Hans Andreas Limi valgt til nestleder i Frp

Til stående applaus ble Hans Andreas Limi fra Bærum valgt til nestleder i Fremskrittspartiet. Det skjedde på landsmøtet søndag.

Limi (62) ble valgt ved akklamasjon. Han overtar etter Ketil Solvik-Olsen, som ikke ønsket gjenvalg fordi han vil bruke mer tid med familien.

Limi, som har jobbet 20 år i næringslivet, sier til Budstikka at er veldig opptatt av næringspolitikk.

– Og det særlig nå som regjeringspartiene, sammen med SV, fører en politikk og har en retorikk som er helt ødeleggende for privat verdiskaping i Norge. Vi må heie på norske eiere og norske bedrifter og sikre forutsigbarhet og gode rammebetingelser i hele landet, sier Limi.

Valgkomiteen hadde innstilt på Limi, og det var ingen motkandidater. Han har lang fartstid i partiet og har blant annet vært parlamentarisk leder. I flere år har han vært Frps finanspolitiske talsmann.

– Kjære landsmøte. Dere må jo velge meg for dere har ikke andre kandidater, sa Limi med et glimt i øyet da han talte til partifellene før valget.

– Har litt å gå på

Limi viste til at bringer med seg erfaring og kunnskap fra mange år i politikken og også fra næringslivet. Men han vil også bidra til fornyelse.

– Jeg trøster meg med at Joe Biden er 80, Donald Trump 76 og Carl sitter fortsatt på Stortinget. Så jeg har litt å gå på, sa 62-åringen.

Han mener Frp tidvis har opplevd å bli utskjelt og latterliggjort, men at partiet har banet vei for nye løsninger, og at andre partier har kommet etter.

Frps andre nestleder, Terje Søviknes, ble gjenvalgt ved akklamasjon. Partileder Sylvi Listhaug er ikke på valg i år.

Limi har sittet på Stortinget siden 2013.

Cathinka (16) på vei inn i kommunestyret for MDG

Det ligger an til store utskiftninger i Miljøpartiet De Grønnes  kommunestyregruppe i Bærum.

Nominasjonskomiteen har levert innstillingen foran neste høst.  Øverst på listen står Nikki Schei (60) fra Hosle.

Nummer to på listen er Cathinka Bergem (16) fra Hosle.

– Jeg gleder meg til å jobbe for at Bærum skal bli en god kommune for unge, med gode kulturtilbud og kollektivtransport som går når folk trenger den, sier Bergem som fyller 17 år senere i desember.

Hun vil jobbe for økt mangfold og likestilling i kommunen og  for at tilbudene er tilpasset marginaliserte grupper som skeive, funksjonshemmede og flyktninger.

–  Vi mener Scheis erfaring vil gjøre seg godt sammen med vårt nye politiske stjerneskudd Cathinka Bergem fra Grønn Ungdom. Hun  har vist et enormt engasjement for det grønne prosjektet og er leder av Viken Grønn Ungdom allerede som 16-åring, sier Signe Bakke Sølberg som leder nominasjonskomiteen.

Schei har sittet i kommunestyret i Bærum siden 2015 og var gruppeleder frem til 2019.

I den siste perioden har han sittet i utvalget for miljø, idrett og kultur.

– Nominasjonskomiteen har i enighet kommet frem til en liste vi mener speiler Bærum MDG på en god måte, og sikrer både kontinuitet og fornyelse, sier Sølberg.

Bærum MDGs gruppeleder i kommunestyret i dag , Hans Rugset, ga i oktober beskjed om at han ikke tar gjenvalg ved neste års kommunevalg.

Partiets medlem i planutvalget i denne perioden, Kim Zimmer,  ønsker heller ikke gjenvalg.

I dag har MDG fem representanter i kommunestyret.

Dette er nominasjonskomiteens forslag, de fem første plassene er på mulig fast plass:

1. Nikki Schei (60), Hosle 

2. Cathinka Bergem (16), Hosle

3. Hans Heen Sikkeland ( 34), Skui

4. Mali Konstad Brødreskift  (39), Jar

5. Axel Klanderud (29), Hosle

6. Line Jærnes (46), Emma Hjorth

7. Torgeir Kydland (66) Bærums Verk

8. Ingrid Zeiner-Henriksen (64), Vøyenenga

9. Frode Valland (52), Slependen

10. Ane Reinan (35), Eiksmarka

11. Johannes Alming Daleng

12. Christin Liu

13. Morten Haave

14. Nadia Nilsen

15. Morten Brunvoll

16. Randi Myhre

17. Svein Medhus

18. Karen Synnes

19. Inge Solberg-Johansen

20. Iselin Skretting

21. Eirik Sandnes

22. Silje Maria Tellmann

23. John John Bruseth

24. Line Schei

25. Jens Ulltveit Moe

Høyre sank ned i myra - så kom de opp igjen

En plan for vern og restaurering av myrer og  styrking av kantsoner langs elver i Bærum har Høyre, Venstre, Frp og Krf gått i mot.

I løpet av noen minutter under behandlingen av kommunens budsjett onsdag endret de fire budsjettkameratene synspunkt.

Dermed fikk Arbeiderpartiet, MDG, SV, Senterpartiet og Rødt støtte for at kommunen skal se på hvordan et vern og restaurering av myrer kan gjennomføres.

– Vi er veldig glade for at de fire partiene nå følger oss, dette er veldig viktig for miljøet, sier Aps Ola H. B. Pedersen.

Kommunedirektøren får også i oppdrag å lage en sak på styrking av kantsoner langs kommunens elver og bekker.

Arbeidet med restaurering av myrer er allerede i gang.

I løpet av høsten 2022 har to myrer i Bærums kommunale skoger blitt restaurert. Myrene det er snakk om er Nedre Vassmyr i Vassmyråsen naturreservat og Tranbymyra.

Sender mer penger til skolene

 løpet av høsten har de ulike partiene kommet med forslag og innspill til budsjettet. 

Den borgerlige fløyen med Høyre, Venstre, Fremskrittspartiet har samarbeidet om budsjettet og utgjør flertallet.

I deres budsjettforslag plusses det på med 28 millioner til barn og unge. Noen av grepene er mer penger til skole og barselomsorg, sommerskole og lærebøker.

– Bærum har en av landets beste skoler og det skal vi fortsatt ha, sier Høyres Håkon Kvenna Veum som leder utvalget for barn og unge.

Én million settes av for å rekruttere flere helsesykepleiere, barnehagelærere og barneskolelærere, kommer det frem av budsjettenigheten. Tanken er å lokke sårt tiltrengt arbeidskraft til kommunen med et engangsbeløp når det signeres kontrakt.

12 millioner skal brukes på trykte læremidler til sammen de neste to årene.

Satsingen på sommerskolen fortsetter og  seks millioner settes av til skolen for hvert av de neste to årene.

Opposisjonen er imidlertid ikke imponert over forslagene.

I det alternative budsjettet Ap legger frem, er det særlig to ting som skiller seg fra budsjettet som flertallspartiene legger frem.

 – Vi ønsker blant annet en  styrking av grunnbemanning i barnehagene. Det andre er styrking og gjenoppbygging av skolebibliotekene, som har vært utsatt for harde kutt de siste årene, sier Arbeiderpartiets Elisabeth Nesset.

Setter av penger til plukking av østers

Stillehavsøsters er på få år blitt et stort problem i Indre Oslofjord. Fra det første eksemplaret ble oppdaget ved Nesøya i 2005, har den spredt seg i store mengder og tatt over havbunnen flere steder.

 – Bærum har penger og ressurser til å ta tak i dette problemet. Vi har et forslag hvor vi ber kommunen tar initiativ overfor andre kommuner og fylkeskommuner rundt Oslofjorden og næringslivet til et samarbeid om å bekjempe stillehavsøstersutfordringer, sier MDGS Nikki Schei.

250.000 kroner kan bli satt av årlig frem til 2026.

Arbeiderpartiet, SV, Rødt og Senterpartiet er med på innstillingen.

 – Vi støtter også forslaget om tiltak mot stillehavsøsters, sier Frps Ida Ohme Pedersen.

Høyre, Venstre og Krf gikk også inn for forslaget under avstemmingen. 

Endret mening - støtter kutt av utslipp

Arbeiderpartiet ønsker å lage en plan for hvordan kommunen, i samarbeid med stat, andre kommuner  og næringslivet, kan kutte utslippene  fra vare- og tungtransport.

 – Dette forslaget er stemt ned av Høyre. Vi må komme i gang med det grønne skiftet, sier Arbeiderpartiets  Ola H.B. Pedersen.

 – Bærum er med i et samarbeid i Vestkorridoren for redusere disse utslippene, sier Høyres leder av miljø, idrett og kultur, Dag Egil Strømme.

Klimagassutslippene i Bærum økte med 0,8 prosent fra 2019 til 2020. Økningen i utslipp kommer hovedsakelig fra bygg- og anleggssektoren og avfallsdeponigass.

Under avstemmingen ble samtlige partier i kommunestyret med på forslaget. 

Vi følger budsjett-behandlingen i Bærum

Fra klokken 09.00 onsdag skal Bærums 51 representanter i kommunestyret fordele 11,7 milliarder kroner til  barn, unge, eldre, klima, nye bygg, skoler og mye annet.

Gjengen sitter med nøkkelen til nær 130.000 beboeres pengebinge og  ulike inntekter på 12,7 milliarder som skal fordeles.

Vi oppdaterer fortløpende her: 

– Faste ansatte er nøkkelen til et bedre tilbud

Rødts Stein Stugu er bekymret for boligmarkedet i kommunen.

– Leien på kommunale boliger er for dyre. Vi ønsker derfor at kommunen forlater prinsippet om markedsbasert  leie og setter ned leieprisen, sier Stugu.

Han peker også på at Bærum også skal være en attraktiv arbeidsgiver.

– Flere faste ansatte en nøkkel for å sikre det tilbudet befolkningen fortjener. Det bør ansettes nok folk til at det er helt unødvendig å bruke vikarer ved normalt og forutsigbart fravær.

Han foreslår særskilte økninger på områder som barnehage, sykehjem, hjemmetjenester og barnevern. 

Stugu vil også spare penger og peker blant annet på politikerlønnene.

– Vi bør kutte i godtgjørelsene til politikerne og la dette komme folk i kommunen til gode, sier Rødts gruppeleder. 

– Eiendomsskatt vil ikke ramme vanlige folk

SVs Dina Knudsen ønsker å innføre eiendomsskatt i Bærum. 

– Det går helt fint. I Norge har 320 av landets 357 kommuner eiendomsskatt. Med penger fra den skatten kan vi bruke mer på blant annet barnehager i kommunen, sier Knudsen.

Hun ønsker å innføre en eiendomsskatt på fire promille og  at det er et bunnfradrag på seks millioner etter Oslo-modellen.

– Det betyr at folk som sitter med en bolig til 10 millioner ikke vil betale mer enn 6.000 kroner i eiendomsskatt, sier Knudsen.

Høyres gruppeleder Morten Skauge er ikke imponert over forslaget. 

– Eiendomsskatt tar ikke hensyn til lønn, men verdien av bolig. Kan SV garantere at folk som  har fått høyere strømpriser og renter ikke skal belastes med mer i eiendom skatt?

Dina Knudsen mener skatten i liten grad vil ramme vanlige folk.

– Vanlige folk sitter ikke i så dyre boliger, hevder Knudsen.

– Det er bare tull at vanlige folk ikke kommer til å måtte betale eiendomsskatt, sier Høyres Sebastian Otterhals.

– Klimasatsingen må bli bedre

Miljøpartiet De Grønne vil ha et grønnere Bærum og satse mer på miljøtiltak.

  – Sykkelsatsingen må forsterkes, også langs fylkesveiene. Det etableres et nytt ombrukssenter for byggematerialer på Isi og kommuneskogen må vernes, sier gruppeleder Hans Rugset som også vil øke støtten til ladeinfrastruktur i borettslag og sameier.

Partiet ønsker også en storstilt satsing på solstrøm i borettslag og sameier med  støtte fra kommunen.

Solstrømanlegg er også ønsker på alle kommunale tak, dette vil e bruke 130 millioner kroner på. 

Flere partier lurer på hvor partiet skal hente penger fra til tiltakene.

  – Bærum trenger ikke å ha så store overskudd som det legges opp til, vi vil heller bruke mer penger på grønne tiltak, sier Rugset.