Ny person smittet av korona på Karmøy

– Det dreier seg om én ny positiv test. Det er en utenlandsk arbeidstaker som allerede var i reisekarantene, opplyser hun.

Les hele saken:

Karanteneregelverket forenkles – reglene for innreisekarantene strammes inn

Reglene for innreisekarantene og smittekarantene blir identiske og samles i en felles bestemmelse. Reglene for innreisekarantene blir dermed litt strengere.

– Målet med forenklingene er å gjøre det lettere for folk å følge karantenereglene. Jeg er nok i tvil om at det er kompliserte regler som har skylden for at noen dropper karantene eller ikke følger reglene. Men hvis det skulle være sånn, har vi nå ryddet opp, sa helseminister Bent Høie (H) på regjeringens koronapressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Har man vært i kontakt med en smittet eller på reise i et rødt land, skal man dermed være i karantene i ti dager.

– Det betyr at du ikke skal gå på jobb eller skole, ikke oppsøke steder med mange mennesker. Du skal heller ikke ta offentlig transport, sa Høie.

Endringene trådte i kraft tirsdag ettermiddag.

Strammer inn på unntak

Helseministeren opplyste også at regjeringen strammer inn på unntak fra karanteneplikten, blant annet for samfunnskritisk personell.

– Unntaket for personell i samfunnskritiske funksjoner strammes inn fordi vi er redd for at dette har blitt brukt for mye fordi arbeidsgivere ikke har planlagt godt nok, sa Høie på pressekonferansen.

Han sa at personell i slike funksjoner nå bare får unntak fra karantenereglene dersom det er strengt nødvendig for å sikre forsvarlig drift av virksomheten, eller dersom det ikke er tid for å gjennomføre tester.

Flypersonell må testes

Flypersonell får unntak fra innreisekarantene, men det kreves test hver sjuende dag dersom de forlater flyet på jobb i røde land for å unngå innreisekarantene.

Videre får arbeidstakere fra Finland samme unntak for arbeidstakere fra innreisekarantene som arbeidstakere fra Sverige allerede har, men fra nå gjelder det kun pendlere med krav om testing hver sjuende dag.

Oppfordrer kommuner til å forberede seg på lokale utbrudd

Kommuner med lav smitte bør bruke tiden godt og bygge opp beredskapen, oppfordrer helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

På en pressekonferanse tirsdag sa Høie at han hadde hatt møte med kommunalminister Nikolai Astrup (H) og landets fylkesmenn om saken.

– Jo raskere en starter arbeidet med å slå ned lokale utbrudd, jo mindre er sjansen for at utbruddet blir stort, sa helseministeren.

Han pekte på det avgjørende i korte kommandolinjer og rask reaksjon, og at byråkratiske beslutningsprosesser ikke egner seg til å slå ned smitteutbrudd. I tillegg oppfordret Høie til godt samarbeid mellom nabokommuner, og at kommunene må øve på samarbeidet i rolige tider.

– Kommunens smittesporingsteam må være godt rustet og forberedt på at jobben kan vare lenge, sa Høie.

Positiv koronatest i Vindafjord

Én person har testet positivt for koronaviruset i Vindafjord, melder lokalavisen Grannar onsdag. 

Alle prøvesvarene fra Stord er negative

Stord kommune har nå fått svar på seks av de sju koronatestene som ble tatt på Stord vidaregåande skule mandag. De er alle negative, opplyser kommunelege Lars Helge Sørheim.Den siste er testet i en annen kommune og får svar der, sier Sørheim. 

Positiv test lørdag i Haugesund

Lørdag fikk smitteteamet i Haugesund bekreftet et nytt tilfelle av korona i kommunen.

Personen kom en gang i forrige uke fra et land der de går rett i karantene, til Bergen lufthavn. Det skal ha vært familiære grunner til denne reisen ifølge Qvale.

– Personen har ikke hatt noe symptomer, men har gått rett i karantene etter denne reisen. Smittesporingen er derfor heller ikke så omfattende, sier smittevernlegen.

LES MER: 

Politiet styrkes og skal slå hardere ned på fester

De 400 midlertidige politistillingene som ble opprettet i forbindelse med koronasituasjonen, opprettholdes ut året.

Det opplyser justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) tirsdag.

– Trykket på politiet er fortsatt stort. Politiet vil slå hardere ned på fester og sammenkomster som både forstyrrer orden og er et brudd på smittevernreglene, sier hun.

Mæland mener politiet har taklet den utfordrende situasjonen på en god måte, men hun skulle ønske at politiet heller kunne bruke ressurser på alvorlig kriminalitet enn å stanse fester.

– Det er fortsatt sånn at politiet ikke skal være et koronapoliti, men det er ingen tvil om at den nye situasjonen fører til nye og skjerpede forventninger til politiet, sier justisministeren.

– Da må vi sørge for at de har ressursene de trenger for å kunne gjøre jobben sin. Derfor er jeg glad for at vi har fått forlenget de 400 stillingene ut året, fortsetter hun.

35 nye koronasmittede siste døgn

Det er registrert 35 nye tilfeller av koronasmitte i Norge ved midnatt natt til fredag, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Det er en nedgang på 16 fra dagen før. Siden mandag er det registrert 232 nye smittetilfeller.

Tallene er hentet fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) og viser en foreløpig oversikt.

I alt 10.197 personer har siden februar fått påvist smitte av koronaviruset. Om lag 95 prosent er friskmeldte, ifølge FHI.

Til sammen 11 personer var torsdag innlagt på sykehus med påvist koronavirus. Det er det samme som dagen før, viser tall fra Helsedirektoratet. Ingen av pasientene får behandling i respirator.

FHI har registrert 264 koronarelaterte dødsfall her i landet.

Kulturminister Abid Raja legger én milliard på bordet til idretten og frivilligheten

Kulturminister Abid Raja (V) vil sette av en ny milliard for å kompensere inntektstapene i idretten og frivilligheten som følge av viruspandemien.

Det ble klart da statsråden torsdag presenterte den tredje i rekken av krisepakker på feltet. Milliarden som nå foreslås bevilget, skal dekke inntektsbortfall i perioden 1. september til 31. desember.

De to foregående krisepakkene har hatt en samlet verdi på 1,87 milliarder kroner. Utbetalingene fra krisepakke nummer to har startet. Søknadsfristen utløper først 15. september, men i slutten av juli ble det utbetalt rundt 30 millioner fordelt på 379 søknader.

Som i den foregående krisepakken kan det også fra 1. september søkes om å få dekket tapte inntekter fra eksempelvis loppemarkeder, utleie, billettinntekter fra idrettsanlegg og andre tilbud idrettslag og frivillige organisasjoner måtte ha.

Kampdagsinntekter for toppidrett vil også kompenseres, i tillegg til bortfall av billettinntekter.

Vil ha mer aktivitet

Kulturministeren er glad for at idretten også i månedene som kommer, kan lene seg på offentlig hjelp for å motvirke de økonomiske konsekvensene av virussituasjonen.

– Dette gir sektoren mer forutsigbare inntekter, og jeg håper dette bidrar til at de kan gjennomføre flere aktiviteter i tiden framover, sier han.

Statsråden varsler videre at kompensasjonsordningen fra 1. november vris i retning av å belønne de arrangørene som kun delvis avlyser, stenger eller utsetter sine arrangementer og aktiviteter som følge myndighetenes råd eller pålegg. Disse kan søke om å få kompensert 70 prosent av sine tap ut året.

For arrangementer eller aktiviteter som blir helt avlyst, reduseres derimot kompensasjonen til 50 prosent i perioden 1. november til 31. desember.

Betaler ut løpende

Raja opplyser at regjeringen med det sistnevnte grepet ønsker å stimulere til aktivitet.

– Frivilligheten og idretten har vært flinke til å omstille seg og gjennomføre aktivitet innenfor smittevernreglene. Vi ønsker å stimulere til mer aktivitet, derfor vil det bli en gradvis redusering av kompensasjonen for arrangementer som blir helt avlyst. Det vil si at det vil lønne seg å være kreativ og tenke alternativt så arrangementer kan avholdes til tross for koronarestriksjonene, sier Raja.

Som for de to foregående krisepakkene er det Lotteri- og stiftelsestilsynet som håndterer søknadsprosessen og utbetalingene knyttet til ordningen.

Det opplyses at praksisen med løpende utbetalinger vil bli videreført.

71 smittet etter utbruddet på Hurtigruten

Ytterligere ni personer har fått påvist smitte etter koronautbruddet på Hurtigrutens MS Roald Amundsen. Totalt er 71 registrert smittet.

Det er registrert smitte hos 29 passasjerer og 42 ansatte etter koronautbruddet, opplyser forsker Petter Elstrøm i Folkehelseinstituttet til Bergens Tidende.

Tallene er oppjustert etter at personer som først testet negativt, seinere har testet positivt. De sist registrerte smittede er bosatt i Nordland, Viken, Rogaland, Oslo og Trøndelag, ifølge Elstrøm.