MIF-spillere i straffedrama - da Norge gikk til U20-VM

Norge har for fjerde gang kvalifisert seg til U20-VM i fotball. Det ble klart etter et langvarig straffedrama mot Tyrkia i torsdagens omspillkamp.

Med seieren tok Norge 5.-plassen i årets G19-EM. Oppgjøret endte 1-1 etter 120 minutters spill i Belfast, og i straffesparkkonkurransen endte det 10-9 i norsk favør.

MIFs Rasmus Holten og Mats Pedersen spilte kampen, pluss Sondre Granaas, Lier-gutt og eks MIF-spiller - som nå er i Molde.

Først da alle de norske utespillere hadde truffet, kom den avgjørende redningen fra keeper Martin Børsheim. Dermed slapp han selv å ta straffe og sendte Norge til neste års U20-VM.

– Jeg er så takknemlig for guttene som scorer så fine straffer, og så gjorde ikke jeg jobben før det kom en elendig straffe mot slutten der. Nå er det VM! Nå er det Chile neste år, sa Børsheim til fotball.no etter seieren.

Holten scoret

MIF-stopper Rasmus Holten bredsidet inn 1-0 etter et drøyt kvarter. Det gjorde han på et frispark fra Aleksander Andresen.

Stopperkapteinen ble Norges andre målscorer i årets sluttspill. I gruppespillet fant Daniel Braut nettmaskene tre ganger.

Norge hadde sin beste periode før pause, mens Tyrkia spilte med stadig mer brodd utover i 2.-omgangen. Det straffet seg for de norske gutta da Isak Vural stanget inn utligningen på en kontring i det 81. minutt.

Baklengsmålet kom like etter at innbytter Bork Bang-Kittilsen hadde gått ned i Tyrkias målgård. Dommeren vinket spillet videre.

På overtid fikk Bang-Kittilsen en kjempesjanse til å avgjøre, men headingen var ikke presis nok.

Norge plukket fire poeng fra puljekampene mot Italia (1-2), Ukraina (0-0) og Nord-Irland (2-0). Det holdt ikke til å sikre EM-semifinale og direktekvalifisering til U20-VM.

Pimenta-suksess

I fjor spilte et norsk G19-landslag seg til EM-semifinale for aller første gang. Også den årgangen ble ledet av Luis Pimenta.

Tidligere har Norge tatt seg til U20-VM tre ganger. I 2019 ble Erling Braut Haaland mesterskapets toppscorer etter å ha gjort alle sine ni mål i 12-0-seieren over Honduras.

Neste år får Manchester City-spissen trolig se seksmenningen Daniel Braut prøve å skyte et norsk U20-lag videre i VM. Norge har aldri tatt seg til utslagsfasen.

(NTB)

Sjekk hvem DHK møter i europacupen

Etter to års pause er DHK igjen klare for spill i europacupen. Denne uka ble trekningen av 1. runde gjennomført.

Drammen Håndballklubb skal møte italienske Pallamano Conversano i 1. runde i European Cup - den lavest rangerte av de tre europacupene. DHK har bortekamp 14. september, mens det er returmøte i Drammenshallen 21. september.

– Laget er foreløpig veldig ukjent for meg, men det jeg vet er at italiensk herrehåndball er på full fart fremover. Og så har jeg selvfølgelig noen kontakter som gjør at vi skal være godt forberedt når vi møter dem, sier DHK-trener Kristian Kjelling til klubbens nettside.

- Det er viktig både for klubb og for spillere å få denne mulighetene til internasjonal aktivitet, uttaler Kjelling til dhk.no.

Lange tradisjoner i Europa

Drammen HK har lange tradisjoner i europacupen for menn. DHK vant en av europacupene i 1996, og tapte en finale i 2007. De har ellers et knippe semifinaler opp igjennom årene – sist i 2022.

Derfor var det en tung avgjørelse for Kristian Kjelling, trener og daglig leder, å takke nei til europacup-deltakelse sesongen 2023/2024. Avgjørelsen ble tatt for ett år siden grunnet presset økonomi.

DHK var truet av konkurs i starten på 2023. Deretter startet en snuoperasjon med Kjelling i spissen. Et drøyt år senere var underskuddet på 2,92 millioner kroner snudd til drøye 100.000 kroner i overskudd.

Etter å ha vært i en økonomisk krise er det nå bedre tider i Drammen HK, selv om Kristian Kjelling understreker at det fortsatt er krevende økonomisk.

Takker for spleiselag

For å ha en mulighet til å spille i europacupen kommende sesong har Kjelling og co. forhørt seg med sponsorene og private støttespillere om ekstra midler. Det har vært en suksess. Pengene er i boks, men Kjelling ønsker ikke å kommentere summer. Etter det Drammens Tidende erfarer dreier det seg om noen hundre tusen kroner.

– Vi er veldig takknemlige for dette spleiselaget. De reddet oss også fra konkurs i fjor. Vi hadde ikke klart oss uten disse sponsorene og menneskene, sier Kjelling fornøyd.

DHK kom på 5. plass i eliteserien 2023/2024, og nådde semifinaleplass i sluttspillet. Dette holdt ikke til å kvalifisere seg direkte til europacup kommende sesong, men med finansieringen i orden søkte klubben om en plass. Det gikk altså i orden.

PS! DHK har hjemmekamp mot Fjellhammer i sesongens første eliteseriekamp 4. september.

Ronny Deila har fått ny trenerjobb

Ronny Deila er den nye treneren til den Abu Dhabi-baserte klubben Al Wahda.

Det bekrefter klubben på X.

– Jeg er glad for å være her hos Al Wahda og i Abu Dhabi! Jeg skal gjøre mitt beste for å gjøre lagets supportere fornøyde, sier Deila i en uttalelse.

En liergutt og to Mjøndalen-spillere tatt ut på G19-landslaget til EM

Liungen Sondre Granaas har tidligere spilt i Mjøndalen, før han i 2024 ble solgt til Molde. Han ble tirsdag morgen tatt ut til det aldersbestemte Europamesterskapet i fotball.

To nåværende Mjøndalen-spillere ble også tatt ut.

Den høyreiste midtstopperen Rasmus Holten har imponert  for bruntrøyene etter utlånet fra Brann.  Han blir dermed å se blant forsvarsrekken til G19-landslagstrener Luis Pimenta.

Mats Pedersen er lånt ut fra Bodø/Glimt og har vært fast inventar på midtbanen til Mjøndalen denne sesongen. Noe som har resultert i en plass på flyet til Nord-Irland.

Mesterskapet sparkes i gang 15. juli. Norge møter Italia, Ukraina og Nord-Irland i gruppespillet.

ECT Eagles Groundbreakers tok EM-sølv i cheerleadning

I helgen ble det arrangert EM i Cheerleadning i Norge for første gang. 

Norge stakk av med flest medaljer av alle nasjonene. Totalt ble det ni: Fire gull, tre sølv og to bronse. 

Tre lokale lag kom på topp ti, og to av de kvalifiserte seg til finale søndag (fem beste):

  • ECT Eagles Groundbreakers fra Øvre Eiker tok ECT sølv i hip hop junior, bak KCD Zeecrew fra Kongsberg. Et gresk lag tok bronse.
  • Sirens Dance Team fra Drammen tok 5. plass i senior pom, som var den største klassen i EM med 21 lag. To finske og to slovenske lag tok de fire første plassene.
  • Det ble også nesten finale for Sirens Iconic fra Drammen i junior pom med 6. plass. Gullet gikk til Polen foran Finland og Slovenia. KCD Fierce fra Kongsberg tok 4. plass.

Det ble også delt ut priser til priser til beste trenere og utøvere under EM der Eiker og Drammen stakk av med halvparten av dem. 

Totalt ble det delt ut seks priser for å hedre de fremste innen de to grenene cheerleading og performance cheer. Hele tre av disse gikk til representanter fra Buskerud-klubbene Eiker Cheerleading og Sirens Cheerdanceklubb.

  • Martine Mosebekk Larsen fra Sirens Cheerdanceklubb (Drammen) ble kåret til årets utøver i Europa innen senior performance cheer (cheerdance).

  • Lukas Knigge fra Eiker Cheerteam Eagles (ECT Eagles, Øvre Eiker) ble kåret til årets utøver i Europa innen junior performance cheer (cheerdance).

  • Jon Anders Sundve fra Sirens Cheerdanceklubb (Drammen) ble kåret årets trener i Europa innen senior performance cheer (cheerdance).

Andreas Hoven til Stabæk

Andreas Hoven (26) fra Drammen skifter klubb i fotballens 1. divisjon. Han går fra Sogndal til Stabæk.

Det meldte Stabæk Fotball på sine nettsider tidligere i uka. Andreas Hoven, som i den siste tida har spilt høyreback, har signert en kontrakt ut 2026-sesongen.

Hoven spilte mange år i Strømsgodset, og står registrert med sju eliteseriekamper for SIF 2016-2018. Etter det er det blitt 145 A-kamper for 1. divisjonsklubben Sogndal siden 2019.

– Andreas har vært en av OBOS-ligaens beste høyrebacker over flere år nå. Han er høyt anerkjent i Sogndal etter fem år der. Men nå ville han hjemover, og da er vi veldig fornøyde med å få han hit, sier Stabæk-sportssjef Thomas Finstad til stabak.no.

Finstad er også en tidligere Godset-spiller (2005-2007).

Stenshorne uheldig i Barcelona

Martinius Stenshorne var uheldig både tidlig og sent i Formel 3-førernes hovedløp i Barcelona. Det gjorde at han havnet langt unna poengene.

Den unge nordmannen fikk en svært god start på løpet fra 7. startspor, men allerede i første sving førte et sammenstøt til problemer. MP-fører Tim Tramnitz kjørte i Stenshorne bakfra, og sistnevnte havnet ute til venstre og tapte noen plasseringer.

Tramnitz la seg bak Stenshorne etter sammenstøtet, og nordmannen ble liggende på 8.-plass. Det gjorde han også nesten løpet ut, tross gjentatte intense forsøk på å avansere mot slutten.

På siste runde punkterte imidlertid 18-åringen fra Hokksund da han forsøkte å passere Laurens van Hoepen og traff nederlenderens hjul.

Det begynte å regne mot slutten av løpet, og med tre fungerende hjul ble Stenshorne passert av en haug førere på veien mot mållinjen.

PS! Stenshorne kjørte et godt sprintløp i Formel 3 i Barcelona lørdag og endte på 4.-plass.

Dermed tok 18-åringen fra Hokksund poeng i F3-sammendraget for annen gang denne sesongen. (NTB)

Opptur for Stenshorne – nummer sju i Barcelona-kvalifiseringen

Martinius Stenshorne hadde sjuende raskeste tid under kvalifiseringen til Formel 3-runden i Spania. Det gir gode sjanser for VM-poeng.

18-åringen fra Hokksund var raskest på treningen tidligere fredag, men greide ikke å finne toppfarten i kvalifiseringen. 7.-plassen gir likevel gode muligheter i lørdagens sprintløp.

Topp 12 vendes om før sprintløpet slik at 12.-plassen i kvalifiseringen får starte først. I hovedløpet søndag starter de etter kvalifiseringsresultatet. ART-fører Christian Mansell vant kvalifiseringen.

Hitech-fører Stenshorne gikk til topps i sprintløpet i australske Melbourne i mars. Det er det eneste løpet denne sesongen han har tatt poeng i. I Spania ser utsiktene gode ut for ytterligere VM-poeng.

Stenshorne har blitt en del av McLarens juniorsatsing denne sesongen.

Trym (15) og Dennis (15) tok NM-gull

Innsendt stoff: Trym Nikolaysen (15) og Dennis Bobaric (15) fra Solbergelva tok nylig NM-gull i U17-klassen i amerikansk fotball.

Nikolaysen og Bobaric var begge på laget til VIF Trolls som slo Lillestrøm Starfighter 30-16 i NM-finalen i U17 på Jordal kunstgress i Oslo. Dette er VIF Trolls’ hjemmebane.

VIF Trolls ble for øvrig nummer to bak Lillestrøm Starfighter i seriespillet.

Både Trym Nikolaysen og Dennis Bobaric spiller vanligvis for Drammen Warriors, men har denne våren vært på utlån til VIF Trolls. Dennis spiller DB (defensive back) og Trym spiller DT og DE (defensive tackle og defensive end).

SIF vant toppkamp

SIF-jentene vant toppkampen borte mot Snøgg i helga, og har fortsatt ikke avgitt poeng i fotballens 3. divisjon region sør.

Det ble en knepen 1-0-seier over tabelltreer Snøgg på Notodden kunstgress, etter at Kristine Tjellaug Finnestrand ble matchvinner på en fin heading etter 56 minutter.

Den viktige triumfen sørget for at Strømsgodset er likt med Sandefjord i teten etter ti kamper. Begge lag har full pott med 30 poeng, men Vestfold-laget har bedre målforskjell.

Nettopp Godset og Sandefjord møtes til toppkamp på Gulskogen Arena lørdag kl. 15.00. Matchen spilles på Gulskogen siden det legges nytt kunstgress på Marienlyst.