Enighet i meklingen – ingen storstreik i stat og kommune

Til sammen over 13.000 ansatte i stat og kommune sto klare til å gå ut i streik fra onsdag morgen, men på overtid ble det enighet i begge meklingene.

8754 kommuneansatte kunne ha blitt tatt ut i streik, med en eventuell opptrapping på 17.500 medlemmer fra mandag. Men rett over midnatt kom partene til enighet.

– Vi har fått gjennomslag for en god lønnsvekst i en tøff tid for mange. Det var et viktig krav for YS. Ansatte med treårig høyskole er løftet, og fagarbeidere har fått en akseptabel økning. Vi vil fortsette å jobbe for fagarbeiderne inn i hovedoppgjøret til neste år, sier Trond Ellefsen, leder for YS Kommune og forbundsleder i Delta.

I meklingen har LO og YS sluttet seg til avtalen KS inngikk med Unio og Akademikerne i forhandlingene, opplyser KS, slik at det fortsatt er en likelydende tariffavtale i KS’ tariffområde.

Resultatet har en ramme på 4,4 prosent, på linje med frontfaget i industrien, ifølge KS. Lønnstilleggene gis fra 1. mai 2025 og varierer mellom 14.500 kroner og 21.200 kroner, avhengig av utdannelse og ansiennitet.

Ved 2-tiden meldte partene i statsoppgjøret også om enighet. Der var 4350 medlemmer omfattet av førsteuttak, som ville ha kommet onsdag morgen.

Forhandlingene har pågått mellom LO Stat og Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet.

– Dette er et mellomoppgjør der vi bare forhandler om økonomi. Det er positivt at vi nå har kommet til enighet også med LO Stat om et oppgjør som gir grunnlag for reallønnsvekst til alle og støtter opp om en samordnet lønnsdannelse i staten, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap).

Over 30.000 ansatte i stat og kommune kan bli tatt ut i streik

Onsdag morgen kan 8754 kommuneansatte og 4350 statsansatte gå ut i streik. I neste uke trappes en eventuell streik kraftig opp.

LO og YS sitter tirsdag ettermiddag fortsatt i mekling med KS og Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet hos Riksmekleren. Hvis det ikke blir enighet i de tre meklingene i stat og kommune innen fristen ved midnatt natt til onsdag, kan det bli streik fra onsdag morgen.

Fra før har LO og Fagforbundet, som utgjør forhandlingssammenslutningen LO Kommune, varslet at 8275 personer kan gå ut i streik i kommuner over hele landet fra i morgen. YS har varslet at over 479 personer kan tas ut i streik i kommunene.

– Det var uaktuelt for oss å godta at de med minst, fikk minst. Vi krevde et rettferdig lønnsoppgjør med tydeligere lavlønnsprofil slik som frontfaget, det fikk vi ikke, og derfor er vi nå i mekling, sa leder av Fagforbundet og LO kommune, Mette Nord, i en pressemelding i forrige uke.

Opptrapping fra neste uke

Fra 3. juni kan ytterligere rundt 17.500 ansatte i kommunene bli tatt ut: Fagforbundet og LO kommune varsler nytt streikeuttak på 16.962 medlemmer i norske kommuner, mens YS varsler ytterligere 456 medlemmer.

De som kan tas ut til streik, arbeider i hele spekteret av kommunal og fylkeskommunal forvaltning og tjenesteyting.

Blant yrkesgruppene er renholdere, helsefagarbeidere, ansatte og ledere i barnehager og skoler, administrativt ansatte, vernepleiere, saksbehandlere, kjøkkenpersonell, kulturansatte, aktivitører, ansatte i brann- og redning og teknisk personell.

LO Kommune forbereder seg på mulig streik.

– Under forhandlingene krevde vi at hele laget av ansatte skulle få en god og rettferdig lønnsutvikling, og at de med minst, skulle få mest. Dette kravet ville ikke arbeidsgiveren KS imøtekomme, sier Mette Nord, som leder forhandlingene for LO Kommune, tirsdag.

Departementer rammes av eventuell streik

Det pågår også mekling i oppgjøret for staten. Her sitter LO Stat i mekling med Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet. Også for dette oppgjøret er det frist ved midnatt natt til onsdag.

LO Stat har varslet uttak på opptil 4350 medlemmer i streik dersom det ikke blir enighet.

32 ansatte ved Universitetet i Oslo (UiO) tas ut fra onsdag morgen, men rundt 1200 fra mandag, fordelt på departementer og virksomheter i Oslo, Drammen og Trondheim, opplyser LO Stat.

Rundt 100 Nav-ansatte og 283 ansatte ved UiO er blant dem som vil tas ut.

LO Stat har publisert en liste over departementer, etater/virksomheter der ansatte kan tas ut til streik. Blant disse er Finansdepartementet, Kunnskapsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, universitetene NTNU, Oslo Met og UiO, Skatteetaten, Arbeids- og velferdsetaten (Nav), Domstolene, Kriminalomsorgen, Brønnøysundregistrene og Statens vegvesen.

Se traileren for «Dancing Queen i Hollywood» her

Traileren for «Dancing Queen i Hollywood» er klar. Og her er den, på h-a.no.

Den første filmen reiste verden rundt på festivaler og sanket flere priser – og en som fikk masse skryt var Hamar-jenta Liv Elvira Kippersund.

Nå altså klar med oppfølgeren, som har premiere på norske kinoer til høsten – men som filminteresserte nå kan få en liten kikk gjennom filmens offisielle trailer.

Produsent Thomas Robsahm, som bor på Jessnes, sier om den nye filmen: - Liv Elvira som «Mina» ble en umiddelbar favoritt etter første film, og hun har bare blitt en enda dyktigere skuespillere nå i andre runde hvor hamarsingene inntar Los Angeles! Som tilflyttet hedmarking er det selvsagt veldig viktig for meg å bruke lokale talenter og forankre filmuniverset i «Dancing Queen 2» i Hamar. En film med lokal sjarm som vi mener kommer til å sjarmere over hele landet.

Premiere: 26. september.

HamKam-spiller belønnes for storspill

Alwande Roaldsøy (20) er en del av det ferske U21-landslagsuttaket.

HamKams lånespiller har virkelig steppet opp den siste drøye måneden og vært blant lagets beste spillere.

Mot Molde, klubben han er utlånt fra, scoret han Hamar-lagets første mål i 2-1-seieren. Midtbanespilleren høstet etter kampen ros fra både Per-Mathias Høgmo og Jakob Michelsen.

Også landslagsledelsen har lagt merke til 20-åringens prestasjoner den siste tiden. Tirsdag ble U21-landslagsuttaket til privatlandskampen mot Wales  6. juni presentert. Roaldsøy er en del av troppen.

- Det er en spennende tropp, og denne samlingen er fin mulighet til å se noen ubeskrevne blad. Dette er en ny U21-gjengen som hadde første samling i mars, og da vant vi 2-0 over Tsjekkia. I september starter vi EM-kvalifiseringen og alt vi gjør nå handler om å være mest mulig forberedt til det, sier U21-landslagssjef Jan Peder Jalland til fotball.no.

Her er hele troppen:

Martin Børsheim - Brann
Magnus Rugland Ree - Åsane (utlån fra Viking)
Magnus Riisnæs - Vålerenga
Oliver Braude - Heerenveen
Vetle Walle Egeli - Sandefjord
Dennis Gjengaar - New York Red Bulls
Eivind Helland - Brann
Rasmus Holten - Brann
Nicolai Hopland - Heerenveen
Patrick André Wik - Åsane
Victor Halvorsen - Sarpsborg 08
Niklas Ødegård - Kristiansund
Alwande Roaldsøy - HamKam (utlån fra Molde)
Sverre Nypan - Rosenborg
Jens Hjertø-Dahl - Tromsø
Jakob Napoleon Romsaas - TromsøEdvin Austbø - Viking
Filip Thorvaldsen - Vålerenga
Marius Broholm - Rosenborg
Sindre Walle Egeli - FC Nordsjælland
Henrik Skogvold - Fredrikstad
Bo Åsulv Hegland - Moss

LO og YS: Over 26.000 kan bli tatt ut i streik

Dersom partene i kommuneoppgjøret ikke blir enige, går over 8500 ut i streik i morgen. Fra 3. juni trappes en eventuell streik kraftig opp.

Meklingen pågår med frist ved midnatt.

Fra før har LO og Fagforbundet, som utgjør forhandlingssammenslutningen LO Kommune, varslet at 8275 personer kan gå ut i streik i kommuner over hele landet fra i morgen. YS har varslet at over 479 personer kan tas ut i streik.

Fra 3. juni kan ytterligere rundt 17.500 bli tatt ut: Fagforbundet og LO kommune varsler nytt streikeuttak på 16.962 medlemmer i norske kommuner, mens YS varsler ytterligere 456 medlemmer.

De som kan tas ut til streik, arbeider i hele spekteret av kommunal og fylkeskommunal forvaltning og tjenesteyting.

Blant yrkesgruppene er renholdere, helsefagarbeidere, ansatte og ledere i barnehager og skoler, administrativt ansatte, vernepleiere, saksbehandlere, kjøkkenpersonell, kulturansatte, aktivitører, ansatte i brann- og redning, og teknisk personell.

LO Kommune forbereder seg på mulig streik.

– Under forhandlingene krevde vi at hele laget av ansatte skulle få en god og rettferdig lønnsutvikling, og at de med minst, skulle få mest. Dette kravet ville ikke arbeidsgiveren KS imøtekomme, sier leder i Fagforbundet, Mette Nord, som også leder forhandlingene for LO Kommune.

Det foregår også mekling i oppgjøret for staten. Også for dette oppgjøret er det frist ved midnatt. Her har LO Stat varslet at de vil ta ut 4350 medlemmer i streik dersom partene ikke blir enige.

Snittpris for strøm på 73,8 øre per kWh onsdag

I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 73,8 øre per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 88,09 øre.

Onsdagens snittpris per kWh er 15,2 øre høyere enn tirsdag og 36,8 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

For tre år siden var maksprisen 1,39 kroner per kWh og snittprisen var 34,5 øre.

Maksprisen onsdag på 88,09 øre per kWh er mellom klokken 20 og 21. Den er 15,3 øre lavere enn tirsdag og 39,8 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-Norge vært 1,32 kroner.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 88,09 øre, dekkes 11,7 øre.

Minsteprisen blir på 60,3 øre per kWh mellom klokken 14 og 15.

Stortinget skroter turistskatten – innfører kun avgift for cruiseturister

Næringskomiteen på Stortinget har snudd opp ned på regjeringens forslag om turistskatt. I stedet går de inn for skatt for cruiseturister.

Regjeringens foreslåtte turistskatt ble vraket da næringskomiteen diskuterte saken tirsdag. De gikk i stedet for inn for en skatt på cruiseturister, slik regjeringen først ikke ville gjøre nå, men som de senere tok med i sitt reviderte forslag.

– Vi er strålende fornøyd med at Stortinget nå har snudd 180 grader opp ned på regjeringens forslag. Vi har fått vekk hotellskatten og fått inn skatt på cruise, sier næringspolitisk talsperson Alfred Bjørlo i Venstre.

Bjørlo kaller vedtaket en milepæl. Frp var det eneste partiet som gikk imot forslaget om cruiseturist-skatt.

– Politisk venstrehåndsarbeid, mener Bengt Rune Strifeldt, næringspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet.

Strifeldt mener komiteen heller burde sendt hele forslaget tilbake til regjeringen.

Brems i nesespray-salget: – Positivt

Salget av nesespray skjøt i flere år til værs, men i det siste har salget begynt å flate ut.

– Vi kan ikke forklare nøyaktig hvorfor salget har flatet ut, men dersom det skyldes at flere har blitt oppmerksomme på de uheldige effektene av å bruke nesespray lenger enn anbefalt, så er det positivt, sier seniorrådgiver Troy Hammer ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Ifølge instituttet ble det solgt 8,8 millioner pakninger med slimhinneavsvellende nesespray og dråper i 2024.

Salgstallene sier ingenting om hvor mange som bruker nesespray over lengre tid enn det som er anbefalt.

– Disse nesesprayene skal kun brukes til korttidsbehandling av tett nese ved forkjølelse og bihulebetennelse. Feilbruk kan gi langvarig skade i neseslimhinnen og forverre nesetetthet forklarer Hammer.

44 ansatte kan tas ut i streik

Stange kommune varsler tirsdag ettermiddag at flere av deres ansatte kan tas ut i streik onsdag 28. mai.

Det er brudd i lønnsforhandlingene mellom Kommunenes Sentralforbund (KS) og arbeidstakerorganisasjonene LO og YS,  og forhandlingene har gått til mekling. 

Fristen for å komme til enighet er satt til midnatt tirsdag kveld.

Dersom det ikke oppnås enighet, vil 44 ansatte i Stange kommune bli tatt ut i streik. 

Disse jobber på følgende områder:

  • Renhold 
  • Vaktmestertjenester 
  • Flyktningetjeneste 
  • Merkantile tjenester innenfor flere virksomheter 
  • Økonomi

– Dersom det blir streik vil det bli sendt ut informasjon om håndtering av situasjonen og eventuelle konsekvenser dette vil få, skriver kommunen på sin hjemmeside.  

Inviterer eiendomsbesittere til møte om ungdomshus

Hamar kommunes administrasjon har laget et konsept og en kravspesifikasjon for et nytt ungdomshus i Hamar,

Kommunestyret har satt av to millioner kroner til en slik satsing. Nylig sluttet utvalget for miljø og oppvekst seg til konsept og kravspesifikasjon.

Visjonen er å skape et trygt, inkluderende og dynamisk møtested for ungdom i Hamar, hvor de kan utvikle seg, sosialisere og engasjere seg i ulike aktiviteter, som fritidsaktiviteter, læring og jobbmuligheter. 

Bildet: Dordy Wilson er kommunalsjef for oppvekst og opplæring i Hamar kommune. T.h. Thilla-Marie Nerli Lerberg som er virksomhetsleder for barn og unge i Hamar kommune. 

Målgruppen er alle ungdommer i alderen fra 13 til 19 år.

Administrasjonen fikk klarsignal til å invitere eiendomsbesittere i Hamar til en informasjonsmøte. 

Planen nå er at kommunen skal leie lokaler til et nytt ungdomshus av private. Dermed slipper man en anbudsprosess. 

Tidligere har kommunalt eide Basarbygningen vært diskutert som lokasjon for ungdomshus, men det er politikerne skeptiske til. 

Møtet er planlagt 10. juni klokken 18.00 i kommunestyresalen i Hamar rådhus. 

Der vil prosjektet bli presentert, og det vil være mulig å melde sin interesse. 

I møtet vil kommunen gi en oversikt over de krav som stilles til lokalene, samt hvordan prosessen for leie vil foregå. 

Det er ønskelig med et lokale på 500 kvadratmeter, men det er ikke et krav. 

Det er mulig å inkludere Helsestasjon for ungdom i ungdomshuset, men dette er ikke avgjort. 

Tidligere var det en ambisjon å åpne ungdomshuset til skolestart, men det har man gått bort fra.