Ung kvinne uskadd etter utforkjøring i Innlandet

En 19 år gammel kvinne fra Innlandet kom uskadd fra en utforkjøring fredag kveld. 

Politiet meldte om hendelsen klokken 22:12.

Ulykken involverte kun én personbil, og kvinnen var alene i bilen da uhellet skjedde. Bilen kjørte av veien, men heldigvis ble ingen personskade rapportert.

Ulykken skjedde på E6 ved Biri. 

- Bilen er berget og vegen er åpen for normal ferdsel, bekrefter oppdragsleder Mats Westby Aamodt i politiet. 

Politiet har avsluttet sine undersøkelser på stedet.

Det er foreløpig uklart hva som forårsaket utforkjøringen.

 Politiet har ikke gitt ytterligere informasjon om hendelsesforløpet.

MDG vil innføre nasjonalt månedskort

MDG har vedtatt at de vil innføre Norgeskortet – et månedskort som kan brukes på all kollektivtransport i hele landet.

Månedskortet skal koste 499 kroner for voksne og 249 kroner for barn og studenter, opplyser partiet i en pressemelding.

– Det er mulig å kutte både utslipp og sosiale forskjeller samtidig. Det vil stå høyt på vår prioriteringsliste hvis Arbeiderpartiet blir avhengig av vår støtte i høstens valg, sier partileder Arild Hermstad.

Hermstad påpeker at Tyskland og Portugal har innført slike nasjonale månedskort, med stor suksess.

– Regjeringen ligger langt bak egne klimamål i transportsektoren og bør gripe alle nye forslag med begge hender, sier Hermstad.

MDG avholder sitt landsmøte på Fornebu i helgen. Partiet har stemt fram flere vedtak knyttet til transport, deriblant å innføre taxfree på grensekryssende tog og å etablere togruter til København, Berlin og Stockholm. De har også vedtatt å innføre toetasjes tog på enkelte strekninger samt innføre makspris for sovekupe på tog.

Har rykket ut til boligbrann

Lørdag kveld meldte politiet i Innlandet at de har rykket ut etter melding om en boligbrann.

Ifølge politiet brenner det i en privatbolig i Gausdal.

Klokken 18.45 har nødetatene akkurat kommet til stedet.

– Brannvesenet har startet slokking. Ikke spredningsfare per nå, opplyser operasjonsleder Bård Einar Hoft ved Innlandet politidistrikt.

I en oppdatering klokken 19.33 opplyser politiet at slokningsarbeidet fortsatt pågår.

Saken oppdateres.

Drømmestart ble til norsk mareritt i VM

De norske ishockeygutta fikk en pangstart på VM med tidlig ledelse mot Kasakhstan. Deretter snudde kampen til et sviende norsk nederlag med 1-2.

Saken oppdateres

Dermed ble ikke VM-starten det landslagssjef Tobias Johansson og hans elever hadde håpet på.

– Nei, nei og atter nei. Norge taper for Kasakhstan i VM-åpningen. Jeg har ikke ord, sa Viaplay-kommentator Jørgen Klem.

– Vi liker ikke å bruke ordet krise, men dette hadde vi ikke sett for oss, supplerte ekspert Ole Eskild Dahlstrøm.

– En katastrofal start på VM, sa tidligere landslagsspiller Alexander Bonsaksen i Viaplays studio.

- Frustrerende

Landslagssjef Johansson oppsummerte smellen slik:

– Frustrerende. Jeg synes vi spiller bra nok til å vinne kampen. I stedet taper vi den. Det er sikkert noe vi kunne gjort annerledes, men det er for tidlig å si kort tid etter et vanskelig tap.

– Vi har sagt at denne kampen kan prege turneringen. Jeg håper og tror at vi kan omstille oss og komme opp på hesten igjen til i morgen, la han til.

Johannessen scoret

Norge brukte riktignok kun drøye fem minutter på å score sitt første mål i mesterskapet. Johannes Johannesen var våkent framme og satte inn en retur. Målgivende pasninger til Patrick Elvsveen og Håvard Salsten.

Johannesen har ikke vært del av den norske troppens oppkjøring til VM. Han har vært opptatt med familieforøkelse på hjemmebane.

Etter en solid norsk start kom Kasakhstan sterkt på tampen av åpningsperioden og var nær utligning. Uttellingen kom imidlertid først i innledningen av den andre da det norske laget var i undertall.

Tøff smell

Roman Starchenko satte inn scoringen som brakte balanse i regnskapet. Deretter fortsatte kasakhstanerne og presse på, før det norske laget igjen løftet seg og skapte farligheter i en periode før andre pause.

Flere mål ble det imidlertid ikke.

I tredje periode skapte en tøff kasakhstansk takling på Max Krogdahl debatt. Kirill Savitskij traff nordmannen både kne mot kne og albuen mot ansiktet, men slapp unna med to minutters utvisning etter en lang videosjekk.

I den norske boksen ristet landslagssjef Johansson lett på hodet.

Norge klarte ikke å utnytte det påfølgende overtallsspillet. I stedet satte Kasakhstans Vladimir Volkov inn seiersmålet med rundt snaue åtte minutter igjen på spille.

På slutten presset Norge voldsomt på og spilte en periode seks mot fire i overtall, men utlikningen kom ikke tross en rekke gode muligheter.

VM-debutanten Maxim Pavlenko gjorde en glitrende kamp i det kasakhstanske målet.

Tsjekkia neste

I VM-gruppespillet skal Norge opp mot to lavere rangerte nasjoner og fem land som er vurdert som bedre enn Johanssons menn. Etter Kasakhstan venter i tur og orden Tsjekkia, Tyskland, USA, Sveits, Danmark og Ungarn.

Kampen mot Tsjekkia spilles allerede søndag. Norge spiller alle sine kamper i Herning.

Hver VM-gruppe består av åtte lag, og de fire beste går videre til kvartfinale. Sisteplassen rykker ned til 1. divisjon. Landslagssjef Johansson uttalte til NTB før lørdagens kamp at han er trygg på at Norge fortsetter på toppnivået.

– Ja, det mener jeg. Vi er såpass stabile at jeg ikke er bekymret for det, lød analysen.

I forkant av lørdagens kamp kom nyheten om at den norske troppen vil bli forsterket med Michael Brandsegg-Nygård. Klubblaget hans, Grand Rapids Griffins, røk fredag ut av AHL-sluttspillet mot Texas Stars.

Brandsegg-Nygård kommer trolig til danske Herning allerede søndag.

Eskild Bakke Olsen, Eirik Salsten og Jacob Berglund utgjorde førsterekka. 

Disse Storhamar-/Hamar-gutta spilte også: Håvard Salsten, Patrick Elvsveen, Simen Andre Edvardsen, Sander Vold Engebråten, Martin Rønnild og Andreas Martinsen. 

(©NTB)

Snittpris for strøm på 63,6 øre per kWh søndag

I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 63,6 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 1,004 kroner.

Søndagens snittpris per kWh er 10,3 øre lavere enn lørdag og 27,1 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

For tre år siden var maksprisen 1,93 kroner per kWh og snittprisen var 1,77 kroner.

Maksprisen søndag på 1,004 kroner per kWh er mellom klokken 21 og 22. Den er 13,7 øre lavere enn lørdag og 43,05 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-Norge vært 1,47 kroner.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 1,004 kroner, dekkes 22,8 øre.

Minsteprisen blir på 3,9 øre per kWh mellom klokken 14 og 15.

Nedgang i antall klager på politiet i fjor

Antall klager på politiet falt i 2024, men Politidirektoratet (POD) advarer mot å tolke dette som utelukkende positivt.

Ifølge en pressemelding fra POD ble det registrert 789 klager i fjor, en nedgang på 5,3 prosent fra 2023, skriver Politiforum.

I 2023 kom det inn 833 klager, mens det både i 2021 og 2022 kom over 1000 klager.

– Trygghet og tillit henger sammen. Publikums opplevelse av møte med politiet har en direkte effekt på tilliten til politiet, sier avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i POD.

POD mener det er grunn til å anta at mange som har et negativt møte med politiet, ikke klager, og at klager derfor ikke alltid blir registrert eller besvart i henhold til klageinstruksen.

Vandvik viser til at 12 prosent av de spurte i en innbyggerundersøkelse i 2024 svarte at de har lav tillit til politiet.

Direktoratet er bekymret for potensielle mørketall, spesielt når det gjelder diskriminering. Mens det kun ble mottatt 23 klager om diskriminering i 2024, antar direktoratet at det reelle tallet kan være høyere.

– Det er viktig for politiet å komme i dialog med grupper som er skeptiske til politiet, for å kunne bygge tillit, sier Vandvik.

Til tross for nedgangen i klager, understreker POD at klageordningen er en viktig kilde til læring og forbedring for politiet, selv når klagene ikke fører til formell kritikk.

Vestlandskvinne vant nesten 59 millioner i Eurojackpot

I ukas Eurojackpot-trekning fikk norske spillere andre- og tredjepremie. Førstepremien på 1,4 milliarder gikk til en tysk spiller, som var alene om å vinne.

En kvinne fra Vestlandet var blant dem som fikk andrepremien på 58,7 millioner kroner. De andre vinnerne er fra Estland, Tyskland, Slovakia og Finland.

Ifølge Norsk Tipping var kvinnen allerede klar over at hun hadde vunnet da de fikk tak i henne på andre forsøk. «Jeg vet det! Jeg vet det!», utbrøt hun ifølge en pressemelding.

Da hadde mannen hennes funnet ut at de ubesvarte anropene på telefonen var fra et Hamar-nummer, og de hadde sjekket resultatene. Kvinnen framsto ifølge Norsk Tipping overraskende rolig.

– Det er fordi det kjennes for godt til å være sant. Jeg har mange ganger tenkt at dersom jeg fikk en slik telefon, hadde jeg besvimt, men det gjør jeg jo ikke, sa hun.

En mann fra Øyer i Innlandet delte tredjepremiepotten med elleve andre vinnere, og der ble gevinsten 2,2 millioner kroner.

I tillegg vant en mann fra Brumunddal i Innlandet 1 millioner i den norske ekstratrekningen.

(©NTB)

Brumunddøl ble millionær: – Det var en heftig overraskelse

Fredag kveld var det nok en gang duket for Eurojackpot-trekning – og «endelig» røyk førstepremiepotten på over 1,4 milliarder kroner. Den var det en tysker som endte opp med, skriver Norsk Tipping på sine nettsider.

Men det ble millionjubel i våre trakter også. En heldig mann i 60-årene fra Brumunddal stakk av med premien på én million kroner i den norske tilleggstrekningen.

Han satt hjemme i sofakroken og så på «The Voice» da Telefonen fra Hamar ringte. Han svarte med skjelvende stemme da han fikk premiebeskjeden:

– Herregud … Hva skal jeg si? Det var en heftig overraskelse.

Med gråten i halsen og den glade samboeren ved sin side, kunne brumunddølen fortelle at det var en kjærkommen nyhet.

– Det var gledelig. Én million er mye penger det. Det er nok plass på kontoen, for å si det sånn.

Samboerparet skulle snart på syden-reise, og kunne dermed se frem til å kanskje kose seg enda litt mer enn de i utgangspunktet hadde planlagt. Inntil det holdt sofakroken mer enn nok denne kvelden.

– Nå skal vi vel bare sitte og kose oss, og kanskje ta et lite glass rødvin mens det hele synker inn, avslutter den ferske Eurojackpot-millionæren.

Fotballtrøyefredag samlet inn rekordbeløp til Barnekreftforeningen

Aksjonsdagen mot barnekreft som oppfordrer folk til å ta på seg en fotballdrakt har skapt stort engasjement og fått inn mye penger.

15,2 millioner kroner er samlet inn til Barnekreftforeningen, viste foreløpige tall fredag kveld, skriver organisasjonen selv i en pressemelding.

Dermed er rekorden fra i fjor slått med 6 millioner kroner. I fjor ble 9,2 millioner kroner samlet inn.

– Dette fantastiske resultatet vil bidra til at det bygges et sterkere forskningsmiljø på barnekreft i Norge, sier generalsekretær Trine Nicolaysen i Barnekreftforeningen.

Foreningen forventer at beløpet stiger ytterligere utover kvelden. Pengene skal gå til forskning på barnekreft.

– Det er virkelig rørende å se et så sterkt engasjement for Fotballtrøyefredag blant små og store over hele landet. Overalt går folk rundt med fotballdrakter på seg. Vi vet at det betyr utrolig mye for familiene som er berørt, sier Nicolaysen.

Regjeringen foreslår endringer i politiloven – åpner for generell bevæpning av politiet

Regjeringen vil åpne for at Politidirektoratet kan beslutte at politiet skal være bevæpnet i daglig tjeneste.

Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) legger fram forslaget på en pressekonferanse fredag ettermiddag. Forslaget innebærer også at Politidirektoratet vil kunne sette rammer for omfanget av bevæpningen.

I forslaget vises det til en negativ utvikling i trusselbildet de siste årene, og regjeringen påpeker at trusselnivået over tid har vært vurdert som høyt.

Videre trekkes det fram at politiet selv mener det er behov for bevæpning, noe de mener vil gjøre dem i «bedre i stand til å respondere raskere og mer ensartet på alvorlige og uventede hendelser for å redde liv, og bidra ytterligere til å ivareta politiets egen sikkerhet».

Mye debatt

Det har vært langvarig politisk debatt rundt bevæpning av politiet.

Frp har lenge vært for, og i løpet av våren har én etter én av partiene gått inn for fast bevæpning. Flere partier har snudd etter å ha tidligere vært imot dette, deriblant Senterpartiet og KrF. I tillegg er Høyre for.

Arbeiderpartiets landsmøte gikk i april inn for at politiet bør være fast bevæpnet. Forslaget ble vedtatt med 173 stemmer mot 126.

Lovforslaget blir trolig vedtatt av Stortinget, og lovendringene trer i så fall umiddelbart i kraft.

Støtte i befolkningen

Det har i politiet har vært mange stemmer som har talt for bevæpning, og målinger viser at dette også er noe nordmenn flest ønsker.

Respons Analyse gjorde i april en meningsmåling for VG og Aftenposten.

Den viste at 56 prosent av befolkningen er positive til generell bevæpning av politiet. 27 prosent er negative, mens resten er usikre.

Ifølge tallene er menn noe mer positive til bevæpning enn kvinner. Frps velgere er klart mest positive til bevæpning, mens SV, Rødt og MDGs velgere er minst positive.