Nordmenn flest vurderer ikke hetebølger i ferieplanleggingen, viser undersøkelse

Klimaendringene gjør hetebølger vanligere, men en undersøkelse viser at et stort flertall av oss ikke vurderer fare for ekstrem varme nå vi skal reise på ferie.

Bare 28 prosent av de spurte i en ny undersøkelse Opinion har gjort for Røde Kors sier at de vurderer fare for ekstremvær eller hetebølger når de planlegger sommerferien.

– Vi er bekymret for at reisende ikke har tatt inn over seg at hetebølger som de vi ser nå kan ramme store deler av Europa, sier klimarådgiver Thea Holten i Røde Kors i en pressemelding.

– Mange eldre og syke rammes av den ekstreme varmen. Små barn og gravide er også særlig sårbare i varmen, men ekstreme temperaturer kan utgjøre en alvorlig helserisiko også for unge, friske mennesker, sier Holten.

Akkurat nå bidrar Røde Kors og Røde Halvmåne-foreninger i både Spania, Tyrkia, Italia, England og Hellas i innsatsen for å hjelpe mennesker som er rammet av ekstremvarmen.

Listhaug mer populær enn Solberg på ny statsministermåling

Høyres Erna Solberg er forbigått av Frps Sylvi Listhaug, viser en ny statsministermåling fra TV 2.

Listhaugs oppslutning øker med 5,4 prosentpoeng til 22,9 prosent. Solberg faller samtidig ned med 3,9 prosentpoeng til 20,9, melder TV 2.

– Min jobb er ikke å analysere hva velgerne mener, om Sylvi er friskere eller noe annet. Min jobb er å snakke om Høyres politikk, og det er det jeg kommer til å gjøre, sier Solberg til TV 2.

Suksessen fortsetter imidlertid for Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre. 46,7 prosent av deltakerne i undersøkelsen ønsker han som statsminister etter stortingsvalget til høsten. Støre er dermed mer populær enn Listhaug og Solberg til sammen.

Undersøkelsen er utført av Verian for TV 2, i landsrepresentativt utvalg på 986 personer i perioden 24. til 30. juni i år.

6000 studenter på venteliste for studentbolig i Oslo

Rundt 6000 studenter står per 1. juli på venteliste for studentboliger i Oslo, viser en oversikt fra Studentsamskipnaden i Oslo (SiO).

Det er en nedgang i antall studenter på venteliste for studentbolig sammenlignet med fjoråret, da 7500 sto på venteliste på samme tidspunkt.

– At køtallene har gått ned, kan tyde på at den historisk høye byggeaktiviteten til SiO de siste årene begynner å få effekt. Vi er glade for at vi kan tilby flere boliger, slik at det er litt lettere å få tak i bolig, sier administrerende direktør Andreas Berggren Eskelund i SiO til NTB.

Høsten 2025 vil SiO ha 1100 flere studentboliger tilgjengelig enn i fjor, og for studenter som fortsatt leter etter bolig i Oslo, har boligdirektør i SiO, Håvard Staff Brenno, noen råd:

– Jeg vil oppfordre til å ha is i magen, være aktiv boligsøker både hos SiO, i eget nettverk og på det private leiemarkedet. De som har mulighet til å vente litt med å flytte kan også søke på Nydalen Studentby, hvor vi åpner mer enn 300 nye studentboliger i oktober, sier Brenno.

SiO planlegger også å tilby midlertidige overnattingsløsninger og fordelaktige hotellpriser for studenter ved studiestart, slik at nye studenter kan komme til Oslo for å gå på visninger.

Høyre-politikere: Erna Solberg bør gå av hvis hun taper valget

Over halvparten av Høyres folkevalgte mener at Erna Solberg bør trekke seg som partileder dersom hun ikke blir statsminister etter høstens valg.

På spørsmål om Solberg bør trekke seg ved et valgnederlag svarer 56 prosent ja, og bare 18 prosent nei. Dette kommer fram i en ny undersøkelse gjennomført av NorgesBarometeret for VG.

Arbeiderpartiets representanter heller i motsatt retning. Bare 22 prosent svarer ja, og hele 66 prosent nei på spørsmålet om Jonas Gahr Støre bør trekke seg hvis han taper valget.

Undersøkelsen avdekker også at Ine Eriksen Søreide er storfavoritt til å ta over ledelsen i Høyre, med støtte fra 68 prosent av partiets folkevalgte.

Et flertall av Høyres folkevalgte mener dessuten at aksjesaken til Erna Solbergs ektemann, Sindre Finnes, skader partiets valgkamp.

– De neste 68 dagene skal jeg bruke all min tid på å vinne dette valget, som statsministerkandidat for Høyre. Hvis det ikke skulle gå veien skal vi gjøre opp status da. Det bruker jeg ikke én kalori på nå, sier Erna Solberg selv til avisen.

Person omkom i kollisjon mellom varebil og buss i Moss

En buss og en varebil har kollidert i Moss. Sjåføren av varebilen omkom i ulykken.

Øst politidistrikt meldte om ulykken, som skjedde like ved Mosseporten på innfartsveien til byen, klokka 23.38 onsdag kveld.

Få minutter senere opplyste politiet at det var kontroll på en brann som oppsto i det ene kjøretøyet.

Det var åtte passasjerer om bord på bussen, og alle er fysisk uskadet, ifølge politiet.

Veien ble stengt i forbindelse med ulykken, men er nå åpnet igjen.

Regjeringen skjerper kravene til biodrivstoff fra og med nyttår

Fra og med 1. januar 2026 skal bensin og diesel inneholde mer biodrivstoff. Endringene skal redusere norske klimagassutslipp med 450.000 tonn CO2 over to år.

– Med disse nye kravene sikrer vi klimakutt i transportsektoren, samtidig som vi gir drivstoffleverandørene god tid til å forberede seg, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i en pressemelding.

Ifølge de nye kravene må bensin og diesel inneholde mer biodrivstoff. Noe av denne biodrivstoffen skal være avansert biodrivstoff.

I veitrafikken øker biodrivstoff dermed til 20 prosent i 2026 og 21 prosent i 2027. I sjøfart øker biodrivstoff til sju og åtte prosent, og i luftfart til to prosent.

Forslag om forbud mot nedbygging av myr sendes på høring

Regjeringen foreslår et generelt forbud mot nedbygging av myr. Dette gjelder omtrent 9 prosent av landets areal, altså 30.000 kvadratkilometer.

– Et forbud mot nedbygging av myr er viktig både for å ta vare på naturen og det er et viktig klimatiltak, da det hindrer utslipp av klimagasser som har vært lagret i flere tusen år, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i en pressemelding.

Det er registrert 608 rødlistede arter i våtmarkene.

Kommunene kan likevel få unntak fra forbudet dersom en «klar overvekt av interesser» taler for det. Også energi- og vassdragstiltak er unntatt fordi hensynet til myr skal være ivaretatt gjennom konsesjonsprosessen.

Miljødirektoratet sender forslaget på høring på vegne av både Klima- og miljødepartementet og Kommunal- og distriktsdepartementet. Høringsfrist er 1. november.

Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond jubler over at regjeringen nå foreslår et forbud:

– Det er flott at det foreslås et generelt forbud mot nedbygging av myr, uavhengig av tykkelsen på myra. Selv grunne myrer utgjør store karbonlagre, og ivaretar livsviktige funksjoner som vannrensing og flomdemping, i tillegg til at de er levested for et stort antall arter, sier hun.

Høyre-buss ble satt inn som buss for tog

Onsdag morgen fikk noen pendlere i Asker seg en overraskelse på vei til jobb, da Høyre-bussen dukket opp som buss for tog. – En feil, sier Vy.

Den blå bussen med et stort bilde av partileder Erna Solberg og slagordet «Ingen slagord» på siden, trillet inn på busstoppet på Røyken for å plukke opp forvirrede pendlere som skulle til Asker, melder VG.

Daglig leder Frode Jenssen i Jenssen turbusstransport bekrefter til avisen at Høyre-bussen ble brukt som buss for tog. Han sier at det var snakk om et ressursspørsmål, og at de ikke har hatt kontakt med Høyre om dette.

– Vi måtte bare sette inn noe tilgjengelig materiell. Det handlet om å løse problemer, da det er manko på busser generelt i landet, som følge av mange ting, sier han.

Kommunikasjonssjef Siv Egger Westin i VY sier at Høyre-bussen ikke skal kjøre for dem som buss for tog, og at dette rett og slett var en feil.

Hun forklarer at de har ulike aktører som kjører buss for dem, og at det er busselskapene selv som setter inn busser, basert på krav stilt av Vy. Selv om det er ikke er et krav at bussene ikke brukes i valgkamp, sier Westin at partibusser ikke en ønskelig.

Ny lov: Slik vil regjeringen beskytte deg på nett

Regjeringen sender forslag til ny lov om digitale tjenester på høring. Målet er å gjøre internett tryggere og stille strengere krav til teknologiselskaper.

– Det er på høy tid at norske forbrukere får større beskyttelse på nett, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) i en pressemelding. Onsdag presenterte hun lovforslaget som skal implementere EUs forordning om digitale tjenester (DSA) i norsk rett.

Lovforslaget inneholder blant annet forbud mot atferdsbasert reklame rettet mot mindreårige, forbud mot reklame basert på sensitive personopplysninger, strengere krav til merking av reklame og forbud mot manipulativt design på nettsider.

– Dette er et stort skritt på veien mot å gjøre internett tryggere, spesielt for barn som er en særlig sårbar gruppe, sier Tung.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) skal føre tilsyn med de nye reglene, med støtte fra Medietilsynet, Forbrukertilsynet og Datatilsynet. Regjeringen tar sikte på at loven skal tre i kraft sommeren 2026.

En av tre studenter som klager på eksamen får endret karakter

Omtrent en tredel av klagene på eksamensresultatene ved fem norske universiteter fører til endret karakter, viser en gjennomgang gjort av TV 2.

Nesten én av fire studenter fikk bedre karakter etter å ha klaget i fjor. 63 prosent av de som klaget fikk samme karakter, og omtrent én av ti gikk ned i karakter, melder TV 2.

Det betyr at en av tre får endret karakter ved klage. Totalt sett er det 90 prosent sannsynlighet for å få samme karakter eller bedre på nytt.

Karakterene settes gjennom såkalt blind klagesensur, noe som har vært diskutert flere ganger siden innføringen i 2014. Det er fire år siden sist Stortinget bestemte å beholde dagens ordning.

Det er også stor forskjell mellom de ulike Universitetene. I 2024 mottok NTNU 10.343 klager. UiO fikk 4925, UiB fikk 3054, USN fikk 2954 og UiT fikk 2753.

Universitetet med flest klager som førte til endringer er UiO. Her endte 42 prosent av klagene med karakterendring. Det står i kontrast til USN, hvor 25 prosent av klagene endte med endring.