Mann varetektsfengslet etter å ha truet med pistol i Lillestrøm

En mann i 40-årene som skal ha truet to personer med pistol på Blaker i Lillestrøm fredag, ble lørdag varetektsfengslet i fire uker.

Mannen fra Nedre Romerike ble pågrepet fredag kveld og siktet for vold, trusler og skadeverk, skriver Romerikes Blad.

Mannen slo løs på en bil med golfkølle og skal blant annet ha truet to personer med en pistol på stedet.

Ifølge kjennelsen fra Romerike og Glåmdal tingrett skal mannen ha sagt «jeg skal skyte deg» eller lignende, og ha rettet pistolen mot fornærmedes hode. Lørdag ble han varetektsfengslet i fire uker.

Mannen erkjenner straffskyld for skadeverk, men ikke for vold og trusler, opplyser hans forsvarer, advokatfullmektig Jørgen Gløersen.

(©NTB)

Vipps-problemer løst

Vipps hadde problemer med innlogging i appen mandag som følge av endringer. Problemet er nå løst.

– Vi har gjort noen endringer, så vi vet hva feilen er. Nå endrer vi tilbake, så håper vi at det er i orden veldig snart, sa kommunikasjonssjef Caroline Lunde i Vipps til NTB tidligere mandag.

– Alle som prøver å logge inn i Vipps-appen nå, rammes. Så vi beklager til de som prøver nå, sa Lunde klokken 13.19.

Klokken 13.31 opplyser kommunikasjonsrådgiver Cato Gjertsen at feilen er rettet og at alle kan vipse som normalt igjen.

Staten fjerner toll på storfekjøtt midlertidig

Landbruksdirektoratet har besluttet å fjerne tollen på storfekjøtt fra 13. til 26. mai.

Tiltaket kommer som følge av flere faktorer som påvirker det norske storfekjøttmarkedet, skriver Nationen.

– Salget av norsk storfekjøtt har vært godt fra nyttår. Kjøp av tinte og frosne slakt fra reguleringslager har vært noe høyere enn forventet og lageret blir trolig tømt i starten av juni, opplyser Ole Nikolai Skulberg, direktør i Norsk egg- og kjøttråvare (NOK).

Færre melkekyr er sendt til slakt enn forventet, og importen fra SACU-landene (Sør-Afrika, Botswana, Lesotho, Namibia og Swaziland) er forsinket.

Derfor er det behov for å supplere det norske markedet med import av ferske hele slakt i uke 20 og 21. Det er dermed nedsatt toll i disse to ukene.

(NTB)

Over halvparten av bussjåfører frykter for livet på jobb, viser undersøkelse

53,9 prosent av yrkessjåfører mener de ikke er tilstrekkelig beskyttet mot kollisjoner, viser en undersøkelse.

Blant bussjåfører svarer 61,8 prosent at det ikke er tilstrekkelige sikkerhetstiltak mot kollisjon, ifølge sikkerhetsundersøkelsen gjort av Yrkestrafikkforbundet (YTF).

Samtidig svarer 22,7 prosent av bussjåførene at de føler seg trygge, og 15,4 prosent er usikre.

– Det er kanskje verdens fineste hjørnekontor, men det hjelper lite at sjåførene sitter i «glass og ramme» når man havner i ulykke. Det er mye plast og aluminiumsfolie som beskytter sjåføren, og lite annet, sier Jim Klungnes, forbundsleder i YTF.

Han mener det må flere tiltak til for å beskytte bussjåfører, blant annet å sikre førerplassen i større grad.

(©NTB)

En av fem på Nav-tiltak var i jobb etter tre måneder

En av fem av alle som fikk arbeidsrettet oppfølging fra Nav i fjor høst, hadde kommet ut i jobb etter tre måneder.

Nav har laget en indikator som skal måle hvor godt etaten lykkes med å hjelpe folk ut i arbeidslivet.

I september i fjor fikk 300.700 personer arbeidsrettet oppfølging. I desember var 19,4 prosent av dem i jobb, det vil si at de arbeidet minst 19 timer i uka.

Dette er 0,6 prosentpoeng færre enn Nav hadde ventet. Men sammenlignet med året i forveien ser man fremgang.

– Utviklingen er positiv, og det er bra. Nå skal vi bruke indikatoren til å gjøre dyptgående analyser av Navs arbeid, slik at vi kan jobbe enda mer kunnskapsbasert i framtiden, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Arbeidsindikatoren måler bidraget til Nav sammenlignet med hva Nav tidligere har fått til – ikke sammenlignet med om Nav ikke hadde eksistert.

Fersk LO-leder om omstridt strømpakke: – Ikke i norsk interesse

– Det er ikke i norsk interesse å innføre de øvrige fem direktivene i den fjerde energimarkedspakken, sier den nye LO-lederen Kine Asper Vistnes.

Den nyvalgte LO-lederen var tidligere nestleder i Fellesforbundet, og tar med seg mye erfaring med kraftpolitikken inn i LO-toppen.

Mens Fellesforbundet-leder Jørn Eggum var kritisk til innføringen av fjerde energimarkedspakke da Sp truet med å gå ut av regjering, sier Vistnes til Nationen at hun ikke avviser den omstridte strømpakken i sin helhet.

Hun tar samtidig et forbehold i garantien om å utsette de fem resterende direktivene i pakken. Det er med utgangspunkt i dagens situasjon:

– Jeg er enig med regjeringen i at slik det ser ut nå, er det ikke i norsk interesse å innføre de øvrige fem direktivene i den fjerde energimarkedspakken, sier Vistnes.

Samtidig gir LO-kongressen energiminister Terje Aasland (Ap) tydelig beskjed om å prioritere samfunnsnyttige prosjekter.

– Den klare beskjeden er at vi må jobbe med å få på plass bedre ordninger for næringslivet og bedre langsiktige fastprisavtaler, og sørge for at det er muligheter for de delene av industrien som ikke er kraftkrevende, at de må få en type langsiktige fastprisavtaler som de kan leve med, sier Vistnes.

Kongens kyr er sluppet løs på sommerbeite

Søndag ettermiddag hadde mange tatt turen til Bygdø Kongsgård for å få med seg det årlige kuslippet.

Kuene ble sluppet ut på beitet rett etter klokken 12:30 søndag, etter å ha stått i bås hele vinteren.

Da de ivrige kuene løp ut, ble det mye hopp og sprett, og de fikk endelig kjenne smaken av det grønne gresset. Ifølge Avisa Oslo var det til sammen 6000 mennesker som dukket opp for å få med seg det tradisjonelle slippet..

I tillegg til kuslippet arrangeres det en rekke gårdsaktiviteter for hele familien. Ruter hadde satt opp ekstrabusser for å ta av for folkestrømmen.

Bygdø Kongsgård er Oslos største melkeprodusent og produserer økologisk melk. Fjøset har plass til 60 melkekyr og 85 kalver. Hver ku produserer i gjennomsnitt 8.800 liter melk i året.

Kyrne skal være ute på sommerbeite til slutten av september.

Gullmynt solgt for millionsum i Oslo

En gammel gullmynt ble solgt for 23 millioner kroner på en auksjon i Oslo lørdag, og den er dermed den dyreste solgt i Norden noensinne.

Det opplyser auksjonarius Eirik Myge til E24. Auksjonen ble arrangert av Oslo Myntgalleri på Grand Hotel i Oslo lørdag.

Den heldige som klarte å sikre seg den verdifulle gullmynten, bød 19,2 millioner kroner, men må i tillegg betale 20 prosent i salær til auksjonshuset.

100-dukatmynten, som veier 349,9 gram i rent gull, er med dagens gullpris verdt mer enn 400.000 kroner. I dag finnes det 17 kjente eksemplarer av den spesielle mynten, som angivelig ble laget som en feiring av Sigismund den tredjes seier over osmanene i slaget ved Chocum i dagens Ukraina i 1621.

Sigismund den tredje var konge over den polsk-litauiske unionen fra 1587 til 1632, og konge av Sverige fra 1592 til 1599.

Det er ikke kjent hvem det er som har sikret seg den kostbare gullmynten.

– Vi har ikke lov å si hvem som ender opp med objektet, det må de i så fall gjøre selv. Men skal jeg tippe, så er dette en mynt som nok reiser ut av landet, sier Myge.

Drømmestart ble til norsk mareritt – hockeyherrene innledet VM med blytungt tap

De norske ishockeygutta fikk en pangstart på VM med tidlig ledelse mot Kasakhstan. Deretter snudde kampen til et sviende norsk nederlag med 1-2.

Dermed ble ikke VM-starten det landslagssjef Tobias Johansson og hans elever hadde håpet på.

Norge brukte riktignok kun drøye fem minutter på å score sitt første mål i mesterskapet. Johannes Johannesen var våkent framme og satte inn en retur.

Johannesen har ikke vært del av den norske troppens oppkjøring til VM. Han har vært opptatt med familieforøkelse på hjemmebane.

Etter en solid norsk start kom Kasakhstan sterkt på tampen av åpningsperioden og var nær utligning. Uttellingen kom imidlertid først i innledningen av den andre da det norske laget var i undertall.

Tøff smell

Roman Starchenko satte inn scoringen som brakte balanse i regnskapet. Deretter fortsatte kasakhstanerne og presse på, før det norske laget igjen løftet seg og skapte farligheter i en periode før andre pause.

Flere mål ble det imidlertid ikke.

I tredje periode skapte en tøff kasakhstansk takling på Max Krogdahl debatt. Kirill Savitskij traff nordmannen både kne mot kne og albuen mot ansiktet, men slapp unna med to minutters utvisning etter en lang videosjekk.

I den norske boksen ristet landslagssjef Johansson lett på hodet.

Norge klarte ikke å utnytte det påfølgende overtallsspillet. I stedet satte Kasakhstans Vladimir Volkov inn seiersmålet med rundt snaue åtte minutter igjen på spille.

På slutten presset Norge voldsomt på og spilte en periode seks mot fire i overtall, men utlikningen kom ikke tross en rekke gode muligheter.

VM-debutanten Maxim Pavlenko gjorde en glitrende kamp i det kasakhstanske målet.

Tsjekkia neste

I VM-gruppespillet skal Norge opp mot to lavere rangerte nasjoner og fem land som er vurdert som bedre enn Johanssons menn. Etter Kasakhstan venter i tur og orden Tsjekkia, Tyskland, USA, Sveits, Danmark og Ungarn.

Kampen mot Tsjekkia spilles allerede søndag. Norge spiller alle sine kamper i Herning.

Hver VM-gruppe består av åtte lag, og de fire beste går videre til kvartfinale. Sisteplassen rykker ned til 1. divisjon. Landslagssjef Johansson uttalte til NTB før lørdagens kamp at han er trygg på at Norge fortsetter på toppnivået.

– Ja, det mener jeg. Vi er såpass stabile at jeg ikke er bekymret for det, lød analysen.

I forkant av lørdagens kamp kom nyheten om at den norske troppen vil bli forsterket med Michael Brandsegg-Nygård. Klubblaget hans, Grand Rapids Griffins, røk fredag ut av AHL-sluttspillet mot Texas Stars.

Brandsegg-Nygård kommer trolig til danske Herning allerede søndag.

MDG sier ja til kjernekraft i Norge

MDGs landsmøte åpner for utredning og etablering av kjernekraft i Norge. Landsmøtet ønsker også en plan for vindkraft.

I to av uttalelsene som ble vedtatt på landsmøtet lørdag, og som skal inn i partiprogrammet foran det kommende stortingsvalget, er vindkraft og kjernekraft temaet for miljøpartiet.

Det er første gang MDG vedtar å utrede utbygging av kjernekraft i Norge.

– Kjernekraft kan være en del av løsningen på lang sikt. Samtidig må vi huske at klimakrisen er akutt. Derfor trenger vi også å satse på vind til havs, og å bygge ut mer energi på land som ikke ødelegger natur, reinområder og friluftsområder. Dessverre brukes kjernekraft som en unnskyldning for mange partier til ikke å gjennomføre klimatiltak nå, sier partileder Arild Hermstad.

Han viser til at Norge i dag er verdens sjuende største eksportør av CO2, og fortsatt har et skyhøyt tempo i oljeinvesteringer. MDG har tidligere fremmet en konkret plan for å fase ut de mest forurensende og minst lønnsomme oljefeltene først.

Under lørdagens avstemning om vindkraft ble et forslag om å utvikle en nærmere plan for satsing på sol- og vindkraft, også vedtatt.

«Utvikle en helhetlig plan som kartlegger hvilke områder i landet vårt som egner seg for nye utbygginger av fornybar energi, for å sikre at det kun bygges i områder som ikke risikerer nedbygging av urørt natur, reinbeite eller andre viktige natur- og friluftsområder», er ordlyden som skal tas inn i programmet.