Vant på Bislett

Ferdinand Kvan Edman (28) fra Drammen, som løper for Oslo-klubben Tjalve, viser kanonform for tida.

Onsdag kveld vant Kvan Edman 1500 meter under et elitestevne i friidrett på Bislett.

Kvan Edman noterte 3.39,72, som etter rapportene er hans tredje raskeste tid på distansen noensinne – og hans raskeste 1500 meter på norsk jord. Hele 67 løpere stilte til start på 1500 meter, fordelt på sju heat. Drammenserens pers er på 3,38,64 fra 2018.

Nylig løp Kvan Edman også under EM-kravet på 5000 meter. 3.39,23 var dessuten ny personlig rekord.

Solveig Hernandez Vråle fra Drammen, som også konkurrerer for Tjalve, løp  1500 meter for første gang på åtte år. Hun fikk tida 4.25,36 (11. plass), og var fattige 36 hundredeler fra kravet til U23-EM. Her har Vråle allerede tatt kravet på 800 meter.

U23-EM arrangeres i Tallinn (Estland) 8.-11. juli.

Fossesholm slo Johaug og co. i Holmenkollen

Helene Marie Fossesholm (20) imponerte og vant i kveldssola under langrennskvinnenes konkurranse i Holmenkollen skishow onsdag.

Vestfossen-jenta vant foran Tiril Udnes Weng, Ragnhild Haga og Silje Øyre Slind.
– Det er sjelden jeg føler meg så jaget. Jeg følte jeg hadde en ulveflokk bak meg, og jeg var en sau som skulle prøve å ikke bli spist opp. Det holdt akkurat, sa Fossesholm til NRK.
Fossesholm vant prologen og fortsatte å ta kommando i jaktstarten. Ved 4,2 kilometer var ledelsen på 9,9 sekunder ned til Therese Johaug på den 8,4 kilometer lange løypa.
Ved passering på 6,3 kilometer var gruppa med Heidi Weng, Tiril Udnes Weng, Therese Johaug, Ragnhild Haga og Elena Rise Johnsen var forspranget knappet inn med et drøyt sekund.
På den siste runden viste Fossesholm at hun var tydelig sliten, men maktet å holde konsentrasjonen og dermed teknikken. Sekundene ble færre, men hun klarte å stå imot og tok seieren.
– Det er alltid moro å vinne konkurranser. Rulleski er rulleski: Det er noe annet, men det er uansett moro å vinne. Ekstremt moro å ha på seg startnummer igjen og konkurrere. Det var lenge siden sist. Utrolig moro og fantastisk arrangement. Det var skikkelig gøy, oppsummerte hun til NTB.
Fossesholm var raskest på prologen med Haga 5,5 sekunder bak seg. Tiril Udnes Weng fulgte sekundet bak der igjen.
Johaug var 14,1 sekunder bak Fossesholm på tredjeplass, men endte som nummer sju. Hun dro tidligere hjem fra samlingen på Sognefjellet forrige uke.
– Det var helt udramatisk. Det var en lett forkjølelse. Ingen fare. Jeg er tilbake igjen i trening nå, sa hun. (NTB)

Klar for Paralympics

Bordtennis-spilleren Nora Korneliussen (22) fra Svelvik er klar for Paralympics.

Sist helg gikk Nora Korneliussen seirende ut av sin klasse i kvalifiseringsturneringen i Slovenia. Dermed kvalifiserte også Svelvik-jenta seg for Paralympics i Tokyo, som avvikles 24. august til 5. september.

Korneliussen imponerte i en tøff turnering i Slovenia ved å slå Tiziana Oliv fra Tyskland 3-1 i finalen (6-10, 10-8, 12-10, og 11-9). 22-åringen er født med cerebral parese (CB) og har alltid hatt en drøm om å delta i Paralympics. Nå har hun klart det.

Noras triumf betyr også at Norge kan få stille kvinnelag i Paralympics for første gang. Korneliussen representerer Fokus Bordtennisklubb, men har tidligere vært medlem i Drammen Bordtennisklubb.

Vant NM-runde i rally

Frank Tore Larsen fra Steinberg, som kjører for NMK Modum & Sigdal, gikk seirende ut av Aurskog-Høland Rally 2021 sist helg. Dette var også NM-runde, og 30-årsjubileum for Aurskog-Høland Rally.

I sin VW Polo GTI R5 seiret Frank Tore Larsen og kartleser Morten Erik Abrahamsen 22 sekunder foran Marius Aasen fra Asker og Bærum Motorsport. Larsen tok 1. plass både totalt og i klasse 2.

Anders Grøndal fra Drammen og kartleser Morten Fuglerud fra Lier endte på 3. plass ett minutt og 23 sekunder bak Larsen.

Olav Fredriksen/Ole Thomas Westby, NMK Modum & Sigdal, vant klasse 10, og ble nummer tolv totalt. Markus Bakken/Hedda Turvoll Lien, også NMK Modum & Sigdal, noterte en 3. plass i klasse 5 – og 18. plass totalt.

Torstein Eriksen fra Steinberg er kartleser for Mads Østberg i WRC2-klassen i rally-VM. Østberg/Eriksen endte på 2. plass i WRC2 og 6. plass totalt i Rally Italia Sardinia sist helg. Nordmennene fikk tidsstraff på ett minutt lørdag og mistet seieren på det. Finnen Jari Huttunen endte opp 7,5 sekunder foran Østberg og Eriksen, som også er på 2. plass sammenlagt.

Glassverket IF med egen låt: - Sammen er vi sterke

Glassverket IF lanserte fredag sin helt egen klubblåt.

I en pressemelding skriver de at de har ønsket seg en låt i lang tid og at "målet er at den skal synges av full hals av store og små spillere, foreldre, søsken, besteforeldre, trenere, oppmenn, dugnadsarbeidere, og alle som er glade i klubben og bydelen."

- Vi har vært gjennom en utfordrende tid med stengte haller og avlyste treninger. Nå håper vi at det verste ligger bak oss og at vi fremover kan kjøre på med aktivitet og optimisme. Teksten i låta har fokus på samhold, idrettsglede og å ta vare på hverandre; sammen er vi sterke, skriver daglig leder Louise Pedersen. 

Låta er skrevet og produsert av lokale musikere og spilt inn i studio på Åskollen. 

Lokal utøver på det norske VM-laget i orientering

12 utøvere har fått plass i troppen som reiser til VM i orientering i Tsjekkia i sommer. Blant dem er Audun Heimdal fra Konnerud. Mesterskapet starter 3.juli og strekker seg over seks dager. 

Heimdal har tidligere vist knallsterke resultater og vant blant annet VM-gull i skiorientering i vinter. 

Denne gangen er det løpeskoene som skal benyttes, og 24-åringen har tidligere prestert også der. Heimdal er en del av det norske landslaget i både orientering og ski-orientering. 

Program for mesterskapet i Tsjekkia: 

Lørdag 3. juli – sprint kvalifisering og finale

Søndag 4. juli – sprintstafett

Tirsdag 6. juli – mellomdistanse kvalifisering og finale

Torsdag 8. juli – skogsstafetter

Fredag 9. juli – langdistanse

Stavås Skistad signerer ny kontrakt

Unggutten Erik Stavås Skistad har signert ny kontrakt med eliteserieklubben Mjøndalen. Avtalen strekker seg ut sesongen 2024, melder MIF på deres egne hjemme.

– Han er en spiller vi kommer til å få mye glede av. Erik er et spesielt talent, og mange har lagt merke til ham i løpet av de få kampene han har spilt for Mjøndalen. Han skyter også godt og har en fin pasningsfot, så når målpoengene begynner å komme, tror vi at resten av fotball-Norge også vil legge merke til ham, sier trener Vegard Hansen til mif.no.

Skistad selv forteller at han ser for seg fine år i MIF-drakta fremover.

– Jeg trives veldig godt i klubben, og det har vært kjempemoro så langt. At jeg får tilbud om kontrakt, viser at MIF har tro på meg, og jeg gleder meg til å vise meg tilliten verdig og å få spille mange kamper på øverste nivå i norsk fotball. Det er sånn jeg kan utvikle meg videre, og jeg ser frem til videre samarbeid med klubben.

Eks DHK-helt vant europacupen

Den tidligere DHK-helten Joakim A. Hykkerud vant europacupen i håndball med sin greske klubb AEK søndag, da svenske Ystad ble slått også i finalens returkamp.

En positiv koronaprøve hos den svenske klubben førte til at finalekampene måtte utsettes, og det endte med at begge ble spilt i Hellas. Etter 30-26-seier i første kamp ble det firemålsseier også i "bortekampen" med 24-20.
Hykkerud scoret to mål søndag. Han satte inn målet som ga 9-6-ledelse vel midtveis i første omgang og sto for AEKs siste scoring da han gjorde 24-18 to og et halvt minutt før slutt.
Europacupen er den tredje europacupturneringen. Den er ikke åpen for lag fra de høyest rangerte nasjonene.

Også eks DHK-spiller Jesper Meinby spilte for AEK Athen. Dansken scoret to mål i søndagens match.

Både Hykkerud og Meinby åpnet 2020/2021-sesongen med å spille for Drammen Håndballklubb, men sesongen ble svært amputert grunnet koronaepidemien. (NTB)

Heidi (22) på A-landslaget

Heidi Ellingsen (22) fra Tranby er med i landslagstroppen når kvinnelandslaget i fotball møter Sverige og Nederland i neste måned.

Kampene spilles 10. og 15. juni. Fredag offentliggjorde landslagssjef Martin Sjögren troppen.

Den inneholdt som ventet ikke navnene til Caroline Graham Hansen, Guro Reiten og Maren Mjelde. Stjernetrioen har alle meldt forfall til den kommende samlingen.

Chelsea-proffen Mjelde er operert som følge av en kneskade.

Men Lier-jenta Heidi Ellingsen er tatt ut. 22-åringen spiller til daglig i svenske Linköping, og står per nå bokført med fire A-landskamper – tre i 2019, og én i april. Ellingsen har tidligere spilt for LSK Kvinner, Stabæk og Lyn. Men kommer opprinnelig fra Lier IL.

Den norske troppen ser slik ut:

Cecilie Fiskerstrand (Brighton), Aurora Mikalsen (Tottenham), Guro Pettersen (Piteå), Ingrid Moe Wold (Everton), Tuva Hansen (Sandviken), Synne Skinnes Hansen (Linköping), Emilie Woldvik (LSK Kvinner), Emilie Bragstad (Rosenborg), Maria Thorisdottir (Manchester United), Malin Sunde (Brøndby), Julie Blakstad (Rosenborg), Ingrid Syrstad Engen (Wolfsburg), Frida Maanum (Linköping), Heidi Ellingsen (Linköping), Lisa Naalsund (Sandviken), Vilde Bøe Risa (Sandviken), Amalie Eikeland (Reading), Karina Sævik (Avaldsnes), Elisabeth Terland (Sandviken), Olaug Tvedten (Avaldsnes), Emilie Haavi (LSK Kvinner), Elise Thorsnes (Vålerenga), Synne Jensen (Vålerenga), Lisa-Marie Karlseng Utland (Rosenborg). (NTB)

Årsbeste av golfess

Kristian Krogh Johannessen (26) fra Hokksund og Drammen Golfklubb presterte årsbeste i Challenge Tour sist helg.

Det lokale golfesset tok en sterk delt 5. plass i Challenge Tour-turneringen Dormy Open i Åkersberga i Sverige. Dette melder norskgolf.no.

I følge nettstedet hadde Kristian Krogh Johannessen delt 8. plass før den siste runden. En sluttrunde på 69 slag, tre runder par, løftet Krogh Johannessen opp til delt 5. plass – fire slag bak vinneren Felix Mory fra Frankrike.

Krogh Johannessen fikk 8133 euro for 5. plassen, som var hans beste plassering i 2021. Dette var Hokksund-guttens tolvte topp ti-plassering i Challenge Tour i karrieren. Challenge Tour er på nivå to i Europa – hakket under Europa-touren.