Lärarbesök från Tyskland

I dag hade Söderslättsgymnasiet besök av förvaltning, skolledning och lärare från Tyskland. Nya samarbeten är på gång och de ville veta mer om projekt Unga Vuxna som gymnasiet driver i samarbete med Region Skåne. Projektet går ut på att synliggöra psykisk ohälsa och börja prata om det.

Trevlig helg!

Min vecka som TA Live-redaktör har kommit till ett slut (för den här gången). På måndag är Mandus Örarbäck på plats och levererar senaste nytt från Söderslätt.

Ha en fin helg kära läsare!

Veckans snackisar

Du har väl inte missat veckans mest lästa nyheter på Trelleborgs Allehanda? 

I början av veckan rapporterade vi om de vanligaste orsakerna till att man får en p-bot i Trelleborg och berättade var flest bilar blivit lappade.

TA har också djupdykt i myllan på Söderslätt och skrivit om hur mycket jordbruksmark som försvunnit de senaste fem åren.

När 150 militärer patrullerade Trelleborgs gator på torsdagen var det många som undrade vad det hela handlade om - vi tog reda på svaret.

Mingel och fika vid invigning av portalen

Birgitta Andersson, Kerstin Ahlgren och Bengt Andersson är engagerade i föreningen Gamla Trelleborg och har många minnen av portalen.

"På 60-talet var det ett folknöje att komma ner hit och titta på färjorna som anlände från Östtyskland", berättar Birgitta Andersson.

"Den har blivit jättefin nu när den är renoverad", säger Gabriel Gruev som tagit sig till invigningen av färjeportalen. 

"När det inte är corona brukar jag och min mamma ta färjan till Tyskland.", fortsätter han.

Färjeportalen invigd

Lagom till att det sprack upp på himlen invigdes den restaurerade färjeportalen från 1909. Trelleborgs hamns styrelseordförande Jan Isaksson klippte bandet.

Kommunen bjuder in till möte om stigande hav och översvämning

Kommunen har under en tid jobbat med att ta fram ett tillägg till översiktsplanen som handlar om stigande hav och översvämning. Nu är handlingen klar och den 15 november kl 18.00 hålls ett samrådsmöte på Parken där kommuninvånarna har möjlighet att ställa frågor till politiker och tjänstemän.

Läsarbild: Oktoberrosor

Läsaren Iréne Nilsson Sjödahl har turen att ha så här fina rosa rosor i sin trädgård. Dem ska hon hänga upp på tork.

Recept på värmande blomkålsgryta

I går uppstod ett visst engagemang här i TA Live kring den blomkålsgryta jag skulle äta till lunch, och jag utlovade ett recept - även om detta inte efterfrågades. Tyvärr blir det ingen bild på maten, eftersom den tumlat runt i en matlåda i min ryggsäck och ser tämligen oaptitlig ut. 

Ingredienser

1/2 blomkålshuvud

1,5 dl röda linser

1 morot

1 stor gul lök

1 vitlöksklyfta

Färsk chili efter smak

2 msk curry

1 buljongtärning

1 burk krossade tomater

1 lime

2 dl turkisk yoghurt

Till servering

kokt ris

koriander

Gör så här:

Koka ris enligt konstens alla regler, så att det är klart samtidigt som grytan.

Hacka upp löken och fräs i valfri olja tills genomskinlig. Tjoffa i den hackade vitlöken, chilin och curry - jag använde en kryddblandning som hette "mild curry" och som av färgen att döma bestod till stor del av gurkmeja. Innan allt börjar brännas häller du på en burk tomater och ytterligare 2-3 dl vatten. Mät upp röda linser och kasta ner i grytan tillsammans med en buljongtärning. 

Medan du väntar kan du göra en enkel kall yoghurtsås genom att blanda din yoghurt med en halv lime, ett knippe hackad koriander och salt.

När linserna börjar bli klara (efter 15-20 minuter) ska den hackade moroten och blomkålen (uppdelad i små buketter) få hoppa ner i grytan. Pressa i en halv lime och smaka av med salt.

Lägga upp på tallrik med ditt ris, en klick yoghurtsås och toppa med koriander.

Arbete med baddäck i Skåre på sluttampen

Vi har tidigare rapporterat om att ett nytt baddäck är på gång i Skåre, och nu är det snart klart.

"Det kommer bli fantastiskt bra. Man har sågat upp muren från själva pirarmen så att man ska kunna gå rakt ut på däcket", berättar Bengt Werner, ledamot i Skåre byalag.

Han skickade en bild på hur det har sett ut under arbetets gång.