Anerkjent fotograf klar for kunstnersamtale

For tiden pågår det kunstnerbesøk ved Nordnorsk Kunstmuseum, hvor nestemann ut er fotografen, Rune Johansen. 

Torsdag kveld står bodøværingen klar for kunstnersamtale med Kristoffer Dolmen på museet.

Dette i forbindelse med utstillingen «Alt snakker – Fortellinger i bevegelse», der publikum inviteres til å bli bedre kjent med kunstnerne. 

Johansen har blant annet skrevet boken «Hiv mannskjiten», og er representert med et fotografi på utstillingen. 

Dette opplyser museet på egne nettsider.

Spiller på Sinus

15. mai spiller Finneidcoopen på Sinus, i regi av Bodø Bluesklubb. 

- Finneidcoopen er et ektefødt barn av koronatiden. Da Norge gikk i dvale med lockdown og allverdens begrensninger, ble dette bluesrock-bandet unnfanget og født, heter det i omtalen. 

Grunnideen var at Fauske trenger et fullsize bluesband. 

- Oppbyggingen av bandet bar frukter, og etter å ha fått testet oss på både store og små scener, er vi nå klare til å ta med oss spillegleden til et sted nær deg, skriver bandet. 

De spiller det beste av blues og bluesrock fra 50-tallet og fram til i dag, med selvproduserte versjoner og arrangementer av låter fra artister som BB King og Gary Moore. 

Utvider konsert og tjuvstarter feiringen

Som en oppvarming til nasjonaldagen, flyttes den tradisjonsrike lunsjkonserten i Stormen Konserthus inn i selveste storsalen fredag 16. mai.

Arktisk Filharmoni og Stormen Konserthus har i mange år samarbeidet om ukentlige lunsjkonserter i konserthusets foajé, fredager klokken 12. 

Denne uken utvides lunsjkonserten til en tjuvstart på nasjonaldagsfeiringen, med nasjonalromantiske
klassikere som skal få deg i god 17. mai-stemning.

 – Foajeen er som regel fullsatt og vel så det, så for at enda flere skal få sjansen til å høre denne flotte musikken flytter vi rett og slett inn i store sal, sier Charlotte Gjertsen, salgs og arrangementsansvarlig i Arktisk Filharmoni.

Konserten markerer også avslutningen på lunsjkonsertene for våren 2025, før det populære tilbudet vender tilbake i september. 

- Derfor er også det musikalske innholdet litt større enn vanlig. Som regel er én eller noen få musikere som spiller lunsjkonsertene, men denne uken smeller vi til med hele gjengen i Arktisk Filharmoni her i Bodø, forteller Gjertsen.

 Det er som alltid gratis inngang til lunsjkonserten og man kan kjøpe mat og drikke i konserthusets foajé fra kl. 11. 

- Dette er en perfekt anledning til en liten pust i hverdagen, og en liten halvtime med kulturelt påfyll dagen før dagen, avslutter hun.

Musikalstjernen tilbake til røttene i Bodø

Når Espen Grjotheim vender tilbake til Bodø i mai, er det ikke bare for å stå på scenen. Det er også en personlig reise tilbake til byen der han ble født.

Mange kjenner ham som en av Norges mest markante musikalstjerner, med en karriere som spenner fra Jesus Christ Superstar og Les Misérables til samarbeid med Secret Garden. Nå kommer han tilbake, sammen med kollega Jannike Kruse, med forestillingen Musical Stories.

– Det står på Wikipedia at jeg er født i Grimstad, men det stemmer faktisk ikke. Jeg ble født i Bodø i 1976 og bodde her til jeg var tre år gammel. Det var her jeg lærte å prate. Jeg var faktisk bodøværing før vi flyttet sørover, sier artisten.

Han hadde sin første profesjonelle rolle allerede som 10-åring, og side har han spilt en rekke roller på flere scener - deriblant i The Phantom of the Opera på Folketeateret i Oslo. 

 Når han og Jannicke Kruse entrer scenen i Stormen konserthus i Musical Stories, er det med et repertoar de virkelig brenner for.

– Dette er høydepunktene fra musikalverden, valgt ut fordi vi har et nært forhold til dem – enten fordi vi har spilt rollene eller fordi sangene betyr mye for oss.

Konserten spenner fra klassiske musikaler som Les Misérables og The Phantom of the Opera til mer moderne innslag fra Mamma Mia! og We Will Rock You.

Cirkus Agora kommer til Bodø

Med forestillingen Energia Fantasia besøker sirkuset Bodø 15. mai. 

I en pressemelding forteller sirkusdirektør, Jan Ketil Smørdal, om årets forestilling. 

– Den forteller historien om en ung gutts vei fra en drøm om sirkus til å være læregutt og til å bli en fullblods sirkusartist i manesjen på sirkuset.

I år presenteres blant annet en 15 år gammel linedanser fra Tsjekkia, ved navn Claudia. 

– Hun har blitt utrolig godt mottatt av publikum siden starten av sesongen, og er et stjerneskudd som sirkusverdenen kommer til å nyte godt, sier Smørdal. 

Årets show er satt sammen av numre av artister og arbeidere fra 10 nasjonaliteter. 

– I den situasjonen verden er i har det aldri vært viktigere å utveksle kultur over landegrensene, sier Smørdal. 

Setter opp forestilling lagd fra bunnen av

Norsia Teater har siden høsten 2024 jobbet med å lage en forestilling der alt er skapt fra bunnen av. 

Dette opplyser Magnus Skogmo i en pressemelding. 

– Det spesielle er at vi har lagd alt selv, i tillegg til spillet har vi lagd manus, kulisser, kostymer, rekvisitter og vi har ungdommer selv som har fikset lys/lyd og styrer dette. Og så har vi eget teaterband, skriver han. 

11 voksne og 22 barn har skapt teaterforestillingen, kalt «Den Utrolige Godterifabrikken», som skal vises på Norsia Gendehus på Skaug lørdag. 

Av dem som har bidratt stort til forestillingen er regiansvarlig, Kristine Holmen, fra Scenekunst i Nordland. 

En av ideene bak prosjektet har vært å motvirke utenforskap, skape inkludering og bidra til økt sosial kompetanse. 

Hylles med stemningsfull turné

I løpet av mai skal John Kristian B. Karlsen (sang og gitar), Andrej Stepanov (bajan-akkordeon) og Runa Bergsmo (cello og sang) hylle Erik bye med en stemningsfull turné. 

Tirsdag 6. mai tar trioen turen til både Mørkved sykehjem og Misvær kulturscene. 

Onsdag 7. mai går turen til Tusenhjemmet, og dagen etterpå inntar de Steigentunet i Leinesfjord. 

Fredag 9. mai inntar de Hamarøy Bygdeheim, etterfulgt av Fyrverket kafé. Turneen avsluttes på Skjellevik Hermetikkfabrikk i Skjellesvik 10. mai.

Trioen gjenskaper stemningen og tonene fra Erik Byes unike katalog, fylt av hjertevarme og poetiske skildringer. Byes sanger og dikt er dypt forankret i det maritime miljøet, og hans evne til å male levende stemningsbilder har gjort ham til en elsket del av norsk musikkarv. 

Turneen er en del av satsningen Generasjonsgnist og er støttet av Nordland fylkeskommune og Samfunnsløftet. 

Vant Gullrutens Fagpris

I forkant av Gullruten 2025, ble Fagprisen 2025 delt ut mandag 28. april. 

Der vant Gaute Nistov og Øystein Halvorsen prisen beste lydproduksjon for Eurovision Young Musicians - Bodø 2024. 

Sendingen ble produsert av NRK, og programmet ble sendt direkte fra Stormen konserthus i Bodø til seere over hele Europa. Silje Nordnes og Mona Berntsen var programledere.

Sendingen var også nominert til beste regi flerkamera ved Torstein Vegheim, men det var Lotte Bråthen for NRK-serien A-laget som stakk av med den prisen.

Silje Nordseth og Helge Billing ble nominert til beste klipp dokumentar for Sau, som er skapt av Rebekka Nystabakk. Prisen gikk til Kristian Tveit og Christoffer Heie for Ukjent landskap.

Gullrutens Fagpris er prisutdelingen for å hedre bredden av fagfolkene som står bak TV-produksjonene.

Inviterer til storkonsert

Onsdag holder Bodø domkirkes guttekor konsert i domkirken. Denne gangen har koret også med seg unge musikere fra Saltvern skolekorps.

I tillegg til Franz Schuberts vakre «Deutsche Messe» presenterer guttekoret et variert program som spenner fra svensk gospel til Halleluja-koret fra Händels Messias, opplyser dirigent Øystein Jæger.

Domkantor George Chittenden medvirker på orgel.

– Vi framfører et variert program som spenner fra svensk gospel til Halleluja-koret av Händel. Det største enkeltverket på konserten er Franz Schuberts vakre «Deutsche Messe», som vi for anledningen framfører i norsk gjendiktning. Jeg er utrolig stolt av arbeidet koristene har lagt ned i oppkjøringen til denne konserten. Det er også veldig gøy å få samarbeide med Saltvern skolekorps. Her er det dyktig ungdom i alle ledd, og jeg gleder meg aldri så mye til konsert som når guttekoret skal på scenen.

Inviterer til gallerikonsert

Musikkgalleriet, ved sopranen Angelle Khachik fra Trondheim, og pianisten Siril Valberg fra Mosjøen, til et konsertprogram fylt med kjente og kjære, samt ukjente eller underformidlede komponister og bildekunstnere fra Trøndelag og Nordland.

Det blir en blanding av kunst og musikk på Adde Zetterquist kunstgalleri på Storjord i Saltdal kommune, tirsdag 29. april klokken 18:00. 

Det opplyser duoen i en pressemelding. 

De tar med seg hver sin kulturarv og setter søkelyset på disse skattene. De ønsker å løfte fram musikk og kunsthistorie på en måte som oppleves både intim og tilgjengelig og som vekker både hodet og sansene.