Mann fra Innlandet vant 168 millioner i Vikinglotto: – Uvirkelig

En mann fra Innlandet er blitt 168 millioner kroner rikere etter å ha fått 6+1 rette tall i ukens Vikinglotto-trekning.

Norsk Tipping beskriver mannen som målløs da de kom i kontakt med ham etter flere forsøk.

– Det tar nok litt tid før dette synker inn, sier mannen.

Hele 168.462.720 kroner ble vinnersummen i kveld. Hva han skal bruke pengene på, har mannen ikke noe svar på ennå.

– Dette må synke inn først. Det er helt uvirkelig.

I tillegg var det også en nordmann som vant andrepremiepotten på 2,9 millioner kroner. Den personen hadde 6 rette.

Førstepremien i Vikinglotto har stått urørt siden 19. mars. Da var det en kvinne fra Østlandet som sikret seg hele potten, som da var på 287 millioner kroner.

Den norske premierekorden i Vikinglotto er på 341 millioner kroner og skjedde i november 2017, da en Oslo-kvinne hadde alle rette.

Storvinnerne får oppfølging fra Norsk Tipping og advokatfirmaet Dehn, som oppfordrer vinnerne i første omgang til å nyte følelsen av seier.

Tollvesenet beslagla falsk slankemedisin: – Kan få alvorlige helseskader

Nylig beslagla tollvesenet falske pakninger med slankemedisin. Nå advarer Direktoratet for medisinske produkter (DMP) mot å kjøpe ulovlige legemidler på nettet.

– Du kan i verste fall få alvorlige helseskader av å bruke legemidler du har kjøpt fra ulovlige nettsider, sier overlege Ingrid Aas i DMP til TV 2.

Kanalen skriver at den falske slankemedisinen som ble beslaglagt, var av typen Mounjaro. Produktet hadde svensk tekst og var svært lik den godkjente svenske pakningen.

Ifølge TV 2 selges slike falske produktet på flere ulike nettsider, der produktene kan kjøpes uten resept.

Også legemiddelindustrien (LMI) er bekymret.

– Det er stor fare for å bli lurt, eller i verste fall bli alvorlig skadet hvis man kjøper legemidler fra ulovlige nettsider, sier daglig leder Sissel Lønning Andresen i Nomvec.

Hun advarer om at det er vanskelig å vite hva produktet faktisk inneholder dersom man kjøper slankemedisiner uten resept.

DMP minner til slutt om at det er ulovlig å få tilsendt legemidler fra utlandet, verken som gave eller netthandel. Man kan heller ikke kjøpe legemidler fra utenlandske nettapotek, selv om man har resept fra en norsk lege.

71-åring omkom i ulykke på Hadeland

Det var 71-årige Konrad Haug fra Søndre Land som mistet livet i en kollisjon på fylkesvei 34 i Gran kommune i Innlandet tidligere denne måneden.

Ulykken mellom en lastebil og en liten varebil skjedde ved Røykenvik på morgenen 13. mai.

– Pårørende er orientert om at navnet frigis, opplyser Innlandet politidistrikt onsdag.

(©NTB)

Tilbakekaller iskrem

Et parti av den plantebaserte iskremen Idyll Salt Karamell trekkes tilbake, opplyser Hennig-Olsen. Årsaken er at produktet har feil lokk.

Flere beger med lokk merket Idyll Sjokolade inneholder egentlig Idyll Salt Karamell med peanøtter og soya. Produktet kan dermed utgjøre en helsefare for personer med allergi.

Produktene er distribuert til butikker i Norgesgruppen.

– Vi setter mattrygghet aller høyest og trekker derfor tilbake partiet merket med best før dato 27.02.27 for å være på den sikre siden, opplyser selskapet.

Mattilsynet er varslet.

Sju flyselskap anklages for ulovlige gebyrer på håndbagasje – Norwegian er blant dem

Forbrukerrådet har sammen med 16 organisasjoner klaget inn sju flyselskaper – blant dem Norwegian – for å ta det de mener er ulovlige gebyrer på håndbagasje.

Klagen er sendt til EU-kommisjonen og nettverket for forbrukerbeskyttelsesmyndigheter (CPC).

– Vi krever en EU-omfattende etterforskning av de kommersielle praksisene til de aktuelle flyselskapene, og bransjen generelt, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.

EU-domstolen avgjorde i 2014 at du har rett til å få ta med deg helt vanlig håndbagasje på flyet – så lenge håndbagasjen oppfyller rimelige krav til vekt, størrelse og sikkerhetsbestemmelser.

– Her synder altså en del flyselskaper. Håndbagasje av rimelig størrelse skal du forvente å få ta med deg uten noen form for ekstra betaling. Det regnes som inkludert i billettprisen din, sier Blyverket.

Starter klipping av vegkantene

Denne uka starter den første runden med klipping av vegkantene langs fylkesveger i Innlandet.

I en pressemelding skriver Innlandet fylkeskommune at deres entreprenører gjennomfører normalt inntil to runder med kantklipp i løpet av sommeren.

Den første runden pleier å begynne i perioden 20. mai til 23. juni, og skal være ferdig senest fem uker etter oppstart.

Oppstarten vil tilpasses etter til brannfare og tørke langs vegene. 

Den andre perioden gjennomføres som regel i perioden 1. august til 15. september.

- Den første runden med kantklipp i Innlandet starter denne uken på Hedmarken, og i løpet av de neste ukene vil klippingen av vegkantene også starte opp i nordligere deler av fylket, forteller Arne Fredheim, seksjonssjef for vegseksjonen i Innlandet fylkeskommune. 

Viktig for trafikksikkerheten

Det er særlig to grunner til at Innlandet fylkeskommune klipper vegetasjonen langs vegene. 

For det første gjøres kantklipp for å bedre sikten for trafikantene, noe som er viktig for trafikksikkerheten. For det andre holder kantslått kraftigvoksende vegetasjon, kratt og frremmede arter nede fordi de utkonkurrerer engplantene.

Vis hensyn om du møter kantklipping

Kantklipp gjennomføres med saktekjørende maskiner. 

- For å ivareta egen og andres sikkerhet, oppfordrer vi trafikanter til å kjøre forsiktig forvi de som gjennomfører kantklipping, sier Arne Fredeheim avslutningsvis. 

Snittpris for strøm på 64,5 øre per kWh onsdag

I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 64,5 øre per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 87,8 øre.

Onsdagens snittpris per kWh er 17,7 øre lavere enn tirsdag og 26,5 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

For tre år siden var maksprisen 1,87 kroner per kWh og snittprisen var 1,36 kroner.

Maksprisen onsdag på 87,8 øre per kWh er mellom klokken 0 og 1 på natten. Den er 17,5 øre lavere enn tirsdag og 24,1 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-Norge vært 1,32 kroner.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 87,8 øre, dekkes 11,5 øre.

Minsteprisen blir på 3,5 øre per kWh mellom klokken 14 og 15.

Anmeldes for uaktsomhet

I 11.30-tiden tirsdag fikk politiet melding om at det kom røyk fra en eiendom langs Frøbergvegen i Furnes.

Både politi og brannvesen rykket ut til stedet.

– Det viste seg å være en bråtebrann - uten fare for spredning, sier operasjonsleder hos politiet i Innlandet, Rune Vegard Huse.

Ifølge Huse var det eieren av eiendommen som hadde tent på for å brenne bråte, noe som vurderes uaktsomt - all den tid det fortsatt pågår gult farevarsel om skogbrann på Hedmarken.

– Vedkommende blir derfor anmeldt for forholdet, sier operasjonslederen.

Det er bare to dager siden Meteorologisk institutt opplyste at de forlenger det gule varselet på Øst- og Sørlandet med ytterligere en uke.

Et varsel som gjelder fram til søndag 25. mai.

– Det vil etter hvert komme noen regnbyger, men mengdene ser ut til å være beskjedne og bare påvirke skogbrannfaren lokalt, heter det i varselet.

Det må komme betydelige nedbørsmengder før faren reduseres.

– Store områder kan bli berørt. Ikke bruk åpen ild, står det i varselet.

Mann slipper forvaring etter drap på Fefor høyfjellshotell

Mannen som drepte en kollega på Fefor høyfjellshotell på Vinstra i fjor, ble dømt til forvaring i tingretten. Nå har lagmannsretten dømt ham til fengsel.

Den serbiske kokken som drepte kollegaen sin, latviske Laura Putane, i januar i fjor, ble i Vestre Innlandet tingrett i desember dømt til 13 og et halvt års forvaring med en minstetid på ni år.

Mannen i 30-årene har erkjent å ha drept Putane med 21 knivstikk på Fefor høyfjellshotell. Drapet skal ifølge ham selv ha skjedd da det oppsto en krangel fordi han ba Putane, som bodde på naborommet, om å skru ned volumet på musikken hun spilte.

Serberen anket straffutmålingen, og nå har Eidsivating lagmannsrett kommet fram til at han i stedet skal dømmes til fengsel i 14 år og seks måneder.

Forvaring er en tidsubestemt straff, mens fengsel er en tidsbegrenset straff.

Lagmannsretten skriver i dommen at de har kommet til at hensynet til samfunnsvern ikke gjør det nødvendig med forvaring. De legger også vekt på at mannen antas å bli utvist fra Norge.

(©NTB)

Stunt i rundkjøringen: – Utrolig mange smilende, vinkende og ikke minst tutende sjåfører!

Åkershagan opplærings- og aktivitetssenter (ÅOA) hadde i år et kull på tre russ. 

Uka før nasjonaldagen fikk de tre rødrussene Vesa, Julian og Elisa delta på ulike russeaktiviteter. 

Mandag 12. mai startet med russedåp, hvor hver av dem valgte en låt og ble døpt til dans og klapp. 

Vesa ble døpt Frøken Fryd, Elisa døptes Solstråla og Julian fikk navnet Sjeiken. I tillegg fikk elevene være med på rulling med jentene på bussen "Lekestua". 

 – Dette var en stor start på uka! Høy musikk, rytmer, diskolys og møte flere rød- og blåruss med skikkelig kul buss! Til og med ei i gulldress! Hadde det vært opp til ÅOA-russen ville de nok fortsatt å rulle hele dagen, sier Janne Holmberg, fagarbeider ved forsterket skoleavdeling. 

Russekort ble utvekslet sammen med klemmer og smil. 

Tirsdag ettermiddag gikk turen ned til rundkjøringen ved Vikasenteret, hvor russen stilte seg opp på gresset med plakater med påskriften «En tut – en skål». Det ga uttelling.

– Det var utrolig mange smilende, vinkende og ikke minst tutende sjåfører! Veldig moro at så mange var med å tute! forteller Holmberg. 

Torsdag samlet all russen seg til en hyggelig avgangsmarkering i Borggården på Stange videregående.