Stenger Mjøsbrua

Skal du fra riktig til feil side av Mjøsa – eller omvendt – de nærmeste nettene, må du belage deg på en liten omkjøring. 

Flere bilførere ble litt overasket over dette da de kom til Mjøsbrua sent mandag kveld. 

Mjøsbrua er stengt, og dette er grunnet veiarbeid i Moelvtunnellen i Ringsaker. 

Tunellen, og dermed også Mjøsbrua, er stengt fra klokken 21 på kvelden til klokken seks på morgenen fra mandag til torsdag i to uker. 

Omkjøring skal være skiltet. 

Facebook kan få hele kamerarullen din

En ny funksjon i Facebook gjør at appen kan laste opp kamerarullen din fra mobilen til selskapets egne servere.

Funksjonen er valgfri, men mange risikerer å godkjenne den ved en feil.

Funksjonen, som kalles «cloud processing» (skybehandling), brukes av Meta, som eier Facebook, for å foreslå redigering av brukernes bilder.

Når man lager en story på Facebook dukker et vindu opp og spør om man vil aktivere skybehandling. Aksepterer man kan Meta i praksis laste opp hele kamerarullen, melder den danske nyhetssiden Input.

Meta gjør nye oppdateringer av sine vilkår med jevne mellomrom. Per i dag sier Meta at funksjonen er en test og at den ikke brukes for å for eksempel trene opp selskapets KI, men for å gjøre det enklere for mennesker å dele utvalgt innhold fra en persons kamerarull.

For å unngå at bildene dine lastes opp må du avvise skybehandling fra Facebook.

Man kan også angre tidligere samtykke. Det må gjøres i Facebook-appen på en mobil enhet i menyen «innstillinger og personvern». Der kan man slå av skybehandling eller tilgang til kamerarull.

Tæppe-trøbbel i butikker hos flere dagligvarekjeder

Flere Norgesgruppen-kjeder og Coop-butikker har mandag problemer med kontaktløs betaling, såkalt «Tæpping».

– Du får betalt, men det er utfordrende å betale med mobilen, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen til VG.

Søyland bekrefter at flere av deres butikker har problemer med betalingsløsningen.

– Det gjelder butikker i alle våre kjeder, men ikke alle butikker. Problemet gjelder «tæpping» generelt, men har man med kort, får man betalt, sier Søyland.

– Jobbes på spreng

Kundene får betalt ved å sette inn kortet og taste inn pinkode.

Det skal også være mulig å betale med betalingsløsningen Trumf Pay gjennom telefonen.

Kiwi er blant kjedene som er rammet.

– Det jobbes på spreng med å få løse dette, og vi håper å være tilbake i normal drift igjen veldig snart, forteller kommunikasjonsrådgiver Katrine Lunde i Kiwi til BT.

Hos Coop er også betalingsløsningen et problem.

– Det skyldes et datateknisk problem hos en underleverandør. Det jobbes med å løse problemet, sier kommunikasjonsrådgiver Knut Lutnæs i Coop, til NRK.

Prøv igjen

Hovedproblemet ligger hos utenlandske bankkort som Visa og MasterCard, opplyser kommunikasjonsansvarlig Kristian Klaveness i Aera til NTB.

Aera er betalingsløsningen som brukes av de rammede butikkene, og feilen ligger hos en av deres underleverandører.

Han opplyser at norske betalingskort med Bankaxept fungerer under en reserveløsning, og at du skal kunne betale ved å sette inn kortet.

Du kan imidlertid få problemer dersom du møter opp på butikken med kun MasterCard. Dersom transaksjonen ikke skulle gå igjennom, anbefaler han å prøve igjen.

– Det tar lengre tid å få igjennom en vellykket transaksjon, så jeg anbefaler å forsøke et par-tre ganger, sier Klavenes.

Han opplyser at underleverandøren har funnet feilen og jobber med å rette den, men kan ikke si noe om når feilen vil være rettet.

Flere fikk svi etter fartskontroll

Mandag gjennomførte UP fartskontroll i ei 80-sone på fylkesveg 24 ved Sjøenden i Stange. 

I løpet av kontrollen vedtok totalt fem førere forenklet forelegg. 

– Den høyeste hastigheten var 105km/t, sier oppdragsleder hos politiet i Innlandet, Geir Rune Ekse.

Advarer mot sterke inntrykk i sommer: Denne sommeren kan bli den dødeligste på flere år

Flere MC-førere har allerede mistet livet denne sesongen, og i helga var det flere ulykker. Nødetatene og Statens vegvesen ber nå alle som skal ut i sommertrafikken om hjelp.

– Å være først på et ulykkessted der MC er innblandet, kan være traumatisk - selv for oss som er trente på å takle det. De som sitter på motorsykkel, utsettes for voldsomme krefter når det går galt. Vi ønsker å advare mot at det er sterke inntrykk hvis du som bilist kommer først til et slikt ulykkessted. Det beste rådet vårt er å vite hva du skal gjøre, da vil du føle større trygghet og kan være til stor hjelp. Du kan redde liv, sier Silje Ringlund, leder i Ambulanseforbundet, Delta.

Mange MC-ulykker skjer på veier med typisk turisttrafikk, i vakker natur med svingete veier og kanskje et stykke unna nærmeste tettsted. 

Vegvesenet oppfordrer alle som ferdes på to hjul til å velge en fart de mestrer, bruke blikket smart for å unngå overraskelser, samt plassere seg klokt for å ha handlingsrom til å bli sett og for å unngå ulykker.

– Hvis du ikke er innblandet, men kommer til et ulykkessted, så er du pliktig til å stoppe og hjelpe personer.  Det er viktig å være forberedt hvis det skulle skje, sier Guro Ranes, direktør for Trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Fem tips hvis du kommer først til et skadested:

  • Sikre skadestedet
  • Ring 113
  • Ta av hjelmen til MC sjåføren, spesielt der personen er bevisstløs - dette gjøres samtidig som man stabiliserer nakke og hode. På nyere hjelmer er det puter i siden som kan tas ut. 
  • Start hjerte og lungeredning om det ikke er pust eller puls.
  • Vent til ambulansen sier at du kan gå – du må bli og hjelpe til
Vinden har tatt taksteiner og trampoliner i helgen

Innlandet og Buskerud ble hardest rammet av den kraftige vinden i helgen. Forsikringsselskapet Gjensidige har så langt registrert nærmere 40 skademeldinger.

– Mange har opplevd at løse gjenstander har blitt tatt av vinden, og det er også meldt om skader på tak og bygninger, sier kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige i en pressemelding.

Innlandet og Buskerud er verst rammet, men det er stor geografisk spredning på skadene, sier selskapet. Så langt er det kommet inn nærmere 40 skademeldinger, men de venter at det kommer flere meldinger de neste dagene.

Normalt koster en stormskade på huset i gjennomsnitt 20-30.000 kroner. Det er rapportert skade på blant annet løse taksteiner, trampoliner som har blitt tatt av vinden, trær og greiner som har blåst over bygninger og båter som har slitt seg.

(©NTB)

Slik spilles 1. runde i cupen

1. runde i NM 2026 starter allerede i høst. Finalen spilles i mai neste år. Her er alle kampene.

NM 2026 blir et overgangsår, der lagene fra Eliteserien ikke kommer inn før i 3. runde.

Det betyr færre kamper i kvalifiseringen.

De tre første rundene i framtiden skal spilles sommer/høst, mens de fire siste rundene spilles fra mars til mai påfølgende år.

Kampene må være spilt innen 13. august, med unntak av Flint – FK Eik Tønsberg som spilles 14. august. Runde 2 spilles 27. august.

Om halvannen uke er det semifinaler i 2025-sesongen. Finalen spilles i desember.

Slik ser 1. runde i NM 2026 ut:

  • Ulfstind – Alta
  • Finnsnes – TUIL
  • Junkeren – Rana
  • Nardo – Levanger
  • Strindheim – Stjørdals/Blink
  • Trygg/Lade – Ranheim
  • Træff – Aalesund
  • Spjelkavik – Brattvåg
  • Førde – Hødd
  • Lysekloster – Sandviken
  • Gneist – Åsane
  • Bjarg – Sogndal
  • Djerv 1919 – Sotra
  • Madla – Sandnes Ulf
  • Vidar – Vard Haugesund
  • Vigør – Start
  • Fløy – Egersund
  • Arendal – Jerv
  • Pors – Odd
  • Flint – FK Eik Tønsberg (14. august kl. 18.00)
  • Vestfossen – Mjøndalen
  • Hønefoss – Raufoss
  • Brumunddal – Kongsvinger
  • Ull/Kisa – Strømmen
  • Lørenskog – Lillestrøm
  • Gamle Oslo – Eidsvold Turn
  • Kjelsås – Grorud
  • Bærum – Stabæk
  • Frigg/Nordstrand – Lyn
  • Asker – Skeid
  • Follo – Notodden
  • Råde – Moss
Bårdseng Løvseth med to laggull i militært VM

414 utøvere fra 41 nasjoner har deltatt i militært VM i skyting  på Terningmoen i Elverum.

Mari Bårdseng Løvseth, som tjenestegjør i HV-05, har deltatt og blitt dobbel verdensmester for lag. 

Hun var med på laget som tok lag gull på 50 meter liggende 60 skudd. Sammenlagt fikk de norske jentene 1857 poeng og slo Sveits med seks poeng. Før siste etappen var det bare 0,3 poeng som skilte. Norge var sterke og vant suverent. På 3. -plass kom Korea.

 På 50 meter rifle halvmatch utklasset de norske jentene de andre deltagerne. Totalt fikk de 1780 poeng. Det er bare 20 poeng unna maksimum score i denne øvelsen. Det er ikke skutt bedre verken sivilt eller militært i øvelsen tidligere. 

I et militært mesterskap settes det kun militære rekorder, så det er fortsatt USA som har den sivile rekorden som for kvinner som er på 1774 poeng. 

– Vil ramme barnefamiliene og distriktene hardest

To av tre svarer at de vil bli negativt påvirket av økte bilavgifter.

Dette kommer fram i Nafs Trafkantbarometer 2025.

– Jo flere barn, og jo mer usentralt folk bor, dess større er andelen som sier at økte bilavgifter vil ramme dem, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF i en pressemelding.

I Norge kan bensin og diesel bli dyrere når drivstoffleverandørene skal inn i EUs kvoteordning fra 2027. Da skal naturlig nok drivstoffet folk fyller fra pumpene inn i EUs kvotesystem.

For å vege opp for utslippene må drivstoffleverandørene kutte utslipp eller kjøpe klimakvoter. Ordningen ble vedtatt i forbindelse med den nye klimaloven.

Nettavisen og Hamar Arbeiderblad har tidligere i juni skrevet om «drivstoff-sjokket».

Ifølge regjeringens anslag vil i verste fall bensin og diesel bli henholdsvis 6,54 kroner og 7,49 kroner dyrere for forbrukerne i 2030.

I Norge betaler allerede bilistene avgift på drivstoffet; 3,25 kroner per liter på bensin og 4,16 kroner per liter på diesel, ifølge Skatteetaten.

– Vår bekymring er at kvoteprisen kommer på toppen av CO2-avgiften. Det trenger vi forsikring fra regjeringen om at ikke vil skje. Bilistene betaler allerede CO2-avgift når bilen er ny, i tillegg til avgiften for hver liter drivstoff som fylles. En tredje avgift på toppen av dette kan bli altfor dyrt for folk, advarer Handagard.

Ifølge Trafikantbarometeret til Naf er det hele 71 prosent i distriktene som svarer at de tror økninger i bilavgiftene vil slå negativt ut for dem.

Og i husholdninger med fire eller flere, oppgir også over 70 prosent at de tror økninger vil slå negativt ut.

– De som har lavest tro på at økte avgifter slår negativt ut, er folk i Oslo og omegn, og de med høyest inntekt. Det å sette opp bilavgiftene, spesielt på bensin- og dieselbiler, vil altså slå hardt ut for de som er mest avhengig av bilen, nemlig barnefamiliene og folk i distriktene, sier Handagard.

Det er foreløpig usikkert hva kvoteprisen blir.

Undersøkelsen er utført av Norstat for NAF, og totalt har 4.181 personer svart. Undersøkelsen er tatt opp i februar-april 2025, før debatten om ny klimalov.

Lut lekket ut i Mjøsa
Søndag kveld ble et industriområde i Brumunddal sperret etter lekkasje ved en potetbedrift.

Det skriver NRK.

– Lut rant fra en kran som enten var lekk eller åpna, sier innsatsleder Vibeke Lundbekk til kringkasteren.

Prøver er tatt både i kummene på stedet, videre nedover og i Mjøsa skal vise noe forhøyet pH sammenlignet med hva som er normalt i vanlig drikkevann.

– Det er ikke urovekkende høyt, sier Lundebekk.

Ingen trenger å bekymre seg, understreker hun. Verken for drikkevannet eller sommerbadingen.

Om noen er det de som står bak.

– Blir det noen konsekvenser for selskapet?

– Det vet jeg ikke foreløpig, men det vil bli opprettet sak.