Rotarys Kulturpris til ungt talent

Alexander Økern-Klevmo ble tildelt ungdomsstipendet på Rotarys sommermøte mandag kveld.

Den unge pianisten trodde han skulle spille konsert for de mange fremmøtte rotarymedlemmene i Haldens Klub`s lokaler. Og konsert ble det. Han fremførte Prelude i Giss-moll av J.S Bach, Impromptu i ass-dur av F. Schubert og til sist Bryllupssang fra Troldhaugen av E. Grieg. 

Publikum kvitterte med stående applaus, noe som tydelig gledet den nylig fylte 18-åringen, som akkurat har avsluttet sitt andre år på musikk ved Halden videregående skole.

Det han derimot ikke visste, var at han var blitt plukket ut til å motta Rotarys Kulturpris for ungdom på 15.000 kroner. Stor var derfor overraskelsen da juryleder Jon Tore Grimsrud kom på
podiet med sjekk, blomster og diplom.

– Du har vist en imponerende evne til disiplin og musikkforståelse og vi gleder oss til å følge deg videre i din erobring av musikkens omfattende univers, het det i juryens begrunnelse.

Alexander begynte å spille piano i 12-års alderen hos Elisabet Hellstrøm ved Kulturskolen. Senere fortsatte han med piano som førstevalg på musikklinja ved videregående på Porsnes. Han tar også timer i direksjon ved Norges Musikkhøgskole gjennom prosjektet Ung Musikk, i tillegg til orgeltimer i Immanuels kirke.
Han innrømmer at han elsker å øve.

– Det beste jeg vet er når all teknikk og alle detaljer er innøvd og jeg bare kan konsentrere meg om musikken. Da man på en måte kommer i flytsonen, sier han entusiastisk. 

Målet etter endt videregående er å studere piano ved Musikkhøgskolen i Oslo. 

– Tenk å bare kunne konsentrere meg om musikken, sier han. 

Han tilbringer 5-6 timer ved skolebenken eller pianokrakken hver dag og neste år skal han forberede eksamen og
opptaksprøver på Musikkhøgskolen. Hans høydepunkt hittil, har vært solistoppdrag i forbindelse med Det Norske Blåseensembles nyttårskonsert i 2024.

Han innrømmer at han ble veldig overrasket over å få stipendet. 

– Det er en stor ære, sier han ydmykt. 

Pengene skal gå til studier i Oslo eller også til en konsert med «idolene» Yuja Wang og Leif-Ove Andsnes. 

Og favorittkomponisten? Chopin, selvfølgelig.

Torsdag starter sommerens vakreste eventyr

Hver torsdag i juli fra kl 11:00-15:00 forvandles Busterudparken til et levende lekeland fylt med show og aktiviteter for hele familien.

Årets første Sommerparken går av stabelen torsdag 3. juli. Denne dagen får Sommerparken storfint besøk av den italienske scenekunstneren Luigi Ciotta. Forestillingen Tutti in Valigia er en fantasifull og leken klovnekabaret for hele familien. Kofferter i alle størrelser åpner døren til en verden full av humor, magi og overraskelser. Vi møter en pikkolo fra 1930-tallet som kjemper for å holde orden i et hotell fylt av kaos og bagasje. Forestillingen kombinerer klovneri, fysisk teater og sirkustriks, helt uten språk. Den passer for både barn og voksne, og har begeistret publikum over hele Europa, Asia og Midtøsten. Nå vises den for aller første gang i Halden. 

Program 3.juli

11.00 Åpning av Sommerparken med Pianostredet figurteater og Linn Laupsa

12.00 Familieshow med Luigi Ciotta (IT) i samarbeid med Studium Actoris

13.00 Ung scene Amalie Eldnes

13.30 Figurteatershow med Pianostredet figurteater

14.00 Maskotshow med Mikke, Minnie og Pluto

14.30 Bjørnis kommer

Takket være støtte fra Sparebank1stiftelsen Halden, Berg Sparebank og Halden kommune kan Verdensbro arrangere Sommerparken hver torsdag i juli. Sommerferieaktivitetene er gratis og sikrer at alle barn, unge og familier i Halden skal få fine sommeropplevelser sammen i fellesferien. 

I fjor besøkte 6 000 mennesker Sommerparken, et arrangement som har blitt en viktig og ettertraktet møteplass og feriedestinasjon i Østfold. I Sommerparken jobber det 20 ungdommer som har Sommerparken som sin sommerjobb og som er med som arrangører. 

De sørger for at barna som besøker parken blir godt tatt vare på, de pynter og rigger og er vertskap på de ulike aktivitetsstasjonene. 

Sommerfest på Aladdin Scene

– Rock som spenner seg fra Göteborg til Eidsvoll! For 3. året på rad inviteres deti til sommerfest på Aladdin Scene 4. og 5. juli, og i år blir det fylt med rock i alle varianter – med band fra både inn- og utland som leverer alt fra punk til fengende rock'n'roll.

Fra Göteborg kommer legendariske Troublemakers, pionerer innen svensk punk siden 1981, med sitt rå og klassiske 77-sound. Fra Oslo kommer The Cocktail Slippers, kjent for sine energiske show og fengende låter som mye rock, punk og pop – kvinner som virkelig setter for publikum. 

Fra samme by kommer også TwoMinutesHate, et ungt pop-punk/skatepunk-band som har tatt inspirasjon fra Blink-182 og NOFX, og nå leverer frisk, melodisk punk for en ny generasjon.

Halden og Østfold stiller sterkt med Skjulet, som synger om alt fra Halden til Örebro med lune, lokale tekster, mens Bobben Rolls Brennevinstribute byr på humoristiske og rølpete låter om øl, dop og brennevin. 

Punkrock - trioen fra Rakkestad, Fork, samt The Chord Buddies, fra Eidsvollområdet som serverer reinspikka feelgood-gitarpunk med EP'en Punkrock 24/77 friskt i minne.

Publikum under 18 år er velkommen i følge med voksenverge. Arrangøren ønsker å takke Halden kommune og Sparebank1stiftelsen Halden for støtte til arrangementet.

Ødegaard klar for Robert Wells-konserten

Arrangør Geir Andersen forteller at Sigvard Ødegaard i helga ble klar for konserten med Robert Wells.

– Han skal synge sin fantastiske versjon av Henning Kvitnes sin "Guttær".  Wells og bandet har øvd lenge, og dersom de rekker å øve inn én låt til, vil Sigvard også framføre en sang av artisten Chris Stapleton, forteller Geir Andersen.

Foruten Sigvard Ødegaard, står også Ludvik Svarstad Falch og Tor Brynildsen på plakaten sammen med Robert Wells og bandet i Brygga kultursal 5. juli. Førstkommende lørdag.

– Nå er det cirka 40 billetter igjen, så jeg har et godt håp om at det kommer til å bli fullt hus, sier Geir Andersen.

Festival i Aremark

Nå er det bare 10 dager igjen til Aremark får en ny festival!

Bedehusmusikkfestivalen, som i mange år hadde tusenvis av besøkende i Øymark (Marker), får nemlig nytt liv på Fangekasa i Aremark fra 26. til 30. juni.

Festivalen ble startet av Hans Kristian Buer (også kjent som bonde, musiker og mentor på Farmen da det ble spilt inn på Bøensætre i Aremark) - og det er sønnen Lars som nå fører farens festival-arv videre (Hans Kristian døde i 2022) sammen med Ole Kristian Tjernæs, opprinnelig fra Aremark.

Halden-koret Gla'sang deltar på festivalen fredag ettermiddag - under ledelse av Jan Ivar Kynningsrud (tlf 901 80 928). Det samme gjør bl.a. Ørje-bosatte Anette Løvtangen, Sarpsborg-artisten Bjørnar Spydevold - i tillegg til de nasjonalt kjente gruppene 4X Børud (Arnold, Sofie, Elin og Thomas Børud) og The sound of Samuelssons.

Sjekk hele programmet her.

Festivalen byr på trivelig musikk, grillmat, campingstoler, bading(?), kiosksalg og god festivalstemning i tre dager til ende - for både haldensere og aremarkinger!

Country Comfort håper folk tar en tur til de vakre slusene i Ørje

38 år etter oppstarten er Halden-bandet aktive som aldri før.

– Country Comfort er et Halden-band som kjennetegnes av rotekte country med «trøkk» og en hjertevarm formidling med tro på det kristne budskapet, forteller Rita Sandneseng Haugen i en e-post til HA.

Jan-Erik Karlsen startet gruppa for 38 år siden, og mye vann har rent i elva siden den gang. Her snakker vi sceneerfaring i bøtter og spann, også som vokalist og bassist i det populære bandet New Charity.

Country Comfort har hatt ulike besetninger gjennom tidene, men de siste årene har Jan-Erik Karlsen hatt med seg Torfinn Johansen fra Halden og Rita Sandneseng Haugen fra Indre.

– Vi bor spredt, men øver likevel fem timer annenhver uke året gjennom. Vi elsker å øve og kreativiteten blomstrer når vi er sammen. Nye låter blir født og gamle fornyes med å finspisse detaljene, forteller Rita.

I Country Comfort er de nøye med detaljene, slik som harmonier, tekstuttale og ikke minst formidlingen til publikum.

– Det er stas for oss å være nærmest fast inventar, både i Ørje Sluser, som samler masse folk utendørs, og i Brygga kultursal her i byen, under den årlige Eldres dag. Begge steder spiller vi for 7. gang i år. Siste året har vi spilt tre ganger på direktesendt TV og ellers på konserter og sangkvelder i Halden og noen mil rundt, forteller Rita til HA.

Country Comfort spiller tre steder i juli og august. Neste spillejobb er på Ørje der «Lørdag i Slusene» er et innarbeidet og populært konsept.

Bandet håper at mange haldensere vil ta turen til vakre Ørje sluser lørdag den 5. juli klokka 13.00.

Bak Elskovsdrikkens kulisser

Bjørn Blokhus har skrevet en rapport fra kulissene i årets operaoppsetning.

Den siste sup av Elskovsdrikken er svelget ned, den siste bølge av
applaus har runget mellom Festningens robuste murer. En
musikkfest er over for denne gang. De fleste har fått med seg hva
som skjedde på scenen, med fenomenale sangprestasjoner både fra solister og operakor, støttet av det herlige orkesteret. 

En praktfull begivenhet i år igjen! Så takk til Opera Østfold! Det som skjer bak kulissene derimot er det få som har oversikt over.
Så vi tok en kikk bak scenen for å se hva som foregikk der.

Og her påtreffer vi selveste vaktsjefen for arrangementet, den
forhenværende kommandanten på Festningen, Bjørnar Nyborg, iført gul vest og i ferd med å slepe den siste søppelvogn bort fra
arenaområdet.

- Fortell litt om hva du gjør bak her, Bjørnar.

- Jeg er her på vegne av Halden Rotary og har hatt ansvaret for å
organisere vaktholdet her oppe på Place d`Armes. Hvis dere har
lurt på hvem som skjuler seg inne i de gule vestene, er det altså
medlemmer av Halden og Fredriksten Rotary og Halden Inner
Wheel, til sammen 33 personer som deltar i det frivillige
vaktholdet.

- I alt har de gjennomført 126 vakter av 4-5 timers varighet, også
på nattestid, og passet på utstyr, kulisser, tribuner, ryddet
søppel på plassen og sørget for rene og hygieniske toaletter,
passet garderoben og gjennomført adgangskontroll. En
mangfoldig oppgave altså.

- Dette er 10. gangen Rotary har hatt ansvaret for dette, etter
avtale med Opera Østfold. Og det med en stab som har en
gjennomsnittsalder godt over vanlig pensjonsalder!

- Men Rotary er da ikke en vaktorganisasjon?

- Det er jo riktig, men som en frivillig organisasjon trenger vi inntekter til klubbenes aktiviteter, som vi da skaffer gjennom medlemmenes frivillige arbeid.

- Og hva går så inntektene til?

- De går til finansiering av klubbens prosjekter og ikke til klubbens drift. Sånn kan du si at de inntjente midler fra operaen blir pløyet ut igjen i samfunnet i form av målrettede prosjekter og bistand til samfunnsnyttige aktiviteter.

- For Halden Rotary har det bl.a blitt en tradisjon hvert år å
utdele «Ungdommens kulturpris», et tiltak som er blitt veldig
populært.

Sier Bjørnar Nyborg og haster videre til søppelplassen, vel
fornøyd med et vaktopplegg som også i år har gått knirkefritt
under hans kyndige ledelse.

Dansecamp med 11 proffe dansere

Halden Danseskole arrangerer dansecamp fra 23. juni til 27. juni og fra 11 til 15. august. 11 proffe dansere skal undervise.

– Vi er stolte av å invitere til dansecamp for 8. gang på rad!
Hele 11 proffe dansere kommer til Halden for å avholde workshop hver dag over en hel uke. Her blir det dansefeber og resultatet blir en forestilling i Brygga Kultursal på fredag 27. juni klokka 14.30, sier Sverre Heidenberg i Halden Danseskole.

DanseCamp en uke stappfull med dans, og det handler først og fremst om å ha det gøy.

Workshops

Det blir workshop i moderne, jazz, klassisk, hiphop,

breakdance, koreografi og moderne. Vi har satt opp fire
målgrupper fra skolestartere til elever på videregående.

Det blir servert gratis frukt hver dag og det hele skjer i Halden Kulturhus og i Dansens Hus Halden.

11 proffe dansere

Fem  av 11 av dansere som underviser på #DanseCamp er fra Halden og er tidligere elever ved Halden Danseskole. De jobber som freelans danser og/eller som pedagoger, de har alle sin hovednæring gjennom dansen.

løpet av fem dager får elevene delta på danseklasser, lære nye danser og bli med på å sette opp sin helt egen forestilling! Sammen med nye dansevenner får elevene oppleveser og variasjon i ulike sjangere, og får erfaring med å jobbe mot et felles mål.

Dansecamp er for barn og ungdom i alderen 1. trinn til videregående skole. Vi deler opp i grupper etter alder og erfaring. Det kreves ingen forkunnskaper. 

Danserne:

  • Carl Andre Johansson (HALDEN)
  • Rebekka Undrum (HALDEN)
  • Eva Myklevold-Bøhn (HALDEN)
  • Aurora Itland (HALDEN)
  • Gio Storgärds (STRØMSTAD / HALDEN)
  • Amalie Sunde (MOSS) 
  • Mari Marie Øynæs Nyvoll (OSLO)
  • Astrid Mæland (OSLO)
  • Mali Paulsen (OSLO)
  • Isabel Ingvoldstad (OSLO)
  • Rein Oskar Evensen (OSLO)
Dagfinn Lyngbø kommer til Halden

16. oktober kommer Dagfinn Lyngbø til Brygga kultursal med sin nye forestilling, Folk.

Dagfinn Lyngbø har hatt kjempesuksess med forestillingene «Ka e' vitsen?» (2005), «Evolusjon» (2008), «Stereo» (2012) , «Supersmud» (2017) og «Kjøreregler i forbindelse med koloniseringen av Mars» (2020), som til sammen har solgt godt over en halv million billetter og mottatt ikke mindre enn åtte Komipriser, noe som er kompliserte landets mest posisjon.

– Folk er høyt oppe blant temaene vi snakker mest om, enten det er sjefen, naboen, tanten eller han fyren du så på bussen som brukte tøylommetørkle. Selv om verden er full av fine folk så er det ofte de de sjeldne, spesielle, irriterende folkene vi snakker mest om. Rett og slett fordi det er mye morsommere. Så når en av landets morsomste standupfolk snakker om andre folk så blir det mye å le av og kjenne seg igjen i. Denne gangen har Dagfinn med seg en av sine absolutte favorittfolk på scenen, nemlig musiker og bestevenn Bjarte Jørgensen, skrives det i en pressemelding.

Salmon Smokers på Sjøbua

Hva har kokken Christer Bjørnstad og The Salmon Smokers til felles? Interesse for røykelaks.

Christer Bjørnstad som driver Sjøbua i Sponvika, er lidenskapelig opptatt av laks. Han fisker laks, og han tilbereder laks. Denne interessen gjør at han fredag 20. juni inviterer til røyking av laks, og det skal skje rett på uteserveringen på brygga.

– Dette er landbasert oppdrettslaks! Det er viktig å understreke at laksen ikke kommer fra merder i havet, sier Christer som er opptatt av villaksens ve og vel.

Hva er mer naturlig enn at The Salmon Smokers - lakserøykerne fra Halden - spiller på vertshuset denne kvelden?

- Dette blir suverent. Her blir det laks for flere sanser – både lukt, smak, syn og hørsel, sier Omar Østli på vegne av Freddy Holm, Eivind Kløverød, Finn Tore Tokle og seg selv i The Salmon Smokers. 

Bandet kommer også til å ha med seg en gjest til Sponvika. Han heter José Leguana.