Hennig-Olsen tilbakekaller et parti av iskremen Idyll Salt Karamell

Et parti av den plantebaserte iskremen Idyll Salt Karamell trekkes tilbake, opplyser Hennig-Olsen. Årsaken er at produktet har feil lokk.

Flere beger med lokk merket Idyll Sjokolade inneholder egentlig Idyll Salt Karamell med peanøtter og soya. Produktet kan dermed utgjøre en helsefare for personer med allergi.

Produktene er distribuert til butikker i Norgesgruppen.

– Vi setter mattrygghet aller høyest og trekker derfor tilbake partiet merket med best før dato 27.02.27 for å være på den sikre siden, opplyser selskapet.

Mattilsynet er varslet.

Varsel om snø i Innlandet

Meteorologisk Institutt har sendt ut varsel om snø i Innlandet.

Fra torsdag kveld til fredag morgen kommer det snø i deler av Innlandet og sør i Trøndelag, melder de.

Det vil komme mellom 3 og 10 cm i områder som ligger mer enn 500 meter over havet.

Meteorologisk institutt ber bilførere med sommerdekk være varsomme i nordlige deler av Innlandet.

Over 400 skog- og gressbranner så langt i år

Så langt i år er det meldt om 444 skog- og gressbranner her til lands, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Brannfaren er økende.

Det er hittil i år registrert 91 branner i skog- eller utmark og 353 i gress eller innmark, skriver Nationen.

Meteorologisk institutt har sendt ut oransje farevarsel om stor skogbrannfare i ytre strøk av Vestlandet sør for Stad. For resten av Vestlandet sør for Stad, samt deler av Østlandet og Agder, er det sendt ut farevarsel på gult nivå.

Ifølge DSB skyldes ni av ti branner i skog og utmark menneskelig aktivitet. Også lynnedslag, gnister fra høyspentledninger og varme bremseskiver forårsaker brann i vegetasjon.

Og regnet som kommer senere i uken er ikke nødvendigvis nok til å stoppe skogbrannfaren. Meteorolog Magnus Ovhed ved Meteorologisk institutt sa til Nationen tidligere i uka at det kan komme minst 20–25 millimeter regn i Sør-Norge.

– Det kommer til å minskes litt, men det er litt avhengig av hvor mye som virkelig kommer. Hvis det kommer 5–10 millimeter, som det kan gjøre på stedene det kommer minst, vil det fordampe på et par dager. Så det må bli litt mer enn det, men det er en god begynnelse, mener han.

Det er generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. Forbudet gjelder over hele landet.

Norwegian anklages for ulovlige gebyrer på håndbagasje

Forbrukerrådet har sammen med 16 organisasjoner klaget inn sju flyselskaper – blant dem Norwegian – for å ta det de mener er ulovlige gebyrer på håndbagasje.

Klagen er sendt til EU-kommisjonen og nettverket for forbrukerbeskyttelsesmyndigheter (CPC).

– Vi krever en EU-omfattende etterforskning av de kommersielle praksisene til de aktuelle flyselskapene, og bransjen generelt, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.

EU-domstolen avgjorde i 2014 at du har rett til å få ta med deg helt vanlig håndbagasje på flyet – så lenge håndbagasjen oppfyller rimelige krav til vekt, størrelse og sikkerhetsbestemmelser.

– Her synder altså en del flyselskaper. Håndbagasje av rimelig størrelse skal du forvente å få ta med deg uten noen form for ekstra betaling. Det regnes som inkludert i billettprisen din, sier Blyverket.

Norwegians pressevakt opplyser til NTB at de vil komme tilbake med en kommentar til saken.

Blant annet Wizz Air og Ryanair

De sju flyselskapene er Norwegian, EasyJet, Ryanair, Transavia, Volotea, Vueling og Wizz Air.

– For å redusere antall konflikter og klager, ønsker vi nå at EU-kommisjonen definerer hva som regnes som «rimelig størrelse og vekt» for håndbagasje. Slik kan forbrukere unngå overraskelser på flyplassen og ikke minst være trygge på at de ikke har betalt for mye for en tjeneste de egentlig har krav på å få gratis, sier forbrukerdirektør Blyverket.

Klagen som nå sendes, er skrevet av den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC, som Forbrukerrådet er en del av.

– Har vi ikke alle opplevd frykten?

– Har vi ikke alle opplevd frykten for at håndbagasjen vår ikke passer i flyselskapets mål, og at vi må betale ekstra gebyrer? spør Agustín Reyna, direktør i BEUC.

– I dag tar vi grep mot sju flyselskaper som utnytter forbrukere og ignorerer EUs øverste domstol, som har slått fast at det er ulovlig å kreve ekstra gebyr for håndbagasje av rimelig størrelse. Dette ble bekreftet av nylige bøter i Spania, som tydelig slo fast at passasjerer kan ta med seg håndbagasje av rimelig størrelse om bord uten ekstra kostnad, sier hun videre.

Nå er vi over 5,6 millioner mennesker her i landet

Ved utgangen av årets første kvartal var folketallet i Norge 5.601.000. Det har økt med 6700 siden starten av året, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Vi passerte 5,5 millioner i starten av 2023. Deretter har det altså tatt to år å nå 5,6 millioner, sier seniorrådgiver Magnus Haug i SSB.

Befolkningsveksten var imidlertid lavere enn på samme tid de siste årene, mye fordi færre ukrainere kom til landet, heter det i statistikken Befolkning.

På det meste har det kommet 14.700 ukrainske statsborgere til Norge på ett kvartal. I første kvartal 2025 var tallet 2900.

Årets første kvartal hadde faktisk den laveste befolkningsveksten i et førstekvartal – sett opp mot folketallet – med unntak av koronaåret 2020.

Ved utgangen av første kvartal i år hadde Oslo en befolkning på 725.243, etter en befolkningsvekst på 953.

For noen andre byer og kommuner var folketallet som følger (med økning i parentes):

* Bergen: 294.029 (+320)

* Trondheim: 216.889 (+371)

* Stavanger: 150.663 (+540)

* Bærum: 132.578 (+220)

Stortinget åpner kontrollsak mot regjeringen om forsinket innsatsstyrke

Stortingets kontrollkomité åpner kontrollsak for å få fram detaljene om hvorfor den maritime innsatsstyrken til Forsvaret i Ramsund er kraftig forsinket.

– Vår oppgave er å kontrollere at regjeringen gjennomfører Stortingets vedtak. Vi har fått sterke indikasjoner på at regjeringen ikke har gjort noe av betydning for å komme i gang med bygging i Ramsund, sier Peter Frølich (H), leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, i en uttalelse til NTB.

VG omtalte saken først.

Den nye styrken skal bli den fjerde innsatsstyrken i Marinejegerkommandoen, som inngår i Forsvarets spesialstyrker. Den ble vedtatt opprettet av Stortinget i 2020.

Flere ganger har regjeringen fortalt Stortinget at styrken skulle være operativ fra sent i 2026, men tirsdag sa forsvarsminister Tore O. Sandvik (Ap) at basen til den nye styrken blir forsinket til 2028.

– Alvorlig

VG avslørte forrige torsdag at styrken fortsatt mangler både ledelse, personell og fartøyer. Forsvaret fastholder likevel at den skal være operativ innen utgangen av 2025.

Frølich kaller situasjonen alvorlig.

– Det er også grunn til å tvile på om det i det hele tatt vil være noe på plass innen 2026. Om alt viser seg å være forsinket, og verste fall motarbeidet, mener Høyre at dette bryter klart med hva Stortinget har forutsatt, sier han til NTB.

– Marinejegerne i Ramsund skal være en bærebjelke i forsvaret av Norge. En høring i kontrollkomiteen vil kunne avdekke hva som faktisk har skjedd, legger han til.

– Riktig å åpne sak

– Jeg synes det var helt riktig at komiteen i dag besluttet å åpne sak, sier Venstre-leder Guri Melby i en pressemelding.

– Når tillitsvalgte i Forsvaret uttrykker sterk tvil om hvorvidt prosjektet faktisk vil kunne være på plass i løpet av 2026, er det vår plikt å reagere. Forsvaret kan ikke baseres på tomme løfter, og vi må kunne stole på at forsvarsministeren gir korrekte og troverdige svar til Stortinget når vi ettergår fakta, sier hun.

Melby sier det er viktig å avklare om forsinkelsene på Ramsund er symptomatisk for hvordan regjeringen håndterer langtidsplanen for Forsvaret mer generelt.

Støtte fra SV

Audun Lysbakken, SVs representant i kontroll- og konstitusjonskomiteen. støtter også at komiteen behandler saken.

– Vi støtter åpning av kontrollsak fordi svarene komiteen har fått fra regjeringen, ikke har bidratt til å fjerne vår uro for denne saken. Vi må vurdere grundig om ikke regjeringen kunne og burde gitt Stortinget bedre informasjon om forsinkelsene. Vi har også behov for å gå grundigere inn i hva som er årsaken til at dette prosjektet utvikler seg saktere enn det som har vært forutsatt, sier Lysbakken i en kommentar til NTB.

Ifølge Altinget er det Lysbakken som blir saksordfører.

Til nettstedet sier Torbjørn Bongo, leder i Norges offisers- og spesialistforbund, at forsinkelsene viser at de som er ansvarlige for prosjektet ikke har gitt det tilstrekkelig prioritet. Han peker på at rammevilkårene ikke har vært tilstrekkelige og at driftssituasjonen i Forsvaret er anstrengt.

Kong Harald skal se Norge mot Italia

Kong Harald kommer til Ullevaal stadion når Norge skal møte Italia i VM-kvalifiseringskamp i fotball 6. juni.

Den utsolgte landskampen spilles sent den første fredagskvelden i juni.

Norges Fotballforbund er man stolt over at kongen velger å prioritere landskampen.

– Vi er stolte over å kunne ønske Hans Majestet Kong Harald hjertelig velkommen til en særs viktig og spennende kamp mot i Italia i jakten på et etterlengtet VM-sluttspill. Kongen har et stort hjerte for norsk fotball og idrett, og det er alltid en stor ære for NFF når Kongen kommer til Ullevaal.

Kong Harald får også med seg mer storfint selskap.

– Ekstra hyggelig er det at vi også kan ønske prins Sverre Magnus og statsminister Jonas Gahr Støre velkommen til landskampen som svært mange nordmenn ser fram til, sier generalsekretær Karl-Petter Løken i NFF.

Telia Norge kutter rundt 90 årsverk

Telia Norge skiller ut bredbånd og TV i en egen divisjon. Samtidig reduserer selskapet bemanningen med rundt 90 årsverk.

– Vi har full forståelse for at dette er en krevende beskjed å få for de som berøres, og vi skal gjøre det vi kan for at de berørte får god oppfølging i tiden framover og hjelp til å finne nye jobber, sier fungerende administrerende direktør Morten Karlsen Sørby i Telia Norge i en pressemelding tirsdag.

Nedbemanningen skal sikre mer effektiv drift og nødvendig konkurransekraft, ifølge Sørby.

Telia forsøker å gjennomføre nedbemanningen gjennom å tilby sluttavtaler samt profesjonell karriererådgiving.

– I tillegg til bemanningsreduksjonen av faste ansatte, vil det være naturlig avgang blant ansatte som ikke erstattes og en betydelig reduksjon i antall innleide konsulenter, ifølge pressemeldingen.

Motvind får millioner i statsstøtte

Motvind Norge, som arbeider mot all utbygging av vindkraft i Norge, har på to år mottatt over fem millioner kroner i statsstøtte fra Miljødirektoratet.

Leder i Fornybar Norge, Åslaug Haga, sier hun er overrasket.

– Jeg må innrømme at jeg ble overrasket over dette, sier Haga til Dagens Næringsliv , før hun legger til:

– Når det er sagt, er det bra at staten gir støtte til engasjerte miljøorganisasjoner. Hvem regjeringen mener faller innenfor eller utenfor ordningen, må regjeringen bestemme selv.

Haga leder NHO-foreningen som organiserer landets kraftselskaper. I en rekke vindkraftprosjekter har Motvind vært den sterkeste motstemmen, og organisasjonen har vært en viktig årsak til at det ikke har vært bygget vindkraft på land i Norge siden 2019.

Haga sier hun håper statsstøtten kan bidra til en mer konstruktiv tilnærming fra organisasjonen.

– Vi bor i et raust land som deler ut millioner til en organisasjon som arbeider så aktivt mot ett av de beste tiltakene vi har for å få ned klimautslipp og redde natur – nemlig mer fornybar energi.

TV 2: Skihopperen Robert Johansson legger opp

Robert Johansson (35) har bestemt seg for å avslutte hoppkarrieren.

I et intervju med TV 2 tar han et bittert farvel med idretten og kommer med et klart budskap.

Den er en stund siden Johansson bestemte seg, men han har ikke kunnet fortelle om det før nå.

– Jeg er fortsatt veldig komfortabel med avgjørelsen. Jeg ser fram imot å finne ut av hva livet kan by på videre. Selv om det ikke ble den avslutningen jeg følte at jeg kanskje fortjente, sier han.

Det som skulle bli en sesongavslutning med hopping i Holmenkollen, Vikersund, Lahti og Planica endte i stedet med suspensjon etter VM-jukset i Granåsen.

Det ble ingen hyllest etter en lang og innholdsrik karriere.

– Ja, hundre prosent. Det er kjipt å ikke kunne avslutte sesongen og karrieren på den vanlige måten, sier han.

Årsaken til suspensjonen skyldtes hoppskandalen i ski-VM. De norske hopperne har fått råd om ikke å fortelle om det som skjedde i Trondheim under VM av hensyn til den pågående granskingen.

Dressen til Robert Johansson ble kontrollert før, under og etter storbakkerennet, og Det internasjonale skiforbundet fant ingen feil med den. Etter storbakkerennet ble Marius Lindvik og Johann André Forfang disket.

I Holmenkollen noen dager senere fikk også Johansson beskjed om at han var suspendert. Suspensjonen mot de norske hopperne er senere opphevet.

Robert Johansson er blant annet olympisk mester i laghopp, og lagverdensmester i skiflyging. Han har også to bronsemedaljer individuelt i OL.