Nederlag for Listhaug – Frp går inn for å tillate surrogati i Norge

Frp har vedtatt å være for surrogati i Norge – mot partileder Sylvi Listhaugs ønske.

Listhaug var imot vedtaket, som ble gjort på Frps landsmøte søndag.

I debatten viste hun blant annet til at det er en medisinsk risiko både for barn og mor ved å bære fram et barn.

– Jeg mener det er en etisk grense som ikke skal flyttes. Derfor kommer jeg til å stemme for å fjerne kulepunktet om å tillate surrogati, sa Listhaug på Frp-landsmøtet lørdag.

Hun mener også at surrogatmødre kan bli utsatt for utilbørlig press, og at det bryter med prinsippet om at det er kvinnen som føder barnet, som er barnets mor.

Partilederen møtte mye motbør om saken under landsmøtet, der flere var tydelige på at surrogati burde være lovlig i Norge.

Da saken var oppe til votering søndag formiddag, var det ja-siden som vant.

Dermed er punktet om å jobbe for å tillate surrogati del av partiprogrammet for de neste fire årene.

Én av dem som har argumentert for surrogati på Frp-landsmøtet, er Oslos varaordfører Julianne Ofstad. I debatten påpekte hun at surrogati allerede skjer i utlandet, men at det er forbehold personer som har råd til det ettersom det er kostbart.

– Jeg mener det eneste riktige er å tillate det i Norge og gjøre det i etisk forsvarlig og i ryddige former, og tilgjengelig for flere enn bare dem som i dag kan betale, sa hun fra landsmøtets talerstol – til betydelig mer jubel fra salen enn da Listhaug sa sitt om saken.

I et landsmøteinnlegg på fredagen, fortalte stortingskandidat Bjørn-Kristian Svendsrud fra Vestfold og Telemark en personlig historie knyttet til surrogati.

Hans egen sønn kom nemlig til verden på denne måten.

– Tenk hva det vil bety for de kvinnene som har nedfryste egg, fjernet livmor grunnet kreft, men allikevel kan få sine egne biologiske barn fordi noen oppriktig har et ønske om å hjelpe, sa Svendsrud.

Frp går inn for å legge ned utrykningspolitiet

På helgens landsmøte vedtok Fremskrittspartiet å flytte utrykningspolitiet til politidistriktene.

Frp går med dét inn for å overføre utrykningspolitiets ansvarsområder og ressurser til politidistriktene.

Begrunnelsen at politimesterne skal få ansvar for og bli målt på trafikksikkerhet.

16-år gammel jente etterforskes etter MC-ulykke

Politiet har åpnet etterforskning mot den 16 år gamle jenta som kjørte en lett motorsykkel som kolliderte på Klokkarstua i Asker lørdag.

Motorsykkelen frontkolliderte med en møtende bil i forbindelse med en forbikjøring på Klokkarstua i Asker lørdag ettermiddag. Politiet betegnet ulykken som alvorlig, og føreren av motorsykkelen ble fraktet til sykehus med luftambulanse.

Søndag opplyser politiet til VG at det er opprettet sak mot den 16 år gamle jenta som var føreren av motorsykkelen. Hun er mistenkt for brudd på veitrafikklovens bestemmelser om at man skal ferdes hensynsfullt og aktpågivende for å unngå skade eller fare.

– Det er opprettet en sak der sjåføren av lettmotorsykkelen har status som mistenkt. Vedkommende ble fraktet til sykehus, men utenfor livsfare, sier krimleder Oscar Støversten i Oslo politidistrikt til VG søndag.

Politiet ble varslet om ulykken klokka 14.42 lørdag ettermiddag. Både motorsykkelen og den møtende bilen fikk store skader.

Tre personer til sykehus etter trafikkulykke i Lillestrøm

Tre personer ble natt til søndag fraktet til sykehus etter en trafikkulykke i Lillestrøm. Alle tre har lette til moderate skader, opplyser politiet.

Ifølge Øst politidistrikt var det kun en bil involvert i ulykken, som ble meldt inn klokken 1.27.

Politiet meldte tidlig at det kunne være en alvorlig ulykke. Ved 2-tiden ble det opplyst at tre personer er fraktet til sykehus.

– Alle har lette til moderate skader, forteller operasjonsleder Ronny Hellerud Samuelsen.

Veien ved ulykkesstedet ble stengt etter ulykken. Ifølge politiet var det store materielle skader på stedet.

(NTB)

Politiet skryter av russen etter landstreff

Politiet er svært godt fornøyd med russen som denne helgen har vært samlet til landstreff i Kongeparken i Rogaland.

Over 15.000 russ har vært samlet i Kongeparken i Ålgård i Gjesdal kommune. Ifølge politiet har de aller fleste oppført seg på en god måte.

– Det har vært bra hele helgen. Det har vært få, om noen, alvorlige meldinger, sier operasjonsleder Victor Fenne-Jensen i Sørvest politidistrikt til NTB.

To personer ble i løpet av natten bortvist på grunn av narkotika og generelt dårlig oppførsel. Det er de to eneste som får nedsatt karakter av operasjonslederen.

– Og 2 av 15.000 vil jeg si er bra, sier Fenne-Jensen som ikke nøler med å gi årets russ godkjent – og vel så det.

Natt til lørdag var en voldssak og én narkotikasak de mest alvorlige hendelsene. Og selv om det i tillegg har vært enkelte mindre oppdrag, er det helhetsinntrykket som sitter igjen.

– Vi er veldig godt fornøyde, forteller operasjonslederen til NTB ved 6-tiden søndag morgen.

Fenne-Jensen tror det er flere grunner til at årets landstreff har gått så bra. Han trekker blant annet fram god dialog med arrangørene, tilstedeværelse av voksne og et godt samarbeid med russ, vakter og andre nødetater.

(NTB)

En person fløyet til sykehus etter utforkjøring i Hemsedal

To personer er fraktet til sykehus etter en utforkjøring på riksvei 52 i Hemsedal kommune søndag morgen. Skadegraden er ikke kjent.

Den ene ble fløyet til akuttmottaket, mens den andre ble fraktet med vanlig ambulanse, opplyser Sørøst politidistrikt ved 6.30-tiden søndag.

Politiet meldte klokken 5.40 at nødetatene hadde rykket ut etter melding om utforkjøring på riksvei 52 ved Robru i Hemsedal kommune.

Bilen de to satt i, lå langt utenfor veien og har trolig rullet rundt flere ganger.

Politiet opplyser at det er mistanke om at bilen holdt høy hastighet da ulykken skjedde. I tillegg er det mistanke om kjøring i påvirket tilstand.

– En mann i 20 årene mistenkes for kjøring i ruspåvirket tilstand. Han fikk førerkortet midlertidig beslaglagt og blir anmeldt for forholdene, skriver operasjonsleder Espen Reite om ulykken klokka 7.26.

(NTB)

Frp vil ha egen kutt-minister: – Musk er ingen modell

Frp vil ha en egen statsråd i regjeringen som skal kutte byråkrati. Men nestleder Hans Andreas Limi avviser at det er snakk om en norsk Elon Musk.

– Alle statsråder og departementer har jo et eget ansvar for sin virksomhet, men du må ha en som er dedikert og har hovedansvaret for å få gjennomført en sånn effektiviseringsprosess, sier Frp-nestleder Hans Andreas Limi til NTB.

Han leder redaksjonskomiteen i Frp, som har foreslått å starte en omfattende reduksjon av byråkratiet i Norge – med en avbyråkratiseringsstatsråd på toppen.

– Tankene går jo litt til Elon Musk i USA, er det en lignende rolle dere ser for dere?

– Nei, jeg vil ikke sammenligne med det. Det finnes andre land som har gjennomført tilsvarende modeller på en annen måte enn det Musk har gjort i USA, så det er ikke noen modell for Fremskrittspartiet, sier han.

I USA har verdens rikeste mann, Elon Musk, fått i oppdrag av president Donald Trump å lede hans såkalte effektiviseringskontor, Doge, som skal kutte kraftig i statlige budsjetter.

Prosessene har tidvis vært kaotiske, med varsler om store omveltninger på kort tid.

– Musk er ingen modell. Ikke kjører jeg Tesla heller, sier Limi.

Saken om et avbyråkratiseringsprosjekt skal opp til behandling på Frp-landsmøtet søndag.

– Prosjektet skal måles på reduserte offentlige kostnader og frigjorte personalressurser, heter det i forslaget.

Limi påpeker at alle de store partiene i Norge ser ut til å være enige om å gjennomføre en forenkling i offentlig sektor, blant annet i kravene som stilles til kommunene.

– Vi registrerer at både Arbeiderpartiet og Høyre vil ha kommisjoner for dette. Det mener vi at ikke trengs. Vi kan bare gå rett inn og begynne å gå gjennom lovverket vårt, sier han.

Han nevner blant annet rapporteringskrav innenfor helse og skole, som kan fjernes.

– Da må vi starte på toppen, sier han.

Frp-nestlederen mener at det «helt sikkert» er mange som gjør unødvendige oppgaver i byråkratiet.

Ett eksempel er helse- og omsorgssektoren, mener han. Ifølge perspektivmeldingen trenger sektoren 180.000 flere personer innen 2060.

– Klarer vi å forenkle og effektivisere, så kan vi frigjøre mennesker som i dag sitter i administrative funksjoner, og de kan utføre andre oppgaver i helsevesenet.

Et annet eksempel Limi trekker fram, er plan- og bygningsregelverket. Der mener han det må store forenklinger til.

– Både store utbyggere og enkeltpersoner opplever at det å møte plan- og byggeprosessene i kommunene er ekstremt tidkrevende og tar mye ressurser, sier han.

Norske medier taper kampen om annonseinntekter til Google og Meta

Redaktørstyrte medier i Norge blør penger til Google og Facebook. – Det er for vanskelig å kjøpe annonser i norske medier, sier bransjen.

I fjor brukte norske annonsører 26,6 milliarder kroner på ulike former for reklame, utenom direkte sponsing. Mens fallet i annonseinntekter fortsatte for papiravisene, falt også annonseinntektene for nettavisene, viser data som ANFO Annonsørforeningen har fått rapportert.

– Før internett, som riktignok er noen år siden nå, endte alle annonsepengene i de nasjonale mediene, selv om mange har hatt utenlandske eiere. Facebook ble etablert i 2004 og har spesielt sammen med Google og Youtube endret denne balansen i disse årene. I dag er det slik at halvparten av dette markedet ender hos de globale tekgigantene, forklarer administrerende direktør Jan Morten Drange i ANFO til NTB.

For papiravisene, som historisk har hatt en stor andel av sine inntekter fra annonser, falt de samlede annonseinntektene med 18,4 prosent til under 1 milliard kroner for hele Norge i fjor.

Blir sårbare

Plattformene det er snakk om, er Meta, som eier Facebook, Instagram og WhatsApp, og Alphabet som eier Google og Youtube, samt Tiktok og Snapchat.

– Dette gjelder både i Norge og globalt. Både Meta og Alphabet har den siste tiden vært ute med ny rekordomsetning når tallene for første kvartal har blitt presentert. Veksten fortsetter tross negative hendelser og bøter. De tradisjonelle mediene har over tid tapt stort til de globale gigantene, sier Drange videre.

Lørdag ble den internasjonale dagen for pressefrihet markert. Tradisjonelt har oppmerksomheten blitt rettet mot land og regimer hvor medier blir undertrykt og ikke kan skrive fritt uten frykt for reaksjoner fra makthavere.

I det siste har derimot også medieverdenen blitt rystet av hendelser som at Amazon-milliardær Jeff Bezos satte klare begrensninger på hva som kunne uttrykkes på meningsplass i Washington Post, som han er eier av.

– Svikt i annonseinntekter er en viktig del av de økonomiske utfordringene som mediene verden over møter, og det gjør frie medier sårbare for oligarker, offentlige myndigheter og andre som ønsker å kontrollere dem, sier assisterende generalsekretær Solveig Husøy i Norsk Redaktørforening.

Jan Morten Drange sier at norske annonsører gjerne vil bruke norske redaktørstyrte medier som plattform for sine annonser. Og mange velger bort disse arenaene på grunn av tvil rundt personvern og hensynet til merkevaren. Men at mange likevel ender med å bruke annonsepengene sine der og bidrar til deres ekstreme vekst, har noen enkle grunner, sier han til NTB.

– De norske redaktørstyrte mediene taper ikke fordi de ikke er effektive eller gode nok. De taper fordi mange opplever det som vanskelig å kjøpe i forhold til de globale konkurrentene, sier Drange.

– De er rett og slett veldig enkle å kjøpe. Summen av millioner av småannonsører som betjener seg selv, har gitt disse gigantene uavbrutt vekst. Vi mener at om de norske redaktørstyrte mediene hadde samarbeidet om annonsesalget og hatt tilsvarende kjøpsløsninger, kunne man konkurrert med plattformene, sier Drange.

Blant Annonsørforeningens medlemmer er diskuteres helsetilstanden til norske medier. Drange sier de største annonsørene også er svært bevisste sine investeringer, og flere har trukket seg ut fra en eller flere av de globale gigantene.

– Når det er sagt, synes jeg at mediene nå i økende grad skylder denne utviklingen på annonsørene. Det synes jeg er feil. Jeg synes mange medier langt tidligere burde utfordret de globale gigantene. På mange måter har de gjort seg avhengige av dem. Resultatet er det ingen andre enn de globale gigantene som jubler for, sier Drange.

Han sier norske annonsører er mer enn klare for å vende tilbake til norske redaktørstyrte medier.

– Men gjør det enklere for oss når vi skal kjøpe, sier Drange.

Norge ligger på førsteplass over rangeringen av pressefriheten i verden, men Solveig Husøy sier medieøkonomien er under press også i Norge. Dette kan påvirke kvaliteten på den journalistikken som blir laget.

– Det er åpenbart at svakere medieøkonomi også påvirker mulighetene redaksjonelt. I årene framover blir det avgjørende både at mediene lykkes med innovasjon og utvikle forretningsmodellene, og at det er politisk vilje til å opprettholde det mediemangfoldet vi har, sier Husøy.

Politiet har rykket ut til Tananger i Sola kommune etter melding om at noen har skutt med et luftvåpen mot et vindu.

– Politiet rykker med flere patruljer etter melding om at noen menn skyter mot et vindu med noe som angivelig er et luftvåpen, skriver operasjonsleder Helen Rygg Ims i Sørvest politidistrikt i politiloggen.

Meldingen kom rett etter klokken 16.30 lørdag ettermiddag.

Politiet opplyser i en melding til pressen om at de er bevæpnet.

– Politiet har lokalisert adressen og er i kontakt med to menn, opplyser Ims.

Politiet opplyser at de har kontroll på stedet og at de har gjort funn av et luftvåpen.

Adressen er i et boligområde på Tananger.

16-åring på motorsykkel frontkolliderte med bil på Klokkarstua i Asker

En motorsykkel frontkolliderte med en bil i forbindelse med en forbikjøring på Klokkarstua i Asker lørdag ettermiddag. Politiet betegner ulykken som alvorlig.

– Det skal være front mot front. En forbikjøring av motorsykkelen, som da traff en møtende bil. Det ser per nå alvorlig ut. Vi har bedt om bistand av politihelikopteret for å få oversikt fra lufta da det er kun er én vei inn og ut til ulykken, skriver operasjonsleder Guro Sandnes i Oslo politidistrikt på politiloggen.

Politiet ble varslet om ulykken klokka 14.42. Sandnes opplyser at både motorsykkelen og bilen fikk store skader.

Føreren av motorsykkelen er en jente på 16 år, sier Sandnes i 18-tiden. Jentas pårørende er varslet og politiet har ikke ytterligere informasjon om skadeomfanget.

– Luftambulansen har MC-føreren om bord og er på vei til sykehus. Vedkommende var bevisst da de dro, men skadegraden er usikker, skriver operasjonslederen i 15.30-tiden.

Politihelikopteret bisto også for å få oversikt over ulykkesstedet.

Bilføreren avhøres av politiet og slapp uskadet fra ulykken, ifølge politiet.