FHI vil trolig ikke anbefale ny vaksinedose til dem under 45 år

FHI vil trolig ikke anbefale at friske under 45 år skal ta en ny oppfriskningsdose. På sikt regner de med at kun de eldste vil få tilbud om årlig vaksine.

– Sånn det ser ut nå, vil det ikke bli anbefalt flere doser for friske folk under 45 år, men dette vurderer vi fortløpende etter den kunnskapen vi har om epidemien og vaksinen, sier overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) til TV 2.

Onsdag denne uken sa avdelingsdirektør Are Stuwitz Berg i FHI til NTB at de regner med å komme med nye anbefalinger rett etter sommeren om hva som skal skje med vaksineringen til høsten.

I et brev sendt til kommunene tidligere denne måneden skrev FHI at det mest sannsynlige scenarioet nå er at kommunene vil bli bedt om å tilby en ny dose til aldersgruppen 65 år og eldre og enkelte andre risikogrupper til høsten.

For friske i aldersgruppen mellom 45 og 65 år er anbefalingen nå tre vaksinedoser. Aavitsland sier til TV 2 at FHI er usikre på om det blir nødvendig med en fjerde dose til disse i høst.

– Det mest sannsynlige på noe sikt er at de eldste vil få tilbud om årlig vaksine, mens yngre personer kan klare seg uten. Det avhenger imidlertid av hvor langvarig effekten viser seg å være og hvilke virusvarianter som vil spre seg de neste årene, sier han.

FHI: Folk over 65 år kan bli tilbudt fjerde dose koronavaksine til høsten

Kommunene kan bli bedt om å tilby en fjerde dose koronavaksine til aldersgruppen 65 år og eldre til høsten, ifølge FHI. Også andre aldersgrupper kan få tilbud.

Foreløpig har Folkehelseinstituttet (FHI) kun åpnet for at enkelte som er 80 år eller eldre kan ta en fjerde dose, samt grupper med svekket immunforsvar.

– Det forventes ingen større endringer i anbefalingene i løpet av våren og sommeren med mindre smittesituasjonen og risikobildet endrer seg, skrev FHI i et brev til kommunene tidligere i måneden.

Men rett etter sommeren forventer FHI å komme med nye anbefalinger om hva som skal skje til høsten, opplyser avdelingsdirektør Are Stuwitz Berg i FHI i en epost til NTB.

– Det mest sannsynlige scenarioet nå er at kommunene vil bli bedt om å tilby en ny dose til aldersgruppen 65 år og eldre og enkelte andre risikogrupper til høsten. Det kan bli aktuelt med flere aldersgrupper, men dette er foreløpig ikke avklart, heter det i brevet til kommunene.

Sverige råder allerede nå alle over 65 år til å ta en fjerde dose, og varslet tirsdag at denne aldersgruppen vil få en femte dose til høsten. Det er foreløpig ikke aktuelt i Norge.

– Det vil i vår vurdering over sommeren også ses på om de gruppene som ikke får en tydelig anbefaling om en ny oppfriskingsdose, selv kan velge dette, slik det var nå i vinter for oppfriskingsdose til de under 45 år, opplyser Berg.

(©NTB)

FHI: Personer over 80 år kan ta ny oppfriskningsdose

Det åpnes nå for at de som er 80 år eller eldre, kan ta en ny oppfriskningsdose med koronavaksine, opplyser Folkehelseinstituttet.

Det er ikke grunnlag for å gi en fjerde dose til alle over 80 år, men dette kan vurderes av den enkelte, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).

– Ettersom tilbud om vaksine til personer 80 år og eldre ikke er en generell anbefaling, er det ikke behov for at kommunene aktivt kaller inn til vaksinasjon, skriver de.

Den oppdaterte vurderingen er i tråd med det europeiske smittevernbyrået (ECDC) og det europeiske legemiddelkontorets (EMA) vurderinger.

Samtidig ber FHI om at flere med svekket immunforsvar tar en fjerde dose. Personene i denne gruppen anbefales grunnvaksinasjon med tre doser, samt en oppfriskningsdose etter tre måneder.

– Vi ser at oppslutning om de tre første dosene har vært svært god, men det er fortsatt mange med alvorlig svekket immunforsvar som ikke har tatt oppfriskningsdose i tillegg. Vi ønsker at flere følger anbefalingen for å få økt beskyttelse, sier assisterende direktør Geir Bukholm i FHI.

FHI tror toppen i sykefraværet er nå og de neste ukene

Antallet sykemeldte har stabilisert seg på et høyt nivå. Folkehelseinstituttet mener det kan bety at vi har nådd toppen i sykefraværet i denne bølgen.

Det var 55.700 nye personer som sykmeldte seg forrige uke, varsler Nav. Tallet ligger stabilt også for antallet koronasykemeldte, som er om lag halvparten.

– Det at de ser at tallet på sykmeldte ikke fortsetter å stige er veldig interessant og i tråd med utviklingen i smittetallene vi ser nasjonalt sett, sier fagdirektør for smittevern i Folkehelseinstituttet, Frode Forland, til NTB.

– Vi kan ikke si med sikkerhet at dette har snudd, men det er en indikasjon på at vi kan lese noe ut fra sykemeldingsstatistikken som samsvarer med smittetallene, sier Forland.

Positive tall

Han kaller det relativt positive tall fra Nav.

– Men det er viktig å si at det fortsatt er en veldig krevende situasjon i mange områder. Det er nå toppen er her, og mange steder er det vanskelig å få det til å gå rundt, sier FHI-toppen.

Antallet nye personer med legemeldt sykefravær forrige uke var 300 færre enn uka før, viser tall fra Nav. Av disse ble 28.900 sykmeldt for koronarelaterte diagnoser, noe som er samme antall som uka før.

Tror toppen er nå

– Veksten i antall nye sykmeldte har tydelig stoppet opp, og antallet nye sykmeldte har nå vært stabil de siste tre ukene. Lettelsene i smitteverntiltakene har så langt ikke resultert i flere sykmeldte arbeidstakere, sier statistikksjef i Nav, Ulf Andersen.

Det er 27.800 flere sykemeldte enn samme uke i fjor. Det er flest sykmeldte i helse- og sosialtjenestene, med 15.100 personer.

Forland i FHI påpeker at det fortsatt er et skyhøyt sykefravær flere steder.

– Statsforvalterne har regelmessig rapportert om høyt sykefravær, og at det i noen kommuner er opp mot 20 prosent. Toppen er absolutt der, og det at halvparten av alle sykemeldte er sykmeldt på grunn av korona viser jo også det, sier Forland.

Topp de neste ukene

– Hvis toppen er nå, hvor lenge vil den vare?

– Toppen er nok nå denne uka og ukene som kommer. Siden det ikke er en nedadgående smittetrend i hele landet, er det litt usikkert, sier Forland.

Smittetrenden viser at det i Oslo og Viken har stabilisert seg og nå er nedadgående trend, mens alle andre fylker har en stigende smittetrend. Tallene er ikke direkte sammenlignbare på grunn av endringer i testregimet.

– Det er en trend som er ganske lik som i Danmark. Der de tidligere har hatt mest smitte er i København, som nå har minst smitte. Vi ser jo at de fylkene i Norge som har hatt minst smitte, nå kommer opp på samme nivå som de andre, sier Forland.

Jevnt fordelt smitte

FHI har anslått at smittetoppen kommer i slutten av februar og starten av mars. Antallet koronainnlagte kan dermed få en topp rundt to uker etter det, men for sykefraværet vil toppen trolig harmonere mer med når smittetoppen er.

– Smittetrenden samles nå på et nivå rundt 4-5.000 registrerte smittede per 100.000 innbyggere de siste to uker i de fleste fylker i landet, sier Forland.

Han påpeker at det er en nedadgående tendens i de yngste aldersgruppene. Det kan være positivt for sykefraværet ettersom smitte i disse aldersgruppene kan medføre dobbelt fravær: Først må foreldre være hjemme med syke barn, så selv når de er blitt smittet av barna.

5.386 meldinger om alvorlige bivirkninger av koronavaksinen
11,2 millioner vaksinedoser er hittil satt i Norge. Legemiddelverket har mottatt 56.479 meldinger om mistenkte bivirkninger, hvorav 5.386 regnes som alvorlige.

Av de meldte mulige bivirkningene er 28.899 meldinger behandlet, opplyser Statens legemiddelverk.

23.513 meldinger er klassifisert som lite alvorlige.

– At en bivirkning er meldt, betyr ikke nødvendigvis at det er en årsakssammenheng med vaksinen. Hensikten med meldesystemet er å fange opp det vi bør undersøke nærmere, skriver Legemiddelverket i en pressemelding.

Ofte handler meldingene om symptomer og sykdommer som er ganske vanlige i befolkningen, opplyser direktoratet.

Alvorlige meldinger behandles først

De mest alvorlige hendelsene behandles først, og det er årsaken til at tallene gir et skjevt bilde av fordelingen mellom alvorlige og lite alvorlige meldinger.

– Alle meldinger skal behandles. Vi prioriterer de alvorlige meldingene først, derfor gjenstår det arbeid med å behandle de lite alvorlige. Vi prioriterer også meldinger med uvanlige og ukjente symptomer foran meldinger med lite alvorlige og kjente bivirkninger, sier overlege Ingrid Aas ved Legemiddelverket.

Barn og unges vaksinestatus

14. januar i år ble vaksinasjonstilbudet utvidet til å inkludere barn mellom 5 og 11 år. Samtidig ble det åpnet for at 12-15-åringer kan få to doser.

Per 15. februar er det satt over 461.000 doser på barn og unge fra 12 til 17 år. I perioden fra desember 2020 til 15. februar 2021, har Legemiddelverket mottatt og behandlet 468 meldinger om mistenkte bivirkninger i denne aldersgruppen. Av disse er 68 klassifisert som alvorlige.

80 prosent av meldingene om mistenkte bivirkninger i denne aldersgruppen er fra jenter, hvor flere av meldingene gjelder menstruasjonsforstyrrelser. De fleste er klassifisert som lite alvorlige.

Så langt er 4.475 barn i aldersgruppen 5 til 11 år vaksinert. I denne aldersgruppen har direktoratet mottatt og behandlet færre enn fem meldinger om mistenkte bivirkninger. Alle regnes som lite alvorlige.

(©NTB)

Helse sør-øst: 227 koronapasienter innlagt – seks flere enn dagen før
Torsdag var 227 pasienter med korona innlagt i Helse sør-øst. 33 av dem på intensiven, noe som utgjør 24,8 prosent av alle intensivpasientene i helseregionen.

Antallet koronapasienter torsdag var seks flere enn dagen før, mens det var seks flere med påvist covid-19 på intensivavdelingene.

Koronapasientene i helseregionen utgjør 4,4 prosent av alle innlagte, og intensivpasientene med korona utgjør 24,8 prosent av dem på intensiv.

Blant intensivpasientene med korona får 17 respiratorbehandling, som er to færre enn dagen før.

Torsdag var det totalt 402 pasienter med koronavirus innlagt på norske sykehus. Det var 25 flere enn dagen før.

Helse sør-øst er det største av de fire regionale helseforetakene i Norge og sørger for spesialisthelsetjenester til 3 millioner mennesker i Innlandet, Oslo, Vestfold og Telemark, Viken og Agder.

På det meste gjennom pandemien har det vært innlagt totalt 269 pasienter med koronavirus i helseregionen. Det var 7. april 2021. Koronapasientene utgjorde da 6 prosent av alle pasientene i regionens sykehus.

FHI advarer om nye smittebølger – men trolig ikke før til høsten

Folk må være forberedt på at nye bølger av koronasmitte, men trolig ikke før til høsten, sier fagdirektør for smittevern Frode Forland i Folkehelseinstituttet (FHI).

– Vi forventer ikke noen drastisk endring framover på kort sikt, men vi må være forberedt på at det fortsatt kan komme nye varianter, og det kan komme nye bølger, sier Forland til Dagbladet.

Derfor mener Forland at beredskapen fremdeles må holdes høy slik at samfunnet på nytt vil være i stand til å håndtere situasjonen dersom det på skjer en økning i smitten.

– Mest sannsynlig regner vi med at vi nå får en rolig fase utover våren, og så vil det kanskje komme en ny bølge til høsten. Både på grunn av klima, og fordi viruset hele tida forandrer seg, sier fagdirektøren.

I sin siste ukerapport skriver FHI at bare 0,16 prosent av de meldte tilfellene av covid-19 legges inn på sykehus.

50 spedbarn innlagt på sykehus med korona siste fire uker

I forrige uke var det flest koronainnlagte per 100.000 i aldersgruppen barn under ett år. 50 spedbarn med korona har blitt sykehusinnlagt de siste ukene.

94,1 spedbarn per 100.000 innbyggere har blitt innlagt på sykehus med korona de siste fire ukene. I aldersgruppen over 85 år, som følger etter på listen, er tilsvarende tall 80,9, ifølge FHIs ukerapport.

Totalt har 50 barn under ett år blitt koronainnlagt de siste fire ukene. Totalt gjennom hele pandemien er tallet 122. 40 prosent av barna som har blitt innlagt på sykehus med covid-19 de siste fire ukene, har vært under ett år.

Årsaken kan ifølge FHI være lavere terskel for innleggelse av spedbarn. De understreker også at innleggelsene generelt er kortvarige.

– Det ukentlige antallet innleggelser i aldersgruppen under 18 år er fremdeles betydelig lavere enn det som ble registrert for RS-virusinfeksjoner tidligere i høst 2021, skriver de.

Nær ny koronatopp på norske sykehus – 382 koronasmittede pasienter innlagt

Tirsdag var 382 koronasmittede pasienter innlagt på norske sykehus. Det er 29 pasienter flere enn dagen før, og én pasient unna den tidligere toppen på 383.

Koronapasientene utgjør 4,4 prosent av de totalt 8.621 innlagte pasientene på sykehus i Norge tirsdag.

41 av pasientene med covid-19 ligger på intensivavdeling, en økning på fem fra dagen før. Koronapasientene på intensivavdelingene utgjør 19,7 prosent av alle landets intensivpasienter.

Av koronapasientene på intensiv får 23 respiratorbehandling. Det er to færre enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt tirsdag.

Flest i Helse sør-øst

Fordelingen av koronapasienter blant de ulike helseregionene er som følger (prosentandel av regionens totale innlagttall i parentes): 221 hos Helse sør-øst (4,7), 80 hos Helse vest (4,7), 58 hos Helse Midt-Norge (4,6), og 23 hos Helse nord (2,5).

Av pasientene på intensivavdeling er regionfordelingen som følger (prosentandel av regionens totale intensivinnlagte i parentes): 31 hos Helse sør-øst (27,2), fem hos Helse Midt-Norge (20), tre hos Helse vest (10,7), og to hos Helse nord (4,9).

Langt færre på intensiv nå

Dagen med flest innlagte koronapasienter hittil i pandemien er 17. desember 2021. Da var 383 covid-pasienter innlagt, noe som utgjorde 4,1 prosent av de totalt 9.253 sykehuspasientene den dagen.

118 av disse pasientene var på intensivavdeling, mens 63 fikk respiratorbehandling.

Forrige topp var i forbindelse med den aller første smittebølgen. 1. april 2020 var 325 koronapasienter innlagt på sykehusene.

Helsedirektoratets tall viser ikke om koronapasienter er innlagt som følge av koronavirus eller om de er innlagt for noe annet, men har fått påvist korona.

Siden februar 2020 har 1.049.811 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser tirsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

6.086 personer i Lillehammer med koronasmitte

I Lillehammer er det 14. februar registrert 6.086 personer med koronasmitte. Det siste smittetilfellet ble registrert 13. februar. 

Tallene fra Lillehammer kommune baserer seg på informasjon fra PCR-tester og selvregistreringer av positiv test. 

Det er grunn til å tro at ikke alle registrerer seg selv, og at de reelle smittetallene er høyere.