Kristelig Folkeparti vil øke barnetrygden og foreldrefradraget. Og folk med barn under tre år skal få jobbe 80 prosent uten å bli trukket i lønn.
– Mange familier kjenner på press i hverdagen, både økonomisk og tidsmessig. Med denne satsingen gir vi dem mer rom, mer trygghet og mer tillit. Vi ønsker at det skal være enklere å velge familie – også når man får barn nummer tre eller fire, sier KrF-leder Dag-Inge Ulstein.
Kristelig Folkepartis landsmøte fattet fredag en rekke politiske vedtak som skal gjøre småbarnsfamilienes hverdag enklere og litt mindre anstrengt, både økonomisk og logistisk.
– Familienes betydning og behov er ikke på radaren til regjeringen. Det som er bra for familien, må altfor ofte vike for det som er bra for arbeidslinjen, sa Ulstein i sin åpningstale til landsmøtet torsdag.
– Forhandler ikke i mediene
I en familie med barn opp til tre år skal eksempelvis én av foreldrene få rett til gå ned til 80 prosent stilling med lønnskompensasjon – i hvert fall hvis politikken Kristelig Folkepartis landsmøte vedtok fredag, blir satt ut i livet.
– KrF setter familien først, og det er jeg veldig stolt av. I vårt alternative budsjett hadde vi hatt store satsinger på familiene, samtidig som vi har vært det partiet som har brukt minst oljepenger. Det viser at det går an å prioritere, sier Ulstein til NTB.
– Hvis KrF må prioritere i forhandlinger, hvilke vedtak er viktigst å få gjennomført?
– Vi kommer ikke til å forhandle i mediene, men det er helt klart at KrF kommer til å prioritere store familiesatsinger i eventuelle forhandlinger, sier han.
Flere vedtak
Landsmøtet i Bergen vedtok blant annet:
* Å øke foreldrefradraget til 50.000 kroner for første og andre barn, og til 100.000 kroner for barn nummer tre og videre. Foreldre skal ikke lenger måtte dokumentere utgifter – fradraget skal gis automatisk.
* Å gi én av foreldrene med barn under tre år rett til å redusere stilling til 80 prosent med lønnskompensasjon.
* Å øke antallet sykt barn-dager til 15 dager per forelder for familier med to barn eller mer, og til 20 dager per forelder for familier med fire barn eller mer. KrF vil også gi foreldrene mulighet til å overføre dager til andre omsorgspersoner.
* Å øke barnetrygden til 2500 kroner per barn, men ikke tilsvarende økning for tredje barn. Landsmøtet stengte dessuten ned et forslag om å skattlegge barnetrygden.
Ulstein stolt
– Barnetrygden er en av de mest treffsikre og rettferdige ordningene vi har. Den når alle, og den betyr mest for dem som har minst. Nå styrker vi den vesentlig, sier Dag-Inge Ulstein.
Han poengterer at barnetrygden er en grunnpilar i KrFs familiepolitikk og sier han er stolt av vedtaket om å øke beløpet ytterligere fra dagens nivå.
– Et sterkt KrF inn i kommende budsjettforhandlinger vil gi et kraftig løft til småbarnsfamiliene og gir økt økonomisk trygghet i en tid der mange kjenner på presset i hverdagen, sier Ulstein.
Han mener økningen i barnetrygden forrige gang KrF satt i regjering, fikk løftet 12.400 barn opp fra vedvarende lav inntekt.
Kutter fedrekvoten
Landsmøtet vedtok senere fredag at KrF skal gå inn for å skrote dagens ordning med fordeling av foreldrepermisjon. I dag er permisjonstiden tredelt – 15 uker til mor, 15 uker til far og resten kan foreldrene dele som de vil.
Flertallet på landsmøtet gikk inn for at foreldrene selv fritt kan disponere hele permisjonstiden. Et mindretall ønsket en kvote på ti uker som er forbeholdt far.
– Når halvparten av norske mødre tar ut ulønnet permisjon er det åpenbart at ordningen har feilet. Det er det på tide at vi rydder opp i, sier nestleder Ida Lindtveit Røise.
Vedtaket inneholder også en utvidelse av foreldrepermisjonen med fire uker.
– Vi har tillit til at familiene vet bedre enn politikere hva som er best for dem, sier hun.
– Går baklengs
Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery reagerer på at KrFs har vedtatt å skrote ordningen med fordeling av foreldre permisjon.
– At KrF ønsker å gå baklengs inn i fremtiden er ikke overraskende, men jeg må si at jeg stusser på at de ønsker å reversere en politikk som har gitt mange fedre muligheten til å ta del i små barns liv og har bidratt til at Norge er helt i verdenstoppen på likestilling, sier Jaffery.
Hun mener foreldrekvoten har vært ett av mange helt avgjørende tiltak for at både kvinner og menn skal ha like muligheter i arbeidslivet.
– Vi vet at fedrekvotens lengde har betydning for hvor lang pappaperm fedre faktisk tar. Dette handler ikke bare om ordninger, men også om holdninger, og derfor ønsker jeg å styrke, ikke svekke, fars rettigheter, sier hun.