Nytt smittetilfelle på Voss

Fredag kveld stadfestar Voss herad at ein tilsett på ein av institusjonane i heradet er smitta med covid-19.

Ni personar må i karantene etter det påviste koronatilfellet, melder kommunen.

Ny virusvariant oppdaget i Norge – kan være mer smittsom

Den nye varianten ble oppdaget onsdag og har likheter med både den engelske og sørafrikanske varianten. FHI frykter den kan være mer smittsom.

Det er oppdaget 22 tilfeller av den nye varianten med navnet B. 1.525 i Norge det siste døgnet. Den nye varianten har flere av de samme endringene som den engelske, sørafrikanske og brasilianske virusvarianten.

Ifølge FHIs ukesrapport er de fleste tilfellene av den nye varianten oppdaget i Oslo. En av personene er bosatt i Trøndelag og to er bosatt i Viken.

Så langt har FHI påvist 18 tilfeller, i tillegg har Oslo universitetssykehus påvist fire tilfeller. Totalt antall tilfeller kommer derfor opp i 22, melder FHI.

Også i Danmark, Storbritannia og USA har varianten dukket opp.

– Vi vet ennå ikke om den er mer smittsom, men den kan være det. Det har endringer på det stedet i viruset som kan ha noe å si for smittsomhet, sier avdelingsdirektør Line Vold FHI til NRK.

Vold sier de vil holde den nye varianten under oppsikt, slik de gjør med de andre mer smittsomme mutasjonene. Det er for tidlig å si om smitten er importert.

Norge er blant topp fire i Europa etter Storbritannia, Danmark og Island på å analysere for nye varianter av viruset. Ifølge Vold er dette årsaken til at man finner stadig nye tilfeller her i landet.

– Det brer seg stadig nye varianter i verden, og det er en naturlig utvikling av viruset at de endrer seg hele tiden, sier Vold.

Det er fortsatt de samme tiltakene som gjelder for denne nye varianten som de andre variantene, testing, isolering, smittesporing og karantene.

Tre nye smittetilfeller på Voss – stenger skoler og barnehager

Voss herad stengte onsdag både ungdomsskolen i Granvin og en barnehageavdeling på grunn av koronasmitte. Også videregående skole er rammet.

Et smittetilfelle i Granvin førte at ungdomsskolen og en avdeling i Tueteigen barnehage onsdag morgen ble stengt ut uken. Både elever og barn er satt i ventekarantene, melder kommunen.

Det andre smittetilfellet beskriver kommunen som relativt oversiktlig. De tre nærkontaktene det gjelder, er kontaktet for testing.

– Voss herad presiserer at ingen elever eller ansatte ved ungdomsskolen eller barnehagen er bekreftet smittet, men helt spesielle omstendigheter rundt situasjonen fører til et risikobilde som gjør at vi må sette barna i ventekarantene ut uken, sier kommuneoverlege Eystein J. Hauge på kommunens nettsider.

Senere på ettermiddagen ble også en klasse på Voss videregående skole satt i karantene etter at en person med tilknytning til skolen testet positivt på en hurtigtest.

Flere elevgrupper kan bli satt i karantene, og smittesporingsarbeidet pågår.

Både Voss og nabokommunen Eidfjord er omfattet av tiltaksnivå B (høyt tiltaksnivå), et vedtak som gjelder fram til 22. februar. Årsaken er at smittesituasjonen er så usikker at regjeringen og Helsedirektoratet mener det er mest hensiktsmessig å fortsette med gjeldende tiltak til situasjonen er mer avklart.

Regjeringen legger bort planene om portforbud

Regjeringen dropper å legge fram et lovforslag om portforbud for Stortinget, bekrefter justisminister Monica Mæland (H).

– Regjeringen er opptatt av å være best mulig forberedt i forbindelse med å bekjempe koronaviruset. Derfor har vi også utredet behovet for en lovhjemmel om portforbud, sier Mæland i en pressemelding onsdag.

Forlaget ble sendt på høring 8. januar. Over 1.400 høringsinnspill kom inn, mer enn 1.200 fra privatpersoner.

– Dette er et «verktøy» vi ikke har, og som vi heller ikke har hatt behov for. Det er fortsatt situasjonen, og den håper vi skal vedvare. Derfor fremmer vi ikke noe lovforslag for Stortinget, sier justisministeren.

Regjeringspartner Venstre er fornøyd med at forslaget blir liggende.

– Høringsrunden har vært tydelig på at dette ikke er et nødvendig virkemiddel i den situasjonen vi befinner oss i nå, og det er vi i Venstre enig i, sier kunnskapsminister og Venstre-leder Guri Melby.

– I snart et år har Norges befolkning trofast fulgt råd, anbefalinger og påbud. Flere av innspillene vi har fått peker på at dette i stor grad er tillitsbasert og at det i seg selv har ført til redusert smitte. Vi skal være stolte av den norske dugnaden, det er en forutsetning for arbeidet vårt videre, sier Mæland.

Alle fem testet negativt

De fem som satt i karantene i Ullensvang kommune tirsdag  har alle testet negativt, opplyser ordfører Roald Aga Haug  tirsdag kveld 

For tre av dem ble karantene opphevet samme kveld. 

Dette betyr at det snart ikke er noen i karantene i kommunen. Det  har ikke vært noen nye tilfeller av påvist smitte de siste dagene og det er heller ikke mistanke om  smitte. 

På det meste under Ulvik-utbruddet har det vært 45 i karantene og det ble påvist to smittetilfeller. 

Treningssenter er ope att, men alle gruppetimar utgår

Tunvoll trimstove opna att måndag 15. februar, etter å ha halde stengd i éi veke. 

- I lys av nye råd er no Ullensvang i tiltaksnivå D for smitterisiko, og me får opna senteret att for innbyggjarar i eigen kommune, skriv treningssenteret på Lofthus på Facebook. 

Trimstova skriv at nivå D inneber noko høgt tiltaksnivå, at at ein framleis skal vera bevisste avstand, reinhald og vera friske for å trena i same lokale som andre.

Alle sykkeltimar utgår denne veka. Håpet er å vera i gang  veka etter vinterferien, veke 9.

Det er lov å nytta syklane, men ikkje i grupper enno.  

To nye smitta på Voss

Fredag formiddag rapporterer Voss herad om to nye smittetilfelle i kommunen. Det eine nye smittetilfellet er ein person som allereie var i karantene, og det fører ikkje til fleire nærkontaktar. 

Det andre tilfellet har ei sjukehistorie som strekk seg lang tilbake i tid, men positivt testresultat kjem først fredag, skriv rådmannen heradet i ei pressemelding. 

– For å vere heilt trygg ønsker heradet å teste ein klasse ved Vangen skule, og dessutan i overkant av 20 kulturskuleelevar. Karantenetida vil vere ut denne helga både for nærkontaktane og deira husstandsmedlemmar, skriv rådmannen. 

18 nye smittede i Bergen, ett nytt tilfelle av mutert virus

Det er registrert 18 nye koronasmittede personer i Bergen det siste døgnet. Kommunen har også et nytt smittetilfelle med sørafrikansk mutantvirus.

De smittede er i alderen 2 til 69 år. To har ukjent smittevei, mens fire har usikker smittevei, opplyser Bergen kommune på sine nettsider.

Kommunen opplyser også at de har fått melding om ett nytt smittetilfelle med mutert virus av den sørafrikanske varianten, som er tilknyttet kjent klynge. Det er ikke registrert nye tilfeller med britisk mutantvirus.

Totalt er det nå registrert 21 tilfeller av sørafrikansk mutant og 21 tilfeller av britisk mutant.

Fredag ble det kjent at kommunen mener de har god oversikt over utbruddet av det britiske mutantviruset, men ikke god nok kontroll på utbruddet av den sørafrikanske varianten. Derfor anbefaler de regjeringen at kommunen fortsatt skal ha strenge koronatiltak, men at det likevel kan slippes noe opp.

Blant annet anbefaler byrådet at det åpnes opp for organiserte fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år.

(©NTB)

Bergen vil lempe litt på tiltakene, men ikke slippe helt opp

Bergen har fortsatt ikke god nok oversikt over det sørafrikanske mutantviruset. Kommunen ønsker likevel å lempe noe på de strenge koronatiltakene.

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) holdt en pressekonferanse fredag formiddag der han ba regjeringen lempe noe på tiltakene for Bergen.

Blant annet foreslår han at fritidsaktiviteter for barn og unge kan åpne igjen, og at restauranter kan åpne, men at det fortsatt skal være skjenkestopp.

Valhammer sier at kommunen har god oversikt over utbruddet av det britiske mutantviruset, men ikke god nok kontroll på utbruddet av den sørafrikanske varianten

Forrige helg ble det innført svært omfattende koronatiltak som følge av utbrudd med mutert virus. Disse tiltakene skulle etter planen vare til og med søndag 14. februar.

Det var regjeringen som innførte de strengeste tiltakene i Bergen, Ulvik og Kvam, samt tiltak i ti øvrige vestlandskommuner. Det er også regjeringen som må oppheve eller lempe på tiltakene.

Dette anbefaler byrådet:

– Med forbehold om at regjeringen er enig med oss, så blir det fortsatt svært strengt i Bergen én uke til. Men vi anbefaler regjeringen å åpne litt opp, sånn at det blir lov til litt mer, spesielt for barn og unge, sa Valhammer.

Han sa byrådet i Bergen anbefaler følgende lettelser:

* Bibliotek kan åpne.

* Restauranter og serveringssteder åpne, men det blir fortsatt skjenkestopp.

* Noen flere butikker kan åpne.

* Toppidretten kan trene igjen.

* Det åpnes opp for organiserte fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år.

* Videregående skoler vil ikke være stengt, men gå over til rødt nivå.

* Skolesvømming åpner.

* Grunnskoler og barnehager går over til gult nivå.

– Må holde ut en stund til

– Vi håper disse tiltakene vil gjøre hverdagen lettere for noen, samtidig som vi beholder kontrollen på utbruddene, får den nødvendige oversikten og hindrer ukontrollerte utbrudd av mutantvirusene, sa byrådslederen.

– Vi må holde ut en stund til før det blir bedre og før vi kan slippe enda mer opp.

Regjeringen kommer mest sannsynlig med sin avgjørelse i løpet av fredagen.

(©NTB)

Britisk mutert virus i Haugesund – flere hundre må testes

Flere hundre personer må testes for koronaviruset etter at en person ved en bedrift i Haugesund er bekreftet smittet med britisk mutert virusvariant.

Kommuneoverlege Jostein Helgeland opplyser til Haugesunds Avis at personen som er smittet er satt i isolasjon og at nærkontakter er testet og satt i karantene.

– Flere hundre skal testes, så det er en god del. Vi velger å gå veldig bredt ut. Det er ikke vanlig, men vi gjør det i dette tilfellet, sier kommuneoverlegen.

Personen har vært i arbeid ved bedriften, men skal ifølge Helgeland så vidt de vet ikke ha vært i kontakt med lokalbefolkningen.

– Vi undersøker nå om flere på arbeidsplassen kan være smittet eller om arbeidsplassen kan være smittekilden, sier Helgeland.

Han legger til at de tidligere har vært en person på arbeidsplassen som har vært smittet, men sier at det ikke er noen klar sammenheng.

(©NTB)