Tidligere tippedirektør Reidar Nordby Jr. er død

Den tidligere Norsk Tipping-direktøren døde fredag, 77 år gammel.

Reidar Nordby jr. døde fredag etter lengre tids sykdom, bekrefter familien til Hamar Arbeiderblad.

– Han hadde en enorm livskraft og en optimisme som vi ikke har sett maken til. Selv om han var veldig syk helt på slutten, hadde han stor optimisme og et håp om at det skulle gå bra, sier datteren Margrethe Nordby til avisen.

Nordby var administrerende direktør i Norsk Tipping fra 1989 til 2007, en periode med store endringer i spillbransjen og overgang til digitale tippespill.

Han gikk av som direktør da det ble kjent at han ikke hadde skattet av hagearbeid hjemme hos seg som var betalt av Norsk Tipping. Etter en konflikt med Norsk Tipping i rettsvesenet inngikk partene forlik i 2009.

Han fikk påvist kreft for åtte år siden. Siden det engasjerte han seg i foreninger med et ønske om å bidra til forskning på feltet.

Paven er begravet

Vatikanet meddeler at pave Frans nå er begravet i Santa Maria Maggiore-kirken i Roma.

Den argentinske paven, som døde mandag i en alder av 88 år, ble gravlagt etter en 30 minutter lang begravelsesseremoni som startet ved 13-tiden ved Santa Maria Maggiore-kirken.

TV-bilder fra seremonien viste kardinaler som forseglet kisten med rød voks før den ble senket. Etterpå ble den dynket i vievann.

Over kisten ble det en hengt en kopi av korset som Frans bar mens han levde. Frans hadde et ønske om at kisten skulle være enkel og uten smykker, som gjenspeiler den ydmyke ånden som ble definerende for hans tid som pave.

Gravsteinen er merket kun med navnet «Franciscus» – pavens navn på latin.

Sju andre paver er begravet i den samme kirken, men den forrige paven som ble begravet der, var Klemens IX, som ble begravet der i 1669.

Ingen funn av narkotika forkledd som godteri på Lillehammer

Politiet fikk lørdag meldinger om at narkotika forkledd som godteri var i omløp på et idrettsarrangement på Lillehammer. De takker arrangøren for rask beskjed.

Lørdag ettermiddag fikk politiet meldinger om at narkotika forkledd som godteri skal være i omløp i forbindelse med Baldus Cup i Kristins Hall og et tivoli på stedet.

– Vi har ingen grunn til å tro at noen går rundt og tilbyr barn narkotika forkledd som godteri, sier operasjonsleder Vidar Flokenes i Innlandet politidistrikt etter at de hadde vært på stedet.

Det ble ikke registrert sykdomstilfeller som kan knyttes til dette, sa politiet innledningsvis. I etterkant takket de for rask beskjed.

– Politiet vil berømme turneringsledelsen for å raskt varsle politiet, slik at vi fikk gjort våre undersøkelser raskt, skrev Flokenes da politiet hadde gjort undersøkelser.

Politiet la vekt på at de ikke ønsket å skape utrygghet rundt idrettsarrangementet, som var for barn. De startet å gjøre undersøkelser i samarbeid med helsevesenet.

Johaug knust i Skarverennet

Therese Johaug var sjanseløs mot Astrid Øyre Slind i Skarverennet lørdag ettermiddag.

Slind vant med 2.36 minutter ned til 36-åringen fra Dalsbygda. Helene Marie Fossesholm ble nummer tre.

I herreklassen var det Simen Hegstad Krüger som gikk til topps med 1.23 minutter ned til britiske Andrew Musgrave på 2.-plass. Kasper Andersson Herland ble nummer tre.

Det er knyttet til stor spenning til hvor vidt Johaug vil fortsette karrieren etter sesongen. Hun varslet først en avklaring etter påske, men fredag kom Skiforbundet med en pressemelding hvor de informerte om at hun trengte mer tid til å bestemme seg.

Hun har derfor blitt tatt ut på landslaget rent formelt, men hun har likevel ikke fått noen tidsfrist for når hun må ta en endelig avgjørelse.

Skarverennet får over 37 kilometer fra Finse til Ustaoset. Mildvær og snømangel gjorde imidlertid at tidtakingen måtte stoppes på Jægertoppen etter 29 kilometer.

Derfra var det felles løype for alle ned til Nystølen ved passering 35 kilometer, før samtlige deltakere måtte gå til fots de siste to kilometerne til Ustaoset.

Ulykke på skytebanen: Rifleløpet ble sprengt

Et rifleløp skal ha sprengt og skadet en mann i 60-åra etter en skyteulykke på en skytebane ved Fåvang i Gudbrandsdalen.

Det opplyser politiet lørdag ettermiddag.

Operasjonsleder Vidar Flokenes ved Innlandet politidistrikt opplyser at mannen i 60-åra ble lettere skadet i ulykken, og at vedkommende oppsøker legevakta for egen maskin.

Politiet rykket ut til stedet for å undersøke hva som har skjedd.

– Vi kommer til å gjøre flere undersøkelser og muligens ta beslag i riflen, for å finne ut hva som har skjedd. Dette skal ikke skje, så vi må se på saken, sier Flokenes til Gudbrandsdølen Dagningen.

Snittpris på 50,3 øre per kWh

I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 50,3 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 90,6 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 3,6 øre lavere enn lørdag og 21,5 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

For tre år siden var maksprisen 2,52 kroner per kWh og snittprisen var 1,99 kroner.

Maksprisen søndag på 90,6 øre per kWh er mellom klokken 21 og 22. Den er 20,08 øre høyere enn lørdag og 0,3 øre lavere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-Norge vært 1,35 kroner.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 90,6 øre, dekkes 14,1 øre.

Minsteprisen blir på 15,5 øre per kWh mellom klokken 12 og 13.

Frans' kiste framme i Santa Maria Maggiore-kirken

Kisten til pave Frans er framme i Santa Maria Maggiore-kirken etter kortesjen gjennom Romas gater.

Etter at pavemobilen med kisten kom fram til kirken der Frans skal gravlegges, ble den båret inn i kirken av 14 menn. Soldater fra Vatikanets sveitsergarde sto vakt ved inngangen til kirken i sine fargerike uniformer.

Kisten ble fulgt inn i kirken av en utvalgt gruppe fanger, migranter, hjemløse og transpersoner som et signal om den avdøde pavens omsorg for de minst privilegerte. Verdenslederne ble igjen på Petersplassen.

Paven skal gravlegges i en enkel marmorkiste i krypten under et av sidekapellene i basilikaen, som har vært Frans' favorittkirke i Roma. Han var særlig glad i et portrett av jomfru Maris i kirken.

Frans blir den første pavene på hundre år som ikke gravlegges i Peterskirken, men flere tidligere paver ligger i kirken.

Over 400.000 tok farvel: Paven stedt til hvile i Santa Maria Maggiore-kirken

Etter en siste halvtimelang privat seremoni i Santa Maria Maggiore-kirken i Roma ble pave Frans stedt til hvile i en enkel marmorkiste i kirkens krypt.

Video sendt ut av Vatikanet viser kardinaler som forsegler kisten med rød voks før den senkes i en nisje i et sidekapell i kirken. Kisten er nøktern, uten utsmykning og bare med pavens latinske navn Franciscus inngravert.

Frans er den første paven som ikke er gravlagt i Vatikanet på over hundre år. Det var Frans' ønske å gravlegges i Santa Maria Maggiore, som var hans favorittkirke i Roma. Han ba ofte der foran et ikon av jomfru Maria i bysantinsk stil i kirken

Presidenter og prinser fra hele verden sa farvel til paven på Petersplassen lørdag formiddag i en seremoni som var preget av romerkirkens pomp og prakt, men etter Frans' eget ønske likevel mye enklere enn tidligere pavebegravelser.

Og det var en gruppe fanger, migranter, hjemløse og transpersoner som tok imot kisten ved Santa Maria Maggiore-kirken etter kortesjen gjennom Romas gater, et tegn på pavens omsorg for de mindre privilegerte.

Kortesje gjennom Roma

Hundretusener av mennesker sto langs den seks kilometer lange ruta gjennom Roma som pavemobilen kjørte etter at begravelsesseremonien på Petersplassen var over.

Selve seremonien på Petersplassen startet presis klokka 10 da den enkle trekisten ble båret ut av Peterskirken fulgt av et tog av rødkledde kardinaler.

Applausen runget da kisten ble plassert foran alteret på Petersplassen, der statsministre, presidenter og konger var på plass. Rundt 400.000 troende fylte gata Via della Conciliazione fram til plassen og selve Petersplassen.

Klokkene i Peterskirken kimet mens delegasjoner fra over 150 land fant sine plasser. Blant dem er USAs president Donald Trump, som ofte var i klammeri med paven om migranter, miljø og andre saker.

LES OGSÅ: En hel verden tar farvel med pave Frans

Minneord

Den italienske kardinalen Giovanni Battista Re innledet messen med en minnetale der han i Frans' navn oppfordret til forhandlinger for å få slutt på konfliktene som raser verden rundt.

– I en verden herjet av kriger de siste årene, med umenneskelige grusomheter og utallige drepte og ødeleggelse, hevet Frans ustanselig røsten for å be om fred og oppfordre til ærlige forhandlinger for å finne rimelige løsninger, sa kardinalen.

Han kalte Frans «en pave blant folket, med et åpent hjerte», som arbeidet for en mer empatisk kirke, og viste særlig til hans omsorg for flyktninger, migranter og fattige.

Trump og andre dignitærer

Både Trump, hans kone Melania og en rekke av de andre 50 statslederne til stede var inne i kirken før seremonien for å vise Frans den siste ære der han har ligget på lit-de-parade i åpen kiste i tre dager.

Blant de mange dignitærene som var på plass i strålende solskinn på Petersplassen, er Frankrikes president Emmanuel Macron, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, britenes prins William og statsminister Keir Starmer og den spanske kongen Felipe med familie.

Æresplassene var tildelt president Javier Milei fra pavens hjemland Argentina og Italias statsminister og president.

Fra Norge var kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og utenriksminister Espen Barth Eide på plass.

220 kardinaler, 750 biskoper og over 4000 andre katolske prester var også til stede ved seremonien på den store nøkkelformede plassen.

LES OGSÅ: Frans' kiste båret inn i Peterskirken igjen

Kort møte med Zelenskyj

Trump og Zelenskyj hadde et 15 minutter langt møte inne i Peterskirken før seremonien startet. Bildene viser de to på enkle stoler i intens samtale midt i kirkerommet, og de to sammen med Macron og Starmer.

Zelenskyj sier møtet med Trump, det første siden han ble utskjelt i Det hvite hus, var positivt og kan bli historisk.

– Det var et veldig symbolsk møte som kan bli historisk hvis vi oppnår resultater sammen, sier Zelenskyj. Han sier videre at de to diskuterte en betingelsesløs våpenhvile i Ukraina.

En hel verden tar farvel med pave Frans

Millioner av katolikker verden over tar i dag et siste farvel med pave Frans, den stillfarne jesuitten som vasket føttene til fanger og talte statsledere midt imot.

Jorge Mario Bergoglio var den første paven på nesten 1300 år som ikke kom fra Europa. Andre påskedag døde han, 88 år gammel.

I 1958 sluttet han seg til jesuittordenen, og etter år som prest, biskop, erkebiskop og kardinal ble han i 2013 valgt til pave.

I likhet med sine forgjengere i Vatikanet høstet pave Frans både kritikk og hyllest under sin tid som overhode for verdens 1,3 milliarder katolikker. Mange så på ham som et friskt pust i en kirke de mener sitter fast i fortiden, andre anklaget ham for å være for liberal.

Kraftig oppgjør

Under sine tolv år som pave tok han blant annet et kraftig oppgjør med overgrepskulturen i kirken og sa at han skammet seg over at man helt opp i vår tid har forsøkt å dekke over presters voldtekt av barn.

Paven gikk også hardt ut mot menn som utøver vold mot kvinner.

Kvinnelige prester ville han ikke vite av, men han åpnet opp for at kvinner i større grad kunne fungere som kirketjenere og lese fra Bibelen.

Pave Frans bidro heller ikke til å endre Den katolske kirkes abortsyn. Han sammenlignet abort med bestillingsdrap og slo fast at det aldri kan godtas, selv ikke når fosteret er alvorlig sykt eller trolig kommer til å dø.

Paven vakte også oppsikt da han ba foreldre til barn som viser tegn til å være homofile, om å søke psykiatrisk hjelp, en uttalelse Vatikanet senere forsøkte å glatte over.

I 2023 understreket han at homofili ikke er noen forbrytelse og åpnet for at katolske prester kunne velsigne homofile par.

Trump-kritikk

Pave Frans var i likhet med sine forgjengere ofte på reisefot, og flere av besøkene hans huskes bedre enn andre.

I Jerusalems okkuperte gamleby besøkte han både al-Aqsa-moskeen og Vestmuren, hellige steder for henholdsvis muslimer og jøder.

Da Donald Trump tre år senere slo fast at Jerusalem var Israels «udelelige» hovedstad, sa paven klart ifra og ba USAs president snu.

Paven gikk også hardt ut mot Trumps beslutning om å bygge en grensemur mot Mexico for å holde migranter ute.

– Enhver som bare ønsker å bygge murer og ikke broer, er ikke en kristen, sa han etter et besøk i Mexico.

Trump har likevel valgt å delta i dagens begravelse i Roma.

Ringte de kristne i Gaza

Paven var også krass i sin kritikk av Israels krigføring mot palestinerne og ringte hver eneste kveld til den lille kristne menigheten i Gaza.

Ifølge ham har verdenssamfunnet vist «skammelig utilstrekkelighet» ved ikke å få en slutt på angrepene, og han tok også til orde for å granske om Israel gjør seg skyldig i folkemord.

Paven oppfordret også Ukraina til å innlede fredssamtaler med Russland, noe både president Volodymyr Zelenskyj og Natos daværende generalsekretær Jens Stoltenberg kritiserte.

– De sterkeste er de som ser situasjonen, tenker på folket og har mot til å heise det hvite flagget og forhandle, sa han.

Flyktninger og migranter

Paven, som selv var sønn av en italiensk migrant, engasjerte seg sterkt i skjebnen til verdens flyktninger og migranter.

– Dette er våre brødre og søstre, slo han fast under et besøk hos flyktninger og migranter på den italienske øya Lampedusa i 2019.

Samme år ble han den første paven til å besøke Den arabiske halvøy, og to år senere trosset han koronapandemi og attentatfrykt og besøkte urolige Irak.

Også under dette besøket manet han til fredelig sameksistens og solidaritet mellom religioner og ble i ettertid hyllet både av muslimer og kristne.

FNs generalsekretær António Guterres er blant dem som deltar under dagens begravelse på Petersplassen.

– Han var en budbringer av håp, ydmykhet og medmenneskelighet, var hans kommentar etter å ha mottatt nyheten om pavens død.

(©NTB)

Buss for tog i Oslo-området

På grunn av arbeider mellom Oslo S og Ski/Rygge/Kråkstad og mellom Asker og Spikkestad er det buss for tog i helgen.

For lokaltoget til Ski er det buss for tog fram til natt til mandag klokka 4.30, opplyser Bane Nor.

Frem til søndag klokka 14 gjøres det arbeid på sporet mellom Oslo S og Ski/Rygge/Kråkstad.

Arbeidene på strekningen Asker–Spikkestad begynte lørdag 12. april og skal være ferdige natt til mandag klokka 4. På strekningen Oslo S–Lillestrøm skal arbeidene være ferdige samme natt klokka 2.

Mellom Eidsvoll og Ringebu foregår det også arbeid på sporet. Her kjøres det buss for tog fram til søndag klokka 17.30.

Det samme gjelder strekningen mellom Hamar og Løten.

(©NTB)