Digitalt helsekort for gravide kan komme i 2026

Gravide i fire kommuner er nå i gang med utprøving av digitalt helsekort for gravide. I løpet av neste år skal løysingen bli tatt i bruk i heile landet. Det betyr at gravide ikke lenger trenger å bære med seg papirlappen sin lenger.

– Alle opplysninger som oppgis om svangerskapet vil bli tilgjengelige digitalt både i kommunehelsetjeneste og spesialisthelsetjeneste, forteller helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.

Planen er at det startes å innføre det i heile landet i løpet av 2026

Nytt forvaltningslag etablert for Lakselvvassdraget

Etter tre år med rettsbehandling er det nå etablert et nytt forvaltningslag for Lakselvvassdraget. Navnet er på både norsk, samisk og kvensk – Lakselvvassdragets fiskeforvaltning/ Leavnnjačázadaga guolástanhálddahus / Lemmijoven kalastuksenhallinto. Jordskifterettens dom er rettskraftig, og alle grunneiere med fiskerett er nå organisert i et felles elveeierlag. Vedtektene er godkjent og registrert, og interimsstyret er operativt.

Det opplyser Lakselvvassdraget om i en pressemelding.

Styret sier at målet er å sikre en bærekraftig laksebestand, til glede for både rettighetshavere og lokalsamfunnet. Sommerens forvaltning inkluderer blant annet etablering av pukkellaksfelle i nedre del av elva, omtrent der den var i 2023. Det er foreløpig observert relativt lite laks og pukkellaks i elva.

For hele elva er det til og med uke 26 rapportert inn 398 kilo laks. Til sammenligning ble det på FeFo-grunn i 2024 rapportert inn 218 kilo for samme periode. Det er rapportert inn fangst av 12 pukkellaks, den første ble rapportert fanget 25. juni. Fangstrapportering er viktig for forvaltningen av vassdraget, og alle fiskere skal rapportere all fangst fortløpende gjennom sesongen.

Den 25. juli gjennomføres en midtsesongevaluering. Dersom lakseoppgangen viser seg svak, kan det bli aktuelt med restriksjoner – eller i verste fall midlertidig stenging. Målet er å sikre nok gytelaks til at elva skal kunne produsere ny bestand også i fremtiden.

Interimsstyret oppfordrer grunneiere og innbyggere til å bidra med observasjoner og innspill. De påpeker at elva er en felles ressurs, og forvaltningen vil bygge på kunnskap, lokal erfaring og felles ansvar.

Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon

Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er nå klar. Det kommer frem i en pressemelding fra Miljødirektoratet. 

Direktoratet deler at den første fisken som gikk i fella 4. juli var en atlantisk laks på rundt tre kilo, som ble sendt videre opp i elva for å formere seg.

Overvåking i Polmak ved grensen til Finland har vist at anslagsvis noen tusen pukkellaks rakk å komme seg opp i elva, før fella ved Seida 30 kilometer lenger ned kom i drift. Sammenliknet med pukkellaksinvasjonen i 2023, er dette et lite antall. Mengden pukkellaks som vandrer opp i Tanaelva forventes å øke kraftig i første halvdel av juli. Rundt 170 000 pukkellaks klarte å komme seg opp i Tanaelva for to år siden.

Sandodden og Veterinærinstituttet har bygget pukkellaksfella i Tana på oppdrag fra Miljødirektoratet. De har ansatt 21 snekkere, gårdbrukere, mekanikere og andre fagfolk for å drifte prosjektet.

Unnlot pålegg om å forlate sentrum: 13.000 i bot

En mann (43) bosatt i Hammerfest ble i Vestre Finnmark tingrett tiltalt for å ha unnlatt å følge politiets pålegg om å forlate Hammerfest sentrum natt til 31. mai i år. Han ble pålagt å være borte fra sentrum til 08:00 morgenen etter, men forble på stedet og sa «jeg kommer ikke til å gå».

Nylig møtte han i retten. Der erkjente han straffskyld.

I retten forklarte han at ønsket politiets oppmerksomhet for å forsøke å få dem til å hjelpe en jente han var bekymret for, som fortsatt befant seg inne på et utested.

Slik retten vurderer det, var dette en feilvurdering av mannen da han burde ha overlatt dette ansvaret til politiet og at han burde ha innrettet seg etter pålegget som ble gitt.

Mannen ble dømt til å betale 13.000 kroner i bot og 2.000 kroner i saksomkostninger.

Konstituerte statsadvokater

Disse er utnevnt til å fylle rollen som statsadvokat ved Troms og Finnmark statsadvokatembeter.

Karoline Gjønnes Johansen er konstituert statsadvokat ved embetet ut september 2025. 

Politiadvokat Kjersti Mari Nilsen blir konstituert statsadvokat ved embetet fra 4. august 2025 til 31. juli 2027.

Tana oppgraderer mobilnettet

Kan komme forstyrrelser i dekningen.

I perioden 5. til 11. juli vil enkelte områder i Tana kunne oppleve redusert mobildekning. Årsaken er at Telenor skal oppgradere en av sine basestasjoner i området.

Oppgraderingen er en del av Telenors landsomfattende arbeid med å modernisere mobilnettet. Målet er å gi kundene bedre kapasitet på 4G og tilgang til det nye 5G-nettet. I tidsrommet arbeidet pågår, kan det bli perioder med redusert kapasitet eller helt fraværende dekning – avhengig av om det finnes overlappende dekning fra andre basestasjoner i nærheten.

Et kart fra Telenor viser hvilke områder som kan bli berørt. Særlig Tana bru, Bonakas, Rustefjelbma og deler av riksvei 890 er blant de som risikerer å miste dekningen midlertidig.

Telenor varsler at kunder med trådløst bredbånd eller mobilabonnement vil bli kontaktet direkte dersom tjenestene deres forventes å bli påvirket.

Lederstilling fikk to søkere

Søkerlista for avdeligsleder i Heldøgn bofelleskap er klar.

Vadsø kommune lyste ut en stilling for avdelingsleder i Heldøgn bofelleskap. Annonsen fikk to søkere.

Stillingen innebærer både personalansvar og faglig ledelse ved et sentralt tjenestetilbud innen helse og omsorg. Avdelingslederen inngår i et lederteam sammen med virksomhetsleder og én annen avdelingsleder, og får ansvar for både drift, kvalitetsarbeid og oppfølging av ansatte og beboere.

Stillingen er en del av kommunens satsing på å styrke ledelsen i helse- og omsorgstjenestene. Arbeidstiden er dagtid i ukedager, med arbeid hver tredje helg.

Kommunen søkte etter en trygg og tydelig leder med helse- eller sosialfaglig utdanning, helst med erfaring fra geriatri og kommunale omsorgstjenester.

Søkerne var Olga Olufsen (35) og Thuvaragan Subramaniam (24). Førstnevnte jobber i dag som sykepleier, mens andremann er miljøarbeider.

134 km/t i 80-sone med varebil

En mann (21) bosatt i Alta kommune er i en tilståelsesdom i Vestre Finnmark tingrett dømt for å ha kjørt en varebil i 134 km/t i en 80-sone på E6 ved Kvenvik i Alta kommune om kvelden 21. mai i år.

Det kommer fram i dommen at mannen bruker bil i sin jobb, men ettersom mannens kollega har førerett vil han ha mulighet til å innrette sitt arbeid etter dette for perioden han mister føreretten, selv om dette naturligvis medfører ulemper for han og hans virksomhet, skriver retten.

Det var ingen skjerpende omstendigheter i saken, og mannen ble dømt til samfunnsstraff i 30 timer med en gjennomføringstid på 90 dager og til tap av førerretten i 10 måneder.

Fem fikk bot i 30-sone ved oppvekstsenteret

Politiet gjennomførte torsdag kveld en fartskontroll ved Melkarn Oppvekstsenter i Båtsfjord sentrum. 

Kontrollens fokus var fart i 30-sonen, og resulterte i fem forenklede forelegg. 

Den høyeste målte hastigheten var 41 kilometer i timen.

Kontrollen ble utført av Utrykningspolitiet (UP).

Tre fikk forelegg i fartskontroll

Utrykningspolitiet gjennomførte torsdag kveld en fartskontroll på fylkesvei 891 i Båtsfjorddalen.

Resultatet ble tre forenklede forelegg. 

Høyeste hastighet ble målt til 96 kilometer i timen i en 80-sone.