Gode valdresprestasjoner i NM del 2

Flere valdriser markerte seg godt da NM på ski del 2 ble arrangert på Lillehammer.

BIRKEBEINEREN: Fredag var det 5 kilometer kvinner og 10 kilometer menn, og Maren Wangensteen fra Øystre Slidre gikk inn til en sterk 15. plass med tiden 15.22, drøye 30 sekunder bak norgesmester Heidi Weng.

På lørdagens tremil ble det en 27. plass, og her ble det store avstander opp til Therese Johaug, som må sies å ha gjort tidenes comeback i langrennsporet.

På femmila for menn ble det en 30. plass på Harald Øygard fra Rogne, som gikk på 2.25,52. Det er blant de aller raskeste femmilsløpene gjort av en valdris noensinne.

Foran seg på resultatlista hadde han valdresbaserte Jon Rolf Skamo Hope på en 25. plass og ikke minst Iver Tildheim Andersen, som har sterke valdresrøtter og ble nummer fem.

Både Fagernes G16 og Valdres FK G19 til elite

To aldersbestemte valdreslag er allerede klare for elitespill i vårsesongen i Indre Østland fotballkrets.

VALDRES: Fagernes-gutta kvalifiserte seg til G16 Elite etter uavgjort mot Raufoss 5-5 og seier 4-2 mot Vind. 

Trenere for laget er Christian Brenden og Magnus Bruskerud.

Også Valdres FK spiller Elite Indre Østland, og de startet rekordtidlig med første serierunde allerede lørdag 9. mars.

Da sto Gjøvik-Lyn på motsatt banehalvdel, og her ble det en heidundrende seier og målkalas. Etter 90 spilte minutter sto det hele 6-0 i målprotokollen i Valdres Storhall.

I 2. serierunde ble det tap, da turen gikk til Elverum for å møte Flisa/Kjellmyra/Vaaler. 

Kampen endte 4-2 til hedmarkslaget, og Valdres ligger på en femteplass etter to serierunder.

Neste serierunde spilles etter påske, nærmere bestemt onsdag 3. april; mot Toten.

Trener for juniorlaget til Valdres FK denne sesongen er Knut Olav Veimodet.

Vingdal med EM-bronse i Polen - polsk begnadøl ble europamester

Inger Marie Vingdal fra Øystre Slidre IL ble mandag nummer tre i diskos under innendørs-EM i friidrett for veteraner i Polen

TORUN: Vingdal konkurrerer i 65-årsklassen, og hun kastet 25,37 meter i den femte omgangen, og det ble hennes lengste for dagen.

Det var en liten meter opp til sølvvinner Claire Cameron fra Storbritannia, som kastet 26,33 meter.

Tirsdag var det vektkast, og her ble det en litt sur fjerdeplass for Øystre Slidre-utøveren. Hun kastet her 13,17 meter som lengst, og det var bare 12 centimeter bak bronsen.

Se resultater her.

Også polakken Marcin Gasiorowski, som bor og jobber i Valdres, nærmere bestemt på Begna Bruk, samtidig som han konkurrerer for Begnadalen idrettslag, deltar også i årets EM, som samler 3500 deltakere fra 49 nasjoner.

Mandag gikk han til topps og ble europamester i kule 7,26 kilo i menn 40–44 år, med et lengstestøt på 15,39 meter. Han var 36 centimeter foran bulgareren Galin Kostadinov.

Se resultater her.

Ola (85) vann klassa si i Birken

Ola Fosheim frå Vestre Slidre idrettslag har ei lang skikarriere bak seg, og sundag dukka han opp att i det 54 kilometer lange Birkebeinerrennet. 

LILLEHAMMER: Han fullførte med stil, og vart klar klassevinnar. At berre to deltakarar fullførte i menn 85-89 år seier litt om prestasjonen til skilegenda frå Røn.

Han brukte tida 5.51,31, og det betyr ein gjennomsnittsfart på nesten ti kilometer i timen.

Fleire lokale damer gjekk også det 54 kilometer lange turrennet mellom Rena og Lillehammer, som på grunn av vêret vart flytta frå laurdag til sundag.

Thea Snortheimsmoen frå Vestre Slidre, som går for YC Rør Sjusjøen Ski Team, vart nummer 13 i eliteklassa for kvinner med den sterke tida 3.03,33,4. Dette var av dei aller beste tidene ei valdresjente har prestert i dette rennet nokosinne.

Etnedalsjenta Gina Flugstad Øistuen, som gjekk for Team Prestasjonsboost, gjekk i mål på 3.26,34,1, og vart nummer 47 i kvinnenes eliteklasse. 

Skiskyttar Marit Øygard frå Rogne IL vart nummer 58 i same klasse med tida 3.33,40,3.

I menn 60-64 år vart Eivind Fosheim frå Røn nummer 17 med tida 3.30,12.

I kvinner 18-19 år fullførte Marte Garvik frå Vestre Slidre til ein fin fjerdeplass, og tida 3.48,28 kan ho vera svært godt nøgd med.

Øvrige lokale resultat kan du finne her.

Travel helg for Fagernes-jentene i UM

I helga foregikk Ungdomsmesterskapet 2024 i Sandnes, og der var det flere lokale utøvere som deltok.

Fredag

Fredag var det blant annet duket for 400 meter i 20-årsklassen, hvor Sunniva Fjeld og Ingrid Johanne Solheim fra Fagernes IL deltok.

Sunniva tok en fjerdeplass med tida 58:27, og Ingrid Johanne havnet på femteplass 58:42.

I tresteg i klassen 20 år deltok Sunniva Bakkene Myhre og Marit Ingeborg Garvik fra samme klubb, som resulterte i henholdsvis fjerde (10.64 m) og sjette (9.81 m) plass.

Lørdag

Lørdag deltok noen av valdrisene på 60 meter, og i klassen for kvinner 20 år endte Sunniva Fjeld på en 5. plass i sitt heat i forsøksheatet (tid 8.32). Marit Ingeborg Garvik, endte på 7. plass i sitt forsøksheat.

Fjeld kom seg slik til semifinalen, hvor hun endte på 7. plass (8.34), noe som ikke holdt til finaleplass.

Ingrid Johanne Solheim løp i finalen i klassen 20 år på 800 meter, hvor hun havna på en fjerdeplass (2:22.91).

I 20-årsfinalen i høyde hoppet Sunniva Bakkene Myhre 1.51 meter i finalen, noe som holdt til 4. plass.

Søndag

Søndag deltok også noen av valdrisene i lengde 20 år. I finalen hoppet Sunniva Fjeld 5.15 meter, noe som ga henne 6. plassen.

Sunniva Bakkene Myhre hoppet 4,71 meter (10. plass), og Marit Ingeborg Garvik hoppet 4.33 meter (15. plass).

Søndag var det også 200 meter (20 år), men løperne fra Fagernes IL kom seg ikke til finalen. I forsøksheatet løp Ingrid Johanne Solheim på 26.40 og Sunniva Fjeld på 26.39.

Til slutt var det duket for stafett 4x200 meter (J 18-22), og der stilte Fagernes-jentene lag. Med tida 1:49.82 endte det med en femteplass i finalen.

Tap for Valdres FK i NM-kvalifisering

Tirsdag kveld tok Valdres FKs herrelag turen til Raufoss storhall for å møte Kolbu KK i første kvalifiseringsrunde til NM i fotball. 

Valdrisene fikk hard motstand av totningene, og til pause var stillingen 3-0 til Kolbu KK. Til slutt tok totningene seier på hjemmebane, med seier 7-0.

Nylig ble det klart at valdrisen Knut Olav Veimodet hadde meldt overgang fra Valdres FK til Kolbu KK, og tirsdag kveld fikk derfor valdrisene møte sin tidligere medspiller i ny drakt. I 81. minutt satte Veimodet kampens sjuende og siste mål for totningene. Øvrige målscorere for Kolbu KK var Henrik Gramm Myhre (2 mål), Håvard Gramm Myhre (1), Sindre Haugli Pedersen (2), Jo Henrik Jansen (1).

Tobias nummer 14 i fellesstarten i ungdoms-VM – to norske på pallen

Tobias Gigstad-Bergene fra Skrautvål idrettslag gikk inn til en flott 14. plass på 12 kilometer fellesstart i ungdoms-VM i skiskyting torsdag morgen.

OTEPÄÄ: Tobias og 59 andre ungdommer mellom 17 og 19 år la ut på fellesstarten tidlig torsdag.

Også denne konkurransedagen ble det litt for mange bom for 19-åringen, etter skyteserien 1-1-1-2. Fem strafferunder ble i meste laget for en mulig topplassering på dette nivået.

Kasper Ågheim Kalkenberg fra Skonseng UL i Rana tok sitt andre gull i mesterskapet, og totningen Oliver Alm sikret Norges andre medalje, da han tok bronsen.

Avstanden opp til Kalkenberg for den godeste Tobias var over to og et halvt minutt.

Se resultatene her.

Tobias nummer 32 på VM-sprinten

Tobias Gigstad-Bergene (19) skjøt seg bort på stående og ble nummer 32 i sprinten over 7,5 kilometer under ungdoms-VM i skiskyting tirsdag.

OTEPÄÄ: Tobias gikk tirsdag formiddag sin andre distanse i mesterskapet, 7,5 kilometer sprint, og han lå godt an etter 1. skyting, der han skjøt alle de fem blinkene rett ned.

På den 2. skytingen, som var stående, ble det sprekk, og han måtte tåle tre strafferunder i de estiske skoger. Dermed raste skrautvålsgutten nedover på resultatlistai menn ungdom 17-19 år, og det ble til slutt en 32. plass etter skyteserien 0-1.

Det var 10 plasser opp fra lørdagens 42. plass på normaldistanse, men likevel skuffende i forhold til hva Tobias har fått til tidligere i år.

VM-gullet gikk til Tobias sin argeste konkurrent her heime, Kasper Kalkenberg, som gjorde et perfekt løp, skjøt feilfritt og vant suverent, med over 30 sekunders margin.

Onsdag er det sprint for juniorene 20-22 år, men dessverre er ikke Valdres sin andre deltaker i junior-VM, Eivor Melbybråten, funnet en plass verdig i troppen på fire norske jenter som får gå VM.

På pallen i norgescupen

Martin Jørstad Ringli (19) er heimeværende reserve under junior-VM i skiskyting, som i disse dager pågår i Otepää i Estland.

FOSSUM: Det betyr ikke at han ligger på sofaen, for i helga gikk han og flere andre valdriser norgescup i skiskyting på Fossum.

Lørdag var det kortnormal på programmet, og da gikk juniorene ti kilometer med fire skytinger. Martin, som representerer Øystre Slidre IL, ble her nummer tre i menn 19 år og kom på pallen, etter skyteserien 1-1-1-1. Altså fire treff på hver skyting, og han var bare 4,2 sekunder bak andreplassen.

I  klasse 20-22 år (U23) ble Sigurd Øygard fra Skrautvål IL nummer åtte med skyteserien 0-1-0-1.

I menn 17 år ble Jonatan Sverre Svenson fra Øystre Slidre nummer 35, etter skyteserien 2-3-2-0.

Skrautvål hadde også med to seniorløpere, og her kom søsknene Marit og Harald Øygard rett utenfor pallen, med hver sin fjerdeplass. Harald skjøt 0-1-0-1, mens Marit fikk skyteserien 1-0-0-0. De gikk henholdsvis 15 og 12,5 kilometer, og det ble gjennomført glimrende skyting på de to seniorene, men det manglet altså litt fart i løypa for at de skulle ha klatret opp på pallen.

Søndag var det sprint for alle norgescupklassene, og Harald Øygard ble nummer sju i menn senior, etter å ha skutt én bom i liggende og feilfritt på stående.

Lillesøster Marit ble nummer seks i kvinnenes seniorklasse, etter å ha pådratt seg én strafferunde både på liggende og stående skyting.

Martin lå svært godt an i menn 19 år inn til stående skyting, da han hadde god fart i sporet og bare én bom i liggende. 

Men på stående skyting ble det helsprekk, og tre strafferunder på den raske skiskytteren. Det ga til slutt en åttendeplass. Han var bare 34,4 sekunder bak vinneren Tobias Bjørken i mål, så det var ingen ting å si på farten i sporet til øystreslidringen. 

Skrautvålsgutten Sigurd Øygard ble  nummer 18 i eldste juniorklasse, 20-22 år, etter skyteserien 0-1.

I menn 17 år ble det en 32. plass på Jonatan Sverre Svenson (3-0).

Alle resultater kan du se her.

Slik har det gått i ungdoms-VM så langt

Eivor Melbybråten (21) og Tobias Gigstad-Bergene (19) reiste til ungdoms-VM i Otepää i Estland i helga.

Tobias kom på 42. plass på normal lørdag. 

Eivor kom på 36. plass på normal søndag. 

Her kan du lese alt om deltakelsen.