Åpner ballet på hiphop-festival

Bodøbandet Manna består av gamle punkere, rockere og musikere med lang bakgrunn fra band som Hjertesvikt A/S, Snowcats, Bøyen Beng, PLX-15, Drunk, Misvær Skaforening og ikke minst legendariske Irie Darlings. 

Nå er det klart at reggae-bandet skal åpne ballet under hiphop-festivalen Reinspikka Hiphop, som går av stabelen i Rensåsparken 21. juni. 

- Helt siden starten har Manna hatt et tett samarbeid med Tungtvann, både live og på plate, forteller Gøran Aamodt i Parkenfestivalen. 

I dag består bandet av Vegard Leite, Per Willy Larsen, Even ‘Tiger‘ Høgseth, Jon Hveding, Kim Lie, Vegard Hetty og Ronnie Dread. 

Selv sier de følgende om å åpne festkvelden: 

- At Reggaebandet Manna åpner en Reinspikka Hip-Hop festival vil kanskje for noen virke litt merkelig, men i denne sammenheng er det virkelig på sin plass og overhodet ikke tilfeldig. Samarbeidet som Tungtvanngutta og Manna har hatt helt siden begynnelsen av, har fostret mang en nordnorske ‘Reggaeslagers’ opp gjennom årene, og det ryktes at nye felles prosjekter er i anmarsj. Dette blir en heftig fet start med Bodø’s egne ‘reggaemanna’ samt gjesteartister på scena, lover de.

Etter at Manna med gjester er ferdig på scenen 21. juni blir det konsert med, i kronologisk rekkefølge, Petter, Lars Vaular, RSP & Thomax før Tungtvann avslutter festivalen.

- Vi ser fram til å samle hiphop legender og fans til denne historiske begivenheten, avslutter Aamodt.

Marie Hamsun-dag i Hamarøy

Førstkommende søndag inviterer Hamsunsenteret til en dag viet Marie Hamsun, Knut Hamsuns andre kone. 

Dagen byr på både teaterforestilling, foredrag og en unik mulighet til å vandre i fotsporene til Knut Hamsuns kone på gården Skogheim.

Mange vet at Knut Hamsun var oppvokst i Hamarøy, og også bodde der som voksen. Færre kjente historien om Marie Hamsun. 

På Skogheim på Oppeid tilbrakte familien Hamsun sju formative år, fra 1911 til 1917. Her ble tre av barna deres født.

Marie styrte gård og hushold mens Hamsun var opptatt med sitt forfatterskap.

Søndagens høydepunkt blir teaterforestillingen «Marie min», basert på Tomas Espedals sceniske portrett av Marie Hamsun. 

Forestillingen, som hadde premiere i Bodø i oktober i fjor, spilles i Æventyrsalen på Hamsunsenteret klokken 17.00. 

Medvirkende er Sunniva Birkeland Johansen, Mathias Nyhagen Asplund og Marie Skogvang-Stork. I tillegg loves det at et kunstnerisk team vil skape en spennende audiovisuell opplevelse med Mari Kvien Brunvoll, musikk, og Silje Sandodden Kise som scenografisk konsulent. 

Flere av scenene i stykket er skrevet spesielt med tanke på Skogheim.

Før forestillingen inviterer publikum til foredrag og omvisning på Skogheim klokken 15.00. 

Alvhild Dvergsdal, fag- og forskningsansvarlig ved Hamsunsenteret, vil dele sin kunnskap om Marie Hamsuns liv, med et spesielt fokus på årene på Hamarøy. 

Arrangementet på Skogheim er gratis, og det blir enkel servering.

Kaspars (17) fikk talentstipend

Kaspars Minzars fra Sørfold har mottatt Arktisk Filharmonis venner sitt stipend til ungt talent for 2025, skriver Saltenposten.

Stipendet er på 10.000 kroner.

Stipendet deles ut til talentfulle musikere i alderen 15 til 20 år og skal bidra til faglig påfyll.

Saltenposten skriver videre at Minzars vil få mulighet til å spille for et større publikum gjennom et samarbeid med Nordland Musikkfestuke og Arktisk Filharmoni. 

Avisa Nordland hadde i fjor høst en lengre reportasje om Minzars, hvor han fortalte om sine flere talenter.

LES SAKEN HER: 

Har laget podkast om politisk slugger

Under krigen jobbet hun for okkupasjonsmakten, men endte opp med å bli en av landets mest populære politikere. Nå blir det podkast om Hanna Kvanmo.

Hederskvinner Nordland forsetter arbeidet med å løfte fram kjente og ukjente kvinner som har gjort en viktig innsats for samfunnet. I samarbeid med frilansjournalist Vera Isachsen har de nå startet podkast.

Den aller første episoden er allerede sluppet og handler om Hanna Kvanmo, som ble landssvikdømt etter krigen, men som fikk sin oppreisning til slutt. 

Som attenåring ble hun i 1944 tatt opp som sykepleierelev i Tysk Røde Kors. Som sykepleierelev tjente hun som frontsøster ved forlegninger på Østfronten en periode, og som helsefagarbeider i Berlin ved krigens slutt våren 1945. 

Kvanmo ble i 1948 idømt åtte måneders betinget fengsel og ti års tap av statsborgerlige rettigheter. Dommen ble anket til Høyesterett, som ut fra Kvanmos livssituasjon som enslig mor omgjorde straffen til tre års prøvetid, slik at hun slapp å sone. De statsborgerlige rettighetene måtte hun likevel vente ti år på.

I 16 år på 70- og 80-tallet satt hun på Stortinget for SV og var i lengre perioder partiets parlamentariske leder. Fram til 2002 satt hun også i Nobelkomitéen og var med å gi fredspris til både Nelson Mandela, Aung San Suu Kui og Kofi Annan.

Styreleder i Hederskvinner Nordland, Liv Karlsen, forteller at det var Isachsen som tok kontakt og lanserte idéen. Styret tente på idéen og har nå planer om mange flere podkaster.

- Med økonomisk hjelp og støtte fra Rana Gruber AS og Eidissen Consult Holding AS, lyktes vi å få finansiert pilotpodkasten, noe vi er svært takknemlig for. Komponisten Bodvar Moe, som opprinnelig er ranværing, har laget musikk til produksjonen, forteller Karlsen.

Organisasjonen håper historien om Hanna Kvanmo bare er den første av flere episoder om hederskvinner fra Nordland. Den neste på lista, dersom de får finansiert en ny episode, blir trolig om Gerhardine Thomine Ellingsen, eller Gerda, som hun ble kalt. Hennes virke som sykepleier på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet strakte seg ut over landets grenser.

Podkasten om Hanna Kvanmo kan du høre på Spotify eller finne på hjemmesida www.hederskvinner.no

Tar avskjed med to på vårkonsert i Hamarøy

Tirsdag ettermiddag, 27. mai vil Hamarøy kirke bli fylt med sang.

Da inviterer nemlig dyktige Hamarøy vokalensemble til sin årlige vårkonsert. 

Årets konsert blir ekstra spesiell ettersom den markerer avskjed med dirigent Håkon Amundsen og pianist Tor-Arne Grønbech. Begge skal takkes av etter tre år med musikalsk ledelse.

De 25 kormedlemmene lover et variert program som spenner fra kjente nordnorske toner til internasjonale slagere. 

Publikum kan se fram til et musikalsk mangfold, med sanger framført på norsk, svensk, samisk og engelsk.

Flere av kormedlemmene vil også bidra som solister. Det samme vil dirigent Håkon Amundsen gjøre.

Etter sommeren vil Josef Dahlgren ta over dirigentstokken. Koret benytter anledningen til å ønske nye sangere velkommen til høstens øvelser.

Justad og Arktisk Filharmoni med konsert i Bodø

13. september arrangerer Sparebank 1 Nord-Norge konserten Glød i Rådhusparken i Bodø.

Dit kommer fem artister, blant andre Sondre Justad og Arktisk Filharmoni.

Arrangementet koster 99 kroner per billett og overskuddet av billettinntektene går til veldedighet.

Skal hylles i Stormen

Det var Pauline Widje-Ingvaldsen fra Bodø som fikk Drømmestipendet 2025. Stipendet på 30 000 kroner er til for å støtte og fremme ung kunstnerisk og kulturell virksomhet, og er et samarbeid mellom Norsk Tipping og Kulturskolerådet.

Selve tildelingen av stipendet vil skje på Stormen bibliotek, 24.mai 2025 kl. 12:00-13:00.

Anerkjent fotograf klar for kunstnersamtale

For tiden pågår det kunstnerbesøk ved Nordnorsk Kunstmuseum, hvor nestemann ut er fotografen, Rune Johansen. 

Torsdag kveld står bodøværingen klar for kunstnersamtale med Kristoffer Dolmen på museet.

Dette i forbindelse med utstillingen «Alt snakker – Fortellinger i bevegelse», der publikum inviteres til å bli bedre kjent med kunstnerne. 

Johansen har blant annet skrevet boken «Hiv mannskjiten», og er representert med et fotografi på utstillingen. 

Dette opplyser museet på egne nettsider.

Spiller på Sinus

15. mai spiller Finneidcoopen på Sinus, i regi av Bodø Bluesklubb. 

- Finneidcoopen er et ektefødt barn av koronatiden. Da Norge gikk i dvale med lockdown og allverdens begrensninger, ble dette bluesrock-bandet unnfanget og født, heter det i omtalen. 

Grunnideen var at Fauske trenger et fullsize bluesband. 

- Oppbyggingen av bandet bar frukter, og etter å ha fått testet oss på både store og små scener, er vi nå klare til å ta med oss spillegleden til et sted nær deg, skriver bandet. 

De spiller det beste av blues og bluesrock fra 50-tallet og fram til i dag, med selvproduserte versjoner og arrangementer av låter fra artister som BB King og Gary Moore. 

Utvider konsert og tjuvstarter feiringen

Som en oppvarming til nasjonaldagen, flyttes den tradisjonsrike lunsjkonserten i Stormen Konserthus inn i selveste storsalen fredag 16. mai.

Arktisk Filharmoni og Stormen Konserthus har i mange år samarbeidet om ukentlige lunsjkonserter i konserthusets foajé, fredager klokken 12. 

Denne uken utvides lunsjkonserten til en tjuvstart på nasjonaldagsfeiringen, med nasjonalromantiske
klassikere som skal få deg i god 17. mai-stemning.

 – Foajeen er som regel fullsatt og vel så det, så for at enda flere skal få sjansen til å høre denne flotte musikken flytter vi rett og slett inn i store sal, sier Charlotte Gjertsen, salgs og arrangementsansvarlig i Arktisk Filharmoni.

Konserten markerer også avslutningen på lunsjkonsertene for våren 2025, før det populære tilbudet vender tilbake i september. 

- Derfor er også det musikalske innholdet litt større enn vanlig. Som regel er én eller noen få musikere som spiller lunsjkonsertene, men denne uken smeller vi til med hele gjengen i Arktisk Filharmoni her i Bodø, forteller Gjertsen.

 Det er som alltid gratis inngang til lunsjkonserten og man kan kjøpe mat og drikke i konserthusets foajé fra kl. 11. 

- Dette er en perfekt anledning til en liten pust i hverdagen, og en liten halvtime med kulturelt påfyll dagen før dagen, avslutter hun.