Ny virusvariant skaper frykt verden over

NTB-Nils-Inge Kruhaug

En ny variant av koronaviruset, døpt omikron og først påvist i Sør-Afrika, har resultert i kraftig børsfall og frykt for at dagens vaksiner ikke er gode nok.

Den nye virusvarianten, som er døpt omikron og har fått betegnelsen B.1.1.529, viser seg å ha usedvanlig mange mutasjoner og er derfor trolig også vanskeligere å bremse spredningen av.

Omikron-varianten har alt funnet veien til Botswana, Hongkong og Belgia, og EU oppfordret fredag alle sine medlemsland til å innføre stans i alle direkteflyginger fra Sør-Afrika, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mosambik, Namibia og Zimbabwe.

Noen timer senere ble EUs medlemsland også oppfordret til å teste alle reisende fra disse landene, samt innføre krav om karantene.

Karantenekrav

Norge har ingen direkteflyginger fra denne delen av verden, men innfører også krav om ti dagers karantene for reisende fra de samme landene.

UD fraråder samtidig reiser som ikke er strengt nødvendig til disse landene.

– FHI jobber nå med å innhente mer informasjon om den nye virusvarianten. Helsemyndighetene følger situasjonen nøye og vurderer ulike tiltak, opplyste helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) fredag.

Overdrevne

Sør-Afrika mener reaksjonene på omikron-varianten, og tiltakene som settes i verk, er overdrevne.

– Disse reiserestriksjonen er fullstendig imot normer og standarder satt av Verdens helseorganisasjon (WHO), sa landets helseminister Joe Phaahla fredag.

Styrelederen i den sørafrikanske legeforeningen, Angelique Coetzee, kaller de internasjonale reaksjonen for «storm i et vannglass», ifølge BBC.

Børsfall

Nyheten om den nye virusvarianten resulterte i fredag i et kraftig børsfall i Asia og Europa, og det ventes også at amerikanske børser vil slå følge nedover.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt med 3,2 prosent, Nikkei-indeksen i Tokyo falt med 2,5 prosent, CAC 40 i Paris endte 4,7 prosent ned og FTSE-indeksen i London falt med 3,6 prosent.

Begrenset beskyttelse

Dagens koronavaksiner gir trolig begrenset beskyttelse mot den nye virusvarianten, sier den sørafrikanske forskeren Shabir Madhi.

Han er professor i vaksinologi ved University of the Witwatersrand i Johannesburg. I tillegg har han en direktørstilling i det sørafrikanske medisinske forskningsrådet.

Også andre eksperter er bekymret for om dagens koronavaksiner vil virke dårligere mot den nye varianten.

– Det er bekymring for at varianten skal spre seg og at vaksinene er mindre effektive mot den, sier Tyra Grove Krause ved Statens Serum Institut i Danmark.

Storbritannias helseminister Sajid Javid sier også at dagens vaksiner kan vise seg å være mindre effektive mot den nye virusvarianten.

For tidlig

Det europeiske legemiddelverket (EMA) mener imidlertid at det er for tidlig å si om det trengs en ny vaksine for å bekjempe den nyoppdagede varianten.

– EMA mener at det for øyeblikket er for tidlig å forutse behovet for en tilpasset vaksine med en annen sammensetning for å takle denne nye varianten, het det i en uttalelse fra legemiddelverket fredag.

Tyske Biontech har likevel startet arbeidet med å utvikle en ny vaksine som skal fungere bedre mot slike nye varianter. De håper den nye vaksinen kan være klar. løpet av seks uker, og at den kan tas i bruk innen 100 dager.

Tenk globalt

– Dette er det vi har vært veldig bekymret for. Fattige deler av verden, særlig Afrika, har få vaksinerte, og risikoen for nye mutasjoner blir veldig stor, sier Norad-sjef Bård Vegar Solhjell til NTB.

Han befant seg fredag i Ghana og understreker viktigheten av å tenke globalt.

– Tenker vi ikke globalt, risikerer vi å få pandemien tilbake som en bumerang fra fattige land, sier Solhjell.

Norad-sjefen ber norske myndigheter tenke seg nøye om før det settes i gang et omfattende program for å gi alle nordmenn en tredje dose med vaksine.

– Vi bør tenke oss svært nøye om før vi gjør akkurat det. Det bør andre rike land også gjøre, sier han og viser til at behovet for vaksiner er skrikende i Afrika.

Få vaksinerte

I Sør-Afrika, der den nye varianten først ble oppdaget er bare 23,8 prosent av innbyggerne fullvaksinert. Det er likevel flere enn i noe annet land i Afrika.

I Nigeria, som er Afrikas mest folkerike land, er bare 2,8 prosent av befolkningen fullvaksinert, og blant Kongos over 90 millioner innbyggere er andelen bare 0,1 prosent.

– Fra et faglig ståsted er det avgjørende at et økende antall vaksinedoser og tester går til lavinntektsland. Her er det mange sårbare grupper og helsepersonell som ikke er vaksinert, og det er trolig høye mørketall når det gjelder døde. Vår frontlinje mot covid nå er i Afrika, sier Solhjell.

(©NTB)

Den nye virusvarianten har fått navnet Omicron

NTB-AFP

Den nye virusvarianten som først ble påvist i det sørlige Afrika, har fått navnet Omicron, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO).

I en uttalelse fredag sier WHO at den nye virusvarianten «gir grunn til bekymring».

Virusvarianten ble først påvist i Sør-Afrika. Belgia kunngjorde fredag at det var registrert ett smittetilfelle der.

(©NTB)

Pandemien har krevd 1,5 millioner liv i Europa

Koronapandemien har krevd over 1,5 millioner liv i Europa, og i mange land har smittespredningen skutt kraftig fart de siste ukene.

Sykehusene i flere europeiske land er igjen i ferd med å fylles opp av covid-19-pasienter, og myndighetene ser seg nødt til å gjeninnføre strenge tiltak.

Flere land har begynt å vaksinere små barn i et forsøk på å bremse spredning av viruset, og i storbyer som Berlin, Paris og Praha vurderes det nå nye tiltak i tiden fram mot jul.

Tysklands avtroppende statsminister Angela Merkel hadde torsdag et klart budskap til sine landsmenn og til sin sosialdemokratiske etterfølger Olof Scholz.

– Vi behøver flere restriksjoner mot nærkontakt, sa Merkel.

Stadig verre i Tyskland

Tyskland passerte torsdag 100.000 døde i pandemien og har den siste uka i gjennomsnitt hatt 419,7 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere. Det er flere enn noensinne tidligere under pandemien.

– Vi må være forsiktige slik at sykehusene våre ikke blir overveldet, sa Merkel.

Tyskland krever nå koronapass på offentlig transport og arbeidsplasser, og hardt rammede deler av landet har avlyst de tradisjonsrike julemarkedene.

Uvaksinerte slipper ikke lenger inn på treningssentre, barer eller andre steder der folk samles.

Frankrike trapper opp vaksinering

69 prosent av innbyggerne er nå fullvaksinert i Tyskland, og dette er en lavere andel enn i mange andre vesteuropeiske land. I Portugal er 86 prosent fullvaksinert, mens andelen i Frankrike er 75 prosent.

Også i Frankrike øker imidlertid smitten, og helseminister Olivier Véran opplyste torsdag at alle voksne fra helgen av kan få en tredje påfyllingsdose med vaksine.

Etter 15. januar neste år må alle over 18 år i Frankrike dokumentere at de har fått en slik påfyllingsdose dersom de vil ha gyldig koronapass, noe som trengs for å slippe inn på barer, treningssentre og andre offentlige steder.

EU-kommisjonen har på sin side foreslått at koronapass bare bør gjelde i ni måneder etter at man har fått siste vaksinedose.

Verdens høyeste smittetrykk

Slovakia har nå verdens høyeste smittetrykk og stengte torsdag ned i to uker i et forsøk på å bremse pandemien.

I hovedstaden Bratislava var gatene tomme torsdag kveld, spisesteder var stengt og bare butikker som selger livsnødvendigheter får holde åpent.

Innbyggerne i Slovakia får bare forlate hjemmene sine dersom de har gyldig ærend, som nødvendige innkjøp og reise til jobb, skole eller vaksinasjonssted. Under halvparten av landets befolkning er fullvaksinert.

Unntakstilstand

Tsjekkia innførte 30 dagers unntakstilstand torsdag og stengte blant annet julemarkeder og nattklubber for å bremse smittespredningen.

Kapasiteten ved flere av landets sykehus er sprengt som følge av pandemien, og pasienter blir flyttet til andre sykehus i ambulanser og helikoptre.

Også der ble torsdagens nyhet fra Sør-Afrika, der leger opplyser at de har påvist en ny virusvariant som sprer seg raskt, mottatt med bekymring.

(©NTB)

Ny virusvariant oppdaget i Sør-Afrika

Leger og forskere i Sør-Afrika har påvist en ny variant av koronaviruset og gir denne skylden for økende smittespredning i landet.

– Vi har uheldigvis oppdaget en ny variant som gir grunn til bekymring i Sør-Afrika, opplyste virologen Tulio de Oliveira under en hastig sammenkalt pressekonferanse torsdag.

– Varianten, som går under betegnelsen B. 1.1.529, har et svært høyt antall mutasjoner. Dette fører dessverre til smitteoppblomstring, sa han.

Virusvarianten er også oppdaget i Botswana og Hongkong blant personer som har vært i Sør-Afrika.

Sør-Afrikas helseminister Joe Phaahla sier den nye varianten gir grunn til «alvorlig bekymring» fordi den står bak en «eksepsjonell» økning antallet nye smittetilfeller.

(©NTB)

Flere koronadødsfall de siste fem ukene

Siden midten av oktober har antall koronadødsfall økt, ifølge Folkehelseinstituttet. Forrige uke ble det registrert 45 dødsfall – det høyeste nivået i år.

Samtidig er det for første gang på over en måned færre som legges inn på sykehus etter å ha blitt smittet, ifølge FHIs ukesrapport.

Forrige uke ble det lagt inn 146 nye pasienter, mot 163 uken i forveien. Det er nedgang i alle aldersgrupper.

20 av pasientene ble lagt inn til intensivbehandling forrige uke. Uken før var det 27 nye intensivpasienter.

– Høy vaksinasjonsdekning bidrar til å bremse, men ikke stoppe smittespredningen, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Selv om antall smittede har økt jevnt de siste fem ukene, ser det ut til at verken antall nye innleggelser eller antall overføringer til intensivavdeling økte forrige uke.

– Det er for tidlig å vurdere om dette er en varig, ny trend, sier Vold.

Nivået nær begynnelsen av pandemien

Det ble meldt om 45 koronarelaterte dødsfall forrige uke, opp tre fra uken i forveien. Antall dødsfall var det høyeste som er registrert hittil i år, og tallet ligger nær nivået som vi så i begynnelsen av pandemien.

Helsemyndighetene følger med på vaksinasjonsstatus for de innlagte. Av nye pasienter forrige uke var om lag hver tredje uvaksinert.

De siste ukene har man sett at det særlig er blitt flere pasienter i gruppen fra 75 år og eldre, samt uvaksinerte fra 45–75 år. Blant de fullvaksinerte er det flere eldre, og en større andel av dem har risiko for å bli alvorlig syk med covid.

R-tall 1,2

Smittetrenden er økende, og R-tallet ligger nå på 1,2 – altså at hver smittet i sin tur smittet 1,2 personer.

Siden midten av oktober er det registrert en oppgang i antall meldte tilfeller. Foreløpig viser tallene 14.626 smittede forrige uke, en økning på 24 prosent fra uken før. Det er det høyeste antall meldte tilfeller på én uke så langt i pandemien.

FHI presiserer at det har vært store endringer i teststrategi i høst. Økt bruk av selvtester og jevnlig testing påvirker hvor mange tilfeller som oppdages.

– Data om meldte tilfeller er derfor ikke direkte sammenlignbare over tid, skriver FHI i ukesrapporten.

(©NTB)

Danmarks regjering ønsker munnbindkrav og økt bruk av koronapass

Munnbind, koronapass og kortere gyldighet for negativ koronatest er blant tiltakene som regjeringen ønsker å innføre i Danmark.

Regjeringen følger dermed helsemyndighetens anbefaling og vil torsdag søke støtte i Folketingets epidemiutvalg til å innføre restriksjonene.

– Vi er nødt til å innføre utvidelse av bruken av koronapass og munnbind fordi ekspertene vurderer at det er nødvendig. Det er en annen epidemi vi nå har. Deltavarianten er langt mer smittsom, og det utfordrer oss. Derfor er vi nødt til å ta disse verktøyene i bruk, sa helseminister Magnus Heunicke onsdag.

Bruk av munnbind på kollektivtransport og i butikker, samt framvising av gyldig koronapass på blant annet statlige arbeidsplasser, kollektivtransport og ved høyere utdanningsinstitusjoner er noen av tiltakene som regjeringen foreslår.

De anbefaler også at en negativ koronatest skal ha kortere gyldighet. En hurtigtest kan være gyldig i 48 timer og en PCR-test i 72.

Grensen for antall deltakere på innendørs- og utendørsarrangementer med koronapass kan også bli halvert. Grensen ligger per nå på 200 innendørs og 2.000 utendørs.

Koronasmitten er stigende i samtlige regioner i Danmark. Det siste døgnet er det registrert 4.426 smittetilfeller, noe som er 82 færre tilfeller enn smitterekorden fra 18. desember i fjor.

(©NTB)

Oslo anbefaler munnbindbruk

– Vi ber nå alle i Oslo om å bruke munnbind i kollektivtransporten, på kjøpesentre, i butikker og i taxi, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo.

– Folk må putte munnbindet tilbake i vesker og jakker igjen. Da beskytter du deg selv og andre, sa Johansen da han orienterte bystyret om koronasituasjonen onsdag ettermiddag.

Han påpekte at munnbindet også er en viktig påminnelse for oss alle om at pandemien ikke er over.

Johansen fortalte også at kommunen vurderer de praktiske og juridiske sidene ved et eventuelt koronapass i Oslo.

– Kan gjøre stor skade

– Det kan bli innført. Men det er veldig viktig å være klar over følgende: det er ikke mulig å innføre koronapass uten samtidig å innføre inngripende tiltak som koronapasset kan gi oss fritak fra. Slik er loven. Så må vi også vurdere de etiske sidene, sier byrådslederen.

Inntil videre velger imidlertid Oslo å avstå fra å innføre omfattende inngripende tiltak.

– Vi må kombinere et åpent samfunn med nødvendige tiltak for å holde kontrollen over situasjonen. Alle som bor i Oslo, kjenner prisen for inngripende tiltak. Gjør vi mer enn det som er nødvendig og forholdsmessig, kan det gjøre stor skade, sier byrådslederen.

Uforutsigbart

Han påpekte at man visste at økt smitte ville være en konsekvens av et åpent samfunn.

– Ingenting tyder på at vi blir kvitt korona med det første. Ikke engang med en vaksinedekning på nesten 90 prosent har fått det til. Men hvis det er noe denne pandemien har vist oss, så er det hvor uforutsigbart den er, sier han.

Johansen kunne også opplyse om at kollektivselskapene igjen vil begynne med å åpne dørene automatisk, slik at folk slipper å trykke på knappene.

NTB-Marius Helge Larsen

Tønsberg-ordføreren anbefaler munnbindbruk

For å dempe smittetrykket i kommunen, anbefaler nå Tønsberg-ordfører Anne Rygh Pedersen innbyggerne om å bruke munnbind.

Munnbindet bør brukes der det er vanskelig å holde god nok avstand til andre, sier Rygh Pedersen i en pressemelding.

– Målet er at smittesituasjonen ikke eskalerer ytterligere slik at vi må innføre flere og mer inngripende tiltak og restriksjoner, sier hun.

Det har vært økende smitte i Tønsberg de siste ukene. Men langt færre enn tidligere blir lagt inn på sykehus enn tidligere i pandemien.

– Vi følger situasjonen tett og behovet for tiltak vurderes ut ifra totalbelastningen på sykehuset og helsetjenestene i kommunen, sier kommuneoverlege Per Kristian Opheim.

(©NTB)

Innleggelsesstopp på Hammerfest sykehus

Hammerfest sykehus stopper planlagt virksomhet som medfører innleggelser til og med fredag 3. desember.

Sykehuset hadde onsdag 13 koronapasienter innlagt.

– Sykehuset stopper planlagt virksomhet som medfører innleggelser, til mandag. Berørte vil bli kontaktet, skriver Finnmarkssykehuset på Twitter.

Stansen gjelder til og med fredag 3. desember.

Ifølge sykehuset går imidlertid behandling av barn og pakkeforløp som normalt.

(©NTB)

Statsforvalteren i Troms og Finnmark anbefaler munnbindbruk i hele fylket

Innbyggerne i hele Troms og Finnmark bør bruke munnbind der avstand ikke kan opprettholdes, anbefaler statsforvalteren.

Anbefalingen er bygget på en tiltakspakke fra Folkehelseinstituttet, og den er utarbeidet etter et felles møte mellom Statsforvalteren, helseforetaket, kommunene og nasjonale helsemyndigheter, skriver de i en pressemelding.

Råd og anbefalinger forutsettes gjennomført i alle kommuner i Troms og Finnmark så raskt som mulig, heter det.

De har lagt ut en liste med to trinn.

Trinn én er kun råd og anbefalinger til befolkningen som ikke trenger å forskriftsfestes i kommunene. Dette omfatter generelle tiltak i befolkningen, som viktigheten av å være hjemme ved symptomer, og kontaktreduserende tiltak, som munnbindbruk, anbefaling om redusere nærkontakter og å holde avstand der det er mulig.

Trinn to inkluderer forskriftsfestede tiltak, som munnbindplikt, plikt til hjemmekontor og forskriftsfesting av besøksregistrering og bordservering på serveringssteder.

(©NTB)