Hardangerbrua stengd ved høge vindkast

Vegtrafikksentralen melder på Twitter klokka 20:26 torsdag at rv. 13 Hardangerbrua vert stengd innimellom ved høge vindkast. 

Glatt på Hardangervidda

Torsdag føremiddag melder Vest politidistrikt at det er utfordrande på Rv. 7 Hardangervidda.

"Meldt om glatt veg, og minst eitt tyngre køyretøy med problem som blokkerer eitt felt. Tungberger er på veg", melder politiet på Twitter.

"Gyda" stenger skisenteret

"Ekstremværet "Gyda" viser sine krefter og vi er dessverre nødt for å holde stengt i dag torsdag. Det meldes mye vind utover morgendagen også, så hva vi klarer å få kjørt i morgen kommer vi med oppdatering på ca. 07.00 i morgen tidlig", opplyser Røldal skisenter på Facebook.

"Gyda" skaper utfordringer på veiene

- Følg med på værmeldingene, sjekk trafikkmeldinger på vegvesen.no, lytt til radio og følg med på hva mediene rapporterer, oppfordrer Nils Audun Karbø i Statens vegvesen.

- Publikum i de berørte områdene bør vurdere ekstra nøye om de må ut å kjøre eller om de kan la bilen stå.

Vegvesenet varsler om svært vanskelige kjøreforhold, redusert framkommelighet og stengte veger. Mange ferjesamband er innstilte. Mange fjelloverganger både i Sør- og Nord-Norge er også berørt. I tillegg er skredfaren stor.

Sjekk veimeldingene

Her finner du trafikkinformasjon fra Statens vegvesen:

Publikum kan også følge med på oppdaterte varsel fra varsom.no.

Ras på rv. 13: - Eg såg det kom ein stein hoppande nedover

Det har gått eit mindre ras på rv. 13 mellom Odda og Skare. Det får Hardanger Folkeblad opplyst på Facebook klokka 09:06 onsdag.

Klokka 10:13 melder Vegtrafikksentralen at vegen skal vere rydda, ifølge entreprenør på staden.

- Det kom ein stein til etter at eg tok biletet, så eg tenkte at eg ikkje kunne stå der lenger, seier Mariann Nordstoga Berge til Hardanger Folkeblad. 

Ho var første på staden, og har varsla politi og Vegtrafikksentralen.

- Eg såg det kom ein stein hoppande nedover, og eg byrja å bremse, fortel Nordstoga Berge onsdag morgon.

Ope over Haukeli

Vegtrafikksentralen vest melder at E134 Haukelifjell er åpen.  Tidligere onsdag var det kolonne.

Dette er status onsdag formiddag:

Rv 13 Vikafjellet; stengt. Ny vurdering fredag kl 09. 

Rv 15 Strynefjellet; stengt. 

Rv 52 Hemsedal; åpen, men glatt veg 

Fv 53 Tyin - Årdal; stengt. Ny vurdering fredag kl 12. 

Fv 50 Aurland - Hol; stengt. 

Øvrige fjelloverganger er åpne, skriver vegtrafikksentralenpå Twitter onsdag morgen.

Vegvesenet advarer om vanskelige kjøreforhold under ekstremvær

Statens vegvesen advarer om svært vanskelige kjøreforhold og stengte veier i flere deler av landet onsdag og torsdag under ekstremværet Gyda.

Vind, mildvær og mye nedbør vil kunne føre til flom og skred i Rogaland, Vestland, Møre og Romsdal, nordlige deler av Innlandet og Ofoten i Nordland fram til torsdag, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Det kan føre til svært vanskelige kjøreforhold, redusert framkommelighet og stengte veier.

Avdelingsdirektør for trafikkstyring og beredskap Nils Karbø i Statens vegvesen ber folk følge nøye med på informasjon om vær- og trafikksituasjonen.

– Publikum bør vurdere ekstra nøye om de må ut å kjøre, eller om de kan la bilen stå, sier Karbø.

@ NTB

Ekstremværet Gyda treffer Møre og Romsdal – vinterstorm fra Hardanger til Finnmark

Det blir ekstremt mye regn sør i Trøndelag og i Møre og Romsdal onsdag og torsdag. Nå har ekstremværet fått navnet Gyda og er på rødt farenivå.

Varsel om jord-, sørpe- og flomskredfare på oransje nivå ble sendt ut for store deler av Sør- og Midt-Norge tirsdag formiddag. Like etter kom ekstremværvarselet for Trøndelag og Møre og Romsdal.

– Vedvarende regn gjør at vi venter at flere stasjoner kan få rekord for døgnnedbør for januar. Det er også mildt for årstida, slik at all nedbøren som faller, er ventet som regn også høyt til fjells, heter det på met.no.

Onsdag og torsdag kommer det høyst sannsynlig store snøskred på Vestlandet, i Trøndelag og Nordland. Tirsdag ble også Ytre Nordmøre omfattet av det oransje farevarselet.

Mye vind

Onsdag og torsdag kommer det mellom 100 og 200 millimeter nedbør på Vestlandet, hele 150 millimeter på ett døgn enkelte steder. Samtidig vil det følge med mye vind. Det er sendt ut gult farevarsel om vindkast onsdag morgen for kysten av Møre og Romsdal og Trøndelag. Det er ventet vindkast på mellom 30 og 35 meter per sekund.

Vakthavende meteorolog Per Egil Haga sier til NRK at det blir dårlig vær på onsdag, men det blir enda dårligere på torsdag.

– Det blir utfordrende vær mange steder de neste dagene. Stormen vil treffe hardt over hele landet, sier han.

Nord i landet faller nedbøren som snø. I områdene over 300 meter ventes det 30–35 centimeter.

Stor skredfare

Snøskredfaren er størst onsdag, men også utover torsdag venter snøskredvarslingen naturlig utløste skred. Årsaken er mye nedbør kombinert med kraftig vind og mildvær. Forholdene omtales som «omfattende ustabile».

–Vi venter flere store og noen svært store naturlig utløste skred. Hold god avstand til løsneområder og utløpsområder for snøskred, sier vaktleder Odd-Arne Mikkelsen i snøskredvarslingen i NVE.

NVE forbereder seg ved å øke beredskapen og kan bistå kommuner som trenger hjelp til å håndtere flom og skredhendelser.

Flomsikring i gang

Rådgivende Ingeniørers Forening advarer mot rask is- og snøsmelting som kan føre til flom i tettbygde strøk.

– Dersom vi får svært rask snøsmelting, kan vi risikere lokale oversvømmelser i tettbygde strøk fordi de naturlige vann- og flomveiene er dekket av store mengder kompakt måkesnø og isblokker, sier Bård Alsaker, leder for foreningens ekspertgruppe innenfor vann- og miljøteknikk.

Særlig veigrøfter og avløpssluk i tettbygde strøk er en del steder dekket av knallhard, tilfrosset snø etter snømåking så langt i vinter. Dermed er de naturlige flomveiene stengt, og vannet havner i veien i stedet.

– Vi anbefaler huseiere å ta en vurdering av sine eiendommer og sjekke hvordan snøsmeltingen vil virke inn på deres eiendom. Vi anbefaler også å åpne avløpsveier som stikkrenner, kummer, innløpsrister og lignende for å sikre at vannet får fri passasje, sier Alsaker.

@ NTB