Kjøper sentrumstomter for 27,5 millioner kroner

AURSMOEN: Et enstemmig kommunestyre har vedtatt kjøp av festetomter fra Opplysningsvesenets fond i Aursmoen sentrum.

Kjøpet av tomteområdet på 14 mål beløper seg til 27,5 millioner kroner.

Det skal bygges nye omsorgsboliger i området der Aursmoen barnehage, Linåkerveien ressurssenter og kommunale utleieboliger ligger i dag.

Får fritak fra politisk verv

BJØRKELANGEN: Ragnhild Holmedahl (Krf) har søkt om permisjon fra formannskapet i Aurskog-Høland fra medio september 2021 til medio januar 2022. 

Et enstemmig kommunestyre har innvilget søknaden. Partikollega Arnfinn Wennemo tiltrer formannskapet i permisjonstiden.

Lokale idrettslag får økte inntekter

AURSMOEN: Administrasjonen i Aurskog-Høland kommune har fremforhandlet nye avtaler om leie av anleggene til Aurskog-Finstadbru SK, Høland IUL og Søndre Høland IUL. 

Nylig vedtok et enstemmig kommunestyre de nye leieprisene.

Økningen vil gjelde fra 1. august 2022 og den nye leieprisen lyder på 1.550.000 kroner for det påfølgende skoleåret. Leien vil øke og i skoleåret 2024/25 vil den årlige leien lyde på 1.725.000 kroner for hvert av anleggene.

Kommunen får dermed anledning til å benytte idrettsanleggene, som for eksempel skoleelever på dagtid eller i regi av Frivilligsentralen på kveldstid.

Bjørkelangen SF, som leier sitt anlegg til Viken fylkeskommune, vil få økt hallstøtte. I 2022 utgjør den 450.000 kroner og i 2024 vil den ha økt til 525.000 kroner. 

Hallstøtten som AFSK, HIUL og SHIUL tidligere mottok, er innbakt i de nye leieprisene.

Magisk ettermiddag i sentrum

SØRUMSAND: 25. september er lørdagen Harry Potter-universet inntar Sørumsand. 

 Den magiske dagen arrangeres i regi av Lillestrømbibliotekene og UngiLillestrøm. Det blir blant annet trylleshow i parken utenfor det gamle rådhuset, quiz og magisk stemning i teltet til «Tre sopelimer» – ellers kjent som Trines Go'kaker – med masse Harry Potter-inspirerte godsaker. 

 – Har du lyst til å kle deg ut, er det bare gøy, forteller Marte Hirkjølen som blir å finne på «Tre sopelimer» denne dagen. 

 – Det er meldt strålende høst-sol, og vi håper på å se mange fans både i hagen og i parken! 

 Arrangementet er gratis for alle, både trollmenn, hekser og gomper.

Deler matgleden med hjembygda

BJØRKELANGEN: Lørdag 25. september kommer Christer Rødseth til Norli Bjørkelangen for å møte de lokale i området han selv kommer fra, signere sin nye bok «Christer redder hverdagen», og prate med matglade folk. 

Etter hektiske år som både TV-kokk, restaurant-deleier, kjøkkensjef og kaptein på kokkelandslaget har Christer Rødseth nå tatt seg tid til å skrive sin første kokebok. Her deler han sine, og familien sine, favorittoppskrifer og smarte tips, slik at alle skal få gleden av å løfte hverdagsmaten til et høyere nivå.

– Boksalget går kjempebra, og forlaget har allerede bestilt opp et nytt opplag. Tidligere denne uka signerte Christer flere hundre forhåndssolgte bøker, og gleder seg masse til å få signere bøker for lokalfolket på Bygdas Grommeste nå på lørdag, sier TV-kokkens manager, Christoffer Gunnestad til Indre Akershus Blad. 

Samtale om litteratur i biblioteket

BJØRKELANGEN: Boka Hekneveven av Lars Mytting lå under mange trær sist jul. Dette er bok nummer to i en trilogi inspirert av fortellingen om sammenvokste tvillinger i Gudbrandsdalen et sted. 

De ble minnet ved at familien fikk støpt to klokker av sølv til kirken. Ny prest kom til bygda og ved ham ble ny kirke bygget. Da den gamle stavkirken skulle flyttes til Tyskland ble klokkene skilt fordi den ene falt i vannet nedenfor kirken.

Oppfølgerboka fortsetter historien om menneskene vi ble kjent med i Søsterklokkene, men en generasjon etter. I denne boka er det billedveven søstrene gjorde som er et gjennomgangstema. Hvor er det blitt av den? Hva kunne den fortelle fra søstrenes tid og tanker, den gangen skottetoget dro gjennom Gudbrandsdalen.

I den andre boka møter vi en ny generasjon Hekne. Vi er i år 1903. Presten er blitt eldre, fremdeles er han i samme bygda, ennå sliter han med sine samvittighetskvaler. Kanskje svaret ligger i veven? Den som har lest boka kjenner løsningen.

Pandemien ga mange god tid til å lese rett etter jul. Noen trenger kanskje å titte over stoffet en gang til for å få best utbytte av den kvelden Leseselskapet inviterer til nå, nemlig en samtalekveld om boka.

Til å holde styr på praten vil Bjørg Eikli Lier innlede og spisse interessante temaer i teksten.

Alle er velkomne til å delta tirsdag 28. september.

TMB

Holder boksignering i hjembygda

SØRUMSAND: Lørdag 25. september vil Rita Heigre holde boksignering på Norli inne på Fokussenteret. 

Boka «Innestemme» er en diktsamling som ble utgitt i sommer, og er den tidligere operasangerens debutbok. 

Tar bilder av hytter og våningshus – med kommunens velsignelse

BJØRKELANGEN: – Vi ønsker å minne om at det foregår taksering av hytter og boliger på landbrukseiendommer i Aurskog-Høland.

Det sier Roar Karlsen i Aurskog-Høland kommune.

Tidligere i år skrev Indre om Verditakst AS, som fikk oppdraget med å sette ny takst på alt av hytter og våningshus i kommunen – slik at denne blir lik uavhengig hvor eiendommen ligger i den nye kommunen.

Taksten skal igjen skal danne grunnlaget for beregning av eiendomsskatt.

De to personene som gjør takseringsjobben, Ole C. Torgersen og Svein-Erik Hermansen, vil fortsatt farte rundt i kommunen. 

En del av oppdraget er å fotografere hyttene og boligene.

– Vi har fått noen henvendelser rundt dette, og vil forsikre om at de har lov til å ta bilder som en del av oppdraget de utfører for kommunen, sier Karlsen.

Ønsker velkommen til utstilling

SØRUMSAND: Butikken Eurosko i butikksenteret Fokus på Sørumsand ønsker velkommen til utstillingen Dyreliv fram til 2. oktober. Utstillingen er laget av rekved fra Glommas elvebredd mellom Bingsfoss og Lushammeren.

– Når vårflommen kommer i mai, forandrer strendene seg til spennende landskap av dødt trevirke. Da begynner skattejakten for meg. Motivene jeg velger er forutbestemt ut ifra formen på rekveden, forteller kunstner Liv Østerberg.

Bedre for Løken-firma

LØKEN: Bago Bygg AS på Løken kunne i fjor glede seg over omsetningsvekst og resultatframgang. Omsetningen økte med 800.000 kroner til 4,5 millioner. I samme periode vokste overskuddet fra 24.000 kroner til 236.000 kroner.

Selskapet, som eies av ledes av Gediminias Bagocius, har en egenkapital på 362.000 kroner.