt olika revir och län.

De flesta betesmarker går att göra mer vargsäkra. Vi har ju fårbete som gynnar biologisk mångfald trots att räven tar väldigt många lamm om året i länet.  Oron för varg är oftast ett större problem än de faktiska angreppen.  Det är tveksamt om vargetableringen kommer gynna några hotade djur eller växter. De skulle i så fall vara på någon plats där betestrycket är för stort från t.e.x. hjort om vargarna får hjortarna att vara mindre i det i området. 

Dags för sista frågorna!

Vill du ställa en fråga är det sista chansen nu! Strax avrundar vi chatten.

DE blir mer stationära ett litet tag. Sedan följer valparna med på rundorna i reviret

Nej.

Vi har inga angrepp på människa av vild varg i Norden under modern tid.

Det är en intressant fråga men det verkar som flera rovdjur har en nedärvd respekt för människor. Späckhuggare t.e.x.  lever på sälar som är människostora men det finns inte ett enda angrepp dokumenterat på människa från vild späckhuggare trots att folk snorklar med dem.

Förmodligen har de valt denna plats eftersom det finns gott om bytesdjur. Alla djur  dras till områden med god födotillgång. Om den ena vargen i paret skulle dö så kan den som är kvar flytta. Annars blir de förmodligen kvar.

Vargar är i sig inte rädda för bebyggelse eller vägar. Att vargar befinner sig i närheten av hus, och därmed också människor, kan ha flera förklaringar. Bytesdjur som rådjur och dovhjort söker sig ibland till bebyggelse för finna föda, och då kan vargar följa efter. Vargarna kan också ha slagit ett bytesdjur i skogen och då befinner de sig i området tills att bytet är uppätet. En annan vanlig orsak är att jägare lämnar slaktrester från jakten i skogen. Slaktplatserna bör därför placeras minst tre kilometer från bebyggelse eller hagar där det finns tamdjur.