Kan du hjelpe foreningen Haldenkeramikk?

Fra midten av 1950-tallet og til langt ut på 70-tallet produserte Halden sine keramikkbedrifter lampeføtter. 

– Foreningen Haldenkeramikk har samlet gjenstander i en del år nå, også lampeføtter. Et par lamper er kjøpt med tilhørende skjerm, men de fleste er kjøpt uten, skriver foreningens leder Terje Vidar Høvik til HA.

Gjennom de siste ti årene har skjermene forsvunnet - noen er kanskje ødelagt og blitt kastet. Andre har kanskje blitt lagt på loftet når interiører og trender endres. 

Kan du hjelpe?

Nå lurer foreningen på om haldenserne kan hjelpe.

De ønsker derfor at folk sjekker på loft, kjeller og i boder, om det kanskje kan funnes noen originale som er gjemt bort. 

Foreningen ønsker også at folk sjekker fotoalbum, da fotografering ble noe alle gjorde på 60- og 70-tallet. 

– På skjenk, bokreol, vinduskarm – de stod der i mange hjem, finnes de på bilder, skriver Høvik. 

Det ble også gitt ut kataloger og produktbrosjyrer, både fra AWF, Larholm og Arol. Foreningen blir takknemlig om de kan overta slike til sitt arkiv, eventuelt om det er mulig å kopiere de.

Led Zeppelin dokumentar vises på Halden kino tirsdag

Halden Internasjonale Musikkfilm Festival (HIMF) arrangeres for tredje gang i utgangen av oktober. Men allerede denne tirsdagen viser HIMF filmen Becoming Led Zeppelin i samarbeid med NFkino Halden.

Filmen er regissert av engelske Bernard MacMahon, som tidligere har laget "American Epic", og er en film om de tidligere amerikanske uttrykkene innen blues, country og latinsk musikk.

Og det var nettopp denne filmen som overbeviste bandet om at MacMahon var rett mann til å fortelle deres historie.

– Vi har sagt nei til mange dokumentar-initiativ gjennom årene, endelig var det noen som forsto hva som essensen i det vi drev med, sa gitarist Jimmy Page i et intervju tidligere i år.

Konsertopptak som aldri har blitt vist

Fortellingen formidles av bandmedlemmene selv, ved siden av Plant og Page, samt bassist John Paul Jones og trommeslager John Bonham.

Dokumentaren blir også beriket med ulike opptak med Bonham, som døde i 1980, bare 32 år gammel.

– Filmen inneholder solide doser konsertopptak fra Led Zeppelin sine første år, som aldri tidligere har blitt vist, skriver Tom Skjeklesæther til HA.

Halden

Halve Led Zeppelin har besøkt Halden etter årtusenskiftet. John Paul Jones spilte på Down on the Farm i 2007, der han blant annet hoppet inn sammen med duoen Gillian Welch og David Rawlings.

Lørdag vant de prisen «Årets Internasjonale Americana album» under Fjording-prisen på Aladdin Scene.

Robert Plant spilte på Fredriksten festning i 2019 sammen med sitt soloband.

Tidligere i år har blant annet Bob Dylan spillefilmen "A Complete Unknown" og og Pink Floyd-konsertdokumentaren, «Pink Floyd at Pompeii» blitt vist på lerretet.

HIMF har også denne gangen fått sponset et antall kinobilletter av Sparebank1stiftelsen som deles ut til unge musikkfans, blant annet via Rockehuset.

KULER OG KRUTT, BULDER OG BRAK!

Den tøffeste rockebyen i Norge er Halden. Sånn er det bare. Tenk dere selv; på 70-tallet hadde vi Front Page, på åttitallet Ghostriders, på 90-tallet Camaros og The Basement Brats.

I rett nedadgående linje derfra finner vi The Boogietraps, Haldens pr. i dag kanskje tøffeste band.

Men, det finnes en by en drøy time lenger nord som kalles Oslo. Der og finnes det en del gode band, og et av dem er The Boogietraps sine venner, svirebrødere og felles våpendragere i Hard Luck Street.

På et eller annet tidspunkt fant disse to banda ut at «Hei, hvis vi slår oss sammen blir det ikke bare problemer, det blir double trouble»

Etter å ha gjort en håndfull jobber sammen – fra Tønsberg i vest til Odal i Nord, har nå «Double Trouble»-klubben (som de nå har blitt kjent som) bestemt seg for å gjenta suksessen i Halden.

Digger du rock, pubrock, punk-rock, glam og et snev av 70-talls hardrock så er det kun et sted du trenger å finne deg lørdag 31/5.

Nemlig på Kulturhuset i Halden.

Innvier pilegrimssesongen med Moddi-konsert

Halden får besøk av visesangeren Moddi når han holder konsert i Kulturkirken Immanuel 25. mai. 

Konserten markerer starten på pilegrimssesongen langs Borgleden, og sogneprest Margrete Kvalbein ser frem til arrangementet:

– Vi har tatt sats i Kulturkirken i vår, og invitert den allsidige og anerkjente visesangeren Moddi til å holde konsert hos oss. Immanuels kirke ligger på pilegrimsleden, og  25. mai er sesongen for vandringer i gang, sier hun.

Flere skoleklasser vil også gjennomføre pilegrimsvandringer til Immanuels kirke, noe som understreker kirkens rolle som et viktig stoppested for pilegrimer.

Kvalbein fortsetter:

– Faktisk går flere skoleklasser pilegrimsvandring til Immanuels kirke bare to dager før konserten, og vi regner med at noen planlegger vandringer mot Nidaros, eller kanskje til Santiago, i disse dager.

Moddi vil spille musikk fra albumet "Vandreviser", som ble til under hans pilegrimsvandring fra Oslo til Nidaros i 2021. 

Kvalbein forteller at Moddi deler historier fra vandringen i sine konserter, i tillegg til den vakre musikken.

– Musikken herfra ble til under en pilegrimsvandring fra Oslo til Nidaros i 2021. I konsertene etter utgivelsen har Moddi delt fortellinger om hva som skjedde med ham under vandringen, forteller sognepresten.

Hun fremhever akustikken i Immanuels kirke, og at det gjør konserten ekstra spesiell.

– En pen billettpris har vi også valgt, slik vi ønsker å ha det i Kulturkirken Immanuel. Med rykende fersk støtte fra Sparebank1stiftelsen Halden og Berg sparebank, er vi enda tryggere på at vi kan fortsette en inkluderende praksis ved våre arrangementer, sier Kvalbein.

Under konserten vil hun også ha en samtale med Moddi, og det blir også fremføring av en tekst hun har skrevet, inspirert av Immanuels kirke.

Teksten er en takk til kirken hun har tjent i de siste årene. Kvalbein forteller:

– Jeg skal ut i permisjon ett år fra sommeren, og denne visa er en slags «takk-for-følget-så-langt»-gave til kirken, sier hun.

Vikingarna trekker hele landet til Halden

Fredag 23. mai spiller Vikingarna i Halden arena. Det blir den aller første konserten i Halden Arena, og den har tiltrukket seg folk fra hele landet. 

Besøkende fra hele landet

Få dager før konserten er det solgt over 1000 billetter. Halden kommune har sjekket hvor billettkjøperne kommer fra, og kan fortelle om følgende:

  • Rundt to tredjedeler av billettene er solgt til folk fra andre steder enn Halden. 
  • Det kommer besøkende fra hele Norge. 221 ulike postnummer er representert.
  • Det kommer besøkende fra både Sverige og Danmark. 

Resten av Østfold, Oslo og Østlandet er godt representert, men det kommer publikum også fra steder som Tromsø, Ballangen og Bodø,  Ulsteinvik, Stryn, Sandnes og Stavanger. I tillegg kommer det folk fra Bohuslän, Värmland og Stockholm i Sverige og fra Danmark. 

– Det er veldig moro å se at den aller første konserten i Halden arena trekker så mange mennesker fra så mange ulike steder. 

Det sier sier kultursjef Knut Olav Brekklund Sæves i Halden kommune.

Brekklund Sæves trekker fram at stort publikum kan ha positive effekter for byen generelt: 

– Det er positivt for flere enn konsertarrangøren fordi mange av disse skal overnatte, spise og handle i Halden før de reiser hjem igjen, 

En merkedag for Halden Arena

Kommunedirektør Roar Vevelstad kaller det en merkedag for Halden Arena: 

– At mennesker fra hele Norge reiser til Halden for å oppleve et arrangement i Halden arena, er nok et bevis på at dette har vært en viktig investering for Halden-samfunnet.

NM i Karaoke

 I Halden skal det kåres vinnerne av Regional finale i karaoke NM lørdag 24. mai. 

Konkurransen starter 20:00 på Vannvogna Konsert & Kunsthall.

Syngende talenter fra hele Østfold kommer til Halden med sine heia-lag. Dørene åpner allerede 19:00, og alle er hjertelig velkommen til å oppleve vokalister på høyt nivå fremføre populære sanger gratis. 

Vi trenger publikum som kan heie frem favoritten. Kanskje noen blir inspirert til å melde seg på neste år?

I 2024 var det haldenseren Agnar Hansen som vant den regionale finalen og som tok andre plass i Karaoke NM, og som ble blant topp 22 i Verdensmesterskapet i Karaoke.

I år er VM lagt til Bangkok.

Håvard Dahle synger egne låter på Kulturhuset

Etter at han imponerte med sin opptreden på Haldengallaen tidligere i år, har Håvard Dahle vært produktiv og skrevet en haug nye låter på norsk. 

Siden datamaskinen hans sluttet å funke har han, i det siste skrevet låter kun med en gammel skrivemaskin og en gitar fra 30-tallet. Han henter mange referanser til vise/folkbølgen fra USA og England på 60-tallet. Han er nå i gang med å fullføre sitt første soloalbum i Gøteborg og dette blir første gang han fremfører disse låtene i Halden.  

Konserten er på Kulturhuset torsdag 22. mai kl. 20.

Pumpin piano rock på Feelgood

Terje Støldal fra Halden er en av landets mest meritterte bassister. 

Fredag 30. mai står han på scenen på Feelgood sammen med det svenske bandet Jumpin Tom & The Amplifiers.

De spiller pumpin piano rock, og først og fremst låter av Jerry Lee Lewis.

Bandet består av:

Piano & Vokal: Thommy Borssén. 

Gitar: Magnus Hedlander. 

Trommer: Fred Norling. 

Bass: Terje Støldal

Åpen dag og nye aspiranter etter 17. mai

Lørdag er det 17. mai og 17. mai-toget vil være fullt av korps og kor. 

Dersom skoleeleven kunne tenke seg å begynne i korps, har 

Halden Skolemusikkorps åpen dag og aspirantinntak i aulaen på Hjortsberg skole torsdag 22. mai kl. 18.00.

I tillegg får 3. og 4. klassingene på Hjortsberg, Låby, Os, Berg og Gimle besøk fra gardisten Sigrid P. Lunde tirsdag og onsdag samme uke

De som forteller om hvordan det er å spille korps og hva korpset kan tilby.

Halden Skolemusikkorps håper på mange nye aspiranter.

Kjersti Gulli Petersen til hyggekveld

Torsdag 22. mai inviterer Idd Mannsforening til ny «Hyggekveld for kvinner og menn på Karlsholm». 

Denne kvelden feirer vi at Norge har vært et fritt land i 80 år med besøk av Kjersti Gulli Petersen som er pastor i Halden frikirke. 

Hennes hemmelige hobby har i mange år vært å samle på revytekster. De siste årene har hun også oppdaget hvordan en brukte humor for å lette smerten under krigen. 

- Vi får servert noen Glimt fra norsk revys historie under krigen. Med eksempler både i solosang og fellessang. For både salmesangen og revyvisene gjorde en forskjell for mange, opplyses det fra arrangør.

- Ved siden av alle sangene som ble laget på Grini og andre steder, lagde motstandsfolk med skarpe penner blant annet illegale parodier på kjente revyviser, noe som til slutt sendte folk på flukt ut av Norge. Men pennene stilnet ikke. Og sangene og tekstene ble også spilt inn, sendt til England og formidlet via radio tilbake som oppmuntringer til kampen i Norge. Så da freden kom, kunne «alle» være med å synge. I frihet. 

På hyggekvelden blir det også servert håp og tro i ord og toner av parhestene Per Lindhaugen og Knut Ronald Haugen, i tillegg til at det blir «Ord for kvelden» og naturligvis god tid til mat og prat. Hyggekvelden på Karlsholm starter klokken 18, og alle er hjertelig velkommen.