Dette kan koste deg dyrt – kan få forelegg på flere tusen kroner

Det er Utrykningspolitiet som har vært ute og advart igjen. De skriver følgende i sosiale medier:

– Kjører du en «enøyd banditt»? Da oppfordrer vi deg om å sette av tid til å skifte den defekte lyspæren. Vi vet at det i noen tilfeller er nærmest umulig å skifte pære uten å få hjelp fra verksted, skriver UP og legger til:

– Derfor ber politiet vanligvis om at dette blir bragt i orden, men du kan ilegges et forenklet forelegg på 2.800 kroner. I noen tilfeller nedlegges det også kjøreforbud av sikkerhetsmessige hensyn, for eksempel i mørket eller ved dårlige siktforhold. Vårt tips til deg er å sjekke at det ikke er du som kjører rundt med en defekt lyspære. De «enøyde bandittene» blir ekstra synlige nå i høstmørket, melder UP.

Kan være en alvorlig sykdom – ber flere ta vaksine

– Vi ønsker først og fremst å bidra til at vaksinasjonsdekningen i befolkningen øker. Influensa kan være en alvorlig sykdom, særlig for eldre og personer med kroniske sykdommer som for eksempel diabetes og hjertesykdom. Influensa øker risiko for lungebetennelse og følgelig også bruken av antibiotika. I tillegg er det fortsatt viktig å unngå dobbeltsmitte, altså unngå at man både blir smittet av covid-19 og influensa, sier Radoslaw Kowalski, farmasøyt og daglig leder ved Vitusapotek på Nesodden i en pressemelding.

Mange

Høsten er her og influensasesongen nærmer seg. Nå kan alle over 12 år få satt vaksine mot influensa på apoteket – uten resept fra legen.

Det er kommunen som skal sørge for et tilbud om influensavaksine til personer i risikogruppene, men apotekene er et godt supplement.

– Det er mange som ønsker å vaksinere seg før influensasesongen starter. De fleste apotek har lengre åpningstider enn leger og kommunale tilbud, og de ligger der folk flest ferdes. Til og med på en lørdag, forteller Kowalski.

Apotekfarmasøytene kan rekvirere influensavaksiner når du kommer til apoteket. Derfor trenger man ikke lenger ha resept fra lege for å få vaksinen i apoteket.

– Vårt helsepersonell har gjennomgått grundig opplæring, både teoretisk og praktisk. Nå er vi 5 ansatte som er sertifiserte vaksinatører. Forrige sesong satte vi mange vaksiner i vårt apotek. Vi er derfor godt forberedt på å hjelpe alle som ønsker å vaksinere seg mot influensa denne sesongen, sier Radoslaw.

Få bivirkninger

Før vaksinen settes må du svare på noen spørsmål om helsetilstand, allergier og lignende. I tillegg må alle som tar vaksinen vente på apoteket i minst 20 minutter etter at vaksinen er satt.

– De aller færreste opplever bivirkninger, men influensavaksine kan gi ømhet, rødhet og hevelse på stikkstedet. Noen få kan oppleve lett feber, litt sykdomsfølelse eller muskelsmerter. Allergiske reaksjoner eller andre alvorlige bivirkninger forekommer uhyre sjelden, sier apotekeren.

Flere ledige vaksinetimer på Nesodden i høstferien

Det er flere ledige vaksinetimer i høstferien til grupper som anbefales en ny oppfriskningsdose melder Nesodden kommune

I høstferien og neste uke er det vaksinering på Tangenten.

Uke 40: 

Onsdag 5.10 kl. 09.00-15.30 Ungdomsarena på Tangenten
              Torsdag 6.10 kl. 16.00-20.00 helsestasjon på Tangenten
              Fredag 7.10 kl. 09.00-15.30 Ungdomsarena på Tangenten

Uke 41: 

Onsdag 12.10 kl. 09.00-15.30 Ungdomsarena på Tangenten
              Torsdag 13.10 kl. 16.00-20.00 helsestasjon på Tangenten
              Fredag 14.10 kl. 09.00-15.30 Ungdomsarena på Tangenten

Du kan bestille time digitalt her, eller på telefon 940 01 021. Vaksinetelefonen er betjent tirsdager og torsdager mellom kl. 09.00-15.00.

Disse anbefales oppfriskningsdose

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler oppfriskningsdose med koronavaksine før kommende høst/vintersesong til:

  • personer i aldersgruppen 65 år og eldre
  • personer i aldersgruppen 18-64 år med underliggende risiko for alvorlig sykdomsforløp
  • ungdom i aldersgruppen 12-17 år med alvorlig grunnsykdom.
  • gravide i 2. og 3. trimester

Dette vil for de fleste være dose 4, men for enkelte med alvorlig svekket immunforsvar vil det være dose 5. Anbefalt intervall siden forrige vaksinedose bør være minimum 4 måneder.

Gjelder også for gjennomgått sykdom

Anbefalingen om å ta ny oppfriskningsdose gjelder også dersom du nylig har gjennomgått en koronainfeksjon.

Gjennomgått sykdom vil imidlertid gi deg god beskyttelse den første tiden etter at du har vært syk og du kan derfor avvente i 3-4 måneder før du vaksineres med ny dose. Les mer hos FHI her.

Oppdaterte koronavaksiner- vaksinene dekker både det opprinnelige viruset og de nyere koronavirusvarianten som sirkulerer.

Fra uke 40 kan du velge mellom 2 forskjellige vaksiner til oppfriskningsdose nr 2. Kommunen har følgende vaksiner tilgjengelig:

-             Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 (Pfizer)

-             Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1 (Moderna)

Fikk gratistur til Tusenfryd – populært tilbud

Mandag fikk 35 ungdommer en litt annerledes dag. De fikk gjennom Fellesverket en uforglemmelig dag på Tusenfryd. 

Turen gikk med turbuss og senterleder Elisabeth Larsen var strålende fornøyd. 

– Et populært tilbud i høstferien, forklarte Larsen. 

Neste tur går med Nesoddbåten til Oslo 5.oktober, og da står det bowling og pizza på programmet. 

Nå starter stort arbeid i Drøbak – vil holde på i ni måneder

– Deler av Holterveien (strekning bak Drøbak city) blir stengt fra 03. oktober 2022 til 30. juni 2023 grunnet rehabilitering av eksisterende vannledning (gravearbeid). Veien blir sperret. Arbeidet pågår etappevis, og åpnes fortløpende så fort grøft er lukket. Omkjøring blir gjennom Drøbak City, skriver Frogn kommune på sine hjemmesider.

Omkjøring

Amta har tidligere omtalt saken, og senterleder Ragnar Sørlie informerer om at det vil bli satt opp skilt med informasjon om omkjøringsmulighetene.

– Som følge av gravingen vil det i perioder bli en omdirigering av trafikken til og fra senteret. De som bor på Holter må tidvis kjøre gjennom senterets parkeringsplass, forklarer han.

– Nødvendig

Vannrørene ved Holter skal graves opp og forbedres. Avdelingsleder for drift av vann, avløp og renovasjon hos Frogn kommune, Lars Buhler, forteller om grunnen til gravingen.

– Det er nødvendig å skifte ledninger på grunn av mange lekkasjer over tid. Vi skal rett og slett oppgradere, sier han.

Prosjektleder for vann og avløp i Frogn kommune, Abdifatah Awil, utdyper at målet er å forbedre kapasiteten og sikre en trygg vannmengde.

– De eksisterende ledningene er gamle, har mye lekkasje og en lav mengde vann. Skulle det brenne i Holterveien vil det være gunstig med mer vann i rørene enn det er nå, sier

Les mer om saken her!

Starter det store anleggsarbeidet i Badeparken

 – Vi står foran et større anleggsarbeide i Badeparken, hvor en større del av Badeparkens nordlige område sperres av fra neste uke. Frogn kommune har inngått kontrakt med Grimsrud entreprenør for istandsettelse av murer mot sjøen i Badeparken, forteller Daniel Lyngholm Jakobsen som er prosjektleder  for eiendom i Frogn kommune.

– Prosjektet omfatter demontering og gjenoppbygging av alle murer mot sjøen fra Varmbadet og nordover mot Parrstranden. Grimsrud entreprenør vil starte opp tilrigging av anleggs-området fra mandag 3. oktober, hvor hele riggområdet vil bli sperret av. Arbeidene er planlagt ferdigstilt 5. juni 2023, presiserer prosjektleder.

– Fint for oss, godt for lokalbefolkningen

Slik avslutter operasjonsleder Håkon Hatlen i Øst politidistrikt samtalen med Amta fredag morgen.

Da har operasjonslederen bladd i loggen og funnet en del oppdrag. Det har gått i psykiatri og annet. Så kommer han til hendelsen som blir videreformidlet og delt mer.

– Så har v et beslaglagt førerkort. Det skjedde på E6 ved Taraldrud i 80-sonen der. Det skjedde litt før 23:30 og fører er avhørt, erkjenner og samtykker. Det er en person bosatt i Oslo og det gikk litt for hurtig med varebilen.

– Det er det eneste jeg har. Ingenting mer i loggen, dessverre, sier Hatlen og svarer slik på spørsmålet om ikke akkurat det er bra for politiet.

– Fint for oss, godt for lokalbefolkningen.

Setter psykisk helse på dagsorden

Hvert år markeres Verdensdagen for psykisk helse over hele landet.  Datoen er 10. oktober. 

Utgangspunktet er at alle har en psykisk helse, og i løpet av livet opplever de fleste utfordringer som sykdom, tap, stress eller annet som gjør hverdagen krevende. 

Årets tema er “Vi trenger hverandre”, med fokus på det  man kan gjøre for å motvirke ensomhet og utenforskap.

I Nesodden kommune markeres Verdensdagen for psykisk helse med Åpent Hus på Tangenten tirsdag 11. oktober kl. 16.30-19.00. 

Her kan du bli kjent med mange av tilbudene på Nesodden, hvor du både kan møte andre og gjøre noe godt for deg selv. 

Dette kan være alt fra kulturelle, sosiale eller frivillige aktiviteter, kurs og trening. 

Det blir også et hjertevarme-bord, lett bevertning og musikalsk innslag fra "Pels og Poter".

Åpent Hus arrangeres av Nesoddtangen gård, Nesodden bibliotek og Nesodden frivilligsentral.

På Åpent Hus blir det informasjon fra:


Nesoddtangen gård
Nesodden bibliotek
Nesodden frivilligsentral
Rask psykisk helsehjelp
Frisklivsentralen
Ambulerende rus team
Psykisk helse voksne
Aktiv på dagtid
Seniorkontaktene
Psykisk helse barn og unge
PPT
Møteplass for pårørende
Mental helse Nesodden
Parlamentet ungdomshus
Ekelund seniorsenter
BUA-Nesodden

Rapport: 130.000 husholdninger har alvorlige økonomiske problemer

Rundt 5 prosent av husstandene i Norge er i alvorlige økonomiske vanskeligheter, viser en ny rapport. Ytterligere 11 prosent sliter økonomisk.

Nesten alle må tilpasse seg høyere priser, og for noen står valget mellom strømregningen og mat, viser den nye Sifo-rapporten som bygger på to datainnsamlinger i 2022.

Det siste året har nesten sju av ti husholdninger måttet gjøre tiltak for å få endene til å møtes. En av tolv husstander oppgir at de enten står over måltider, oppsøker matstasjoner eller kontakter Nav for å få hjelp til å betale for mat.

– Dette er utvilsomt en større krise enn den vi så under koronapandemien, sier Sifo-forsker Christian Poppe.

I august 2022 befinner 130.000 husholdninger (5 prosent) seg i alvorlige økonomiske vanskeligheter. Ytterligere 280.000 (11 prosent) sliter økonomisk. Dette er en dobling fra året før.

– Andelen økonomisk trygge hushold har falt fra to tredeler til i underkant av 50 prosent for første gang siden vi begynte å måle økonomisk trygghet, sier Poppe.

(©NTB)

Politiet går ut med advarsel: – Kjør forsiktig

Det er Øst politidistrikt som har sendt ut dette i 06-tiden.

– Kjør forsiktig på vei til jobb/skole i dag. Det er mye vilt som elg og rådyr rundt veiene våre. Dyra kan være litt vanskelig å se.

Det er kun to dager siden Utrykningspolitiet (UP) gikk ut i sosiale medier med tilsvarende beskjed. De advarte mot viltpåkjørsler og hva du skal gjøre hvis du er uheldig.

HER SER DU ANBEFALINGENE:

Disse fire rådene bør alle få med seg!