Nei til økte inngangspriser i svømmehallene

Politikerne i Asker sier nei til å øke prisen på inngangsbilletten i svømmehallene. Under tirsdagens formannskapsmøte gikk flertallet inn for å stryke forslaget til Kommunedirektørens forslag om å øke kommunens inntekter fra svømmehallene med 3–5 millioner kroner i året.

I utgangspunktet har administrasjonen ønsket å vurdere de ulike billettkategoriene, gratistilbudene og fordelingen av halltid i svømmehallene mellom idrettslag og publikum for øvrig. Sparetiltaket har kommet frem i revidert budsjett der det er foreslått en rekke sparetiltak. 

Mindre møtemat i kommunen

Kommunedirektøren i Asker ber alle tjenesteområdene om å kutte utgifter i den kommende tiden. De bes blant annet om å vurdere behovet for ekstern opplæring, reisevirksomhet, bruk av vikarer og innleie av konsulenter fra private aktører. Målet er å redusere kurs- og reisevirksomhet, redusere innkjøp, samt redusere bruken av overtid, vikarer og innleie av personell. 

Sparetiltakene innebærer blant annet at alle ledige stillinger skal vurderes om de må erstattes eller om de kan holdes midlertidig ledige. Møtematen på interne møter på dagtid vil også avvikles. 

Vil øke inngangsprisen i svømmehallene

Kommunedirektøren i Asker vil i løpet av 2. kvartal 2023 legge frem et forslag om å øke inngangsprisen i svømmehallene. Målet er øke kommunens inntekter fra svømmehallene med 3–5 millioner kroner i året.

Det er særlig tre forhold som skal vurderes: De ulike billettkategoriene, gratistilbudene og fordelingen av halltid i svømmehallene mellom idrettslag og publikum for øvrig. Sparetiltaket kommer frem i revidert budsjett som skal behandles av formannskapet førstkommende tirsdag. 

– Dersom det fattes politisk vedtak om gebyrendringer og disse iverksettes fra august måned, legger kommunedirektøren til grunn at effekten i 2023 vil være 3 millioner kroner, står det i dokumentet. 

Asker gir 200.000 til hjelpearbeidet etter jordskjelvene

Formannskapet i Asker kommune samlet seg i beslutningen om å bevilge 200.000 kroner til hjelpearbeidet etter jordskjelvene i Tyrkia og Syria. Beløpet vil bli fordelt på humanitære organisasjoner som samarbeider med UD om nødhjelp i området.

Pengene tilsvarer 2 kroner per innbygger i kommunen og vil bli belastet formannskapets disposisjonskonto.

Ny plan for Hvalstad skole

   Tidligere i år ble det klart at bygging av nye Hvalstad skole ble utsatt. Grunnen var at Asker kommune valgte å trekke tilbake anbudet etter reaksjoner fra markedet. 

– Endringene er av juridisk og teknisk karakter, og vurderes som nødvendige for å sikre god konkurranse, markedsmessige priser og en god byggefase, påpekte Klaus Øiseth, avdelingsleder for prosjekt og utvikling i Asker kommune, den gang.

Formannskapet i Asker ble tirsdag ettermiddag orientert om en ny fremdriftsplan for prosjektet. Opprinnelig var det planlagt med forberedende arbeider etter påske 2023 og med en tyngre drift ved bygging fra og med sommeren 2023. Ny plan er oppstart av forberedende arbeider i august 2023 og oppstart tyngre arbeider ved månedsskiftet september-oktober 2023. Dette forutsetter kontraktsignering innen juli 2023 og at alle nødvendige offentlige tillatelser er gitt.

– Eksakt når de tunge arbeidene vil starte lar vi være opp til entreprenøren. Men de kan begynne å rigge seg til på høsten dersom vi får ut ny utlysning av anbud i etterkant av dette møtet, sier Øiseth til formannskapet. 

Politikerne ga klarsignal til å gå en ekstra runde med nye spesifikasjoner i anbudet. 

Prislappen på den nye skolen er foreløpig satt til 531 millioner kroner. Alle elevene skal i byggeperioden flytte inn i midlertidige lokaler i Johan Drengsruds vei fra og med august 2023 til skolen står klar i løpet av 1. kvartal 2026. 

LES OGSÅ:

Innbyggertallet i Asker vokser

I 2022 økte antall innbyggere i Asker med 1.696 personer. Det utgjør et befolkningsvekst på 1,8 prosent, 0,4 prosent høyere enn fremskrivningene antok. Arbeidsinnvandring og flere fødte er noe av årsaken. I 2022 var det også 271 folkeregistrerte Ukrainere i kommunen. Kommunen teller snart 98.000 innbyggere.

For å møte behovet for boliger har Asker kommune som mål at det skal bygges rundt 550 flere boliger i året. i 2022 reiste det seg 833 flere boliger i kommunen. Holmen, Asker sentrum, Heggedal, Slemmestad og Sætre står for den største veksten de siste tre årene. Størsteandelen av de nye boligene er blokkleiligheter. I snitt flytter det 5.500 personer inn i kommunen og 4.700 flytter ut. 

Asker kommune har ca. 38.500 arbeidsplasser i kommunen. 54 prosent av disse arbeidsplassene innehas av innbyggere i kommunen, 46 prosent pendler fra andre kommuner. 

 Antall sysselsatte som bor i kommunen teller 50.738 innbyggere. Her har antall sysselsatte vokst mer enn antall arbeidsplasser, noe som ses i sammenheng med antall boliger som er bygd. 

Tallene ble presentert kommunens formannskapsmøte tirsdag ettermiddag.

Senker miljøambisjonene på Hvalstad skole

   I begynnelsen av februar ble det klart at bygging av nye Hvalstad skole ble utsatt. Det var kommunen selv som valgte å trekke anbudskonkurransen etter tilbakemeldinger fra entreprenører. 

Administrasjonen har vært tilbakeholdne med årsaker til avlysningen, men under en orientering for formannskapet i rådhuset 7. februar ble det klart at det håndteres om risiko i grunnen på tomten og høye miljøambisjoner i prosjektet. 

– Det knytter seg til gjennomføringen, altså hvor lett det er å få tak i materialene vi har forespeilet og hvor lett det er å gjennomføre byggeprosessen, de forberedende grunnarbeidene. Der er det og noen justeringer vi ser for oss å gjøre, sa avdelingsleder for prosjekt og utvikling Klaus Øiseth den gang. 

Krevende forhold

Tirsdag kveld ble det på nytt orientert om prosjektet i Utvalg for oppvekst. Det er klart at administrasjonen ønsker å justere klimamålene i byggeprosjektet. 

– Vi vil komme tilbake med en politisk sak i mars der vi vil anbefale en justering av klimamålene, sa Øiseth til utvalgsmedlemmene. 

I Handlingsprogrammet for 2020 ble skoleprosjektet prissatt til 320 millioner kroner. Det siste estimatet er på prislappen ender på 531 millioner kroner. Rødts representant Bård Kjetil Dahl ønsket å få sin oppsummering bekreftet. 

– Så årsaken til tilbaketrekkingen var at kostnadsrammen kommunen har satt var for lav til at markedet responderte og ville legge inn et anbud? Og er hovedgrepet for å holde kostnadene nede å redusere kravet til karbonfattig betong, undret Dahl.

Øiseth i Asker kommune påpekte at anbudskonkurransen ble trukket tilbake før det kom inn noen konkrete tilbud. Det økonomiske spørsmålet ble ikke besvart. 

– Tilbakemeldingene er at vi ikke har fått det beste ut av markedet, sa Øiseth. 

Administrasjonen ønsker å gå ned på bruk av lavkarbonbetong fordi entreprenørene har gitt tilbakemelding om at det kreves å få tak i materialer, samt vanskelig å gjennomføre støping gjennom flere sesonger. 

Vil stanse aktivitet på Yggeset

I flere år har Entreprenørfirmaet Martin Rønning AS drevet jordproduksjon, steinknusing og mellomlagring av masser på Yggeset. Dispensasjonen har kun vært midlertidig, for reguleringsplanen forutsetter at området skal tilbakeføres til landbruk. 

I november avslo kommunen entreprenørfirmaets søknad om videre drift. Vedtaket ble påklaget, og førstkommende onsdag skal Utvalg for plan og bygg ta stilling til om klagen inneholder nye opplysninger som kan endre kommunens innstilling. 

Kommunedirektøren anbefaler imidlertid politikerne å opprettholde avslaget på videre drift for Martin Rønning AS. 

Asker kommune støtter grønt drivstoff

Silva Green Fuel DA vil bygge fabrikk på Tofte der man lager drivstoff av trær.

Selskapet søker EU-midler til anlegget, og i den forbindelse med Asker kommune om å støtte søknaden med en støtteerklæring - en såkalt Letter of Support (LoS).

Det anbefaler kommunedirektøren ved formannskapet gjør.

Monica Vee Bratlie (H) kalte dette et mulig industriventyr på Tofte.

- Helt klart fra Høyres side at vi vil gi vår støtteerklæring til dette, sier hun.

Opptatt av faktorenes orden

Men flere av medlemmene syntes det var problematisk at ikke reguleringsplanen var på plass ennå. En av dem var Hanne Lisa Matt (MDG).

En annen var Elisabeth Holter-Schøyen (V). Sistnevnte ville at Asker kommune gir tilslutning til at Silva Green Fuel DA søker midler fra EUs innovasjonsfond.

Men ville også ha med i protokolltilførselen at man området ikke gir tilslutning til etablering av fullskala-anlegg på Tofte før reguleringsplanen for var endelig behandlet.

- Fra Senterpartiets side støtter vi fullt ut innstillingen i saken, sier Oddvar Igland. Han mente man absolutt måtte heie på dette prosjektet som ifølge ham hadde internasjonale dimensjoner.

Kommunedirektør, Lars Bjerke, sier at en støtte til Silva Fuel ikke binder kommunen juridisk.

Kommunedirektøren foreslo følgende vedtak:

1. Asker kommune gir sin tilslutning til at Silva Green Fuel DA søker midler fra EUs innovasjonsfond1 til et fullskala anlegg på Tofte for produksjon av andregenerasjons biodrivstoff basert på skogsråvare.

2. Silva Green Fuels industriutvikling på Tofte harmonerer med kommunens tydelige fokus på stedsutvikling og næringsutvikling på Tofte, forankret i kommuneplanen og i det pågående reguleringssamarbeidet mellom Statkraft og Asker kommune.

Det sa flertallet i formannskapet ja til.

Fortsatt gratis vaksine mot hjernehinnebetennelse

Asker kommune vil tilby elever i videregående skole meningokokkvaksine uten egenandel. Meningokokk-bakterier kan forårsake hjernehinnebetennelse.

Frem til 2023 har elever på videregående skoler med bosted i Asker, ikke betalt egenandel for meningokokkvaksine.

Men i fjor høst vedtok utvalg for oppvekst at elevene skulle begynne å betale. Det var ifølge sakspapirene for at: “barne- og familietjenesten skulle omstilles for 6,5 mill. kroner. En del av omstillingen var innføring av egenbetaling for meningokokkvaksine.”

I kommunestyret ble det derimot vedtatt å be kommunedirektøren fremme en sak om videreføring av gratis meningokokkvaksine for elever i videregående skole - og det gjorde han i formannskapet.

Positive til gratis vaksine 

- Bra at vi ser ut til å lande dette, sier Ivar Igland (Sp).

- Dette har vært en vellykket suksesshistorie. Beklagelig at det ble innbakt i et innsparingsforslag, sier Marianne Riis Rasmussen (Ap).

Et enstemmig formannskap gikk inn for fortsatt gratis vaksine i Asker.

Den millionen det koster å vaksinere har man ifølge kommunedirektøren hentet fra nye effektiviseringstiltak.

Vaksineringen og administrasjonen skal utføres av helsepersonell i oppvekst som tidligere år.