Dags att runda av

Öland Live rundar nu av och jag tackar för visat intresse under dagen. 

Imorgon är Andreas Yngvesson tillbaka bakom tangentbordet och leder er genom dagen med nyheter som berör er ölänningar, stort som smått. 

Ha en trevlig kväll

Premiär för julkalendern

Imorgon är det den 1 december och därmed premiär för årets julkalender i SVT. Den heter Mirakel och är en magisk julsaga som rör sig i tid och rum mellan åren 1920 och 2020. I rollerna ser vi bland andra Johan Glans, Annika Andersson, Babben Larsson och Maja Rung.
Vad tror du om den? 

Läs mer om den här.

Fyra älgar skapade stor förvåning – ”Inget man förväntar sig”
Pandemin har ändrat våra körvanor

I en undersökning utförd av Novus på uppdrag av CarPay och Volvofinans Bank svarar hälften att de har ändrat sina körvanor under 2020 jämfört med året innan. Av de som ändrat sina körvanor uppger 15 procent att de kör mer i år jämfört med 2019. Knappt fyra av tio (37 %) kör mindre.
När det gäller enbart Småland, Öland och Gotland svarar åtta procent av deltagarna att de kör mer bil medan 38 procent kör mindre. Men 53 procent kör lika mycket som tidigare år. 

Pausas: Sökandet efter en biträdande kommundirektör

Tre personer fanns kvar i rekryteringen till tjänsten som biträdande kommundirektör i Mörbylånga kommun. I fredags beslutades att pausa denna process.

Läs mer här.

Öbilden

Anne-Sofie Holmberg har tagit den här bilden. ”Novemberhimmel över Ölands hav!” skriver hon i bildtexten. Bilden och många fler går att hitta via #öbilden på Instagram. 

Vad hände den 30 november?

Idag är det 146 år sedan som Winston Churchill föddes. Han är kanske främst känd för sin insats som premiärminister för Storbritannien under andra världskriget. För att hedra honom, listar jag här några kända citat från honom. 
1. ”Aldrig i krigshistorien har så många haft så få att tacka för så mycket.”

2. ”Champagne skall vara kall, torr och gratis”.

3. ”Då och då snubblar människorna över en sanning, men de flesta reser sig upp och skyndar vidare som om ingenting hade hänt.”

4. ”En kompromiss är konsten att dela en kaka så att alla tror de har fått den största biten.”

5. ”Bästa sättet att få ett arbete att verka svårt är att skjuta upp det”.

Restriktionerna kan fortsätta - trots vaccin

Vaccinen mot corona har tagits fram på rekordfart och det rapporteras att en del ska kunna göras tillgänglig till befolkningen redan nu i december. 
Men tidigare har statsepidemiolog Anders Tegnell, statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör vid olika tillfällen betonat att vaccinet inte är slutet på pandemin. 

Nu framför även regeringens krissamordnare Elisabeth Backteman samma budskap i en artikel från Dagens Nyheter. 

– Pandemin kommer inte att försvinna bara för att vi får ett vaccin. Vi tar höjd för att fortsätta jobba med olika typer av olika åtgärder, säger regeringskansliet krissamordnare Elisabeth Backteman, till Dagens Nyheter och fortsätter:

– Jag tror att det är rimligt som Johan Carlson och statsministern sagt att man behöver ha både en fysisk och mental beredskap att hantera pandemin under hela 2021 på alla nivåer i samhället.

Vad är viktigast på julbordet?

Om mindre än en månad är det dags för jul och i min familj är planeringen i full gång. Nästan alla julklappar har inhandlats, det är bara de svåra kvar. 

Nu har vi också börjat kika på vad julbordet ska bestå av. För mig är den varmrökta laxen, Janssons frestelsen, små kroppkakorna och julmusten viktigast. Vad är viktigast för dig? /Alexander

Två rattfyllerister på en timme: ”Blåste straffbart”