Informerer om psykisk helse

LILLESTRØM: Mandag 24. januar og 7. februar er det informasjonskvelder om det å forholde seg til psykiske helseutfordringer.

Fagfolk informerer og alle er velkommen til Scene 5, Lillestrøm kultursenter. Arrangementene er gratis å delta på.

På kveldstid 24. januar settes tvangslidelser på agendaen, mens 7. februar er temaet bipolar lidelse type 1 og 2. Det blir satt av god tid til spørsmål.

Både Lillestrøm og Aurskog-Høland kommune er blant arrangørene.

Solgte ut Elton John-hyllest

Lørdag 12. februar er det premiere for Geir Fagermoens Elton John-hyllest Made In England i KulturArena Aurskog-Høland.

Med på laget har setskogingen en rekke profilerte musikere, både fra og utenfra Aurskog-Hølands grenser.

Med dagens koronarestriksjoner er salen solgt ut, men Fagermoen opplyser via Facebook at det vil legges ut flere billetter dersom det kommer endringer innen konserten går av stabelen.

Travelt på fødeavdelingen

I 2021 ble det født 5.406 barn ved Ahus, det er 364 flere enn året før.

Dermed ble det et travelt år for de ansatte på føde- og barselavdelingen.

– De flinke legene, jordmødrene og barnepleierne på Kvinneklinikken har virkelig stått på gjennom et krevende år med fødsels-topp, jordmormangel og uvanlig høyt sykefravær. De ansatte har vært utrolig flinke til å finne løsninger, samarbeide og hjelpe hverandre på travle vakter, sier direktør for kvinneklinikken på Ahus, Pernille Schjønsby.

– I tillegg har de ansatte strukket seg langt og jobbet mange ekstravakter for å sikre trygge fødsler for mor og barn, fortsetter hun.

Totalt ble det født 4.877 barn på Nordbyhagen (331 flere enn året før) og 529 på Kongsvinger (33 flere enn året før) i 2021.

Starter selvhjelpsgrupper i Aurskog-Høland

Aurskog-Høland kommune starter opp selvhjelpsgrupper der mennesker kan bli styrket, og bearbeide og håndtere hverdagen på godt og vondt sammen med andre.

Målet med selvhjelpsgrupper er bedre livskvalitet og mestring av hverdagen. 

– I første omgang vil vi starte selvhjelpsgrupper tilknyttet kommunens ulike tjenester. Det betyr at de det er aktuelt for vil få informasjon om muligheten til å starte i en gruppe, sier folkehelsekoordinator Anne Mette Brustuen til ahk.no.

Etter hvert vil det bli mulig for alle å melde seg på selvhjelpsgrupper.

Ifølge folkehelsekoordinatoren kan det være ulike grunner til å delta i en selvhjelpsgruppe – som for eksempel tap/sorg, samlivsbrudd, rus, sykdom, økonomi, foreldrerollen eller traumer.

Selvhjelp Norge har kurset personer fra Aurskog-Høland kommune, kirken og Røde kors som skal lede selvhjelpsgruppene.

Resultater nyttårsbridge

Resultater fra Høland bridgeklubbs nyttårsbridge 13. januar. Sju par deltok:

1. Halvorsen-Hoff 47

2. Pedersen-Aarvold 42

3. Bjerkely-Martinsen 40

Utsetter avgjørelse om leiligheter

BJØRKELANGEN: Planene om å sette opp et leilighetsbygg på seks etasjer i Stasjonsveien 43 på Bjørkelangen skulle behandles i formannskapsmøtet i Aurskog-Høland kommune 17. januar. 

Etter dialog med utbyggerne, er saken utsatt til neste formannskapsmøte 7. februar. 

Der vil utbyggerne få anledning til å presentere utbyggingsplanene for lokalpolitikerne før det tas en avgjørelse.

Kommunedirektøren sin innstilling i saken er å avvise planene:«Kommunedirektøren vil anbefale formannskapet å avvise foreliggende planinitiativ for Stasjonsveien 43, siden planinitiativet ikke vurderes å bidra til en ønsket utvikling i området.»

Fikk lokal hjelp på singel

28. januar kommer Daniel Hop-Hansens nye singel Morelltreet.

Låta er mikset i Ole Johannes Åleskjærs studio på Setskog.

Ole Johannes' bror Jørn Åleskjær, har laget melodien, mens Hop-Hansen står for teksten.

– Jeg satt på toget og skrev en liten tekst som jeg delte på Facebook. Jørn Åleskjær spurte om jeg hadde melodi på teksten, noe jeg ikke hadde. Jørn kastet seg rundt og lagde en melodi. Etter det har vi kastet ball frem og tilbake og det har resultert i låten Morelltreet. Under pandemien har vi måtte være kreative og sangen er blitt sendt fram og tilbake - fra hjemmestudio til hjemmestudio, forklarer Daniel Hop-Hansen.

Trond Inge Johansen fra Høland spiller flere instrumenter på låten, både kontrabass, gitar og ukulele. 

Låta ble mastret hos Kyrre Fritzner, som blant annet skrev Neste sommer sammen med Lars Lillo Stenbrg. 

Det er dessuten datteren til Ole Johannes, Kornelia Åleskjær, som har laget coveret til Morelltreet.

– Dette gode samarbeidet har ført til at flere låter er blitt skapt. Jeg og Trond Inge Johansen har blant annet lagd en vise sammen som heter Sommerfuglhagen, den kommer i løpet av våren 2022., opplyser Hop-Hansen.

Mistet lappen i sju måneder

En mann i 40-årene fra Aurskog-Høland har fått en bot på 14.000 kroner og har mistet førerkortet for sju måneder.

Bakgrunnen for dommen i Romerike og Glåmdal tingrett er at mannen høsten 2021 ble målt til 99 km/t i en 60-sone.

Mannen ga en uforbeholden tilståelse da saken mot ham ble behandlet, men tok betenkningstid etter at dommen var forkynt.

Skal bruke over 2 millioner kroner til nytt utstyr

BJØRKELANGEN: Bjørkelangen videregående skole investerer i nytt utstyr til elevene som går yrkesfag.

Det melder skolen på sin egen nettside.

Skolen, som rundet 50 år i 2021, har fått 1,7 millioner kroner fra Utdanningsdirektoratet. 

Med solid støtte fra Høland og Setskog Sparebank og egne midler, skal det investeres 2,4 millioner kroner i nytt utstyr.

Midlene skal blant annet benyttes til å kjøpe tidsriktig utstyr for å utføre service, reparasjon og kalibrering av moderne kjøretøy, som skal benyttes av elevene ved teknologi- og industrifag.

I utdanningsprogrammet Elektro og datateknologi vil det bli kjøpt inn pumpestasjoner som elevene skal få ta i bruk og få en realistisk opplæring.

– Jeg er glad på vegne av Bjørkelangen videregående skole og elevene, og vil også i framtida opprettholde og utvikle det gode samarbeidet med lokalt næringsliv. Dette er viktig for skolene og elevene våre, og sammen får vi til veldig bra ting, sier rektor Olav Wennemo.

– Høland og Setskog sparebank mener det viktig å støtte opp om de to videregående skolene i kommunen. Det er en veldig styrke for oss å ha to videregående skoler i lokalsamfunnet, og vi vil bidra til et godt samarbeid mellom næringsliv og skole. Styret i banken applauderer denne typen bidrag som er med på å utvikle lokalsamfunnet, sier John Sigurd Bjørknes, banksjef i Høland og Setskog Sparebank.

Dagligvarebutikker fikk prikker

LØKEN: Det gjennomføres jevnlige kontroller av både alkohol- og tobakksalg i Aurskog-Høland.

Under en kontroll på Rema 1000 Løken i desember sto alkoholholdig drikke i samme skap som alkoholsvak og alkoholfri drikke, noe som er brudd på alkoholforskriften.

Aurskog-Høland kommune har derfor tildelt Rema 1000 Løken en prikk.

Den samme feilen ble oppdaget ved en tilsvarende kontroll ved Moe Landhandleri i desember. Også her er utfallet en prikk til bevillingshaver.

Landets kommuner er forpliktet til å tildele prikker ved regelbrudd og må inndra bevillinger ved 12 tildelte prikker.