Meta har slettet 10 millioner Facebook-profiler

Facebook-eieren Meta har i løpet av første halvår slettet flere millioner Facebook-profiler i et forsøk på å bekjempe spam.

Meta sletter profiler daglig, men 10 millioner i løpet av årets første seks måneder er i det øvre sjiktet.

– Problemet er at det har blitt for enkelt for avsendere av spaminnhold å lage dårlig innhold. Det ligger som digitalt søppel på plattformer som Facebook og Youtube, sier Torben Vognsen, redaktør for teknologinettstedet input.dk, til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Ifølge Meta har de slettede profilene enten delt kopier av andres innhold eller delt innhold generert av kunstig intelligens.

Altfor ofte dukker samme meme eller video opp gang på gang – noen ganger fra profiler som later som de er innholdsskapere, andre ganger fra ulike kontoer som sprer søppelinnhold, skriver Meta i en pressemelding.

(©NTB)

Håndverker dømt for høye priser

En mann i 40-årene er drømt til over ett års fengsel for å kreve en urimelig høy pris for håndverksarbeid.

Blant annet tok mannen over 1,7 millioner kroner betalt fra en mann i 80-årene for arbeid som bare var verdt 240.000 kroner, melder NRK.

I tillegg krevde han betaling på rundt 1 million kroner for arbeid verdt rundt 240.000 kroner av en kvinne i 80-årene.

– Vi har ikke sett sammenlignbare saker om brudd på denne loven, sier politiadvokat Jonas Georg Elvestad Mattsson i Økokrim.

Etter pristiltaksloven er det ulovlig å kreve en urimelig høy pris. Ifølge NRK er det sjeldent at slike saker kommer opp i domstolene.

– Dette viser at man kan bli straffet og få fengselsstraff om man ber om en urimelig høy pris, selv i tilfeller der vi ikke kan bevise at det er et bedrageri.

Håndverkeren ble avslørt etter at Skatteetaten og politiet nylig opprettet et samarbeid for å avdekke «svarte foretak» som ikke betaler skatt.

Håndverkeren soner allerede dommer for to bedragerier.

Vulkanutbrudd på Island – folk evakuert fra Grindavik og Den blå lagune

Et vulkanutbrudd har startet på Reykjavik-halvøya etter over 130 jordskjelv i natt. Innbyggerne i Grindavik og ved Den blå lagune er evakuert.

– Et vulkanutbrudd har startet i Sundhnuk-kraterkjeden, melder den islandske kringkasteren RUV.

Magma hadde tidlig onsdag morgen norsk tid begynt å strømme ut.

Det skjedde etter at det i tidsrommet fra like før midnatt og fram til 1.20-tiden lokal tid ble registrert over 130 jordskjelv ved Svartsengi på Reykjaneshalvøya.

Landets meteorologiske institutt opplyste tidligere på natten at det da var tydelige tegn på at et nytt vulkanutbrudd kunne starte i Sundhnuk-kraterkjeden. Instituttet viste til at målinger fra borehull og fiberoptiske kabler om tydelige tegn på magmautbrudd.

Politiet startet i løpet av natten evakuering av innbyggerne i Grindavik. Det var mange gjester på campingplassen i Grindavik som også skulle evakueres, og i tillegg ble det igangsatt evakuering av folk fra Den blå lagune. Politiet hadde tidlig onsdag morgen norsk tid ikke nøyaktig tall på hvor mange mennesker det dreier seg om.

Plaget av brunsnegler? Her er tre tips

Aviser har meldt om sneglekaos flere steder i landet. Kommunikasjonsrådgiver Erling Fløistad i NIBIO har gitt råd med forskere de siste 25 årene om sneglene.

Lokalaviser, men også VG , har meldt om mange brunsnegler nylig i Lillestrøm, Tvedestrand, Fredrikstad, Steinkjer, Lillehammer og Tønsberg.

– Man kan ikke bli fullstendig kvitt dem, sier kommunikasjonsrådgiver Erling Fløistad i Norsk institutt for bioøkonomi.

Grunnen er at brunsneglene gjerne ligger i dvale månedsvis i bakken og bare kommer fram når de har lyst og fuktigheten føles god. Derfor finner man ikke alle på en gang, utdyper han.

Likevel er det flere tips og triks for å begrense skaden de kan gjøre i hagen. Fløistad mener at det er en god idé å fjerne sneglene man kan, ettersom de kan legge mange egg i august.

1. Finn snegle-skjulestedene og få orden i dem

Snegler er som troll – de gjemmer seg før solen kommer. Dermed råder Fløistad til å ta deg en kveldstur, klippe brunsneglene du finner på veien og merke deg hvor sneglene gjemmer seg.

Et perfekt skjulested for brunsneglen er en steinfylling langs huset. En slik fylling kan man dekke med sand. De liker seg også i plankestabler, så et råd er å rydde i stablene. Hvis de er et sted med høyt gress og ugress, kan man slå gresset eller luke og dekke stedet med bark, råder Fløistad. Dette gjør det vanskeligere for sneglene å være i hagen.

2. Advarer mot å rydde hele hagen

– Grunnen til at man skal bruke disse kveldsturene til å finne sneglene, er å finne skjulestedene sneglene faktisk bruker og rydde akkurat der.

Fløistad advarer derimot mot å rydde hele hagen, for da kan du fjerne skjulestedet til insektene som faktisk kan bidra med å bekjempe brunsneglene.

3. Klipping er anbefalt avlivingsmetode: – Salt er seigpining

Å dele brunsneglene i to ved å klippe dem, er den absolutt anbefalte avlivningsmetoden, og den er human, ifølge Fløistad.

Det er derimot seigpining å bruke salt, salmiakk og kunstgjødsel.

– Hvis du har lyst til å drepe sneglene mest mulig effektivt og med minst mulig lidelse, er kokende vann å anbefale. Ha en bøtte med kokende vann som du putter sneglene oppi, da dør de raskt, har i tillegg biologen og forskeren Bjørn Arild Hatteland ved NIBIO sagt til NTB tidligere.

(©NTB)

Stadig flere småbarn blir forgiftet av nikotinposer

Nikotinposer er blitt en raskt voksende kilde til forgiftning hos barn under seks år i USA. Nikotinposene vokser i popularitet også i Norge, og særlig blant unge.

Fra 2010 til 2023 meldte amerikanske giftsentre inn 134.663 tilfeller av nikotinforgiftning hos barn under seks år, viser en studie i helsemagasinet Pediatrics.

Nikotinposer fungerer som snusposer og legges mellom tannkjøtt og leppe, men inneholder ikke tobakk. Nikotinpulveret har som oftest smakstilsetning, som en tyggegummi eller pastill.

Ingen varsellamper

Selv små mengder nikotin kan være helseskadelig for de minste, med symptomer som kvalme, oppkast og skjelvinger. Ifølge studien inneholder posene fra 3 til 12 milligram nikotin, og de leverer mer nikotinstimulans enn en sigarett.

– Det er et produkt med høy nikotinkonsentrasjon, og det smaker godt, sier Natalie Rine, leder for Central Ohio Poison Center ved Nationwide Children's Hospital og medforfatter av studien.

Hun påpeker at når barnet putter posen i seg, er det ingen faresignaler til stede som forteller barnet at «dette er ikke bra, du bør spytte det ut».

Populært blant unge

Nikotinposer kom i salg i USA i 2014. Bruken av nikotinposer er ennå lav sammenlignet med sigaretter, men øker raskt. Blant tenåringer doblet bruken seg mellom 2021 og 2024, ifølge NBC News.

Nikotinposer er ulovlig i Norge, fordi loven forbyr å innføre nye former for nikotin- og tobakksholdige produkter som ikke er godkjent. Seniorforsker Karl Erik Lund ved Folkehelseinstituttet (FHI) sier imidlertid til NTB at bruken av nikotinposer i Norge er på vei opp og vil ta over for e-sigarett eller vaping i omfang.

– Jeg tror posene er det nye nikotinproduktet som vil være dominerende, iallfall i en stund framover, sier Lund.

Ifølge Lund er i praksis halvparten av snusen som selges i Norge nikotinposer, solgt som hvit snus, der bransjen har funnet en måte å omgå forbudet på.

– De selger nikotinposer som er tilsatt litt tobakk, så den kan kalles snus og dermed være lovlig.

I tillegg kjøper nordmenn mye nikotinprodukter i Sverige, der nikotinposer er tillatt.

Flest snus-henvendelser i Norge

Helsenorge anbefaler å ringe Giftinformasjonen om man har mistanke om at et barn har fått i seg snus, både brukte og ubrukte poser.

Tall Giftinformasjonen har hentet ut for NTB, viser at den i fjor mottok 389 henvendelser om barn under fem år som hadde vært eksponert for sigaretter, e-sigarettvæske eller snus.

Hele 87 prosent av henvendelsene gjaldt snus, som er en andel på nivå med de forutgående seks årene.

Det har vært en nedgang i antall henvendelser på 20 prosent angående nikotinforgiftninger fra 2018 til 2024 i Norge. Giftinformasjonen understreker at deres henvendelsesstatistikk er en indikator og ikke en dekkende, nasjonal rapportering for forgiftninger.

– Trolig er det mange som ikke kontakter Giftinformasjonen ved slike hendelser og noen ringer direkte til helsevesenet/andre instanser. Antall henvendelser vi får, kan påvirkes av blant annet pressedekning om Giftinformasjonen, sier seniorrådgiver Stine Jevnehagen Moe ved avdeling for akutte forgiftninger.

(©NTB)

Nattens viktigste nyheter

Dette er de viktigste nyhetene fra natt til onsdag 16. juli.

Bil kjørte i fjellvegg og tok fyr i Bergen

En bil tok fyr etter å ha havnet i en fjellvegg i Råtunnelen på E39 i Bergen i natt. – Brannen er slukket, men tunnelen vil forbli stengt en god stund fremover, opplyser operasjonsleder Knut Dahl-Michelsen i Vest politidistrikt.

Politiet fikk melding om ulykken klokken 2.54. Råtunnelen ligger ved Lagunen sør i Bergen og er om lag 2,2 kilometer lang.

To drept i russiske angrep mot Kharkiv-regionen

Minst to personer er drept i droneangrep nær Kupjansk øst i Kharkiv-regionen, melder ukrainske nødetater. I Kharkiv by ble tre mennesker såret etter et 20 minutter langt droneangrep med minst 17 eksplosjoner.

I byen Kryvyj Rih gjennomførte russiske styrker et langvarig rakett- og droneangrep som slo ut strøm- og vannforsyning, ifølge byens militæradministrasjon. Et ukjent antall personer skal være såret, mens i Kyiv ble luftvernet aktivert uten meldinger om skader.

Trump: Ingen Putin-samtale etter sanksjonsvarsel

USAs president Donald Trump bekrefter at han så langt ikke har snakket med Vladimir Putin etter mandagens kunngjøring om økonomiske straffetiltak mot Russland. Trump hevder at Putin ikke har levd opp til sine fredsløfter.

Trump varslet mandag 100 prosent toll mot Russland og sanksjoner mot land som kjøper russisk olje hvis Moskva ikke sikrer fred i Ukraina innen 50 dager. Han advarte om at situasjonen blir «for ille» hvis ingen avtale er på plass innen fristen.

Samtidig bekreftet presidenten at Patriot-luftvernsystemer allerede er på vei til Ukraina fra Tyskland, som del av en avtale der europeiske Nato-land forsyner Ukraina med amerikanske våpen og dekker USAs kostnader.

Jordskred sperrer riksvei i Sunndal

Riksvei 70 ved Fale i Sunndal er stengt etter et større jordskred i går kveld. Skredet var mellom 20 og 30 meter bredt, og veien er helt sperret.

Ytterligere to skred har gått i området. Et skred har skadet et garasjeanlegg, mens et annet traff et overbygg ved Holssanden, men blokkerte ikke veien.

Ifølge politiets operasjonsleder Arild Even Reite vil veien forbli stengt en stund fremover på grunn av oppryddingsarbeidet, men faren for flere ras anses som liten.

Trump sier at 100 små land får tollbrev snart

Minst 100 små land får snart tollbrev, varsler USAs president Donald Trump. Det er ikke kjent om Norge er blant dem.

Trump sa i natt norsk tid at han er svært glad for å ha kunngjort «enkle avtaler» med over 20 land. – Vi skal sende et brev snart som omhandler mange land som er mye mindre. Vi komme trolig til å sette en felles tollsats på dem, trolig litt over 10 prosent, sa Trump.

Vinmonopolet har solgt 42 millioner liter hittil i år

Vinmonopolet har solgt 42 millioner liter i første halvår av 2025. Omsetningen har gått ned med 4,1 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

– Årsaken til nedgangen skyldes en gradvis normalisering etter pandemiårene, sier Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet til NTB.

Han forklarer at en sterk økning i grensehandelen og at flere reiser til utlandet også kan ha påvirkning på salget.

– Vinmonopolets omsetning går normalt ned i perioder med vekst i grensehandel og taxfree-salg av alkohol, sier Lorentzen.

Lettere og lysere drikker trender

Det er omsetningen av vin som har gått mest ned, og det er en større nedgang for rødvin enn for hvitvin, musserende og rosévin. Brennevin har også gått noe ned.

Lorentzen forklarer at rødvin fremdeles er den største kategorien og står for omtrent 40 prosent av alt de selger, selv om trenden går over mot mer lyse og lettere produkter.

– Årets salgsutvikling er i tråd med de siste års hovedtrend hvor drikker med et lavere sukker, kalori- og alkoholinnhold gradvis tar en større markedsandel, sier han.

Vekst for butikker i turist- og hyttestrøk

Størst omsetning er det i storbyene der det er flest mennesker, ifølge Lorentzen.

– Selv om de fleste butikkene våre har en liten nedgang i omsetningen målt mot samme periode i fjor, så er det også et 40-talls butikker som har en liten vekst, sier han.

Butikkene med vekst ligger gjerne i turist- og hyttestrøk som Hovden, Lom, Lyngen, Stavern, Tysnes, Flå og Lødingen.

Salg av øl, sider og alkoholfritt øker

Til tross for nedgang i omsetningen, har særlig tre kategorier har hatt vekst over en lengre tid.

– Salg av alkoholfritt står for bare rundt 1,5 prosent av Vinmonopolets totale omsetning, men øker gradvis. Første halvår i år økte omsetningen av alkoholfritt med 9 prosent mot samme periode i fjor, sier Lorentzen.

Nye Harry Potter tatt godt imot av fansen

Nå er en ny Harry Potter i sving foran kameraene – med runde briller og det karakteristiske Z-arret i pannen.

Nesten 14 år på dagen etter at den siste av de åtte kinofilmene viet Harry Potter, nemlig andre del av «Dødstalismanene», hadde premiere i 2011, meldte HBO at innspillingen av den nye TV-serien er i gang.

Innspillingen av den nye Harry Potter-serien finner sted hos Warner Bros. Studios i Leavesden, England. Kinofilmene ble spilt inn på samme sted.

Det vil ta 10 år å fullføre innspillingen av TV-serien, der den skotske 11-åringen Dominic McLaughlin spiller Harry.

Arabella Stanton skal spille Hermine og Alastair Stout gestalter Ronny. De tre unge skuespillerne ble plukket ut blant de mer enn 30.000 som meldte seg.

Ifølge NME har mottakelsen av de nye skuespillerne vært god blant Harry Potter-fansen, der mange skriver i sosiale medier at de synes Dominic er «utrolig søt», mens andre påpeker at det «endelig kom en Harry Potter med grønne øyne» – slik han hadde i bøkene.

I filmene prøvde Daniel Radcliffe, som har blå øyne, seg først med kontaktlinser, men reagerte allergisk. Man bestemte seg også for ikke å fikse dette i produksjonen, ifølge Slash Films.

Første sesong av den nye serien vil ha premiere på HBO Max i 2027. Strømmetjenesten lover «en trofast adapsjon av de ikoniske bøkene».

Ekspertenes råd for en god elbil-ferie

Elbilreise er stort sett lett i Norge nå, mener Christina Bu i Norsk elbilforening. Men stress, ladekø og unødig høy ladepris kan skje. Bu og Naf gir tips.

– Nå er det jo ganske lett å komme seg rundt med elbil i Norge, med 10 000 ladepunkter, sier Nils Sødal fra Norges Automobil-Forbund, Han har elbil som fagfelt.

Likevel kan det oppstå knirk, som ladekø på steder med høy trafikk og utfartsdager. Et godt råd er grundig planlegging, mener generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening.

I juni var det solgt nærmere 71 000 nye elbiler hittil i år, ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken. Enten du er elbil-nybegynner, eller erfaren eier en av landets 789 000 el-personbiler, får du her tips som kan spare deg for tid, penger og strev.

Klargjør ladeappene

Last ned nødvendige apper før turen, oppfordrer Bu.

– Og pass på at du har oppdatert bankkortet ditt i ladeappene.

Hun råder til å bruke kun én ladeapp for å betale ulike ladeselskaper. Det kan man gjøre med appen fra Norsk elbilforening, anbefaler foreningens egen generalsekretær. Man kan også bruke andre løsninger for å betale selskapene.

Du kan unngå de dyreste ladeselskapene

– Det er lurt å være prisbevisst for det er litt forskjellig pris hos de ladeoperatørene, råder Sødal.

De dyreste selskapene for drop-in-hurtiglading på elbilforeningens liste er:

* E. ON Drive & Clever (kr 6,-)

* Kople (kr 5,99)

* Recharge (kr 5,99)

* Circle K (kr 5,99).

Prisen er per kilowattime for 150 kW-effektlading eller høyere, for uregistrerte kunder.

De billigste selskapene på listen er:

* Tesla min (kr 2,50)

* Uno-X (kr 4,80)

*Tesla max (kr 5,30)

* Ionity (kr 5,40).

Listen ble sist oppdatert 27. juni.

Hold et øye med ladingen

– Når du lader, sett ladekabelen godt i bilen. Og sjekk at bilen faktisk lader før du går fra den, foreslår Bu.

Avslutt ladingen når du har ladet nok til å komme fram, så unngås kø ved ladepunktene og alle sparer tid.

Hun tipser om å følge med på ladeprosenten underveis, i en ladeapp.

– Når bilen er ladet 80 til 90 prosent, er ofte ladefarten saktere, legger hun til.

Vurder alternativer hvis det er ladekø

Sødal har tips for å håndtere ladekø.

– Det kan hende at det er en annen lader i nærheten som du kan velge å bruke.

I tillegg mener han at ladingen kan gå raskere ved å velge en tregere lader uten kø, enn en hurtigere lader med kø.

Elbilferie utenlands: Ha god tid og konkrete apper

– Jeg ville vært forberedt med en ladeløsning som kan brukes ulike steder, planlagt reisen og beregnet god tid i utlandet, sier Bu.

Nils Sødal er selv på elbilferie i utlandet.

– Nå når vi har blitt kvitt ladekøer i Norge, merker jeg at det er mer kø i Europa. For det selges etter hvert flere elbiler der, mens utbyggingen av ladestasjoner ikke har holdt samme takt, opplever han.

– Det er ikke noe stort problem å kjøre i Europa. Skal du bevege deg utenfor hovedveiene, må du planlegge mer, sier han og tipser om å registrere seg med bankkort i appene Plugsurfing og Shell Recharge før reisen.

Nybegynner? Spør om støtte

– Tenk at det ikke er så farlig å be om hjelp. Hvis du står på en ladestasjon og ikke vet hva du skal gjøre, spør noen andre, sier Bu. Elbilister er flinke til å hjelpe hverandre.

Test hurtiglading før reisen hvis du aldri har gjort det før og skal til utlandet.

– Tenk over hvor langt du kan kjøre uten å bli stresset for at bilen skal gå tom for strøm, sier Sødal. Han råder ellers til å dra fulladet hjemmefra, hvis du har allerede har elbillader hjemme, og å overnatte ved ladesteder.

– De fleste nye biler nå kan beregne hvordan du bør lade underveis, hvis du plotter reisen inn i navigasjonen.

Brann i slamsugebil i Oslo – fører til stengte tunneler

Det brant natt til tirsdag i en slamsugebil i Ekebergtunnelen i Oslo, noe som førte til at store deler av systemet tilknyttet Operatunnelen ble stengt.

Vegtrafikksentralen meldte om brannen rett etter klokka 4 natt til tirsdag. Oslo-politiet kom med en melding klokka 4.27.

– Dette betyr at store deler av tunnelsystemet tilknyttet Operatunnelen er stengt, enten ved fysisk hindring som bom, eller politibiler. Inntil fornuftige omkjøringer blir etablert, må bilister følge anvisningene til politiet, samt Vegtrafikksentralen sine merknader på tavler langs veien, skrev operasjonsleder Gabriel Langfeldt i politiloggen.

To personer eksponert for røyk

Slokkingsarbeidet var vanskelig, med krevende forhold for røykdykkerne.

– Så langt har vi kontroll på to personer som er eksponert for røyk. Disse personene får tilsyn av ambulanse, fortalte operasjonslederen.

Politiet ba beboere i området ved tunnelutløpet tilknyttet Ekebergtunnelen om å «ta gode vurderinger rundt det å lukke vinduer samt slå av ventilasjonsanlegg».

Stengt en god stund

Klokka 5.14 opplyste politiet at brannen var slukket. Det er ifølge politiet påkjøringstunnelen nordover fra rundkjøringen ved Grønli som er berørt.

– Det er trolig at dette tunnelløpet vil bli stengt en god stund da det er påført skader i tunnelen på grunn av brannen, skrev politiet i en oppdatering.

Til pressen opplyser politiet at sjåføren har meldt at brannen trolig skyldes problemer med bremsene.