Samhällsspridning av covid-19 i Torsås kommun

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin uppmanar invånare i Torsås kommun att noga följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Detta eftersom flera äldre personer i Torsås kommun de två senaste dagarna konstaterats smittade av det nya coronaviruset och det finns misstanke om att betydligt fler kan vara smittade i samhället.

- Vi har nått en punkt då vi kan konstatera samhällsspridning i Torsås kommun och därför är det nu viktigt att alla följer de rekommendationer som finns så att våra äldsta och mest sköra i samhället kan skyddas, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin i ett pressmeddelande.

Smittskyddsläkaren pekar på att personer i riskgrupper och personer över 70 år ska undvika sociala kontakter så mycket som möjligt för att undvika smitta.

Anhöriga till äldre släktingar eller personer i riskgrupper bör skjuta upp sina besök och hålla kontakt genom telefon eller på annat sätt.

Det är också viktigt att hålla avstånd till andra människor när man exempelvis är och handlar.

God handhygien är A och O för att minska smittspridning. Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten ofta.

Den som känner av förkylningssymtom som snuva, hosta eller feber ska stanna hemma. Det är först sedan man varit symtomfri i två dagar som man kan börja jobba eller gå till skolan igen. Undvik allmänna kommunikationsmedel och taxi när du är sjuk/har symtom.

Är man sjuk bör man i första hand följa de egenvårdsråd som finns på 1177.se. Om inte dessa räcker eller om man känner sig sämre ska man ringa 1177.se som ser till att man vid behov kommer i kontakt med sjukvården.

Bländade ljust för grannen

Lyset är på inne, men det är inte ditt lyse - utan grannens. Så är situationen för en familj på östra Öland och nu hotas deras strålkastarutrustade granne av vite.

Läs artikeln här

Mörbylånga kommuns coronasändning

Klockan 15.00 genomför Mörbylånga kommun ett tv-sänt informationsmöte på grund av coronakrisen. Se sändningen på Mörbylånga kommuns Facebooksida.

"Bättre om vi stänger ner allt"

Fredrik Norén på Hotell Skansen menar att regeringens krispaket inte räcker på långa vägar och att det bästa vore att regeringen bestämmer att stänga alla hotell- och restauranger.

Läs artikeln här

Corona: 66 avlidna i Sverige

I Sverige finns nu 2 806 konstaterade fall av coronasmittade personer. 66 personer har avlidit och 178 patienter har hittills intensivvårdats, enligt Folkhälsomyndigheten. 

Tydligt är att Stockholm har under några dagar haft en ordentlig ökning av antalet konstaterat smittade. 

– Pressen på sjukvården där är ganska ordentlig, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndighetens presskonferens.

Tre nya fall av covid-19 i länet

Region Kalmar län meddelade nyss att det under dagen konstaterats tre nya bekräftade fall av covid-19 i Kalmar län. 

Det innebär att det nu finns 21 bekräftade fall av covid-19 i Kalmar län. Det senaste tre fallen gäller en man i 80-årsåldern, en kvinna i 70-års åldern och en man i 60-årsåldern.

Total vårdas för närvarande sju personer på sjukhus, ingen av dem är i behov av intensivvård.

Aftonbladet om ett splittrat Öland

Aftonbladet har var på Ölandsbesök och i en artikel skildrar de frågan om turisterna som splittrar Öland. Ska de åka hit eller inte?

Läs artikeln här

Corona påverkar Victoriadagen

Enligt P4 Kalmar kommer coronaviruset högst sannolikt påverka Victoriadagen den 14 juli. De har pratat med hovets informationschef Margareta Thorgren som menar att planeringen av firandet har påverkats. 

Länk till P4 Kalmar

Den statistiska ölänningen

Hur är en typisk ölänning egentligen. Med hjälp av statistik från SCB har vi Ölandsbladet "tillverkat" medelinvånaren i de båda Ölandskommunerna. Möt 45-åriga Anna från Mörbylånga och 50-årige Mikael från Borgholm.

Läs om medelölänningen här

Eketorp öppnar senare än planerat

Planen var att Eketorps borg skulle slå upp portarna för säsongen redan under påskhelgen, men med anledning av coronaviruset flyttas datumet fram.

Läs mer här