Under krigen jobbet hun for okkupasjonsmakten, men endte opp med å bli en av landets mest populære politikere. Nå blir det podkast om Hanna Kvanmo.
Hederskvinner Nordland forsetter arbeidet med å løfte fram kjente og ukjente kvinner som har gjort en viktig innsats for samfunnet. I samarbeid med frilansjournalist Vera Isachsen har de nå startet podkast.
Den aller første episoden er allerede sluppet og handler om Hanna Kvanmo, som ble landssvikdømt etter krigen, men som fikk sin oppreisning til slutt.
Som attenåring ble hun i 1944 tatt opp som sykepleierelev i Tysk Røde Kors. Som sykepleierelev tjente hun som frontsøster ved forlegninger på Østfronten en periode, og som helsefagarbeider i Berlin ved krigens slutt våren 1945.
Kvanmo ble i 1948 idømt åtte måneders betinget fengsel og ti års tap av statsborgerlige rettigheter. Dommen ble anket til Høyesterett, som ut fra Kvanmos livssituasjon som enslig mor omgjorde straffen til tre års prøvetid, slik at hun slapp å sone. De statsborgerlige rettighetene måtte hun likevel vente ti år på.
I 16 år på 70- og 80-tallet satt hun på Stortinget for SV og var i lengre perioder partiets parlamentariske leder. Fram til 2002 satt hun også i Nobelkomitéen og var med å gi fredspris til både Nelson Mandela, Aung San Suu Kui og Kofi Annan.
Styreleder i Hederskvinner Nordland, Liv Karlsen, forteller at det var Isachsen som tok kontakt og lanserte idéen. Styret tente på idéen og har nå planer om mange flere podkaster.
- Med økonomisk hjelp og støtte fra Rana Gruber AS og Eidissen Consult Holding AS, lyktes vi å få finansiert pilotpodkasten, noe vi er svært takknemlig for. Komponisten Bodvar Moe, som opprinnelig er ranværing, har laget musikk til produksjonen, forteller Karlsen.
Organisasjonen håper historien om Hanna Kvanmo bare er den første av flere episoder om hederskvinner fra Nordland. Den neste på lista, dersom de får finansiert en ny episode, blir trolig om Gerhardine Thomine Ellingsen, eller Gerda, som hun ble kalt. Hennes virke som sykepleier på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet strakte seg ut over landets grenser.
Podkasten om Hanna Kvanmo kan du høre på Spotify eller finne på hjemmesida www.hederskvinner.no