Skisesongen i Herjangsfjellet nærmer seg slutten, og 30. april markerte siste dag med preparerte løyper fra Herjangen ski- og løypelag A/L.
HERJANGEN: Styreleder Torbjørn Sneve oppsummerer en sesong preget av store værvariasjoner, men også av økt bruk og vellykkede investeringer.
– Det har vært en spesiell vinter. Vi har hatt fire årstider i løpet av én og samme sesong. Det har vært veldig ustabilt vær, med alt fra barfrost til mildvær og regn, forteller Sneve.
Værsituasjonen har skapt store utfordringer for løypelaget. Spesielt i de lavere partiene har myr og overvann truet maskinene som veier flere tonn.
– Selv om vi har bygd bruer og lagt løypa til de tørreste punktene, må vi ofte ut med scooter for å sjekke forholdene før vi kan tråkke. Går maskina ned, er det et voldsomt styr å få den opp igjen, sier Sneve.
Løypa opp til Varden, et populært turmål, kunne ikke kjøres før godt ut i februar på grunn av snømangel.
– Den løypa var ikke kjørbar før midten av februar. Det var rett og slett for lite snø i høyden i starten, sier han.
Frivillig innsats og smart turnus
Laget har fem frivillige løypekjørere som holder løypene åpne i ukedagene og helgene.
– Vi kjører vanligvis tirsdag, torsdag, fredag, lørdag og søndag. Men vi tilpasser selvfølgelig etter vær og føre. I uvær kjører vi ikke Varden, det har liten hensikt, forklarer han.
Økt trafikk og brukertelling
Laget har i vinter brukt digitale tellere for å få oversikt over trafikken i løypene. Selv om tallene ikke er klare enda, antyder Sneve at bruken har vært høy.
– Vi tror rundt 60 prosent skriver seg inn i protokollen, så vi ganger med to for å få et realistisk bilde. Men med tellere i tillegg, får vi bedre dokumentasjon. Dette er viktig i møte med støtteordninger, sier han.
Tellere ble installert i samarbeid med Friluftsrådet i starten av februar. Neste sesong håper de å ha dem ute hele vinteren, fra oktober.
Store investeringer – og fullfinansiert ny maskin
Herjangen ski- og løypelag har siden 2017 hatt en moderne tråkkemaskin i drift, men nå skal den byttes ut. En ny maskin er allerede bestilt, med en prislapp på opp mot 3,8 millioner kroner.
– Vi har vært heldige og fått den fullfinansiert uten å ta opp lån. Vi har fått støtte fra stiftelser, sponsorer og hatt litt egenkapital. Det gjør det lettere å få gjennomslag, sier Sneve.
Han forklarer at usikkerhet rundt gamle maskiner var avgjørende:
– Vi ville ikke risikere et stort havari neste sesong. Da ville maskinen mistet mye verdi. Når vi først har finansieringen på plass, er det bare å bestille.
Klimaforandringer – men god beliggenhet
Sneve erkjenner at mildere vintre og klimaendringer er en realitet, men har tro på løypenes beliggenhet.
– Vi ser at vi var smarte som la løypene på Herjansfjellet. De går fra 200 meter og oppover, og når det regner i byen, snør det ofte der. Så det gir oss en trygghet, sier han.
Han peker også på at traseene holder seg godt ut over våren:
– Nå som løypene er tråkket, ligger de som regel brukbare for dem som fortsatt vil gå på ski, selv etter 1. mai.
Lang sesong og økt popularitet
Løypelaget starter gjerne sesongen i slutten av oktober og holder det gående helt til mai. I tillegg til lokale brukere, trekker løypene også til seg tilreisende.
– Vi har hatt besøk av både utlendinger og folk fra Narvik. Forrige uke fikk vi en forespørsel om å tilby skiinstruksjon til en gruppe fra byen, sier Sneve.
Samarbeid med grunneiere og lokalmiljø
Laget har et godt samarbeid med Herjangen grunneierlag og forholder seg til avtalen om sesongslutt 1. mai.
– Det passer greit, for da begynner også rypa og annet fugleliv å trekke til hekkeplassene. Det er viktig å ta hensyn, sier Sneve.
Med knappe 50 kilometer med løyper fordelt på både nord- og sørsiden av Herjansfjellet, har laget klart å skape et attraktivt tilbud i regionen.
– Det har eksplodert i popularitet. Dette har blitt viktig for bolyst og aktivitet i området, avslutter Sneve.