Har laget podkast om politisk slugger

Under krigen jobbet hun for okkupasjonsmakten, men endte opp med å bli en av landets mest populære politikere. Nå blir det podkast om Hanna Kvanmo.

Hederskvinner Nordland forsetter arbeidet med å løfte fram kjente og ukjente kvinner som har gjort en viktig innsats for samfunnet. I samarbeid med frilansjournalist Vera Isachsen har de nå startet podkast.

Den aller første episoden er allerede sluppet og handler om Hanna Kvanmo, som ble landssvikdømt etter krigen, men som fikk sin oppreisning til slutt. 

Som attenåring ble hun i 1944 tatt opp som sykepleierelev i Tysk Røde Kors. Som sykepleierelev tjente hun som frontsøster ved forlegninger på Østfronten en periode, og som helsefagarbeider i Berlin ved krigens slutt våren 1945. 

Kvanmo ble i 1948 idømt åtte måneders betinget fengsel og ti års tap av statsborgerlige rettigheter. Dommen ble anket til Høyesterett, som ut fra Kvanmos livssituasjon som enslig mor omgjorde straffen til tre års prøvetid, slik at hun slapp å sone. De statsborgerlige rettighetene måtte hun likevel vente ti år på.

I 16 år på 70- og 80-tallet satt hun på Stortinget for SV og var i lengre perioder partiets parlamentariske leder. Fram til 2002 satt hun også i Nobelkomitéen og var med å gi fredspris til både Nelson Mandela, Aung San Suu Kui og Kofi Annan.

Styreleder i Hederskvinner Nordland, Liv Karlsen, forteller at det var Isachsen som tok kontakt og lanserte idéen. Styret tente på idéen og har nå planer om mange flere podkaster.

- Med økonomisk hjelp og støtte fra Rana Gruber AS og Eidissen Consult Holding AS, lyktes vi å få finansiert pilotpodkasten, noe vi er svært takknemlig for. Komponisten Bodvar Moe, som opprinnelig er ranværing, har laget musikk til produksjonen, forteller Karlsen.

Organisasjonen håper historien om Hanna Kvanmo bare er den første av flere episoder om hederskvinner fra Nordland. Den neste på lista, dersom de får finansiert en ny episode, blir trolig om Gerhardine Thomine Ellingsen, eller Gerda, som hun ble kalt. Hennes virke som sykepleier på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet strakte seg ut over landets grenser.

Podkasten om Hanna Kvanmo kan du høre på Spotify eller finne på hjemmesida www.hederskvinner.no

Tar avskjed med to på vårkonsert i Hamarøy

Tirsdag ettermiddag, 27. mai vil Hamarøy kirke bli fylt med sang.

Da inviterer nemlig dyktige Hamarøy vokalensemble til sin årlige vårkonsert. 

Årets konsert blir ekstra spesiell ettersom den markerer avskjed med dirigent Håkon Amundsen og pianist Tor-Arne Grønbech. Begge skal takkes av etter tre år med musikalsk ledelse.

De 25 kormedlemmene lover et variert program som spenner fra kjente nordnorske toner til internasjonale slagere. 

Publikum kan se fram til et musikalsk mangfold, med sanger framført på norsk, svensk, samisk og engelsk.

Flere av kormedlemmene vil også bidra som solister. Det samme vil dirigent Håkon Amundsen gjøre.

Etter sommeren vil Josef Dahlgren ta over dirigentstokken. Koret benytter anledningen til å ønske nye sangere velkommen til høstens øvelser.

Justad og Arktisk Filharmoni med konsert i Bodø

13. september arrangerer Sparebank 1 Nord-Norge konserten Glød i Rådhusparken i Bodø.

Dit kommer fem artister, blant andre Sondre Justad og Arktisk Filharmoni.

Arrangementet koster 99 kroner per billett og overskuddet av billettinntektene går til veldedighet.

Skal hylles i Stormen

Det var Pauline Widje-Ingvaldsen fra Bodø som fikk Drømmestipendet 2025. Stipendet på 30 000 kroner er til for å støtte og fremme ung kunstnerisk og kulturell virksomhet, og er et samarbeid mellom Norsk Tipping og Kulturskolerådet.

Selve tildelingen av stipendet vil skje på Stormen bibliotek, 24.mai 2025 kl. 12:00-13:00.

Anerkjent fotograf klar for kunstnersamtale

For tiden pågår det kunstnerbesøk ved Nordnorsk Kunstmuseum, hvor nestemann ut er fotografen, Rune Johansen. 

Torsdag kveld står bodøværingen klar for kunstnersamtale med Kristoffer Dolmen på museet.

Dette i forbindelse med utstillingen «Alt snakker – Fortellinger i bevegelse», der publikum inviteres til å bli bedre kjent med kunstnerne. 

Johansen har blant annet skrevet boken «Hiv mannskjiten», og er representert med et fotografi på utstillingen. 

Dette opplyser museet på egne nettsider.

Spiller på Sinus

15. mai spiller Finneidcoopen på Sinus, i regi av Bodø Bluesklubb. 

- Finneidcoopen er et ektefødt barn av koronatiden. Da Norge gikk i dvale med lockdown og allverdens begrensninger, ble dette bluesrock-bandet unnfanget og født, heter det i omtalen. 

Grunnideen var at Fauske trenger et fullsize bluesband. 

- Oppbyggingen av bandet bar frukter, og etter å ha fått testet oss på både store og små scener, er vi nå klare til å ta med oss spillegleden til et sted nær deg, skriver bandet. 

De spiller det beste av blues og bluesrock fra 50-tallet og fram til i dag, med selvproduserte versjoner og arrangementer av låter fra artister som BB King og Gary Moore. 

Utvider konsert og tjuvstarter feiringen

Som en oppvarming til nasjonaldagen, flyttes den tradisjonsrike lunsjkonserten i Stormen Konserthus inn i selveste storsalen fredag 16. mai.

Arktisk Filharmoni og Stormen Konserthus har i mange år samarbeidet om ukentlige lunsjkonserter i konserthusets foajé, fredager klokken 12. 

Denne uken utvides lunsjkonserten til en tjuvstart på nasjonaldagsfeiringen, med nasjonalromantiske
klassikere som skal få deg i god 17. mai-stemning.

 – Foajeen er som regel fullsatt og vel så det, så for at enda flere skal få sjansen til å høre denne flotte musikken flytter vi rett og slett inn i store sal, sier Charlotte Gjertsen, salgs og arrangementsansvarlig i Arktisk Filharmoni.

Konserten markerer også avslutningen på lunsjkonsertene for våren 2025, før det populære tilbudet vender tilbake i september. 

- Derfor er også det musikalske innholdet litt større enn vanlig. Som regel er én eller noen få musikere som spiller lunsjkonsertene, men denne uken smeller vi til med hele gjengen i Arktisk Filharmoni her i Bodø, forteller Gjertsen.

 Det er som alltid gratis inngang til lunsjkonserten og man kan kjøpe mat og drikke i konserthusets foajé fra kl. 11. 

- Dette er en perfekt anledning til en liten pust i hverdagen, og en liten halvtime med kulturelt påfyll dagen før dagen, avslutter hun.

Musikalstjernen tilbake til røttene i Bodø

Når Espen Grjotheim vender tilbake til Bodø i mai, er det ikke bare for å stå på scenen. Det er også en personlig reise tilbake til byen der han ble født.

Mange kjenner ham som en av Norges mest markante musikalstjerner, med en karriere som spenner fra Jesus Christ Superstar og Les Misérables til samarbeid med Secret Garden. Nå kommer han tilbake, sammen med kollega Jannike Kruse, med forestillingen Musical Stories.

– Det står på Wikipedia at jeg er født i Grimstad, men det stemmer faktisk ikke. Jeg ble født i Bodø i 1976 og bodde her til jeg var tre år gammel. Det var her jeg lærte å prate. Jeg var faktisk bodøværing før vi flyttet sørover, sier artisten.

Han hadde sin første profesjonelle rolle allerede som 10-åring, og side har han spilt en rekke roller på flere scener - deriblant i The Phantom of the Opera på Folketeateret i Oslo. 

 Når han og Jannicke Kruse entrer scenen i Stormen konserthus i Musical Stories, er det med et repertoar de virkelig brenner for.

– Dette er høydepunktene fra musikalverden, valgt ut fordi vi har et nært forhold til dem – enten fordi vi har spilt rollene eller fordi sangene betyr mye for oss.

Konserten spenner fra klassiske musikaler som Les Misérables og The Phantom of the Opera til mer moderne innslag fra Mamma Mia! og We Will Rock You.

Cirkus Agora kommer til Bodø

Med forestillingen Energia Fantasia besøker sirkuset Bodø 15. mai. 

I en pressemelding forteller sirkusdirektør, Jan Ketil Smørdal, om årets forestilling. 

– Den forteller historien om en ung gutts vei fra en drøm om sirkus til å være læregutt og til å bli en fullblods sirkusartist i manesjen på sirkuset.

I år presenteres blant annet en 15 år gammel linedanser fra Tsjekkia, ved navn Claudia. 

– Hun har blitt utrolig godt mottatt av publikum siden starten av sesongen, og er et stjerneskudd som sirkusverdenen kommer til å nyte godt, sier Smørdal. 

Årets show er satt sammen av numre av artister og arbeidere fra 10 nasjonaliteter. 

– I den situasjonen verden er i har det aldri vært viktigere å utveksle kultur over landegrensene, sier Smørdal. 

Setter opp forestilling lagd fra bunnen av

Norsia Teater har siden høsten 2024 jobbet med å lage en forestilling der alt er skapt fra bunnen av. 

Dette opplyser Magnus Skogmo i en pressemelding. 

– Det spesielle er at vi har lagd alt selv, i tillegg til spillet har vi lagd manus, kulisser, kostymer, rekvisitter og vi har ungdommer selv som har fikset lys/lyd og styrer dette. Og så har vi eget teaterband, skriver han. 

11 voksne og 22 barn har skapt teaterforestillingen, kalt «Den Utrolige Godterifabrikken», som skal vises på Norsia Gendehus på Skaug lørdag. 

Av dem som har bidratt stort til forestillingen er regiansvarlig, Kristine Holmen, fra Scenekunst i Nordland. 

En av ideene bak prosjektet har vært å motvirke utenforskap, skape inkludering og bidra til økt sosial kompetanse.