Årets Bilsportutøvere 2020

Rallyduoen Mads Østberg (33) og Torstein Eriksen (30) fra Steinberg er kåret til Årets Bilsportutøvere av Norges Bilsportforbund. Som fører og kartleser har de i år kjempet om VM-gull i klassen WRC2.

Det har vært en spesiell sesong for idrettsutøvere, også rallyførere. Mads Østberg og kartleser Torstein Eriksen hadde planene klare for årets sesong med full satsing på rally-VM i WRC2-klassen i Citroën C3 R5. De åpnet sesong med seier i de to første løpene i Monte Carlo og Sverige. Så kom pandemien og terminlisten for rally-VM ble en stor utfordring. Mange løp ble avlyst. Mange ble flyttet og noen nye løp kom med. I tillegg til seire i de to første løpene har Østberg og Eriksen også vunnet klassen i Estland. Foran årets siste VM-runde i Italia kommende helg, ligger de på sølvplass sammenlagt, men kan med full klaff ta VM-gullet.

Torstein Eriksen, fra NMK Modum & Sigdal, er en av våre aller mest erfarne kartlesere og gjorde sin rallydebut sammen med Frank Tore Larsen i Sigdalsrally i 2009. Han har kjørt en rekke løp med Larsen gjennom årene, og fra 2017-sesongen har han vært med både Larsen i enkelte løp her hjemme og Mads Østberg i VM-løpene.

Norges Bilsportforbund innførte kåringen av «Årets Bilsportutøver» (bilsportens Kongepokal) i 1988.

Drammens tredje strake seier

Drammen Bandy har fått en god innledning på sesongen i eliteserien.

Etter tap borte for det forventede topplaget Stabæk i første kamp så er det det blitt tre strake seire. En sterk 8-6-triumf borte mot Solberg er blitt fulgt opp av seire mot Ullevål og nå sist Høvik. Det ble hele 10-0 over bærumslaget på Ruud Hauger søndag ettermiddag. Stillingen ved pause var 7-0.

Drammen ligger på en 3. plass.

Disse scoret for Drammen: Even Thiseth 4, Marius Mørch Andersen 3, Thomas Stærkeby 2, Simen Nordahl-Olsen.

-   Laget spilte en veldig god kamp i dag. Det er alltid vanskelig å spille kamper mot lag som antatt skal holde et lavere tempo enn oss. Vi bestemte tempo på det som skjedde på banen igjennom 90 minutter, samtidig som vi hadde mye tålmodighet i det vi gjorde. Vi skapte mange sjanser, og hadde veldig god kontroll defensivt, melder Drammen-trener Ove Ronny Nørgaard.

Drammen spiller kun på bortebanebane før jul fordi det er anleggsarbeid på Marienlyst.

Mjøndalen fikk det som ventet tøft mot Stabæk på Stabekkbanen, og tapte 7-2 (4-0 ved pause).

Alexander Serov  og Joachim Skinstad (straffe) scoret MIFs mål.

MIF står dermed med bare ett poeng etter fem kamper. Kun nyopprykkede Skeid er bak på tabellen.

Senere på kvelden var Solberg i aksjon borte mot Ullevål på Bergbanen i hovedstaden. Det ble SSKs andre seier på tre dager. 7-2 endte det, etter at det sto 4-1 ved sidebytte.

Even Gamst 2, Simon Stavis 2, Mathias Stavis, Martin Bjerkeset og Sondre Steiner scoret for Solberg, som er på 5. plass.

Andre kamper i eliteserien søndag: Sarpsborg-Ullern 7-9 og Ready-Skeid 8-0.

Onsdag spilles det nye runde med blant annet Solberg-Høvik (19.00) og Skeid-MIF (20.00).  Drammen har da spillefri, men har en hengekamp mot Skeid borte fredag (19.00). Da spiller MIF hjemme mot Høvik (19.00) og Solberg møter Ullern på bortebane (19.00).

Første Solberg-seier, men måtte slite

Etter to uavgjorte og ett tap så tok Solberg sin første seier for sesongen  - i bandyens eliteserie fredag kveld.

Men SSK måtte slite for de to poengene mot nyopprykkede Skeid hjemme på Solbergbanen. Det endte 7-5 til vertene, etter at det sto 5-5 til det gjenstod drøye fem minutter.

To kjappe mål av Christopher Nålby i det 85. og 86. minutt avgjorde matchen. Det ene på straffeslag.

Stillingen ved pause var 3-3.

Mestscorende for Solberg var Eirik Bø Johnsen med tre fulltreffere, mens Kristian Hagen og Even Gamst også kom på scoringslisten.

- Ja, det ble litt unødvendig spennende. Vi slapp Skeid til for enkelt, og de fikk noen billige mål  - kjennes det som. Utover i kampen fikk vi mer tak på dem, og klarte heldigvis å avgjøre kampen, melder Solberg-trener Thomas Moen.

Mjøndalen var også i aksjon fredag. MIF jaktet sesongens første seier, men lyktes ikke denne gangen heller. For andre gang på rad gikk de brune på et ettmålstap.

Sarpsborg slo MIF 6-5 i østfoldbyen. Det var 3-3 ved sidebytte.

Alexander Serov ble Mjøndalens toppscorer med tre mål. Robin Cras og Filip Andreas Johnsen scoret ellers ett mål hver for gjestene.

Andre resultater i eliteserien fredag: Ullern-Stabæk 2-7, Høvik-Ready 3-11. Drammen spilte ikke.

Det spilles ny runde søndag med blant annet: Høvik-Drammen (14.30), Stabæk-Mjøndalen (15.00) og Ullevål-Solberg (18.00).

På landslaget i 2021

Fem lokale utøvere er tatt ut på forskjellige landslag i friidrett i 2021.

Ola Stunes Isene, diskoskjempen fra Lier, fikk fornyet tillit på elitelandslaget i friidrett. Den regjerende norgesmesteren er et lokalt håp foran OL i Tokyo til sommeren.

Menn elite:

Sondre Guttormsen (Vidar), Håvard Haukenes (Norna-Salhus), Eivind Henriksen (Tjalve), Filip Ingebrigtsen (Sandnes), Henrik Ingebrigtsen (Sandnes), Jakob Ingebrigtsen (Sandnes), Ola Stunes Isene (Sturla), Sondre Nordstad Moen (Vidar), Martin Roe (Fri), Marcus Thomsen (Tjalve), Karsten Warholm (Dimna).

Kvinner elite:

Sigrid Borge (Osterøy), Karoline Bjerkeli Grøvdal (Tjalve), Hedda Hynne (Tjalve), Amalie Iuel (Tjalve), Isabelle Pedersen (BUL).

På rekruttlandslaget (U23) er Ingrid Pernille Rismark fra Lier, som konkurrerer for Vidar, tatt ut. Hun er sprinter/hekkeløper. På dette landslaget finner vi også sleggekasteren Helle Henriksen Hvidsten, Modum FIK, og Lier-gutten Kasper Sagen, spyd (Bækkelaget).

Kappgjenger Maren Karlsen Bekkestad fra Mjøndalen og Sturla er med på juniorlandslaget (U20).

MIF gikk på en smell

Mjøndalen var forholdsvis store favoritter i hjemmekampen mot Ullevål i bandyens eliteserie sent fredag kveld, men måtte gå poengløse av isen.

Det endte, skuffende nok for MIF, 5-2 til Ullevål. Kampen var flyttet fra Vassenga i Mjøndalen til Konnerud grunnet for dårlige baneforhold på Vassenga.

I seriestarten for en uke siden fikk Mjøndalen en opptur ved å utligne til 4-4 på overtid i lokaloppgjøret mot Solberg. Nå ble det en skikkelig nedur.

Stillingen ved pause var 3-1 til Oslo-laget. Mads André S. Hansen og Alexander Serov scoret for bruntrøyene.

Bent Gommerud, MIFs hovedtrener, er skuffet over at laget spilte lite smart, og ble lurt inn i Ullevåls defensive felle – som han beskriver det.

-   Jeg er veldig skuffet over at spillerne ikke fulgte game plan. Mange av de sentrale spillerne sviktet, sier Gommerud.

Han melder at Mjøndalen vant cornerstatistikken 16-3 og hadde 15-5 i målsjanser.

-  Spillet var greit, spesielt i de 30 første minuttene. Da skapte vi fem-seks store sjanser. Det var en kamp der Ullevål scoret på sine tre første skudd på mål. Men Ullevål skal ha skryt for god jobbing og smart spill, fortsetter Gommerud.

MIFs Andreas Askheim pådro seg for øvrig rødt kort 20 minutter før slutt. Vertene spilte uten målvakt William Falch, Stefan Mar Odgeirsson og Patrik Døhlen Holm.

I en annen eliteseriekamp fredag kveld vant Sarpsborg 8-3 over Høvik.

Søndag er det lokaloppgjør mellom Solberg og Drammen Bandy på Solbergbanen (18.00).

Gulliksen til topps – igjen

I to sesonger har Kingsrød Grand Prix Cup i sprangridning vært arrangert. To ganger har sammenlagtvinneren vært Johan-Sebastian Gulliksen fra Lier – og Drammen og Omegn Rideklubb. 

To ganger har unge Gulliksen vunnet en hestebil, med gratis bruk i ett år.

Kingsrød Grand Prix Cup arrangeres på elitestevner rundt om i landet med hinder opptil 145 cm og med gode pengepremier underveis. I år har det vært fem stevner pluss finalen. Johan-Sebastian hadde vunnet cupen sammenlagt før finalen ble avviklet ved at han hadde vunnet to og tatt tre andreplasser i de fem stevnene som har vært arrangert under sesongen 2020.

– Denne cupen er det som har holdt meg motivert og hestene i form gjennom hele sesongen, sier Gulliksen.

Bilen han vant i 2019 – en bil med plass til to hester – har han hatt i ett år. Og den beholder han.

– Vi har klart å holde gode stevner her i Norge. Med litt færre deltagere. Men vi ser at den ene arrangøren etter den andre kaster inn håndkleet og avlyser nå, både utenlands og i Norge. Det er blitt ridd færre stevner og jeg er spent på hva 2021 vil bringe. Det er satt opp et EM i sprangridning i Tyskland i 2021. Så får vi se hva som skjer med OL. Vi får krysse fingrene og håpe det beste, sier yngstemann i trekløveret Gulliksen fra Lierskogen. 

Stabæk for sterke i Drammens serieåpning

Drammen Bandy fikk endelig sin serieåpning etter flere utsettelser i mildværet den siste tida, men favoritten Stabæk ble for sterke på Stabekkbanen.

Det endte til slutt 9-3 til Stabæk over Drammen Bandy i eliteseriekampen på Stabekkbanen onsdag kveld. Kampen ble spilt i 3 x 30 minutter for å ha to pauser til å fjerne vann på isen – grunnet regn og  den høye temperaturen.

Lenge var det en jevnspilt kamp. Drammen ledet 1-0, og var oppe på både 2-2 og 3-3.

Etter en snau times spill sto det 3-3, men på den siste halvtimen vant et effektivt Stabæk-lag 6-0 – og totalt 9-3. For øvrig var stillingen 5-3 helt til det 84. minutt.

Mathias Farnes 2 og Marius Mørch Andersen (straffe) scoret Drammens mål.

- Det var en kamp som ble spilt under vanskelige spilleforhold, og vi hang bra med. Til syvende og sist er det de som tar krigen best som vinner sånne kamper. Og det var det Stabæk som til slutt var mest dyktig til, sier Drammen-trener Ove Ronny Nørgaard til Drammens Tidende.

Mjøndalen-Høvik og Ullern-Solberg ble utsatt på grunn av baneforholdene.

Åttende strake tap for NOR 92

NOR 92 ligger helt sist i innebandyens eliteserie, og som ventet var laget sjanseløse i bortekampen mot serieleder Tunet i Oslo søndag.

Det ble en målrik affære. Tunet slo NOR 17-5, etter periodesifrene 6-2, 6-1 og 5-2). Aleksi Järvenpää 2, Kristoffer Henriksen, Jakob Grøstad og Sebastian Kämpe scoret for mjøndalslaget.

Dette var NOR 92s åttende strake tap, etter at det ble seier over Sarpsborg i seriestarten. NOR har tre poeng i tabellbunnen.

I eliteserien i bandy søndag har ikke de lokale lagene vært i aksjon.

Solberg-Skeid og Mjøndalen-Ullevål ble utsatt grunnet regn og mildvær, mens Drammen ikke hadde noen match på programmet.

Men én kamp ble spilt, og her vant Stabæk hele 24-1 (!) over Sarpsborg på Stabekkbanen.

NYTT NEDERLAG: Kristoffer Henriksen scoret ett av NOR 92s fem mål mot Tunet, men det ble 17 baklengsmål og stortap. FOTO: Lars Petter Engesmo

Anders Grøndal vant Bjerkesprinten - med kona som kartleser

Motorsportutøver Anders Grøndal kjørte inn til seier i Bjerkesprinten med kona Molly Pettit Grøndal i kartleserstolen. Paret konkurrerte i en Ford Fiesta MK2 R5 Valvoline.

Løpet gikk av stabelen på Bjerke Travbane med totalt 65 biler på startstreken. Grøndal har vunnet konkurransen en rekke ganger tidligere. 

De ble først kjørt innledende kvalifiseringsomganger hvor de raskeste gikk til finaler og dueller bil mot bil. Anders og Molly var raskest både i kvalifiseringer og i finaleduellene før de gikk helt til topps totalt. 

- Jeg har alltid likt Bjerkesprinten, forteller Grøndal i en pressemelding. 

36-åringen kjørte tidligere i år inn til sitt 16.NM-gull og avsluttet årets sesong med Bjerkesprinten. 

Kongepokal til Tande

Daniel-André Tande forsvarte ledelsen fra første omgang og tok NM-gullet i liten bakke fredag kveld.

Det ble en spennende duell om kongepokalen i Midtstubakken i Oslo fredag kveld. Den skulle gå til vinneren av herrerennet, og til slutt gikk Tande seirende ut 2,5 poeng foran landslagskollega Halvor Egner Granerud.

Kongsberg- og Flying Team Vikersund-hopperen gjorde først et svev på 103,5 meter, mens det ble 105 i finaleomgangen. Granerud kopierte først Tandes lengde, og var deretter en halvmeter lenger ned i bakken. Han fikk fire ganger 19 i stil, men det holdt ikke.

Tande fikk 19,5 fra alle i juryen. Dermed kunne 26-åringen smile for seier. Det skilte 1,4 poeng mellom dem etter første omgang.

– Jeg skal innrømme at jeg har det jævlig bra. Det er den første kongepokalen i Kongsbergs hopphistorie. Det er kanskje noe av det er jeg stoltest av, sa Tande til skiforbundets Hopp-TV.

Bronsen gikk til Marius Lindvik. Han var 9,4 poeng bak Tande halvveis, og luken ble til slutt 17,9. Forrige sesongs hoppukeoverraskelse landet på 102 og 103,5 meter.

Anders Håre fra Vikersund ble nummer tolv, mens Joacim Ødegård Bjøreng, Røykenhopp, endte på 22. plass.

Silje Opseth fra Holeværingen var best i kvinneklassen etter svev på 102,5 og 98,5 meter. Hun slo Eirin Kvandal med 4,2 poeng. Sistnevnte landet på 101 meter i finaleomgangen, men fikk svakere karakterer enn Opseth.

Anna Odin Strøm tok bronsen. Rennet på plastdekke gikk uten hoppstjernen Maren Lundby. Tidligere i år ble det kjent at hun har fått jumpers knee.

Frida Berger, Røykenhopp, ble nummer fem. 

Akershus var i en klasse for seg da de gikk til topps i laghoppingen under NM i Midtstubakken i Oslo lørdag.

Akershus-hopperne var til slutt hele 111,6 poeng foran Buskerud på sølvplass.

For Buskerud hoppet Sølve Jokerud Strand (91-94), Joacim Ødegård Bjøreng (101-93), Anders Håre (98-96). Fredagens kongepokalvinner Daniel-André Tande (103-98,5) avsluttet.

Bronsen gikk til Sør-Trøndelag. 

I den blandede laghoppingen med to menn og en kvinne på laget ny NM-øvelse for året. Her fikk Buskerud en liten revansje.

Anders Sandberg Håre (100,5-102), Daniel-André Tande (100,5-93,5) og kvinnenes inviduelle gullmedaljør, Silje Opseth (96,5-97,5), hoppet på vinnerlaget.

Det skilte 89,6 poeng ned til sølvlaget Oppland. (NTB)