107 km/t i 80-sone – UP advarer etter ny kontroll

Utrykningspolitiet har nylig gjennomført en ny fartskontroll i Repparfjorddalen i Hammerfest kommune. Kontrollpunktet lå langs E6, hvor det er 80-sone.

– Det er fremdeles høy fart i området, skriver UP Nord-Norge i en melding på Snapchat onsdag.

Totalt fikk ti bilførere forenklede forelegg for å ha kjørt for fort. Den høyeste hastigheten ble målt til 107 kilometer i timen.

– Mange myke trafikanter og reinsdyr ferdes langs veiene her. Senk farten og kjør forsiktig, advarer politiet.

Selger to ledige kommunale boligtomter

Alta kommune skal selge to ledige boligtomter i Øvre Alta. De to tomtene er i Hemnesveien 28 og Steinfosstien 21.

De har areal på henholdsvis 847 og 916 kvadratmeter, og prisene er henholdsvis 875.464 og 946.694 kroner.

Det er egne retningslinjer for hvordan tomtene blir tildelt.

Søknadsfrist er 31. juli.

Tannklinikk holdes stengt
Tannklinikken i Havøysund holdes stengt inntil videre på grunn av funn av helseskadelig mugg i lokalene.

Det opplyser fylkeskommunen i en pressemelding onsdag.

Klinikken har vært midlertidig stengt i påvente av en fagrapport om mulig muggsopp. Rapporten er nå klar, og viser forekomst av flere typer sopp som vurderes som helseskadelige, særlig ved langvarige opphold. Soppforekomsten skyldes trolig vannskader i bygget.

– Det konkluderes med at arbeidsmiljøet er uakseptabelt. Av hensyn til de ansattes helse anbefales det at lokalene holdes stengt fram til nødvendig utbedring og sanering er gjennomført, og bygget er dokumentert som trygt å ta i bruk, skriver fylkeskommunen.

De jobber nå med å finne alternative løsninger som kan sikre et forsvarlig tannhelsetilbud til prioriterte pasientgrupper. Dette gjelder særlig barn, ungdom, unge voksne og pasienter med kommunale tjenester.

– Vi er i en tidlig fase av dette arbeidet, og det vil være behov for å kartlegge mulige løsninger og lokasjoner for videre drift, sier Marit Nordstrand, tannhelsesjef i fylket i pressemeldingen.

Innbyggere i Måsøy som har behov for akutt tannbehandling vil bli henvist til andre klinikker. Det samme gjelder pasienter i prioriterte grupper med behov for omfattende behandling. 

– Vi er klar over at dette kan innebære lang reisevei. Pasienter som kan vente, for eksempel til ordinære kontroller og oppfølging, vil ikke bli prioritert i denne fasen, avslutter Nordstrand.

Netflix satser på samisk film

Den internasjonale filmgiganten satser på urfolkshistorier.

Internasjonalt Samisk Filminstitutt og Netflix lanserer utviklingsprogrammet Sámi Storyžat Lab – et nytt initiativ som skal støtte ti samiske filmskapere i arbeidet med egne kortfilmer. Programmet tilbyr manusutvikling, mentorordning og samarbeid med internasjonale fagfolk, i regi av Tatino Films.

– Dette initiativet gir nye talenter innen samisk fortellerkunst en unik mulighet til å utvikle sine historier sammen med internasjonale og urfolkseksperter, sier Anne Lajla Utsi, direktør ved Internasjonalt Samisk Filminstitutt.

Satsingen er en del av Netflix’ fond for kreativ likestilling og bygger videre på et treårig samarbeid med Samisk Filminstitutt. Målet er å styrke samisk fortellerkunst og mangfold i nordisk film.

– Sámi Storyžat Lab reflekterer vår langsiktige forpliktelse til å støtte nye lokale stemmer og historier som er dypt forankret i sted, kultur og samfunn, sier Jenny Stjernströmer Björk, VP of Nordic Content i Netflix.

Programmet går fra 2025 til 2026.

Bussdepot i Vardø har åpnet

Vardø har fått sitt eget bussdepot. Torsdag 26. juni ble anlegget offisielt tatt i bruk.

Depotet gir plass til busser og ansatte, med fasiliteter som pauserom, kontor, garderober og parkeringsplasser. Det er plass til to busser innendørs og to utendørs.

Rønning Transport AS eier bygget og leier det ut til Finnmark fylkeskommune, som igjen fremleier det til bussoperatøren Boreal Buss AS.

Bakgrunnen for etableringen er fylkeskommunens krav om driftstilpasning og infrastruktur i busskontraktene i Øst-Finnmark.

Depotet i Vardø er en del av et større prosjekt for oppgradering av bussinfrastruktur i fylket. Lignende anlegg er allerede åpnet flere andre steder i Finnmark. Kirkenes står for tur.

Fant avvik etter salgs- og skjenkekontroll

Nordfjelske Kontroll AS har i juni gjennomført kontroll av kommunal salgs- og skjenkebevilling i flere butikker og skjenkesteder i Alta kommune.

iFinnmark har fått tilsendt rapportene. Det ble avdekket følgende avvik:

  • På Extra-butikken på Midtbakken ble det avdekket at butikken ikke har et tilfredsstillende IK-system, og at ny bevilling bør anskaffes da tidligere stedfortreder sluttet i januar 2025.
  • På Aranya ble ikke internkontroll for alkohol godkjent på grunn av at kunnskapsprøven for styrer og stedfortreder ikke kunne  framlegges.
Fant avvik i flere barnehager

Kommuneoverlegen i Alta har gjennomført tilsyn ved barnehagene i Rafsbotn og Tverrelvdalen etter forskrift om helse og miljø i barnehager, skoler og skolefritidsordninger.

I Rafsbotn ble det funnet fem avvik, og det er sendt et varsel om at man vurderer å fatte følgende pålegg om retting:

  1. Rafsbotn barnehage må gjennomføre tiltak for å ivareta sikkerheten ved alle nødutganger og rømningsveier i barnehagen.
  2. Rafsbotn barnehage må sikre at alle håndvasker/vasker som er tilgjengelig for barn har skoldesikring.
  3. Rafsbotn barnehage må iverksette tiltak som sikrer at det er tilstrekkelig dagslys i alle lokaler som er tilgjengelige for barna.
  4. Rafsbotn barnehage må iverksette tiltak som sikrer at det er tilfredsstillende temperatur i alle lokaler.
  5. Rafsbotn barnehage må påse at det er tilfredsstillende sovemuligheter for barn, både større barn som hviler og barn som sover i vogn.

I Tverrelvdalen ble det funnet tre avvik og gitt én merknad, og det er sendt et varsel om at man vurderer å fatte følgende pålegg om retting:

  1. Tverrelvdalen barnehage må gjennomføre tiltak for å ivareta sikkerheten ved håndvasker som er tilgjengelige for barn samt avdeling Isberget.
  2. Tverrelvdalen barnehage må iverksette tiltak slik at snø og is ikke kan rase ned over inngangspartiet og der barn sover i vogn.
  3. Tverrelvdalen barnehage må fremlegge en dokumentasjon som viser hvordan avdelingen Kufot ivaretar kravene i forskrift om helse og miljø i barnehager, skoler og skolefritidsordninger. Spesielt aktuelt her er krav til leke- og oppholdsareal (sidefunn).

Begge barnehagene har fått en frist til 15. august om å komme med kommentarer til rapporten eller dokumentasjon på at avvik er rettet. Frist for retting av avvik er satt til 1. oktober.

Mistenkt for ruskjøring natt til onsdag

Klokken 00.37 natt til onsdag meldte politiet at de hadde stoppet en bil i sentrum av Alta. Ved kontroll av bil og fører viste det seg at føreren ikke hadde gyldig førerkort.

– Fører mistenkes også for kjøring i ruspåvirket tilstand. Vedkommende blir anmeldt for begge forhold og fremstilles for bevissikring, opplyser operasjonsleder Øyvind Johnson Holsbrekken.

– Hadde tapetkniv i lomma og kjørte uten gyldig førerkort: 10.000 kroner i bot

En kvinne i begynnelsen av 20-årene bosatt i Lakselv ble ilagt en bot på 10.000 kroner for å ha hatt en tapetkniv i lommen om kvelden 21. mai i fjor i Alta og for å ha kjørt bil i Alta 5. juni i fjor uten gyldig førerkort.

Hun nektet å betale boten, og dermed havner saken i Vestre Finnmark tingrett.

Der vil det bli lagt ned en påstand om 12.000 kroner i bot.

Saken er berammet i midten av august.

Ber folk rapportere pukkellaks-funn

 Fanget pukkellaks? Da vil forskerne gjerne høre fra deg.

Norsk institutt for naturforskning (NINA) slår alarm om en ny invasjon av pukkellaks og ber nå alle som fanger eller observerer den uønskede arten, om å bidra i overvåkingsarbeidet.

– Vi oppfordrer alle som får pukkellaks til å registrere fangsten og gjerne også sende inn skjellprøver, sier forsker Henrik H. Berntsen i NINA.

Pukkellaksen er en fremmed art i Norge, og dukker opp i store mengder hvert andre år – i såkalte oddetallsår. I 2023 ble nesten 600 000 individer fanget eller observert i norske elver og kystområder. Forskerne vet foreløpig lite om hvordan arten påvirker våre egne laksebestander.

NINA tar imot skjellprøver av pukkellaks fra hele landet. Prøvene kan gi innsikt i bestandsdynamikk og opprinnelse. Prøvene skal helst pakkes i papir, ikke plast, og sendes til NINAs kontorer i Trondheim.

Pukkellaksen skilles fra vanlig laks på flere måter: Den har svarte flekker på halefinnen og en karakteristisk svart tunge. Hannen får en pukkel på ryggen og krok på overkjeven når gytingen nærmer seg. Begge kjønn har hvit buk, grågrønne sider og små skjell.

Slik rapporterer du
  • Fangst i elv: Meldes til rettighetshaver og registreres i nasjonal base hos Statsforvalteren.

  • Fangst i sjøen: Rapporter via Miljødirektoratets nettside for stangfiske i sjøen.

  • Observasjoner: Kan meldes til NINA på e-post pukkellaks@nina.no, eller til Statsforvalteren i din region eller ved å ringe Statens naturoppsyn på 73 58 95 00.

Les også: Første fremmedfisk i den nye fella: – Nå starter det