Demokratene berget senatsplass i Michigan

Tidligere kongressrepresentant Elissa Slotkin vant valget som senator fra Michigan og berget dermed en av Demokratenes sårbare mandater.

Slotkin slo tidligere kongressrepresentant Mike Rogers og tar dermed over plassen til demokraten Debbie Stabenow som pensjonerer seg.

Den tidligere CIA-analytikeren Slotkin er en moderat demokrat som er opptatt av helse- og utdanningspolitikk og er for kvinners rett til abort.

Republikanerne overtar to av fire utsatte demokratiske mandater i rustbeltet, nemlig Ohio og Pennsylvania, mens demokratene holder fast på Wisconsin og Michigan.

Mens demokratene tidligere hadde flertall, får republikanerne nå et flertall på minst 52 av de 100 plassene i Senatet. Fortsatt gjenstår opptelling i Nevada og Arizona.

(©NTB)

Trump vinner Alaska

Som ventet går valgseieren i Alaska til Donald Trump, som dermed får med seg ytterligere tre valgdelegater.

Alaska er USAs desidert største delstat, men med bare litt over 700.000 innbyggere er den også landets tredje minst befolkede.

Dermed sender den oljerike delstaten i nord kun tre delegater til valgmannskollegiet som formelt velger presidenten.

(©NTB)

Harris vinner tre av fire valgdelegater i Maine

Demokratenes Kamala Harris vinner tre av fire valgdelegater i delstaten Maine, melder AP. Donald Trump tar den gjenværende delegaten.

Ulikt fra de andre delstatene fordeler Maine og Nebraska sine valgdelegater basert på valgkretser i tillegg til resultatet for hele delstaten.

Maine er tradisjonelt demokratisk, så de fleste av deres valgdelegater går normalt til demokratenes presidentkandidat, noe som også var ventet denne gangen.

(©NTB)

AP: Trump vinner Michigan

Donald Trump er for lengst kåret til valgvinner. Nå har han også vunnet i Michigan, og brakseieren blir stadig større.

Delstaten har 15 valgdelegater.

Dermed har Trump sikret rød seier i alle delstatene i den såkalte «blå veggen» – Michigan, Pennsylvania og Wisconsin. Nå har Trump sikret 292 valgdelegater, noe som er 22 mer enn de nødvendige 270.

Demokratenes Kamala Harris har på sin side kun sanket 224 delegater.

De gjenstående er Alaska (3), Arizona (11) og Nevada (6), alle stater hvor Trump er ventet å hale i land seieren.

(©NTB)

Donald Trump vant presidentvalget i USA

Republikanernes kandidat Donald Trump vant presidentvalget i USA med klar margin, fastslår nyhetsbyrået AP.

Decision Desk var først ute med å utrope Trump som vinner av presidentvalget kort tid etter klokka 7 norsk tid. En halvtime senere gjorde Fox News det samme, samtidig som de slo fast at Trump har vunnet delstaten Wisconsin – i tillegg til Pennsylvania. En time etter det igjen kunne AP konstatere at Trump vant Pennsylvania.

Klokka 11.30 onsdag utropte også CNN Trump til vinner av årets presidentvalg, og AP fulgte etter noen minutter senere. Det samme gjorde  New York Times.

Decision Desk har utropt vinnerne av amerikanske presidentvalg siden 2012.

Etter at det ble klart at Trump vant vippestatene Pennsylvania og Michigan onsdag morgen norsk tid, fikk han mer enn de 270 delegatene som kreves for å vinne valget i USA. I skrivende stund har han 281 delegater, mot Kamala Harris' 224.

Ifølge foreløpig opptelling har Trump fått over 70 millioner stemmer i årets valg. Harris har foreløpig 65 millioner stemmer.

Trump innsettes som president 21. januar neste år, åtte år etter at han trådte inn i sin første presidentperiode fra 2017 til 2021. Den omstridte republikaneren er 78 år gammel, og han tar over etter den 81 år gamle demokraten, president Joe Biden.

Viktig republikansk seier i Michigan i kongressvalget

Republikaneren Tom Barrett har sikret seg en plass i Representantenes hus i delstaten Michigan som Demokratene tidligere har hatt.

Barrett slo demokraten Curtis Hertel Jr. i delstatens 7. valgdistrikt, viser de offisielle valgresultatene. Hertel erkjente natt til onsdag nederlaget og ønsket motstanderen lykke til.

Det er allerede klart at Demokratene mister flertallet i Senatet. De har fortsatt et håp om å beholde flertallet i Representantenes hus, men da trenger de fire nye plasser.

Foreløpig fasit er at Republikanerne har vunnet flere nye plasser enn hva Demokratene har gjort, men i mange valgkretser er opptellingen fortsatt ikke ferdig.

Skulle Republikanerne sikre seg begge kamrene i Kongressen i tillegg til presidenten, vil Demokratene ha svært liten innflytelse over politikken de fire neste årene.

Kreml: USA er en fiendtlig stat også under Trump

Folk bør ikke glemme at USA er fiendtlig innstilt overfor Russland, er Kreml-talsperson Dmitrij Peskovs reaksjon på Donald Trumps trolige valgseier i USA.

Russland følger nøye med og analyserer uttalelser fra amerikanske politikere om Russland, sier Peskov videre.

Han sier videre at relasjonene mellom de to landene er på et historisk bunnpunkt, og at det er praktisk talt umulig å forverre forholdet.

Ifølge Peskov er USA i stand til å endre den utenrikspolitiske kursen, men «vi får se i januar» etter at Trump har tiltrådt, om det skjer, sa Peskov.

Peskov sa videre at han ikke kjente til om president Vladimir Putin har planer om å gratulere Trump. Onsdag har han blitt utropt som valgvinner av en rekke amerikanske medier.

(©NTB)

Trump fikk klart flest stemmer

Donald Trump ser ut til å ha fått klart flest stemmer i tirsdagens presidentvalg, noe som med USAs valgordning ikke er en forutsetning for å vinne.

I 2016 vant Trump presidentvalget til tross for at Hillary Clinton fikk nærmere 2,9 millioner flere stemmer.

Fire år senere tapte han til Joe Biden, som fikk over 7 millioner flere stemmer enn ham.

De foreløpige resultatene fra årets valg viser at Trump har fått nærmere 5,3 millioner flere stemmer enn Harris.

Flest stemmer er ingen forutsetning for på vinne presidentvalget i USA, der kandidatene kjemper om delstatenes stemmer i et valgmannskollegium.

Hver delstat får et antall valgdelegater basert på hvor mange som bor der, og den av kandidatene som får flest stemmer, blir i 48 av de 50 delstatene tildelt samtlige valgmenn.

For å bli president trengs det støtte fra minst 270 valgdelegater, og Trump lå i morgentimene onsdag an til å ha sikret seg over 300.

Stoltenberg sier han har gratulert Trump med valgseieren

Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg sier han har gratulert Donald Trump med seieren i presidentvalget i USA.

Det skriver han på X.

– Jeg gratulerte nettopp president Donald Trump med hans valgseier. I hans første periode samarbeidet vi om å styrke transatlantisk sikkerhet og om å tilpasse Nato for framtiden. I en verden med økende ustabilitet er det fortsatt essensielt med sterkt amerikansk lederskap, skriver Stoltenberg.

Den tidligere Ap-lederen var generalsekretær i Nato under Trumps første presidentperiode, da den amerikanske presidenten presset på for å få medlemslandene til å øke sine bidrag.

Zelenskyj gratulerer Trump med valgseier

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gratulerer Donald Trump med seier i det amerikanske valget.

Endelig resultat er ikke klart, men etter alt å dømme er det republikaneren som blir USAs neste president.

Zelenskyj sier Trumps løfter om å skape fred gjennom styrke, kan føre til at de kommer nærmere fred i det krigsherjede landet.