Regjeringen forlenger avtalene med Widerøe, SAS og Norwegian om flytilbudet ut året

Minimumsnivået for flytilbudet i Norge forlenges ut året. Avtalen har en prislapp på nærmere 190 millioner kroner.

Samferdselsdepartementet har fornyet avtalene med Widerøie, SAS og Norwegian, som først ble inngått 25. mars.

– Det har helt siden mars vært viktig for regjeringen å sikre et godt flytilbud over hele landet. Det er lange avstander i Norge, og for mange er fly som kollektiv å regne. Gjennom at vi nå forlenger kjøpet av minimumstilbudet, sikrer vi at folk kommer seg til sykehus og jobb der hvor fly er eneste mulighet, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF).

Departementets mål er at rutene igjen skal kunne drives på kommersielt grunnlag. Fem ruter kuttes fra flyrutekjøpet, deriblant Tromsø-Oslo, Bodø-Oslo, Harstad/Narvik-Oslo, Ålesund-Oslo og Kristiansand-Oslo.

Tilbudet styrkes i Vesterålen, og de daglige avgangene økes fra to til tre mellom Stokmarknes og Bodø på grunn av hensyn til pasientreisebehovet mellom Vesterålen og sykehusene i Bodø og Tromsø.

Danmark skjerper inn koronarestriksjonene

Danmark innskjerper de nasjonale koronarestriksjonene. Landet har det siste døgnet registrert 454 nye tilfeller av koronasmitte.

Blant annet må barer og restauranter nå stenge klokka 22 om kvelden, melder nyhetsbyrået Ritzau. I tillegg skjerpes forsamlingsforbudet, og grensen settes ned til 50 personer.

Danmark går dermed bort fra strategien om å kun innføre lokale og regionale smittebegrensningtiltak.

Færre koronapasienter innlagt på sykehus

16 personer er innlagt på sykehus med covid-19, fire færre enn torsdag. Ingen av pasientene får behandling i respirator, viser tall fra Helsedirektoratet.

13 av pasientene er innlagt i Helse sør-øst, mens tre er innlagt i Helse vest.

I Helse nord og Helse Midt-Norge er det ingen pasienter med påvist koronasmitte, ifølge Helsedirektoratets oppdatering fredag. Oslo universitetssykehus (OUS) har flest innlagte koronapasienter, seks i alt.

Ved midnatt natt til fredag var det registrert 146 nye tilfeller av koronasmitte siste døgn. I alt har 12.644 nordmenn fått påvist koronasmitte.

Fredag døde en eldre person med covid-19 ved Haukeland sykehus i Bergen. Det er det 267. koronadødsfallet i Norge.

Svensk studie: Antistoffer blir i kroppen i minst fire måneder

Fire av fem som har hatt covid-19, beholder antistoffer i blodet i minst fire måneder, ifølge en ny svensk studie.

– Dette er et positivt resultat. Det tilsier at vi har et godt immunforsvar etter covid-19, sier Charlotte Thålin, som er studiens hovedforfatter.

82 prosent av 400 ansatte ved Danderyds sykehus som i vår hadde antistoffer i blodet, hadde fortsatt antistoffer fire måneder senere.

2.149 personer ble testet i april, hvorav 405 personer hadde antistoffer mot covid-19 i blodet.

Dette betyr ikke nødvendigvis at de som ikke har antistoffer, ikke er immune, ifølge Thålin. Immunsystemet er komplekst, og målbare nivåer av antistoffer er bare en av flere markører.

Nytt koronadødsfall i Bergen

Er person innlagt med covid-19 ved Haukeland sykehus, er død, melder Helse Bergen. Det er det 267. koronadødsfallet i Norge.

Personen var over 65 år, skriver NRK , som først meldte om dødsfallet.

Sykehuset melder også om at tre nye ansatte har fått påvist covid-19.

Norges Fotballforbund avlyser sesongen for breddefotballen

Det blir ingen 2020-sesong for breddefotballen. Som følge av virussituasjonen har Norges Fotballforbund besluttet å sette sluttstrek.

– Dette er en trist dag for forbundsstyret, 18 fotballkretser og ikke minst alle klubber og spillere som er berørt og har hatt et håp om seriespill i 2020, sier fotballpresident Terje Svendsen i en pressemelding.

– Norsk fotball har tatt smittevern på alvor fra dag én og utviklet gode smittevernprotokoller for alle nivåer i norsk fotball. Vi har lyktes med mye og fått åpnet opp for seriekamper i både toppfotballen og barne- og ungdomsfotballen. Gjennom dette har klubbene fått god erfaring med smittevern, og det er få eller ingen smittetilfeller som kan spores tilbake til fotballaktivitet.

Han sier at man for gjenværende serier i senior breddefotball satte opp avdelinger med få lag og korte reiseavstander.

– Når regjeringen til tross for dette likevel ikke har åpnet opp for normal kontakttrening igjen nå, så har vi ikke noe annet valg enn å avlyse sesongen. Det er rett og slett ikke lenger praktisk mulig å gjennomføre sesongen over hele landet, sier Svendsen.

Det betyr konkret at Norges Fotballforbund kansellerer sesongen for 2. divisjon kvinner (nivå tre) og 3. divisjon menn (nivå fire). Det er forbundets 18 kretser som organiserer øvrig breddefotball for voksne, men med forbundsstyrets beslutning er det en naturlig konsekvens at også kretsene kansellerer sine serier for voksne.

NFF har vært tydelig på at dersom man ikke kom i gang med treninger innen midten av september, måtte sesongen avlyses. Nå er beslutningen fattet.

146 nye koronasmittede registrert siste døgn

Det var ved midnatt natt til fredag registrert 12.644 koronasmittede personer i Norge, viser foreløpige tall. Det er en økning på 146 tilfeller siste døgn.

Dagen før ble det meldt om 105 nye tilfeller. Til sammen er økningen de to siste dagene på 251 meldte tilfeller, ifølge tallene fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

20 koronapasienter var torsdag innlagt ved norske sykehus, fire flere enn onsdag. Ingen av koronapasientene får behandling i respirator.

I alt er 266 koronadødsfall meldt til FHI. Ifølge FHI er det ikke alltid mulig å fastslå om en person har dødd av eller med covid-19.

Breddefotballen må fortsatt vente

Kulturminister Abid Raja (V) ga toppfotballen et koronaunntak torsdag, men holder fortsatt breddeidretten på pinebenken. Han kom imidlertid med et klart løfte.

Torsdag ble det besluttet at toppfotballen både kan reise til og ta imot gjester fra land utenfor Schengen uten å måtte gå i karantene, noe Helsedirektoratet ikke anbefalte. Samtidig venter breddeidretten spent på nyheter fra regjeringen.

– Hvorfor gir dere toppfotballen et unntak, mens bredden må vente?

– Dette unntaket gjelder en veldig liten gruppe, du vet selv hvor mange som er på et landslag. I breddeidretten dreier det seg i første omgang om 25.000 mennesker, sier kulturminister Abid Raja til NTB.

Fotballen har satt en grense midt i september for når de må få klarsignal hvis breddesesongen skal reddes. Den grensen er nå passert.

– Jeg forstår godt at de vil komme i gang, og det ønsker jeg også som idrettsminister. De ligger veldig langt framme i køen, så med en gang vi kommer dit at vi kan fortsette gjenåpningen av samfunnet, vil de ligge så å si lengst fremme i køen, sier Raja.

– Det kan du love dem?

– Ja, og jeg gleder meg til den dagen jeg kan si til breddeidretten at nå kan dere starte opp. Det er ikke av vond vilje de er blitt holdt igjen, sier Raja.

Om fotballens tidsfrist, som altså er passert, sier Raja at de fortsatt må vente på nye signaler fra regjeringen.

– Jeg forholder meg til de rådene vi får fra helsemyndighetene, og Helsedirektoratet har ikke anbefalt oss at vi kan åpne opp for mer nå. Straks vi kommer dit er min beskjed til breddeidretten og fotballen at dere ligger fremst i køen, sier Raja.

30 millioner mennesker har fått påvist koronasmitte

Over 30 millioner har til nå testet positivt for koronaviruset, og tallet på koronarelaterte dødsfall nærmer seg 1 million.

En oversikt fra Worldometer viser at tallet på smittede torsdag var passert 30 millioner, og at nærmere 946.000 er registrert døde.

USA topper lista med over 6,8 millioner smittede og over 201.000 døde.

Brasil er også hardt rammet med over 4,4 millioner smittede og 134.000 døde, og India har drøyt 5,1 millioner smittede og 83.000 døde.

Av de over 30 millioner som har fått påvist smitte, er nærmere 22 millioner friskmeldt. Flere land opererer imidlertid ikke med tall på friskmeldinger, så det virkelige tallet er høyere.

Peru har flest koronarelaterte dødsfall per innbyggere, med 94 per 100.000. Belgia følger deretter med 86, mens Spania, Bolivia, Chile, Brasil, Ecuador, Storbritannia og USA alle har over 60.

Norge har til sammenligning fem koronadødsfall per 100.000 innbyggere, mens gjennomsnittet i verden er tolv.