Brannvesenet rykket ut i Hamar sentrum

Onsdag ettermiddag i 14.00-tida rykket brannvesenet ut til en adresse i Grønnegata i Hamar sentrum.

Det var ingen dramatikk på gang, kunne en av brannmannskapene opplyse om til HA.

Ifølge ham skyldtes utrykningen matlaging som tydeligvis ikke hadde gått helt som det skulle.

– Det var matos som ikke kom ut i frisk luft, og det var ikke noe røyk fra brent mat. Det er automatisk brannvarsling på bygget som gikk inn til oss, sier Arve Heimdal på 110-sentralen Innlandet.

Planer om å bade? Slik er temperaturen på vannet

Har du behov for å kjøle deg ned i sola, er et bad gjerne noe som frister. Her er oversikten over vanntemperaturene i Innlandet.

Målingene, som er hentet fra Yr, utføres av uavhengige aktører over hele landet, så det kan forekomme feil i målte temperaturer.

Tirsdag var høyeste registrerte vanntemperatur i fylket på 20 grader. Målingen ble tatt ved Gran og Nord-Aurdal.

Følgende er de siste målingene tatt i Innlandet:

  • Torpstranda i Hamar – 19 °C, 09. juli kl. 11:31
  • Sagtjennet i Elverum – 19,5 °C, 09. juli kl. 11:16
  • Håen i Tolga – 13 °C, 09. juli kl. 10:58
  • Mjøsparken i Ringsaker – 16,5 °C, 09. juli kl. 10:27
  • Skasenden i Grue – 19,5 °C, 09. juli kl. 10:12
  • Marsjøåa i Tynset; Alvdal; Folldal – 13 °C, 09. juli kl. 09:30
  • Topcamp Mjøsa i Ringsaker – 18 °C, 09. juli kl. 09:10
  • Hunderfossen Eventyrpark i Lillehammer – 26 °C, 09. juli kl. 09:06
  • Stortjennet i Sør-Odal – 20 °C, 09. juli kl. 08:47
  • Furustrand friluftsbad i Øystre Slidre – 18 °C, 09. juli kl. 08:22
Scandic slutter å inkludere frokost i romprisen

Hotellkjeden Scandic slutter å inkludere frokost i romprisen. Prisen vil bli dynamisk og påvirkes av etterspørsel, sted og tid på året.

På nordiske hoteller har det lenge vært vanlig at frokost er inkludert i romprisen, i motsetning til for eksempel i USA eller mange andre europeiske land.

SVT Uutiset melder imidlertid at Scandic, Nordens største hotellaktør målt i antall overnattinger, skal gjøre en drastisk endring. De slutter å inkludere frokost i romprisen.

Endringen skjer også i Norge.

– Vi kommer til å fortsette å tilby frokost til alle våre gjester. Forskjellen er at vi gir dem fleksibilitet til å skreddersy hotellopplevelsen sin. Nå kan de velge hvorvidt de ønsker frokost når de bor hos oss og hva slags frokost de ønsker, sier kommunikasjonssjef Lars Anders Bolsø Vestad i Scandic Norge til NTB.

Vestad understreker at kundene også kan velge bort frokosten helt til fordel for en rimeligere pris, men han kan ikke si noe om hvor mye billigere oppholdet kan bli.

Ikke fastpris

Vestad opplyser om at tillegget for frokost ikke har fastpris, men at prisene er dynamiske og påvirkes av forhold som etterspørsel, sted og tid på året.

– Frokosten tilbys alltid til laveste pris når du booker på forhånd, sier han.

Den nye endringen vil skje i faser. De første hotellene gjennomførte endringen i juni.

– Resten kommer til å gjøre det fra midten av august. Det ble også gjennomført piloter på flere av våre hoteller tidligere i år, der vi opplevde gode tilbakemeldinger fra gjestene.

Flere hotellkjeder kan henge seg på

Hotellkjeden Thon kan være åpne for å endre praksisen for frokost på hotellene.

– Nå er frokosten inkludert, men å se på andre løsninger er selvsagt mulig, sier konserndirektør Morten Thorvaldsen i Thon Hotels til NRK.

Strawberry-hotellene tar foreløpig heller ikke betalt for frokost separat.

– Per nå har vi ingen planer om å begynne å ta betalt for frokost. Den står veldig sterkt i de nordiske landene, sier senior kommunikasjonsrådgiver Geir Økland i Strawberry til NRK.

Han legger til at de eneste to unntakene er kjeden Comfort Express, som allerede ikke har frokost inkludert, og noen luksushotell utenfor kjeden.

Avinor advarer om vanlig ferietabbe på fly

Det er forbudt å ta med seg powerbank i innsjekket bagasje. Likevel har mer enn 8000 powerbanker blitt konfiskert så langt i år, ifølge Avinor.

Reglene rundt powerbanker er klare: De skal alltid pakkes i håndbagasje, ikke i innsjekket bagasje, slik at de er lett tilgjengelige hvis de selvantenner.

– Plasserer man et litiumbatteri i innsjekket bagasje, utsetter man både seg selv og andre reisende for en enorm fare. Hvis det skulle begynne å brenne i et lasterom, kan det få alvorlige konsekvenser, sier Njål Ladstein, sjef for samfunnssikkerhet i Avinor.

Brann i powerbanker er vanskelig å kontrollere, men flybetjeningen er opplært i å håndtere det. Derfor skal de tas med i håndbagasjen slik at de er tilgjengelige.

Hvis man pakker powerbank i innsjekket bagasje, og det ikke oppdages i flyplassenes røntgenmaskiner, bryter man faktisk loven, ifølge Ladstein.

– Når reisende sjekker inn bagasje, inngår vedkommende en kontrakt med flyselskapet ved at de svarer på om de frakter farlig gods. Reiser du med powerbank i innsjekket bagasje, bryter du denne kontrakten med flyselskapet og dermed loven, forklarer Ladstein.

Så langt i år har det blitt konfiskert nesten 4000 powerbanker på Oslo lufthavn alene. For alle Avinors lufthavner er tallet over 8000. Reisende får ikke powerbanken tilbake og mottar ikke erstatning, opplyser Ladstein.

Rekordmange flåttvaksinerer seg

I rekordtempo har nordmenn latt seg vaksinere mot skogflåttencefalitt (TBE), en sjelden virusinfeksjon som kan gi alvorlig hjernebetennelse etter flåttbitt.

Over 85.000 personer har tatt TBE-vaksine så langt i år, skriver TV 2.

Til sammenligning vaksinerte 103.865 personer seg i hele fjor, ifølge tall fra det nasjonale vaksinasjonsregisteret (Sysvak) ved Folkehelseinstituttet (FHI).

I 2022 var det 53.871 personer som vaksinerte seg mot TBE.

En del av de som smittes, får influensalignende symptomer, mens noen får svært alvorlige sykdomsforløp som hjernebetennelse. I 2024 ble det meldt 77 tilfeller av TBE i Norge.

Sykdommen er funnet først og fremst langs sør- og østlandskysten. De fleste som ble smittet i 2024, hadde oppholdt seg i områdene rundt Lindesnes, Arendal, Skien og Larvik.

Skatteetaten advarer mot mulig skattesmell

Har du frikort, men ligger an til å tjene over 100.000 kroner i år? Da må du bestille skattekort for å unngå smell, lyder beskjeden fra Skatteetaten.

– Hvis du tjener mer enn frikortgrensen og ikke har et skattekort, må arbeidsgiveren din trekke 50 prosent skatt av inntekten du tjener over 100.000 kroner. Betaler du for mye skatt i løpet av året, får du pengene tilbake, men ikke før i 2026 når skatteoppgjøret er ferdig, sier seksjonssjef Bente Brattfjord Skarpsvärd i Skatteetaten.

For å unngå dette, oppfordrer Skatteetaten alle som nærmer seg grensen, bestille skattekort. Da er det viktig å inkludere all forventet inntekt, inkludert feriepenger, når man beregner årsinntekten.

– Vi ser at det er behov for å minne folk om dette, fordi vi dessverre opplever fortvilte brukere som tar kontakt med oss, sier Skarpsvärd.

Skatteetaten opplyser at de sender en påminnelse via SMS når man nærmer seg frikortgrensen. Likevel minner de om at det er brukerens ansvar å holde oversikt over egen inntekt og bestille skattekort ved behov.

Advarer mot ny svindelmetode

Nordmenn ble svindlet for over to milliarder kroner i fjor, ifølge Økokrim. Nå advarer en svindelekspert om svindlernes nye metoder.

– Angrepet fremstår som målrettet og gjennomtenkt, sier Thorbjørn Busch til TV 2.

Han er fagleder i Telenors avdeling for Abuse, Fraud & Crime.

Tapene fra anmeldte bedragerier i Norge var på minst 2,13 milliarder kroner i 2024, ifølge en ny analyse fra Økokrim. De anslår imidlertid at det er store mørketall.

Busch advarer mot en ny type svindel i sanntid, hvor svindlerne er mye bedre kjent med ofrene sine i forkant.

– Vi ser at de bruker informasjon, enten fra åpne kilder eller illegitime kilder som har informasjon som har kommet på avveie, eller betalbare tjenester, forklarer Busch.

Han trekker fram et eksempel på et nylig svindelangrep hvor svindlerne både visste at offeret hadde et enkeltpersonforetak, samt hvilken bank offeret var kunde hos.

Busch råder nordmenn om å være ekstra oppmerksom dersom man mottar en SMS fra tilfeldige mobilnumre som utgir seg for å være en bedrift eller en offentlig etat. Samtidig anbefaler han å i stedet logge inn på den offentlige nettsiden, og ikke oppgi sensitiv informasjon over telefon eller epost.

Kraftig brann i kornsilo i Østre Toten– brannvesenet har kontroll

Det brant kraftig i en kornsilo på Lena i Østre Toten kommune i Innlandet tirsdag ettermiddag. Slukkearbeidet skal ha vært komplisert men brannen er nå under kontroll.

Tirsdag ettermiddag klokken 14.39 opplyste politiet at de rykket ut etter melding om brann i kornsiloen på Lena.

– Det har vært brann i en kraftforpresse i anlegget. Det er nå meldt kontroll på stedet, og det drives med utlufting, skriver operasjonsleder Haagen Løvseth i politiloggen.

Politiet meldte at slokkearbeidet var komplisert.

– Når det brenner på slike steder, så er det fare for en såkalt støveksplosjon. Derfor har vi mye mannskaper på stedet, sier Eirik Haugen ved brannvesenets 110-sentral til Oppland Arbeiderblad.

(©NTB)

Kabelfeil skaper problemer

Stange kommune skriver på sine nettsider at det er oppdaget en kabelfeil i Stange sentrum som fører til problemer.

– Det er for tiden problemer å ringe eller bruke mobile tjenester i Stange sentrum, skriver kommunen. 

– Dermed kan det oppstå støy når du ringer eller bruker mobile tjenester. Det gjelder også telefoner inn til Stange kommune. 

Det jobbes med å rette feilen.

Telenor med milliardoppkjøp – skal styrke fibersatsingen

Telenor har kjøpt GlobalConnects fibervirksomhet for privatkunder i Norge for 6 milliarder kroner.

Oppkjøpet er en viktig brikke i Telenors langsiktige plan om å styrke fiberdekningen i Norge og omfatter 140.000 kunder, skriver selskapet i en pressemelding.

– Dette markerer et strategisk steg fremover, for Telenor og for kundene våre. Ved å integrere privatkundedelen av GlobalConnects fibervirksomhet i vår egen, vil vi kunne levere enda bedre og mer pålitelige tjenester til flere husstander over hele landet, sier Benedicte Schilbred Fasmer, konsernsjef i Telenor.

Som følge av transaksjonen øker Telenors markedsandel innen fiberabonnementer fra 22 prosent til 29 prosent, basert på tall Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) publiserte i fjor.

Selskapet mener kunder som nå blir en del av Telenor, kommer til å nyte godt av avanserte sikkerhetstjenester, stabil og høy kvalitet på tilkoblingen, Telenors kundeservice, premium hjemmenettverk og et rikt underholdningstilbud.