Brudd for LO og YS i kommuneoppgjøret – fare for storstreik

LO og YS bryter forhandlingene med KS om lønnsoppgjøret for kommuneansatte. Unio og Akademikerne kom til enighet med KS om en ramme på 4,4 prosent.

– Vi er skuffet over at vi ikke greide å nå fram til enighet. Vårt krav var at hele laget av ansatte skal få økt kjøpekraft, og at de med minst må få mest. Dette var det ikke mulig å få til i forhandlingene med KS, sier Mette Nord, som er leder av Fagforbundet og LO kommune.

KS organiserer kommunene og fylkeskommunene, og har forhandlet med LO Kommune, Unio, YS kommune og Akademikerne om årets lønnsoppgjør siden 24. april.

I år er det mellomoppgjør hvor det kun forhandles om lønn.

Enig om en lønnsvekst på 4,4 prosent

Forhandlingsfristen var ved midnatt natt til onsdag.

– KS ble onsdag kveld enige med Unio og Akademikerne om en løsning i tariffoppgjøret i kommunesektoren, mens LO og YS brøt forhandlingene, opplyser KS.

Resultatet med Unio og Akademikerne har ifølge KS en ramme på 4,4 prosent årslønnsvekst, altså likt med det LO og NHO ble enige om i frontfaget.

– I en svært urolig verden, og den mest krevende økonomiske situasjonen for kommunesektoren på mange år, er vi glad for at det ble en forhandlingsløsning innenfor frontfagsrammen med to av partene, sier arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø.

Unio representerer 14 fagforbund, inkludert Utdanningsforbundet og Sykepleierforbundet.

– Vi mener dette er et akseptabelt resultat for våre medlemmer i en tid med stram kommuneøkonomi. Etter flere år med reallønnsnedgang, ligger det nå an til en reallønnsøkning for våre medlemmer i kommunesektoren for andre år på rad. Det er bra, og svært viktig, sier Geir Røsvoll, som har ledet forhandlingsutvalget i Unio Kommune.

Akademikerne representerer 16 fagforbund, inkludert Lektorlaget.

– Det har vært vanskelige forhandlinger, men gitt økonomien i kommunesektoren, var dette et tilbud vi kunne akseptere, sier leder Tonje Leborg i Akademikerne Kommune.

LO og YS går til mekling

Oppgjøret med LO Kommune og YS Kommune går nå til mekling hos Riksmekleren.

Blir de ikke enige der, ligger det an til streik blant LO Kommunes 190.000 medlemmer og YS-medlemmene.

– Vi håper å komme fram til et resultat under meklingen som øker medlemmenes kjøpekraft. Dersom vi ikke kommer i mål, vil vi ta i bruk det kraftigste virkemiddelet vi har. Da blir det streik, sier Nord.

Hun sier at kommuneansatte opplever økte krav og press i sin arbeidshverdag.

– Derfor har vi vært tydelig i vårt krav om at de også skal sikres økt kjøpekraft i årets oppgjør, sier Nord.

LO kommune er den største forhandlingssammenslutningen i KS-området, og består av Fagforbundet, FO, EL og IT Forbundet, Creo, Skolenes landsforbund og Norsk Sjøoffisersforbund.

YS: Umulig å akseptere

Leder for YS Kommune og forbundsleder i Delta, Trond Ellefsen. sier at tilbudet fra KS ikke var godt nok.

– Avstanden mellom partene var for stor til å fortsette, sier han.

Han sier det var umulig å akseptere det KS la på bordet.

– Matvareprisene stiger, renta er fortsatt høy, og det er tøffe tider for mange. Vi må ha solide tillegg og reallønnsvekst, understreker han.

YS Kommune består av YS-forbundene Delta, Skolelederforbundet, Parat og Yrkestrafikkforbundet.

Team Elon Innlandet økes med tre løpere

Regionlaget Team Elon Innlandet gjør plass til flere menn og har tatt ut i alt ti langrennsløpere til sesongen 2025/26.

Av de ti løperne er det fire nye herreløpere, mens Vågå-utøveren Oline Vestad forsvinner ut av laget. Seks utøvere fortsetter altså på laget fra forrige sesong.

– Styringsgruppen har i dette uttaket vært spesielt opptatt av å øke antall herreløpere på laget, etter at vi sist sesong kun stilte med én herreløper på teamet, sier påtroppende leder for styringsgruppa i Team Elon Innlandet, Geir Schjølberg.

– Det er gledelig å se at flere herreløpere fra kretsene Hedmark, Oppland og Buskerud leverte gode resultater gjennom hele sesongen, og at vi derfor kan presentere et lag med fem herreløpere, legger han til.

Dette er laget:

Kvinner: Hedda Bakkemo (Gjøvik), Johanne Hauge Harviken (Strandbygda), Anna Heggen (Harestua), Marte Mikkelsplass (Bromma), Mari Nordlunde (Gausdal).

Menn: Sivert Leander Johansen (Drammen, ny), Kristian Kongssund (Næroset, ny), Sander Teisbekk (Lillehammer, ny), Albert Sunde Øhlschlagel (Lillehammer, ny), Jørgen Schjølberg (Tynset).

Enighet i tariffoppgjøret i Oslo kommune

Oslo kommune og arbeidstakerorganisasjonene LO Kommune Oslo, Unio, Akademikerne og YS er enige i årets lønnsoppgjør.

Oppgjøret gir et generelt tillegg på 3,62 prosent, minst 20.100 kroner, med virkning fra 1. mai. Resultatet er innenfor rammen i frontfaget på 4,4 prosent.

– Jeg er glad for at vi har kommet til en enighet på en god måte. Rammen er på nivå med frontfaget og offentlig sektor for øvrig, sier finansbyråd Hallstein Bjercke (V).

Årets oppgjør er et mellomoppgjør og omfatter kun lønn.

– Jeg er fornøyd med at vi har kommet fram til en løsning som er anbefalt av alle fire sammenslutninger, sier kommunens forhandlingssjef Harald Nævdal. Han roser motpartene for en konstruktiv tone i forhandlingene.

Også forhandlingslederen for YS er tilfreds.

– Vi har fått gjennomslag for viktige krav. Dette betyr mye for å sikre rekrutteringen og beholde fagarbeidere og høyskoleutdannede. Oslo kommune har stort behov for dyktige fagfolk for sikre framtidens tjenester, derfor er verdsetting av kompetanse viktig, sier forhandlingsleder i YS Oslo kommune, Mona Bjørnstad.

Julius Okkenhaug leder for Akademikerne Oslo, slutter seg til:

– Vi er tilfreds med at resultatet gir våre medlemmer reallønnsvekst. Kommunens viktigste oppgave er å levere trygge og gode tjenester til innbyggerne, og det krever ansatte med høy utdanning. Derfor må kommunen være konkurransedyktige på lønn, sier Okkenhaug.

Brudd for LO i statsoppgjøret: – Ren provokasjon

YS, Unio og Akademikerne er kommet til enighet med staten i årets lønnsoppgjør. LO har imidlertid brutt forhandlingene og raser mot staten.

– Statens tilbud hadde en fordelingsprofil som ikke var i nærheten av å gi en rettferdig fordeling av tilgjengelige lønnsmidler. Det siste tilbudet var en ren provokasjon, og det var umulig å akseptere, sier leder Elisabeth Steen i LO Stat.

Nå er det opp til Riksmekleren å hindre streik. Det mener Steen er statens skyld.

– Vi mener vi viste vilje til å finne fram til en løsning i forhandlinger, men at motparten ikke gjorde det samme. De ville åpenbart til Riksmekleren også i år. Og da får vi ta turen dit, sier hun.

Partene skal møtes hos Riksmekleren 6. mai. Fristen for meklingen går ut ved midnatt 27. mai.

Enighet for Akademikerne, YS og Unio

Akademikerne, YS og Unio er på den andre siden alle blitt enige med staten om en ramme på 4,4 prosent.

– Vi har fått et oppgjør som er bra for våre medlemmer, sier leder Jens B. Jahren i YS Stat.

– Det har vært reelle, konstruktive lønnsforhandlinger, og det er positivt. Vi gikk til forhandlingene med krav om reallønnsvekst og alt fordelt lokalt, og disse kravene fikk vi gjennomslag for, sier Steinar A. Sæther, som leder Unio Stat.

Unio: Ligger an til reallønnsvekst

Unio påpeker at prisveksten for 2025 er beregnet til 2,7 prosent. Årets oppgjør på 4,4 prosent ligger dermed an til å gi reallønnsvekst.

– Vi er fornøyde med at den økonomiske rammen gir rom for reallønnsvekst. Nå er det de lokale partene som i fellesskap skal forhandle om fordelingen av lønnsmidlene, sier Kari Tønnessen Nordli, leder for Akademikerne Stat.

Også staten er fornøyd med løsningen.

– Dette er et mellomoppgjør der vi bare forhandler om økonomi. Det er positivt at vi nå har kommet fram til en forhandlingsløsning innenfor rammen av frontfaget som vil bidra til en mer samlet lønnsdannelse i staten, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung.

Oslo kommune tillater alkoholservering fra klokken 8 på 17. mai

Bystyret i Oslo har vedtatt at skjenkesteder får servere alkohol fra klokken 8 på 17. mai. Også butikker får starte ølsalget tidligere enn vanlig.

Forslaget ble stemt gjennom med én stemmes overvekt. 30 representanter stemte for, mens 29 stemte mot, skriver VG.

Byrådspartiene Høyre og Venstre fikk støtte fra Frp og en tidligere Frp-er, som nå er uavhengig.

Saken ble hastebehandlet i bystyret slik at de nye reglene kan komme på plass før årets nasjonaldag. I dag er det ikke lov for byens utesteder å skjenke alkohol før klokken 12 på søndager, helligdager og høytidsdager.

Vedtaket innebærer også at butikkene får starte ølsalget klokken 8, én time tidligere enn det som i dag er lov, skriver Avisa Oslo.

Flere organisasjoner og partier har advart om at alkohol på byen fra morgenen av vil føre til mer fyll på barnas dag, og saken har ført til heftig debatt i bystyret.

Rødt-gruppeleder Siavash Mobasheri var blant dem som gikk hardt ut mot forslaget. Han mener tidligere skjenking vil eksponere flere barn for mer fyll.

– Nasjonaldagen er først og fremst barnas dag. Det er en dag der vårt sentrum fylles av barn. Dette er et svik mot de 90.000 barna som vokser opp med foreldre med alkoholproblemer, sa han, ifølge Oslo-avisa.

Byråd Anita Leirvik North (H) påpekte at det ikke er et pålegg om at skjenkesteder må åpne tidlig, men at det er et frivillig valg.

– Jeg tror ikke dette blir det fantastiske frislippet dere frykter, sa hun.

Eggum trekker kandidaturet som LO-leder: – Riktig avgjørelse

Fellesforbundet-leder Jørn Eggum (52) trekker sitt kandidatur til å følge etter Peggy Hessen Følsvik i jobben som leder av LO. – Riktig, sier Følsvik.

– LOs ledelse de neste fire årene blir uten meg, skriver han på Facebook onsdag ettermiddag.

Eggum var har den siste tiden vært eneste kandidat til å ta over som LO-leder når Peggy Hessen Følsvik går av som leder under kongressen i neste uke.

– Som dere vet, har jeg opptrådt uklokt. Jeg vil ikke at mine feil skal overskygge det viktige arbeidet som skal gjøres av LO-kongressen neste uke, skriver Eggum.

– Jeg ønsker valgkomiteen lykke til med det viktige arbeidet med å finne en god og samlende LO-leder, skriver han videre.

Intimt forhold til tillitsvalgt

Eggum har ledet LOs nest største forbund, Fellesforbundet, siden 2015 og er utdannet gullsmed. I tillegg til å være Fellesforbundets leder er han sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet.

Mandag kveld bekreftet Eggum at han hadde hatt et intimt forhold til Merethe Solberg, som var tillitsvalgt i Fellesforbundet. Solberg anklaget ham i en TV 2-sak for å ha opptrådt uryddig overfor henne da hennes oppsigelse i forbundet skulle behandles noen år etter at forholdet hadde tatt slutt.

Saken førte til reaksjoner innad i LO.

Mette Nord, leder av LOs valgkomité, sier at komiteen tar til etterretning at Jørn Eggum har trukket sitt kandidatur som LO-leder.

– Nå fortsetter valgkomiteen sitt arbeid med å finne en samlende og god innstilling på ny LO-ledelse å legge fram til LO-kongressen. Utover dette har jeg ingen flere kommentarer til valgkomiteens arbeid, sier hun i en uttalelse.

LO-lederen: – Riktig avgjørelse

Nåværende LO-leder Peggy Hessen Følsvik skal etter planen gå av denne våren.

– Dette er en krevende sa, k og jeg har forståelse for at Jørn trekker seg som kandidat til LO-leder-vervet. Jørn er en dyktig fagforeningsleder, som jeg har hatt glede av jobbe tett med i flere år, og jeg er sikker på at han ville blitt en god LO-leder. Dette er en sak som ville overskygget de viktige vedtakene vi skal fatte på kongressen neste uke, sier Følsvik til NTB

– Slik situasjon er nå mener jeg det er helt riktig avgjørelse å trekke seg, sier hun.

Informasjonssjef Trond Gram i LO sier til NTB at det ikke er aktuelt at Følsvik stiller til gjenvalg som leder.

Fortsetter i Fellesforbundet

Kommunikasjonssjef Bettina Thorvik i Fellesforbundet sa tirsdag at forbundsstyret fortsatt har tillit til Eggum, etter at de hadde holdt møter.

– Jeg er glad for at jeg har tillit i Fellesforbundet og ser fram til å fortsette som forbundsleder, skriver Eggum.

Han skulle egentlig ha deltatt på 1. mai-arrangementer i Fredrikstad, Sarpsborg og Halden denne uken, men onsdag ble det klart at han avlyser deltakelsen på disse.

– I morgen er det 1. mai – vår viktigste kampdag. Ta vare på hverandre, skriver Eggum.

Vil ikke gi intervjuer

Fellesforbundet-lederen ga et lengre intervju til TV 2 i forbindelse med at de publiserte intervjuet med Solberg, men har bortsett fra det kun gitt noen korte uttalelser til pressen og har ikke latt seg intervjue.

– Til dere i pressen – jeg kommer ikke til å si noe mer om dette til dere, skriver Eggum på Facebook.

Våren lar vente på seg til helgen

Våren er på vei, men noe ustabil, slik at 1. mai-talerne i Sør-Norge kan belage seg på noenlunde pent vær, mens det blir noe mer hustrig lenger nord i landet.

– Det er typisk vårvær for tiden, det skifter fort, sier vakthavende meteorolog Anne Solveig Andersen til NTB.

I hovedsak betyr det at hun ikke kan love noen stigende temperaturer inn mot helgen eller i løpet av helgen. Mange benytter anledningen til å ta fri den inneklemte fredagen etter 1. mai for å få en langhelg.

1. mai-talerne i Sør-Norge kan dog trøste seg med at de nok får det beste været torsdag, mens på Vestlandet og lenger nord bør de nok droppe shorts eller skjørt denne dagen.

Best 1. mai-vær på Østlandet

– Det blir gode temperaturer på sør- og østlandet, det blir ganske varmt, men noe skyet og mulighet for nedbør utover dagen. Det kan komme enkelte regnbyger og kanskje noe tåke inn fra kysten, sier Andersen.

Det beste været kommer altså på begynnelsen av dagen.

På Vestlandet må man imidlertid belage seg på nedbør og en våt og grå arbeidernes dag. Også sør i Rogaland og i Trøndelag kommer det perioder med regn og nedbør.

I Nord-Norge blir snøen erstattes med regn i de sørligste områdene.

Ikke noe varmere

Inn mot helgen og i løpet av helgen vil vårtemperaturene fortsatt la vente på seg. Det vil i hovedtrekk være kjølige luftmasser også i Sør-Norge, og utover helgen vil det komme kjølige luftmasser fra nord.

– På Vestlandet vil det være bygevær og våte dager framover, med noe vestavind som også kan komme over til Østlandet, sier Andersen.

I Midt-Norge kan det bli såpass kjølig at det kommer snø og i Nord-Norge mer regnvær.

– Ikke gunstig med sommerdekk

Meteorologen advarer også dem som har tenkt å benytte fjellovergangene i Sør-Norge til helgen.

– Det er i hovedtrekk kjølige luftmasser også i Sør-Norge, og snøgrensen vil gå nedover. Har du allerede byttet til sommerdekk, er det ikke så gunstig å prøve å kjøre over fjellovergangene, advarer hun.

Dan Viggen holder minikonsert hos Musikkverket

Lørdag blir det gratis konsert med Dan Viggen på Musikkverket i Hamar sentrum.

– En legende i Hamars musikkliv. 

Slik beskriver daglig leder hos Musikkverket, Erik Spikkerud, artisten Dan Viggen.

Han holder minikonsert i deres lokaler lørdag klokka 14.

– Han kommer til oss på selveste bursdagen sin. Vi kan ikke love kake, men vi selger brus og kaffe.

De Syngende Husmødre feirer 50 år

De Syngende Husmødre feirer 50 år. På Godshuset i Løten lørdag 3. mai.

Debuterte på scenen i «Samfunnet», og solgte flere enn en halv million lp-er. Jentene ble superkjendiser i Norge, og var på TV, på radio, på scener rundt om i landet – og i kjendismagasiner.

– Vi var de første som var påkledd i Aktuell Rapport, sa en av dem, Ragnhild Johnsen, i forbindelse med presentasjonen av Lautin 2016, hvor historien om «De syngende husmødre» ble presentert.

Nå altså feiring, femtiårslag i Løten.

Og arrangør Evald Fjærgård skriver: «Den 3. mai markeres begivenheten med en konsert på Godshuset på Løten.»

Han skriver om gruppa:

«Gruppa med grunnlegger og primus motor, Ragnhild Johnsen, ble med god hjelp fra Per Johan Skjærstad, signert på Arne Bendiksens plateselskap, og solgte mange hundre tusen plater fordelt på ni album. De Syngende Husmødre står bak hits som «Marina», «Gamle svarten», «Midnattsolens land» og «Zanzibar», og de lå flere uker på VG-lista med albumet «Lukk opp din hjertedør» i 1979.»

Han skriver også at Ragnhild Johnsen fortsatt holder det gående som artist og gledesspreder» – og han siterer henne: – Mitt livsoppdrag er å holde liv i gamle «schlagere».

I tillegg til Ragnhild Johnsen besto jentebandet fra Klevbakken på Ådalsbruk av Paula Bysveen (senere Kristiansen), Aud Vold (senere Røgeberg), Ruth Melvold og Hjørdis Hansen.

Ragnhild Johnsen blir hedersgjest når begivenheten feires på Godshuset i Løten. Hun står i front med fullt band og drar med publikum på allsang med alle de kjente «schlagerne» fra De Syngende Husmødre.

Husbandet består av Frode Nergård (gitar), Frode Engdal (trommer), Kåre Halden (steelgitarer) og Evald Fjærgård (bass).

14 år gammel debutant avgjorde for HamKam

HamKam med hele tre debutanter i første runde i cupen. 14 år gamle Jenny Sjøli avgjorde kampen med et kanonskudd i vinkelen.

Tynset - HamKam Kvinner 1-2

Jenny Kirknes (15) og Frida Taivalsaari (15) starter for HamKam, mens 14 år gamle Jenny Sjøli kom inn etter 68 minutter.

Jenny Sjøli fyller 15 år i juni fikk en drømmedebut.

Kaptein Sara Bræk la en corner foran mål. Der dukket 14-åringen opp og banket ballen i krysset.

Bedre kan det ikke gjøres.

- Jeg er godt fornøyd med alle tre debutantene. Det er godt å se unge spillere lykkes. Selve kampen er vel ikke all verden, men vi gjorde det vi måtte, nemlig å vinne. Andre runde kommer om en uke, så nå kommer kampene tett, sier trener Nathan Flight.

Noen stor kamp var det ikke. Tynset som spiller i 2. divisjon ga HamKam kamp helt inn.

Nå skal det sies at HamKam var det klart beste laget og vant helt fortjent.

HamKams første mål kom kom etter 30 spilte minutter.

Julie Heggelund sto for den prestasjonen.