Norge åpner Eurovision-finalen

Norge og Kyle Alessandro skal være først ut i Eurovision-finalen i Basel lørdag. Alessandro skal framføre låten «Lighter» som første artist på scenen, opplyser Eurovision på sine nettsider.

Samtlige nordiske land har kvalifisert seg til finalen. Island opptrer som nummer 10, Finland som nummer 13, Danmark som nummer 22, mens Sverige, en av favorittene, er nummer 23 i rekkefølgen.

Finalen i Sveits starter klokken 21 lørdag kveld med totalt 26 deltakerland.

To pågrepet etter at tenåring ble funnet skadet på gata i Lillestrøm

To personer er pågrepet etter at en tenåring 4. mai ble funnet hardt skadet på gata på Strømmen i Lillestrøm. Politiet mener tenåringen ble utsatt for vold.

De to som er pågrepet, er siktet for grov kroppsskade. Begge nekter straffskyld, skriver Romerikes Blad.

De to, som beskrives som unge menn, ble pågrepet torsdag etter at en tenåring søndag 4. mai ble funnet skadet på gata i Strømmen.

Tenåringen ble først fraktet til Ahus, men senere overført til Ullevål sykehus med det som ble betegnet som alvorlige hodeskader. Han er nå utskrevet fra sykehuset.

Politiet holder foreløpig kortene tett til brystet når det gjelder etterforskningen og hva de mener kan være den bakenforliggende årsaken til volden.

Politiadvokat Sondre Pedersen Aasand i Øst politidistrikt sier til avisen at det fortløpende blir vurdert varetektsfengsling av de siktede. Torsdag ettermiddag var ingen av de siktede avhørt.

(©NTB)

Kvinne i 40 årene mistenkt for kjøring

Ved 13-tiden torsdag formiddag stoppet politiet en kvinne i 40-årene ved Granli i Kongsvinger.

- Hun er mistenkt for kjøring av personbil i ruspåvirket tilstand.  Førerkortet beslaglagt, melder politiet i Innlandet.

300 millioner kroner mer til vedlikehold av riksveiene

Over 300 millioner kroner mer settes av til vedlikehold av riksveiene i regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett.

Bevilgningen til riksveiene foreslås å økes med 306,9 millioner kroner, noe som fører til at årets bevilgning blir på 11,1 milliarder kroner. Det er 730 millioner mer en det som ble bevilget i 2024, ifølge Samferdselsdepartementet.

– Med disse pengene kan entreprenører over hele landet kunne gjennomføre mer vedlikehold i år enn det som tidligere var forespeilet, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

Asfaltering i Midt- og Nord-Norge blir særlig prioritert fordi behovet er størst her.

Færre ulv i Norge

Vinterens ulveregistreringer viser at det blir stadig færre ulver i Norge, melder Rovdata.

– Det er i vinter påvist til sammen 59-66 ulver i Norge, hvorav 40-47 kun i Norge, mens 19 holder til på begge sider av grensen mot Sverige. Dette er et lavere antall enn i fjor, og dermed fortsetter nedgangen i antall påviste ulver i Norge som vi har sett de siste årene, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge.

Hver vinter gjennomføres en omfattende registrering av ulv i Norge og grenserevir i perioden fra 1. oktober til 31. mars. Resultatene fra vinteren 2024/2025 er nå klare og presenteres i en ny foreløpig rapport, som Universitetet i Innlandet har laget på oppdrag fra Rovdata.

59 av ulvene er registrert på DNA i vinter.

I vinterens bestandstall inngår også sju døde ulver, og fem av dem ble felt på lisensjakt. I tillegg ble to ulver avlivet uten fellingstillatelse. Dette etterforskes som illegal jakt av Økokrim.

Døde ulver i overvåkingssesongen tas med i tallene fordi kartleggingen i vinter skal vise hva som var status fra 1. oktober i fjor.

– Når de døde ulvene er trukket fra, ble det i vinter påvist totalt 52-59 ulver i helnorske revir, på vandring i Norge eller i grenserevir. Dette er på samme nivå som året før, da det ble påvist 55-57 ulver etter at 26 døde ulver var trukket fra, sier Petter Wabakken, prosjektleder for ulveovervåking ved Universitetet i Innlandet. 

Nav-tall: Nordmenn står lenger i jobb

Den gjennomsnittlige avgangsalderen er på vei opp og øker nå raskere enn økningen i forventet levealder. Det er godt nytt for norsk økonomi.

I fjor var den gjennomsnittlige avgangsalderen på 66,4 år, opp 0,3 år fra året før.

– Avgangsalderen har tatt seg kraftig opp etter en midlertidig nedgang under koronapandemien, sier avdelingsdirektør i Nav Ole Christian Lien i en pressemelding.

Sett mot 2019, som var det siste normalåret før koronapandemien, står nordmenn et halvt år lenger i jobb.

Tallene tar for seg når personer som var i jobb da de var 50 år i gjennomsnitt, trer ut av arbeidslivet.

– Det er svært positivt at avgangsalderen øker, da det vil være et avgjørende bidrag for å dekke arbeidskraftbehovet framover, sier Lien.

Menn øker mer enn kvinner

Historisk har menn stått lenger i jobb enn kvinner. De siste årene har det skillet økt. Menn jobber i snitt fram til de er 67 år, kvinner til 65,7 år. Siden 2019 har økningen for menn vært på 0,6 år, for kvinner har det økt med 0,4 år.

Fylkene nord i landet peker seg ut som dem med klart størst vekst i avgangsalder. I Finnmark og Nordland har den økt med nesten et helt år de siste fem årene. I Troms økte alderen med 0,7 år, hvilket også er over landsgjennomsnittet.

– Det har trolig sammenheng med at virksomheter i Nord-Norge ifølge Navs bedriftsundersøkelse har særlige utfordringer med å få tak i kvalifisert arbeidskraft, sier Lien.

Venter markant økning

Han sier at en annen årsak til den generelle økningen i avgangsalder er nye pensjonsregler som gjør at folk står lenger i jobb. Fra 2025 vil dette gjelde flere enn før.

Det skyldes at AFP-ordningen i offentlig sektor har blitt endret fra en tidligpensjon som krever at man slutter i jobb eller trapper ned, til en livsvarig pensjon som kan kombineres fritt med jobb, og som blir høyere jo lenger man venter med uttaket.

– Foreløpige tall så langt i 2025 viser at flere enn før jobber utover 62 år som følge av de nye reglene. Vi tror dette kan gi en markant økning i avgangsalderen i flere år framover, forteller Lien.

Snart kan du vippse venner i Europa

Vipps-brukere kan snart sende penger til venner i Spania, Italia, Portugal og Polen. Men hva det vil koste er ikke avklart.

– Målet er at du skal kunne vippse spanske, italienske, portugisiske og polske venner innen neste sommer, sier Vipps MobilePay-sjef Rune Garborg i en pressemelding.

Vipps inngår nå et samarbeid med flere europeiske mobile lommebøker gjennom initiativet Europa (European Payment Alliance). Målet er å koble brukerne sammen på tvers av landegrenser og gjøre vennebetaling sømløs i hele Europa.

Teknologi først

– Vi går nå i gang med å få løsningene til å fungere sammen, det som kalles interoperabilitet. Selv om lommebøkene ser like ut på utsiden, er de bygget svært forskjellig. Vi starter med «person til person», og går deretter videre til «person til bedrift», sier Vipps-sjefen.

De kommersielle vilkårene og hvordan veksling skal prises er ikke avklart. Garborg sier til NTB at de starter i den tekniske enden.

– Hver lommebok vil fortsatt ha sine egne vilkår overfor egne brukere. Det vi lager, er muligheten til å sende og motta penger mellom ulike løsninger, ikke et samarbeid om priser.

Italienske Bancomat, spanske Bizum og portugisiske MB Way startet i mars med å tilby grensekryssende betalinger mellom sine land og Andorra. Det ga 45 millioner brukere muligheten til å sende penger til hverandre over landegrensene.

Enorm forenkling

Nå blir polske Blik og nordiske Vipps MobilePay også med på laget, og det er godt mulig at flere lommebøker vil følge på, ifølge Garborg.

– Dette er et samarbeid som kan føre med seg enormt med forenkling for over 100 millioner europeere, sier Garborg.

De første testbetalingene mellom Norden og de nye samarbeidslandene er ventet i løpet av få måneder.

Vipps MobilePay åpnet i fjor for at brukere i Norden kan sende penger og betale i butikker på tvers av de nordiske landene.

Venstre: – Revidert budsjett gjør rentekutt mindre sannsynlig

Venstre mener regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett ikke legger til rette for at styringsrenten kan kuttes med det første.

– Regjeringen viderefører det svært ekspansive budsjettet som er vedtatt, som sentralbanksjefen tidligere har sagt bidrar til å gjøre det vanskeligere å kutte renten, sier Venstres finanspolitiske talsperson Sveinung Rotevatn.

Han peker på at det allerede er et høyt utgiftsnivå, og det før Arbeiderpartiet skal inn i budsjettforhandlinger med SV og Senterpartiet.

– Jeg frykter at de forhandlingene vil medføre enda større vekst i de offentlige utgiftene, og at regjeringen dermed har avlyst alle løftene Støre har gitt i to år om at renten snart skal begynne å gå ned, sier Rotevatn.

Han mener mange nå går inn i sommerferien med svak kronekurs og svekket håp om lettelser i lånerenten.

– Det må de nok se langt etter, sier Rotevatn.

Regjeringen varslet torsdag at de vil bruke 542,4 milliarder oljekroner i revidert nasjonalbudsjett. Summen anslås til 2,7 prosent av avkastningen av oljefondets verdi. I statsbudsjettet for 2025 ble det satt av 492,3 milliarder oljekroner etter forhandlingene med SV. Men ser man bort fra den økte støtten til Ukraina på 50 milliarder, er bruken av fondsmidler anslått til 492 milliarder kroner.

Nye tall: Ventetidene går ned – men målet er ikke nådd

Tall for april viser at ventetiden for påbegynt helsehjelp går ned. Færre står også i kø. Men det er ennå et stykke før regjeringen har nådd målene sine.

– Jeg er glad for at ventetidsløftet har effekt, sier helseminister Jan Christian Vestre (Ap).

Han mener at kombinasjonen av en lang rekke tiltak gir «gode utslag» i april-tallene, som NTB har fått oversendt av Helsedepartementet.

Vestre viser til følgende tall ved utgangen av april:

* Sammenlignet med i fjor, er det 64.200 færre som venter på å få startet helsehjelp. Totalt er det nå 196.700 pasienter som venter.

* Ventetid for å ventende på helsehjelp er redusert med 22 dager sammenlignet med i fjor.

* Ventetiden for påbegynt helsehjelp er redusert med seks dager fra i fjor, og er nå på 68 dager.

Men det er ikke fjorårets tall Vestre må sammenligne med når han skal nå målene sine i det såkalte ventetidsløftet.

Ventetidene begynte å øke i 2017, og regjeringen har sagt at de vil tilbake til nivået før pandemien.

Målet er å få ventetidene ned fra 85 dager i snitt til 61 dager i snitt i somatikken før utgangen av 2025. I april var tallet på 70.

– Ventetidsløftet har hele tiden handlet om å skape varig positiv endring og permanent kortere ventetider. Det har vært og er fremdeles nødvendig med ekstrainnsats for å gi behandling til mange som har ventet lenge, sier Vestre.

Medlemsvekst for norske musikkorps – går 17. mai trygt i møte

Nasjonaldagen uten korpsmusikk er utenkelig for mange nordmenn. Da kan vi glede oss over at korpsbevegelsen er i framgang.

Korpsene i Norges Musikkorps Forbund (NMF) hadde medlemsvekst på 1517 personer i fjor, en økning på 2,54 prosent.

Det er fjerde året på rad med stor marsjfart i korpsbevegelsen.

– Nå er det 61.125 medlemmer i forbundet, og så mange har det ikke vært på 13 år, forteller en svært fornøyd konstituert generalsekretær Finn Arne Dahl Hanssen i Norges Musikkorps Forbund til Nynorsk pressekontor.

– Motvirker ensomhet og demens

Medlemstallet betyr at forbundet er den største frivillige kulturorganisasjonen her i landet.

Medlemmene er fordelt på 1596 korps fra nord til sør. De utgjør 821 skolekorps, 615 voksen- og ungdomskorps, 129 generasjonskorps, 27 drillkorps og fire ensembler. 267 av korpsene har vært i taktfast drift i mer enn 100 år.

De yngste som spiller, er rundt ti år gamle, mens de eldste musikantene er over 80. Generalsekretæren mener musikkorps er en arena som er viktig for å bøte på både ensomhet og demens.

– Og det er en aktivitet som gir glede og mening for både dem som spiller og dem som lytter, slår han fast.

Vil holde på de unge

Over halvparten av de nye musikantene er barn og unge, men det viser seg at mange slutter etter kort tid. I snitt er en korpsmusikant med i skolekorps i underkant av tre år.

– Dette er felles for alle fritidsaktiviteter. Mange vil prøve, og så er det ikke alle som vil fortsette. Vi har et mål om å øke antallet tiåringer som begynner og blir med videre med 40 prosent, og å holde på 80 prosent av ungdommene i aldersgruppen 13 til 19 år, sier Hanssen.

Forbundet ønsker at flere skal være med lenger og startet derfor i fjor Ungdomsløftet. Denne satsingen har som mål å få flere unge til ikke å legge instrumentet sitt på hylla – og det har gitt resultater.

– Vi rekrutterer kjempegodt, og derfor er det viktig at vi gjør korpsene gode på å holde på medlemmene sine. Gjennom Ungdomsløftet gir vi ungdom mer medvirkning i aktiviteten. Det er gjennom varig deltakelse i korpset at vi vet vi kan skape robuste, smarte ungdommer som har et sted de føler seg hjemme, sier generalsekretæren.

Den sterkeste veksten i medlemsmassen til korpsene er likevel i aldersgruppen fra 26 år og oppover, og snittalderen var på 37 år i voksenkorpsene.

– Jeg er glad for veksten blant voksne. Vi satser mye på ungdommene, men korps er en livslang aktivitet. Spesielt moro er det å se at vi også har en del aktive medlemmer fra 70, 80 og til og med 90 år, sier Hanssen.

(©NTB)