Frp vil ha en egen statsråd i regjeringen som skal kutte byråkrati. Men nestleder Hans Andreas Limi avviser at det er snakk om en norsk Elon Musk.
– Alle statsråder og departementer har jo et eget ansvar for sin virksomhet, men du må ha en som er dedikert og har hovedansvaret for å få gjennomført en sånn effektiviseringsprosess, sier Frp-nestleder Hans Andreas Limi til NTB.
Han leder redaksjonskomiteen i Frp, som har foreslått å starte en omfattende reduksjon av byråkratiet i Norge – med en avbyråkratiseringsstatsråd på toppen.
– Tankene går jo litt til Elon Musk i USA, er det en lignende rolle dere ser for dere?
– Nei, jeg vil ikke sammenligne med det. Det finnes andre land som har gjennomført tilsvarende modeller på en annen måte enn det Musk har gjort i USA, så det er ikke noen modell for Fremskrittspartiet, sier han.
I USA har verdens rikeste mann, Elon Musk, fått i oppdrag av president Donald Trump å lede hans såkalte effektiviseringskontor, Doge, som skal kutte kraftig i statlige budsjetter.
Prosessene har tidvis vært kaotiske, med varsler om store omveltninger på kort tid.
– Musk er ingen modell. Ikke kjører jeg Tesla heller, sier Limi.
Saken om et avbyråkratiseringsprosjekt skal opp til behandling på Frp-landsmøtet søndag.
– Prosjektet skal måles på reduserte offentlige kostnader og frigjorte personalressurser, heter det i forslaget.
Limi påpeker at alle de store partiene i Norge ser ut til å være enige om å gjennomføre en forenkling i offentlig sektor, blant annet i kravene som stilles til kommunene.
– Vi registrerer at både Arbeiderpartiet og Høyre vil ha kommisjoner for dette. Det mener vi at ikke trengs. Vi kan bare gå rett inn og begynne å gå gjennom lovverket vårt, sier han.
Han nevner blant annet rapporteringskrav innenfor helse og skole, som kan fjernes.
– Da må vi starte på toppen, sier han.
Frp-nestlederen mener at det «helt sikkert» er mange som gjør unødvendige oppgaver i byråkratiet.
Ett eksempel er helse- og omsorgssektoren, mener han. Ifølge perspektivmeldingen trenger sektoren 180.000 flere personer innen 2060.
– Klarer vi å forenkle og effektivisere, så kan vi frigjøre mennesker som i dag sitter i administrative funksjoner, og de kan utføre andre oppgaver i helsevesenet.
Et annet eksempel Limi trekker fram, er plan- og bygningsregelverket. Der mener han det må store forenklinger til.
– Både store utbyggere og enkeltpersoner opplever at det å møte plan- og byggeprosessene i kommunene er ekstremt tidkrevende og tar mye ressurser, sier han.