Lokale resultater Norgescupen

15 km klassisk:

1 Pål Golberg 36.17.403 Martin Løwstrøm Nyenget, Lillehammer Skiklub (+4.1)

13 Håvard Solås Taugbøl, Lillehammer Skiklub (+45.3)

25 Morten Eide Pedersen, Lillehammer Skiklub (+1.14.2)

27 Mattis Stenshagen, Follebu Skiklub (+1.18.3)

46 Vebjørn Hegdal, Søre Ål IL (+1.57.7)

48 Petter Stakston,  Søre Ål IL  (+1.59.5)

75 Vegard Hamnes, Lillehammer Skiklub (+3.14.4)

Kvinner 10 km klassisk:

23 Magni Smedås, Lillehammer Skiklub (+2.36.4)

Jubel-Weng fant tilbake til seg selv etter Ruka-marerittet

Heidi Weng (29) var sjeldent glad etter forrige helgs verdenscupfiasko. Hun har krabbet seg opp fra kjelleren og tror at skilivet kan bli kjempebra igjen.

For en uke siden slet Weng sportslig og trivdes dårlig på reise i Finland. Vel hjemme i Norge fant hun tilbake til godfølelsen. Ved målpassering på Natrudstilen ropte hun et rungende «ja».

Weng gjorde et solid løp og endte 25,3 sekunder bak Johaug i søndagens norgescuprenn.

I Ruka var det helsvart. Weng fryktet for koronasmitte og hoppet av etter prologen på sprinten.

– Jeg visste ikke hvordan det gikk, og jeg hadde ingen anelse om at jeg ble nummer to da jeg kom i mål. Jeg var førstemann ute av gjengen, men det var like greit. Jeg følte meg pigg og trengte ingen sekundering. Jeg følte meg sterkere enn jeg pleier, sa en åpenbart lettet Heidi Weng til NTB.

Hun sier at hun slett ikke hadde regnet med en slik prestasjon før start. Det hun gjorde på Natrudstilen, var langt bedre enn det hun fikk til på Beitostølen for 14 dager siden.

Press

Weng sier at det tydeligvis hjalp stort med en uke fri.

– Jeg har trent bra siden tirsdag, og jeg måtte ha noen drag lørdag for å kjenne etter om jeg kunne stille til start. Uansett tenkte jeg at det ville bli en bra treningsøkt. Jeg klarte å presse meg bedre enn om jeg hadde gått en 10 kilometer alene på Skeikampen. Jeg er veldig glad for at jeg gikk, for jeg fikk en veldig opptur. Dette var veldig gøy. Jeg er kjempeglad.

Om en ukes tid er det samling med de øvrige landslagsjentene på Moseter ved Pellestova. Heidi Weng synes fortsatt ikke at det høres ut som en god idé med Tour de Ski. Hun synes det virker heftig med skirenn på tre forskjellige plasser.

– Jeg får se hva ledelsen bestemmer. Jeg føler at det er de som kan dette best og at de tilrettelegger det beste for oss. Jeg gjør det jeg får beskjed om. Vi får se hva det blir. Jeg har fullt fokus på VM, og jeg har ikke hatt det optimalt til nå. Jeg får dra hjem og trene litt og få på plass ting igjen. Da tror jeg dette kan bli ekstremt bra for min del. Jeg hadde ikke forventet dette igjen. Dette er helt vilt, sa veteranen.

Hjelp

Selv om Johaug måtte gå i tåkehavet uten skibriller, hadde hun full kontroll på Sjusjøen. Hittil i vinter har hun vunnet samtlige distanserenn hun har gått.

Johaug var også raus med ordene om Weng etter søndagens duell. Hun fikk med seg at lagvenninnen var uvanlig glad etter målgang.

– Klart dette var moro for henne. Den var ikke bra den følelsen hun hadde i Ruka, og da gjør det godt å komme tilbake og være med å prestere. Hun ser at det er mulig å være med. Jeg har ikke vært bekymret for henne, men det er viktig å ta med seg gleden og ha med seg hodet.

Therese Johaug sier at det er viktig å ta vare på hverandre når det butter imot.

– Det er ikke noe godt å ha det slik hun hadde det sist helg med en slik redsel hun hadde inni seg. Da er det viktig å være der som en venninne og en lagvenninne. Du må være med å bidra med det du kan. Heidi har trent utrolig bra i sommer og høst, og hun har vært i veldig bra form. Det fysiske har jeg ikke vært bekymret for.

Tredjeplassen gikk Helene Marie Fossesholm. Stortalentet endte 39,9 sekunder bak vinnertiden.

Johaug med nytt show – kjærkommen opptur for Weng

Therese Johaug holder trykket oppe også i norgescupen. Igjen var hun ustoppelig på distanse og vant søndagens 10 kilometer klassisk på Sjusjøen.

Selv om Johaug måtte gå tåkehavet uten skibriller, hadde hun full kontroll. Hun slo Heidi Weng med 25,3 sekunder.

Hittil i vinter har Johaug vunnet samtlige distanserenn der hun har stilt til start.

Lørdag ble det Johaug-seier foran Helene Marie Fossesholm på samme distanse i fri teknikk. Da skilte det 20,3 sekunder mellom dem.

Weng fikk en svært etterlengtet opptur og jublet høyt da hun passerte målstreken på Natrudstilen. Forrige helg fikk hun en blytung opplevelse i verdenscupåpningen i finske Ruka.

– Jeg er veldig glad uansett hvordan dette går. Dette var gøy, jeg følte meg bra, sa Weng til NRK.

Langrenn norgescup lørdag

Norgescup langrenn på Sjusjøen lørdag, fri teknikk:

Menn, 15 km:

1) Harald Østberg Amundsen, Asker 33.43,3, 2) Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen 0.17,1 min. bak, 3) Jan Thomas Jenssen, Hommelvik 0.27,5, 4) Thomas Bucher-Johannessen, Fossum 0.35,3, 5) Martin Løwstrøm Nyenget, Lillehammer 0.36,6, 6) Jon Rolf Hope, Hyen 0.50,2, 7) Pål Golberg, Gol 0.54,1, 8) Mikael Gunnulfsen, Ørn 0.57,4, 9) Håvard Moseby, Kjelsås 1.00,5, 10) Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen 1.05,4.

Kvinner, 10 km:

1) Therese Johaug, Nansen 24.12,0, 2) Helene Marie Fossesholm, Eiker 0.20,3 min. bak, 3) Karoline Simpson-Larsen, Vargar 1.00,4, 4) Ragnhild Haga, Åsen 1.21,7, 5) Lotta Udnes Weng, Nes 1.22,0, 6) Magni Smedås, Lillehammer 1.22,1, 7) Marte Skaanes, Strindheim 1.29,3, 8) Silje Theodorsen, Kvaløysletta 1.33,1, 9) Tiril Udnes Weng, Nes 1.33,8, 10) Kathrine Rolsted Harsem, Varden Meråker 1.38,5.

Lundby vant storbakke-NM – Opseth presset på i finaleomgangen

Maren Lundby er tilbake for fullt og vant årets NM i storbakken i Lillehammer lørdag. Silje Opseth sikret sølvet etter et langt svev i finaleomgangen.

Lundby fikk full klaff og landet på 135,5 meter i første omgang. I finaleomgangen slo hun av 5 meter, men sikret likevel sitt sjuende NM-gull.

Opseth endte til slutt 6,7 poeng bak totningen i Lysgårdsbakken. Med ett godt hopp på 135 meter i finalen halverte hun nærmest avstand på 11,8 poeng etter første omgang. Da landet hun på 129 meter. Opseth ble norsk mester i normalbakken i Midtstuen i oktober.

Thea Minyan Bjørseth sikret bronsemedaljen etter to jevne hopp på 123,5 og 121,5 meter.

Eirin Maria Kvandal hoppet like lang som Opseth i første omgang, men et fall ødela poengscoren til Mosjøen-jenta. Andrehoppet gikk vesentlig bedre. I tillegg til å holde seg på beina økte hun til 130 meter, men det holdt likevel ikke til medalje. Anna Odine Strøm ble nummer fem.

Fossesholm viste form på Sjusjøen – Johaug likevel suveren

Therese vant som hun ville på Sjusjøen lørdag, men bemerket seg nok at Helene Marie Fossesholm fortsetter å vise gryende form med skøyteski på beina.

Som ventet tok Johaug kommandoen fra start og ledet med 12 sekunder til Fossesholm allerede på første TV-punkt etter 2,6 kilometer. Ved 7,6 kilometer var ledelsen økt til 22 sekunder, men derifra og ut var det ikke mye som skilte de to.

I mål var avstanden nede i 20 sekunder.

Dermed viser Fossesholm at jaktstarten i Ruka søndag ikke var et blaff. Da var hun kun hundredeler unna å ha bedre etappetid enn dalsbygdaekspressen.

For Johaugs del fortsatte den gode helgen på Sjusjøen. Fredag ble hun tildelt Egebergs Ærespris, gjerne ansett som den største utmerkelsen i norsk idrett.

Karoline Simpson-Larsen imponerte og sikret seg tredjeplassen. I mål var hun likevel 40 sekunder bak Fossesholm og minuttet bak Johaug.

Stortalent knuste Klæbo på Sjusjøen

Harald Østberg Amundsen (22) imponerte stort og vant klart foran Johannes Høsflot Klæbo på lørdagens 15 kilometer i norgescupen.

Asker-løperen slo Klæbo med hele 17,1 sekunder. Han ledet ved alle mellomtider fra snaut fem kilometer og inn til mål. Seieren er Amundsens største i karrieren.

– Når man er i veldig god form, som jeg merket jeg var i dag, så er det veldig gøy. Du kunne nesten rekke å kose deg underveis, så dette var rått, sa Amundsen til NRK.

Til daglig er 22-åringen en del av rekruttlandslaget. Lørdag satte han eliteløperne ettertrykkelig på plass.

– Jeg ville prøve å slå Klæbo i hvert fall en gang på distanse i løpet av året. Så da han stilte til norgescup, følte jeg dette var en mulighet jeg bare måtte gripe. Det var litt av motivasjonen i dag, sa Amundsen.

På det jevne

Klæbo så ut til å ha en sterk avslutning på Sjusjøen, men han var ikke i nærheten av å ta Amundsen.

– Det var et helt OK løp. Jeg åpnet jevnt og gikk på det jevne. Kroppen kjentes bra ut, sa Klæbo til NRK.

Amundsens rekruttlagskollega Jan Thomas Jenssen sikret tredjeplassen etter å ha ligget i rygg på Amundsen gjennom store deler av løpet. I mål var hommelvikingen 27,5 sekunder bak vinnertiden.

Ingen verdenscup

En annen utøver som fikk vist seg fram på Natrudstilen, var Thomas Bucher-Johannessen. 23-åringen ble nummer fire og var kjappere enn mer kjente løpere som Martin Løwstrøm Nyenget, Pål Golberg og Finn Hågen Krogh.

Det skulle egentlig vært verdenscuprenn i Lillehammer denne helgen, men de ble utsatt til senere i sesongen på grunn av koronapandemien.

Klæbo og resten av langrennslandslaget har hoppet av verdenscuphelgene i Davos og Dresden før jul. Det er også tvilsomt om Norge stiller løpere i Tour de Ski på nyåret.

(©NTB)

Kilde unngår startnekt etter skiforbundets tabbe

Aleksander Aamodt Kilde har fått grønt lys til å kjøre helgens storslalåmrenn. Han kom til Santa Caterina i Italia uten en negativ koronatest.

Sportssjefen for det norske alpinlandslaget bekrefter overfor NRK at Kilde kan delta i verdenscupen denne helgen.

– Vi har fått beskjed fra Italia om at er i orden, sier Claus Ryste til kanalen.

Tidligere fredag meldte NRK at Kilde risikerte startnekt. Årsaken var at han ikke kunne framvise en negativ koronatest slik de lokale retningslinjer i Lombardia-regionen krever.

I Kildes tilfelle har det tidligere holdt med en skriftlig legeattest på at han har vært koronasmittet. Norges Skiforbund var ikke klar over de lokale reglene.

– Nei, dette er en glipp fra vår side. Italienske myndigheter hadde et annet krav, og vi har ikke oppdaget det tidlig nok. Derfor har ikke Kilde fått akkreditering, sa Ryste.

Dermed slapp ikke Kilde inn på anlegget i Santa Caterina, men siden har det ordnet seg for den norske alpinstjernen. Han kan dermed kjøre storslalåmrenn både lørdag og søndag.

Lundby best i skadecomebacket

Maren Lundby vant som hun ville i fredagens norgescuprenn i Lillehammer. Det var hennes første hoppkonkurranse på flere måneder.

Lundby hoppet 96 og 95 meter og oppnådde 305,2 poeng. Hun vant 8,1 poeng foran Silje Opseth, som to ganger hadde 93,5 meter i sine svev.

Totningen sto over plastsesongen på grunn av en kneskade. Tidligere i år ble det kjent at Lundby har fått «jumpers knee».

Anna Odine Strøm ble nummer tre etter 89 og 87,5 meter i fredagens renn. Alta-hopperen var bare 0,1 poeng foran Eirin Maria Kvandal, som greide 88 og 89,5 meter.

Alle de fire beste kvinnene hoppet fra en lavere avsats enn de andre i 1. omgang.

Lørdag skal kvinnene hoppe NM i den store Lysgårdsbakken.

Norgescup langrenn på Sjusjøen fredag, sprint fri teknikk:

Kvinner:

1) Anikken Gjerde Alnæs, Rustad, 2) Mathilde Skjærdalen Myhrvold, Vind 3) Tiril Udnes Weng, Nes, 4) Ane Appelkvist Stenseth, Grong, 5) Elena Rise Johnsen, Asker 6) Magni Smedås, Lillehammer.

Menn:

1) Håvard Solås Taugbøl, Lillehammer, 2) Sindre Bjørnestad Skar, Bærums Verk Hauger, 3) Even Northug, Strindheim, 4) Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen, 5) Pål Trøan Aune, Steinkjer, 6) Lucas Chanavat, Frankrike.