Nu stänger vi chatten

Tack för alla frågor. Hoppas ni alla får fina eftermiddagar i solen framför grillen. 

Tack också till Rickard Svensson som delat med sig av sina grillkunskaper. Här skickar vi med några av Rickards bästa tips, lycka till allihop!

Kan man grilla allt?

Jennipher: finns det något som är "no go" på grillen? eller stämmer det att man kan grilla allt??

Rickard Svensson svarar: 

Sunt förnuft, men något som till exempel leverpastej eller sylta är kanske svårt att få till ett bra resultat på. Jag har till exempel poppat popcorn på grillen, till barnens förtjusning. 

Rent allmänt när det kommer till att grilla kött tycker jag att man inte skall vara rädd för fett. Det ger en bra smak och är oftast enklare att tillaga än en fettsnål produkt. Jag tycker att entrecote, karré och lårfilé från fågel är väldigt trevligt att grilla. 

Som nybörjare hade jag undvikit alltför dyrt kött som tex oxfilé, vilken jag för övrigt föredrar att steka på spisen eller grillen i en gjutjärnspanna och ösa med smör.

Varför smakar det surt dagen efter?

Fabian: Jag tycker ofta kolgrillat kan gå en lite sur röksmak. I synnerhet dagen efter till lunch. Är det mitt kol som är dåligt. Använder nästan bara det billigaste. Tänker eld som eld.

Rickard Svensson svarar: 

Rök och kolsmaken "sätter" sig ofta, och förstärks så det är absolut inte omöjligt. 

Det är inte säkert att kolen spelar så stor roll, men kanske om du har grillat råvarorna hårt och snabbt. Billigt kol innehåller ofta mer bindemedel/tillsatser med mera. Så jag skulle rekommendera att du nästa gång testar ett annat, lite dyrare, kol. Kanske kan det hjälpa. Lycka till!

Hur ofta ska man vända?

Leif: Hej! En fråga som många ”experter” tvistar om är om man ska vända ofta eller sällan. Själv tillhör jag kategorin som vänder ofta. Vad tycker du?

Rickard Svensson svarar: Jag kör nog på din linje, bättre sällan än ofta... 

Grilla fisk på bästa sätt?

Karl Fredriksson: Hur länge ska man grilla fisk?

Rickard Svensson svarar: 

Lite skämtsamt tills den är klar. Lax tycker jag ofta folk tillagar lite för länge, det skall precis som med alla andra grillsessioner inte bli torrt. Testa dig gärna fram.

Jag tror ofta man fokuserar för mycket på värmen i själva grillen och hur länge det ska tillagas. Allt beror på hur/var/när man mäter och hur/var/när man grillar. Dessutom visar termometrarna ofta fel. Jag rekommenderar som tidigare att testa sig fram. Learning by doing!

Hur mycket ska jag lägga på grillen som nybörjare?

Oscar: Jag älskar att laga mat men hatar att grilla. Vill ändra på det. Har i nuläget ett halvt oljefat men funderar på en Kamado Joe. Dock en classic för runt 10’ utifall att jag inte blir hooked. Eller tror du jag ångrar mig och skall kliva upp i pris?

Rickard Svensson svarar:

Oljefat är coolt, men även om ett lock finns tillgängligt läcker det oftast som ett såll. Locket är fantastiskt att styra temperatur och luftflöde med.  Innan du lägger 10  000 kronor på en grill så hade jag kanske rekommenderat dig en "begagnad" Weber klotgrill att fixa och trixa med.

När du sen kommer älska att grilla så gör du med all rätt i ett köp av en Kamado Joe... Du är iallafall på rätt väg som föreslår en kolgrill och inte ett "gasolkök" 😉

Bästa kryddningen?

Tina: Torra kryddblandningar, vilka är dina personliga favoriter och var hittar jag de lättast? Eller blandar du själv?

Rickard Svensson svarar: 

Jag rekommenderar dig att testa kryddorna från Jess Pryles - Hardcore Carnivore, sjyssta råvaror utan en massa tillsatser. Finns att köpa lokalt hos Ask Färg.

Är det värt pengarna att lägga lite extra på dyrare kol?

Jimmy: Kol, Från macken eller är de värt att lägga pengar på dyrare? Om jag köper ett dyrare kvalitetskol är där stora skillnader? Gärna tips på några bra sorter.

Rickard Svensson svarar:

Hej Jimmy, se tidigare fråga. Testa gärna ett bättre kol, jag har svårt att tro du sedan kommer vilja använda ett billigare i någon större utsträckning.

Vilket kol ska man välja?

Lina FratsTips på olika bra Kolsorter?

Rickard Svensson svarar: 

Bor du i Trelleborg med omnejd tycker jag du skall kika på den gröna påsen på Ask färg som heter Grillep, ett bra kol till ett vettigt pris. 

Annars försök undvika det allra billigaste kolet på bensinmacken. Dyrare kol innebär större bitar som brinner längre och avger jämnare värme, det är också drygare och kan faktiskt återanvändas, genom att man stryper luften och nästa gång du grillar tillsätter du en mindre mängd ny kol... 

Hur grova korvar kan man lägga på grillen?

Christin: Jag undrar hur grova korvar man kan lägga på grillen? Har ofta problem med innertemperatur och istället bränner jag ofta dom

Rickard Svensson svarar: 

Hej Christin, finns egentligen ingen "gräns" . Jag vet vad du gör för fel, försök att i början hålla korvarna från den värsta värmen, dom tillagas då jämnare och du kan på slutet "bränna" till en sjysst yta. Ha till exempel briketter/kol i ena halvan på grillen, lägg korvarna på den andra sidan eller åtminstone en bit ifrån den högsta värmen. Glöm inte att picka korven, alltså sticka små hål i skinnet. Testa dig fram. Lycka till