2.942 nye koronasmittede registrert siste døgn

Det siste døgnet er det registrert 2.942 koronasmittede i Norge. Det er 578 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 2.458 koronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 2.005, så trenden er stigende.

Fredag var 221 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var seks færre enn dagen før.

62 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 37 på respirator. Det er like mange på intensiv og tre flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

(©NTB)

Ruter snur igjen: Folk må trykke på knappen for at dørene på T-banen skal åpne seg

Reisende på T-banen i Oslo må likevel trykke på dørknappen for å få dørene på T-banen til å åpne seg. Ruter viser til en sikkerhetsvurdering.

Dermed snur Ruter enda en gang i saken. Først måtte Ruter snu da Oslo kommune ba om at dørene skulle åpne seg automatisk for å hindre spredning av viruset.

Men fredag opplyser Ruter at det er besluttet at reisende likevel må trykke på dørknappen. Det er besluttet etter en sikkerhetsvurdering gjort av Sporveiene, opplyser Ruter.

På trikk og buss vil derimot dørene åpne seg automatisk slik smittevernrådene til Oslo kommune tilsier.

(©NTB)

Helsedirektoratet om ny virusvariant: Fare for at vi rykker tilbake til start

Den nye virusvarianten som skaper frykt i verden kan i verste fall gi høy risiko for alvorlig sykdom hos mange personer, advarer Helsedirektoratet.

Helsedirektoratet opplyser at det kan ta flere uker før vi får god kunnskap om hvor god beskyttelse vaksinene gir mot den nye varianten, som har fått navnet omikron.

– Helsedirektoratet erfarer at eksperter er svært bekymret for den nye varianten. I verste fall kan vi havne i en situasjon der tilgjengelige vaksiner i liten grad beskytter mot alvorlig sykdom («tilbake til start»), skriver direktoratet i sitt faglige grunnlag til regjeringen.

Direktoratet advarer mot at det vil ta betydelig tid å utvikle, produsere og distribuere vaksiner som er oppdatert til å stå imot en ny variant.

– Risikopotensialet i viruset, rask spredning, mulighet for alvorlig sykdom og for nedsatt vaksineeffekt pga. mange mutasjoner gir potensielt høy risiko for alvorlig sykdom hos mange personer, skriver direktoratet.

(©NTB)

FHI begynner å se effekt av oppfriskningsdosene

Oppfriskningsdosene av koronavaksiner som er blitt gitt til eldre, begynner å vise effekt, opplyser Folkehelseinstituttet.

– Vi ser avtagende smitte hos de aller eldste, både når det gjelder smitte og risiko for innleggelse og vi tror det er starten på en effekt av den tredje dosen, sier FHIs vaksinesjef Geir Bukholm til VG.

Helsemyndighetene har håp om å gi alle over 65 år en oppfriskningsdose før jul, mens FHI også åpner for å tilby det til alle over 45 år.

Bukholm sier det fortsatt er tidlig og at effekten av oppfriskningsdosene er noe de følger nøye med på.

(©NTB)

Regjeringen innfører innreisetiltak fra flere land i Afrika

Norge gjør som flere andre europeiske land, og innfører innreisetiltak fra flere afrikanske land for å hindre spredning av den nye virusvarianten.

Varianten, som går under betegnelsen B. 1.1.529, har ført til at EU-kommisjonen har foreslått stans i flytrafikken fra land sør i Afrika. Storbritannia, Italia og Tyskland har allerede innført dette.

Nå følger Norge etter, opplyste statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i et intervju med NRK fredag kveld.

– Det er uttrykk for at dette viruset kan overraske oss og at det som skjer langt unna oss, kan komme veldig nært. Derfor følger vi europeiske land nå og innfører plikt om karantene for folk som kommer til Norge fra disse landene, sier Støre til NTB.

Trosser WHO-råd

Det skjer mot rådene fra Verdens helseorganisasjon, som advarer land mot å innføre innreiserestriksjoner foreløpig.

– Vår vurdering er at det er riktige tiltak å gjøre og det bygger på rådene fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Jeg har ikke sett WHOs råd, men jeg har sittet i møter med FHI og Helsedirektoratet og helseministeren, justisministeren og jeg har gått grundig gjennom dette med dem og er trygge på at det er det rette å gjøre sier Støre.

Kan testes ut

Tilreisende fra landene som får karanteneplikt, kan teste seg ut av karantene, opplyser Støre.

– Vi vet at smitte som kommer med innreise har ført til oppblomstring tidligere og når vi har kunnskap om dette tidlig, kan tidlige tiltak med kontrollbegrensning og karantene bidra til å beskytte oss, sier statsministeren.

Støre sier det vil bli tatt løpende vurderinger av om flere land skal rødlistes og utløse karanteneplikt dersom virusvarianten dukker opp der.

FHI vil ikke endre julebordrådene ennå

Folkehelseinstituttet har ikke planer om nye, nasjonale råd om julebord, men oppfordrer alle til å ha pandemien i bakhodet.

– Vi følger nøye med på utviklingen både med tanke på innleggelser og smitte. Slik som situasjonen er nå, ser vi ikke noen grunn til å endre rådene om julebord på nasjonalt nivå, sier fagdirektør Frode Forland i FHI til TV 2.

Han viser til at lokale bestemmelser kan innføres ved behov.

– Det viktigste for dem som skal på julebord er at de er friske og vaksinerte. Har man symptomer på luftveisinfeksjon skal man droppe julebordet, sier Forland.

(©NTB)

FHI-topp tror ny virusvariant kommer til Norge

FHIs smitteverndirektør Geir Bukholm sier han tror det blir vanskelig å hindre den nye virusvarianten påvist i det sørlige Afrika, i å komme til Norge.

Til VG sier han at eventuelle tiltak Norge kan innføre nå, trolig kun kan bidra til å bremse variantens inntog.

– Jeg tror den kommer til Norge. Tiltakene vi kan gjøre nå, er for å bremse tiden det tar før den kommer til landet, sier Bukholm.

Varianten vekker uro fordi den har veldig mange endringer i overflateproteinet, som har betydning for smittsomhet og vaksineeffekt.

Bukholm sier varianten har flere endringer enn de har sett tidligere, men legger til at man må avvente analysene som nå gjøres.

– Vi er bekymret, men det er for tidlig å konkludere i noen retning. Her er det viktig å ta det rolig og se hva undersøkelsene viser, sier han.

(©NTB)

Norge åpner for å dele vaksineoppskrifter med fattige land

Regjeringen vil gå inn for at fattige land kan få tilgang til vaksineoppskriftene, men bare dersom man kommer fram til et kompromiss om dette i WTO.

Norge leder Trips-rådet i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Der har det kommet forslag om å gi vaksineoppskriftene patentunntak slik at de kan deles med fattige land og produseres der.

Det er noe Norge, USA og andre land lenge kjempet mot, men tidligere i år åpnet først USA og så Solberg-regjeringen for å snu i saken. Nå sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til VG at Norge støtter det hvis det oppnås konsensus om det i WTO.

– Vi har besluttet at Norge kan støtte unntak fra Trips-avtalen for patenter på covid-19-vaksiner, hvis det er del av et kompromiss, sier Huitfeldt.

Sprer seg

Delingen av vaksineoppskriftene kan få stor betydning for å stoppe pandemien i land som har lav tilgang på vaksinene. Det er blitt aktualisert ved spredningen av den nye virusvarianten i Sør-Afrika.

Argumentet har vært at dersom viruset får fortsette å spre seg i fattige land uten vaksine, vil det til slutt komme en mutant vaksinene ikke biter på.

Tidligere i år sa daværende opposisjonsleder Jonas Gahr Støre (Ap) at det nå var på tide å dele vaksineoppskriftene.

– Det er riktig å støtte en opphevelse av patentbeskyttelse for koronavaksiner nå. Det kan legge grunnlaget for at vi får økt vaksineproduksjon og nye vaksiner mot muterte varianter, sa Støre til NTB i mai.

Ikke nok, mener Rødt

Fra dagens opposisjon møter Støre-regjeringen krav om også å heve patentet for testutstyr og legemidler.

– Det er på høy tid at Norge gjør det Rødt har foreslått i lang tid, nemlig å sikre unntak fra patentregler for covidvaksiner, sånn at vi får slutt på vaksineapartheid, der befolkninga i fattige land ofres for inntjeningen til legemiddelselskapene, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Dessverre sier utenriksminister Anniken Huitfeldt at Norge ikke vil gå inn for patentunntak for testutstyr og legemidler for behandling av covid. Det betyr at man bevisst nedprioriterer testing i fattige land, som er helt nødvendig for å hindre global spredning av viruset til fordel for privat profitt, sier Moxnes.

(©NTB)

Domstoler frykter straffesaker vil bli utsatt på grunn av forkjølelse

Den midlertidige loven om videomøter i straffesaker opphører onsdag og regjeringen vil ikke rekke å forlenge den før da.

Det gjør at det er frykt for at straffesaker må bli utsatt fordi aktører er forkjølet og da må holde seg hjemme, skriver Rett24.

Statssekretær Hans-Petter Aasen (Sp) i Justisdepartementet sa torsdag at regjeringen om kort tid vil ta stilling til om forslag om å forlenge hjemmelen om videomøte, men det kom ikke noe om saken i statsråd fredag.

– Det er ingen som helst tvil om at loven vil opphøre på onsdag. Det er nå åtte uker siden forslaget ble sendt på høring. Dette er klønete fra Justisdepartementet, sier Høyres justispolitiske talsperson, Sveinung Stensland til Rett24.

Proposisjonen må fremmes i statsråd, noe som tidligst kan skje neste fredag.

(©NTB)

Huitfeldt varsler rask avklaring om ny virusvariant

Den nye virusvarianten har ført til at flere land har stanset flyginger fra land sør i Afrika. Norges utenriksminister sier det vil komme en rask avklaring.

Den nye virusvarianten har ført til at EU-kommisjonen har foreslått stans i flytrafikk fra land sør i Afrika. Storbritannia, Italia og Tyskland har allerede innført dette.

Norge har ingen direktefly fra Afrika, men utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier til VG at de følger smittesituasjonen nøye.

– Det vil komme en avklaring relativt raskt, sier utenriksministeren.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har fredag advarte mot rask innføring av nye reiserestriksjoner på grunn av virusvarianten.

(©NTB)