Sauda-ordfører ber reisende fra Haugalandet sette seg inn i reglene

SAUDA: Ordfører i Sauda, Asbjørn Birkeland, vil gjerne minne om reglene for hytteturer i kommuner med tiltaksnivå A. Det er det tiltaksnivået som er innført i sju kommuner på Haugalandet (Bokn, Haugesund, Karmøy, Sveio, Tysvær, Utsira og Vindafjord).

  • Det bør holdes 2 meter avstand i møte med andre personer. Unntatt er mennesker i egen husstand.
  • Alle bør unngå reiser som ikke er nødvendige.
  • Anbefales ikke å dra til åpne kjøpesentre eller varehus i nabokommuner.
  • Kan dra til fritidsbolig, men bare sammen med personer i egen husstand. Gjør alle innkjøp i egen kommune før avreise. Ikke oppsøk butikker, serveringssteder eller møteplasser med mange mennesker i hyttekommunen. Hold god avstand til andre i skiløypa, skitrekket og på gåtur. Sjekk hvilke råd og regler som gjelder for hyttekommunen, og følg dem. Ikke ta imot besøk.

Sauda skisenter holder åpent, og har strenge smitteverntiltak. Der skal være mulig holde avstand både i skitrekket og i løypene i Sauda.

– Jeg vil og opplyse om at flere butikker og serveringssteder praktiserer levering av varer og mat til hyttene skriver Birkeland i e-post til Haugesunds Avis.

Sauda kommune har vedtatt lokal forskrift som ordføreren ber alle besøkende til Sauda å sette seg inn i den:

https://www.sauda.kommune.no/aktuelt/sauda-innforer-lokal-forskrift-med-smitteverntiltak-18-03-21.80703.aspx

Går over til rødt nivå i Vindafjord

KORONA: På grunn av den utfordrende smittesituasjonen på Haugalandet går barnehager, skoler og videregående skoler i Vindafjord over på rødt nivå fra fredag 19. mars, opplyser kommunen på eget nettsted torsdag

Skjold barnehage holder stengt til og med søndag 21. mars. Dersom stengingen skal forlenges vil det bli vurdert fortløpende ut fra smittesituasjonen.

  • Rødt nivå for skoler og barnehager gjelder fra fredag 19. mars til og med 11. april.
  • Kulturskolen vil ha digital undervisning fra torsdag 18. mars til og med 11. april.

Rødt nivå betyr i utgangspunktet undervisning på skolen med forsterkede smitteverntiltak.

1.064 nye koronasmittede registrert siste døgn

Ved midnatt var det registrert 83.519 koronasmittede her i landet. Det er en økning på 1.064 siste døgn, noe som er 379 flere enn samme dag for ei uke siden.

Økningen er den nest høyeste på ett døgn under pandemien. Bare døgnet før hadde flere nye smittede, med 1.156.

Det er utført over 4,2 millioner koronatester her i landet til nå.

Bekymret helseminister

Helseminister Bent Høie (H) kommenterte onsdag utviklingen i smittetallene slik overfor NTB:

– Vi er bekymret for at vi ikke ser toppen av den tredje bølgen ennå og at det vil kunne fortsette. Det tar ofte én til to uker før tiltakene slår ut på smittetallene.

Samtidig sier han at det kan være mulig å åpne opp mer i mai. Men det avhenger av at smitten er under kontroll i april.

– Det er fortsatt mulig at mai kan bli måneden der vi kan ta de første stegene mot en mer normal hverdag, sa helseministeren på en koronapressekonferanse onsdag.

Han understreket at det er planer om strengere nasjonale tiltak hvis det dukker opp flere utbrudd.

226 på sykehus

Onsdag var 226 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på to pasienter fra dagen før. 34 av pasientene får respiratorbehandling. Det er tre flere enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

648 koronadødsfall er meldt til Folkehelseinstituttet (FHI). Aldersgruppen med flest dødsfall er personer som er 80–89 år gamle, og 53 prosent av alle døde er menn. FHI presiserer at det ikke alltid er mulig å vite om pasienten har dødd av eller med covid-19.

Til nå har 451.308 personer mottatt første dose av koronavaksine, og 257.851 har mottatt andre dose.

Helse Fonna går i gul beredskap og innfører besøksrestriksjonar

Helse Fonna går over i gul beredskap, og kjem med strenge retningsliner for besøk på sjukehusa, skriv helseforetaket i ein pressemelding. 

Beredskapsleiinga i Helse Fonna vedtok onsdag ettermiddag å endre beredskapsnivået frå grønt til gult. Tiltaket gjeld inntil vidare, og vert innført som følgje av den alvorlege smittesituasjonen i Nord-Rogaland og Sunnhordland.

Talet på pasientar med covid-19 er høgare enn på lenge, og Helse Fonna førebur seg på å ta imot fleire i tida som kjem. I tillegg er svært mange medarbeidarar i koronarelatert fråvære, skriv dei. 

Helse Fonna har denne veka redusert litt i talet på planlagde operasjonar, og det er oppretta kohortavdelingar både på Stord og Haugesund sjukehus. Dette gjer at ein er i stand til å ta imot, isolere og behandle fleire pasientar med mistenkt eller påvist covid-19-smitte.

Aktiviteten på poliklinikkane går som normalt, og det vert gjort løpande vurderingar på kirurgisk aktivitet.

Besøksreglar

Helse Fonna oppmodar om at det berre er følgjande grupper som har med seg partnar/følgjeperson, eller som mottar besøk:

* Barn under 18 år

* Pasientar som er kritisk sjuke/døyande

* Fødande

* Pasientar som treng følgje for å kunne motta helsehjelp

Adm. dir. Olav Klausen understrekar at ein har stort fokus på smittevern, og at det er trygt for pasientar å komme til sjukehusa for behandling.

- Vi ber difor pasientar om å møte til oppsett tid, seier Klausen.

Dette gjeld ikkje dersom ein er i karantene eller har mistanke om smitte med covid-19. Då må ein ta kontakt med sjukehuset.

- Det er viktig å sikre drift i sjukehus. Dersom ein smitta person kjem på besøk, kan det resultere i at mange medarbeidarar må i karantene, understrekar Klausen.

Utskrivingsklare pasientar

Onsdag er det fem pasientar med påvist Covid-19 innlagt i Helse Fonna. Alle ligg på Haugesund sjukehus. Tre pasientar får intensivbehandling. Ein av desse er under 18 år, dei to andre er i aldersgruppa 18-64 år.

99 medarbeidarar har koronarelatert fråvære.

Helse Fonna har ikkje hatt gul beredskap sidan første periode av pandemien i fjor vår. Det at ein går frå grøn til gul beredskap inneber at helseføretaket, som følgje av auka smittetrykk i området, set inn ekstraordinære tiltak, som kan føre til reduksjon i planlagt drift. Samstundes gjer ein tiltak for å redusere talet på personar som oppsøkjer sjukehusa.

Helse Fonna har gjennom heile pandemien hatt tett dialog og godt samarbeid med kommunane. Men Klausen har ei klar oppmoding til kommunane:

- I denne spente situasjonen er det særs viktig at kommunane kan ta imot utskrivingsklare pasientar, slik at vi har god nok kapasitet til å ta imot nye pasientar som kjem inn, seier Klausen.

FHI: Det nasjonale R-tallet har økt til 1,4

KORONA: Smittespredningen har vært økende siden 22. februar med et gjennomsnittlig reproduksjonstall i hele perioden på 1,4, ifølge Folkehelseinstituttets beregninger.

R-tallet er det høyeste på ett år.

Et reproduksjonstall på 1,4 betyr at 100 koronasmittede gir viruset videre til 140 personer.

Ved forrige ukerapport viste Folkehelseinstituttets utregninger at R-tallet i Norge var på 1,33, som da var det høyeste i Norge siden våren 2020.

Så mange er smittet siste døgn

KORONA: I Haugesund er 23 nye smittetilfeller siste døgn. 
For de andre kommunene på Haugalandet er det registrert 35 på Karmøy, 16 i Tysvær og fem i Sveio.

Forskere fulgte unge på stengte skoler: – Disse feilene må unngås nå

Forskere ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress mener det særlig er tre ting kommuner som stenger skolene, kan lære av nedstengingen i fjor.

KORONA: Deres rapport viser at hver sjette ungdom opplevde minst én form for vold eller overgrep da skolen var stengt. Flere opplevde nettovergrep for første gang.

Forskerne hadde kontakt med 3.575 unge i alderen 13–16 år i mai. Ungdommene var med i en undersøkelse også før pandemien, slik at man kunne se utviklingen.

– Norge må ikke gjenta feilen fra i fjor. Alle hjelpeinstanser som finnes for barn og unge må gå ut og fortelle hvordan barn og unge skal få kontakt med dem, sier forskningsleder Carolina Øverlien til NTB.

Tre råd

I tillegg til å være proaktive overfor alle barn må skoler og andre være ekstra opptatt av å få kontakt med de sårbare barna, sier Øverlien. For det tredje mener hun det bør skrives rapporter til kommuner og fylkeskommune om hvordan dette arbeidet gjøres, både for å få oversikt og fordi det forplikter.

– Vi sitter på et unikt materiale etter vår kontakt med elevene. En av tingene vi lærte, var at altfor mange ikke fikk kontakt med skolehelsetjenesten og barnevernet, sier Øverlien.

Forskernes undersøkelse viser at ungdom generelt sett klarte seg bra gjennom pandemien. Men for de mest sårbare ble situasjonen verre.

– Vi vet hvem de sårbare er

Hver tredje av dem som omtales som sårbare, opplevde redusert kontakt med psykisk helsevern eller skolehelsetjenesten. Øverlien påpeker at de ikke må glemmes og at man ikke kan si at man ikke vet hvem de er.

– Skolene vet hvem de er, lærerne vet det. De som er i systemet, vet det. Da burde vi kunne klare å følge det opp. I fjor var det sånn at de som allerede hadde det vondt, fikk det verre, sier hun.

– Vi har intervjuet mange unge, og mange er flinke til å finne måter å overleve på til tross for at de har en vanskelig hverdag. Men mange av mulighetene er redusert, siden de ikke kan dra hjem til andre og ikke dra på fritidsaktiviteter. Det offentlige rommet er stengt for barn og unge. Da har de ikke noe sted å dra, og da blir de hjemme, sier Øverlien.

Hun mener et rapporteringssystem om hvordan forskjellige instanser følger opp barna i periodene skolen er stengt vil være lurt av to årsaker: Det gir oversikt og mulighet til å ettergå, og det forplikter.

– Barnevernet må være på banen

Øverlien mener det må inkludere barnevernet, ettersom undersøkelsen viser at hvert tredje barnevernsbarn fikk mindre kontakt under den første nedstengningen.

– Når barna blir mer sårbare, må barnevernet være mer på banen, sier hun.

Den viktigste oppfordringen hun har er at kommunene må ta situasjonen på alvor.

– Vi har data som vi kan se på og lære av, og det må vi gjøre denne gangen, sier Carolina Øverlien.

Innfører strenge regionale tiltak for sju kommuner i Haugesunds-området

HAUGALANDET: Tiltaksnivået på Haugalandet blir justert opp fra midnatt. Kommunene i Haugesunds-området har en ustabil smittesituasjon. Smittesporingskapasiteten er under press og et høyt antall personer er i karantene.

Et økende antall smittetilfeller er av den engelske virusvarianten, og flere har ukjent smittevei.

Her kan du se de nye tiltakene (åpent for alle):

Skolene stenger fra i morgen
Kommunene Karmøy, Tysvær og Haugesund her besluttet følgende tiltak gjeldende fra 17. mars til og med 26. mars 

Digital undervisning

Det innføres digital undervisning i barne-, ungdoms- og videregående skole fra i morgen av, den 17. mars til og med 26. mars. Hver skole kontakter foresatte for ytterligere informasjon, det utarbeides gode digitale undervisningsopplegg for elevene.

Rødt nivå i barnehage

Det innføres rødt nivå i barnehagene. Det betyr at barnehagene har åpent, men med ulike restriksjoner som kortere oppholdstid for det enkelte barnet. Den enkelte barnehage vil informerer foresatte om eventuelle driftskonsekvenser.

Det vil være tilbud i skole og barnehage for spesielt sårbare barn og barn med foreldre i samfunnskritiske funksjoner.

Ber om strenge korona-tiltak lokalt

Kommunene på Haugalandet ber om at sentrale myndigheter innfører tiltaksnivå 5A lokalt. Det innebærer svært strenge koronatiltak. Tiltakene kan bli innført allerede fra midnatt, natt til onsdag.

KORONA: Kommunene på Haugalandet, helsemyndighetene og Statsforvalteren hadde tirsdag formiddag et møte der det ble drøftet nye nasjonale koronatiltak i vår region.

En beslutning om eventuelt nye, strenge tiltak, vil bli tatt av Helse- og omsorgsdepartementet i løpet av dagen, kunne Haugesund-ordfører Arne-Christian Mohn opplyse på en pressebrif fra Haugesund rådhus.

Kommunene ønsker at det blir innført tiltaksnivå 5A. Det innebærer svært strenge koronatiltak.

Tiltaksnivået innebærer blant annet stenging av serveringssteder, de fleste butikker, treningssentre, ølkranene, biblioteker, idretts- og fritidsaktiviteter, universiteter og høyskoler.

Årsaken til at de ønsker sentrale myndigheter innfører tiltakene er på grunn av tid. Dersom de skal innføres lokalt, vil det ta lengre tid ifølge Mohn. Da må kommunene samle politikerne for å gjøre lokale vedtak.

Står samlet bak krav

Kommunene på Haugalandet står samlet i behovet om nasjonal forskrift, som felles bo- og arbeidsmarked. Kommunene kommer også tilbake med mer informasjon om hvilke tiltak som blir gjeldende i barnehager og skoler.

– Vi står i en alvorlig situasjon med stor smitte på Haugalandet, og vi er bekymret blant annet for test- og smittesporingskapasiteten og sykehuskapasiteten, sier rådmann i Tysvær Sigurd Eikje til eget nettsted.

Kommunene gjør nå faglige vurderinger og er i tett dialog med Statsforvalteren i Rogaland. Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vil på bakgrunn av samlet innstilling fra Statsforvalteren gi sine råd til Helse- og omsorgsdepartementet.

Departementet vil trolig ta en beslutning om nasjonale tiltak i løpet av dagen.