Innstilt fly er ikke innstilt likevel

Visstnok kun en liten hikke i systemet.

Torsdag kveld før klokken 21 er SK4434 fra Oslo, via Tromsø og til Alta, markert som innstilt i Avinors systemer. 

En telefon til pressevakta i SAS forteller oss imidlertid at dette ikke stemmer likevel. 

Pressesjef Øystein Schmidt forteller til iFinnmark at flighten ikke er kansellert. 

– Kun en liten feil i systemet. Flyet går som normalt. 

Faktisk ligger flyet an til å lande i Alta fire minutter før tiden, torsdag kveld.

Sametinget inviterer til Reindriftskonferanse

Sametinget arrangerer Reindriftskonferanse i Guovdageaidnu/Kautokeino 11.–12. juni. Konferansen er et bransjetreff for reindriftsnæringen og retter søkelyset på lovendringer, helse, klima, kommunikasjon og konsultasjoner.

– Målet er å skape en god møteplass for reindrifta, der kunnskap deles og erfaringer utveksles. Jeg håper dette blir et årlig arrangement, sier sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR).

Blant foredragsholderne er NRL-leder Inge Even Danielsen, Eirik Larsen fra Samerådet, og forskere fra Nordlandsforskning og NIBIO. 

Færre nordmenn vil ha TV-pakker: Strømming tar over

Stadig flere nordmenn dropper tradisjonelle TV-pakker til fordel for strømming. Det viser ferske tall fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), som rapporterer at tradisjonell TV-titting falt med 5 prosent det siste året.

– Vi ser at streaming og andre nettbaserte videotjenester vokser, og at flere nordmenn dropper tradisjonell TV, sier seksjonssjef Øyvind Halvorsen i Nkom.

Fiberbredbånd er nå den mest brukte teknologien for TV-distribusjon. I dag benytter nærmere 1,2 millioner nordmenn internett via fiber for å se TV – det tilsvarer 60 prosent av alle TV-abonnenter i landet.

Samtidig taper kabel-TV, satellitt og det digitale bakkenettet stadig mer terreng. Utviklingen er dokumentert i Nkoms årlige rapport Ekomstatistikken, som gir innsikt i investeringer og utvikling innen elektronisk kommunikasjon.

Fartskontroll på RV 94: Ett forelegg og 20 ruskontrollerte

Utrykningspolitiet gjennomførte torsdag en trafikkontroll med fokus på fart og rus på riksvei 94.

Én bilfører fikk et forenklet forelegg etter å ha blitt målt til 67 km/t i en 60-sone.

I tillegg ble 20 bilførere kontrollert for ruspåvirkning. 

– Ingen ga utslag, opplyser operasjonsleder Gunnar Øvergaard.

Åtte av ti mener tilgang til nærnatur er viktig

En fersk undersøkelse viser at naturopplevelser er viktig for oss. Samtidig mangler flesteparten som bor i norske tettsteder trygg tilgang til nærnatur.

71 % opplever at å være i naturen har gitt dem bedre fysisk helse, mens 64 % opplever å ha fått bedre psykisk helse av å være i naturen. Over 80% svarer at naturopplevelser er viktige for dem.

Tallene kommer frem i Naturundersøkelsen 2025, som lanseres 22. mai, på verdensdagen for naturmangfold.

– Naturen spiller en viktig rolle i livene våre. Her kan vi være i bevegelse og stresse ned, komme sammen med andre eller bare nyte litt tid alene. I en ellers hektisk hverdag, tror jeg naturen tilbyr et kjærkomment pusterom for mange, sier Tor Kåpvik, konstituert generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT).

Samtidig viser tall fra SSB at 51% av de som bor i tettbygde strøk ikke har trygg tilgang til nærturterreng, definert som naturområder på minst 200 dekar, tilgjengelig innen 500 meters avstand og uten å måtte krysse eller ferdes langs barriereveier. Andelen har holdt seg relativt stabil de siste fem årene.

– Vi nordmenn er så stolte av den flotte naturen vår. Samtidig har mindretallet av de som bor i tettbygde strøk i Norge trygg tilgang til nærnatur. Særlig for de av oss som bor i de største byene, er tilgangen alarmerende lav. Det er bekymringsverdig, sier Kåpvik.

Gruveselskap vil lande med helikopter

Kingsrose Finnmark AS har søkt Karasjok kommune om å få lande med helikopter i utmarka.

Flygingene er planlagt til perioden 1. juli til og med 6. juli, samt 9. og 15. september. Det er søkt om totalt ti turer.

I forbindelse med tillatelse til kartlegging fra Direktoratet for mineralforvaltning jobber Kingsrose med å kartlegge hvordan geologien ser ut i Karasjok. Det tas jordprøver med jordspyd, ca. 200 gram per punkt. I tillegg plukkes det med små steinprøver som begge sendes til analyse for å vite mer om hvilke mineraler som måtte befinne seg i et område.

De tre som søker dispensasjon fra motorferdselsloven er Grace Howe, Anders Henriksen og Jasmin Tordenro.

Politiet med sykkelkontroll ved barneskole

Politiet gjennomførte onsdag formiddag en sykkelkontroll på Vardø barneskole. 

Politiet minte blant annet om at det er viktig å huske hjelmen når man skal ut og sykle: 

– Viktig dersom uhellet er ute. Ellers intet å bemerke. God sykkel-sommer, melder politiet i Finnmark.

PST advarer mot russisk påvirkning før sametingsvalget

– Vi har sett at russiske aktører klarer å spre desinformasjon for å skape konflikt og splid, sier PST-sjef i Finnmark, Johan Roaldsnes, til NRK.

Roaldsnes peker på at slike påvirkningsoperasjoner allerede har vært observert i flere europeiske valg. Nå mener PST det er grunn til bekymring også i Norge.

– Slike aktører kan forsterke eksisterende motsetninger, blant annet i sentrum–periferi-debatten, sier han til NRK.

PST har foreløpig ikke avdekket konkrete forsøk på påvirkning av sametingsvalget, men understreker at de er årvåkne på grunn av dagens sikkerhetspolitiske situasjon.

Sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) sier til NRK at hun ikke er kjent med forsøk på påvirkning, men at hun tar advarselen alvorlig:

– Vi kan ikke være naive. Det er viktig at vi forsvarer demokratiet, sier hun.

Valgforsker Jonas Stein ved UiT mener advarselen ikke er overraskende.

– Russland har interesse av å skape splid, og sametingsvalget kan være et mål fordi samiske spørsmål ofte vekker sterke følelser, sier han til NRK.

Roaldsnes oppfordrer velgere til å være kritiske og bruke redaktørstyrte medier fremfor sosiale medier.

– Det er viktig å følge med i ordskiftet og være bevisst, sier han.

Ber regjeringen sikre fullverdig helikopterbase i Kirkenes

Øst-Finnmarkrådet reagerer på planlagte kutt i helikopterbasen ved Kirkenes sykehus. 

Det kommer frem i et brev til Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre og Justisminister Astri Aas-Hansen. 

Øst-Finnmarkrådet retter skarp kritikk mot Helse Nord for manglende finansiering av en fullverdig helikopterlandingsplass ved Kirkenes sykehus. 

Rådet mener dagens planer ikke er tilstrekkelige for å sikre operasjoner med redningshelikopteret AW101 i Øst-Finnmark.

I brevet ber rådet om at staten griper inn og bevilger de 50–60 millionene som mangler for å realisere opprinnelig plan, med både hangar, full størrelse på landingsplass og integrasjon med bilambulansetjenesten.

«I dagens situasjon med fokus på sikkerhet og beredskap, spesielt i Øst-Finnmark, så fremstår slike kutt helt absurd med tanke på viktigheten av å styrke alle ledd innenfor den sivile og militære beredskapen» står det i uttalelsen fra rådet.

Kostnadskuttene som nå foreslås, innebærer blant annet å fjerne bilambulansen fra prosjektet og bygge en mindre hangar som ikke rommer AW101.

Ønsker et rolig og ryddig Vadsø sentrum

Visit Vadsø foreslår endringer lokale politivedtekter, som skal gjøre byen mer ryddig og attraktiv.

Det kommer fram i et brev sendt til kommunen. 

Visit Vadsø peker særlig på utfordringene yrkesfiskere har med dagens manglende fasiliteter, og foreslår at Vadsø havn på Vadsøya tilrettelegges som felles lagringsområde. I tillegg ønsker de en ny kaifront og infrastruktur for fiskemottak med kaikran.

«Dette er avgjørende for videre vekst innen reiseliv, handel og lokal identitet – og gir kommunen en tydeligere håndhevingshjemmel for å sikre orden og estetisk helhet i sentrum», står det i brevet.

Flere forslag som fremmes er:

  • Nattero fra kl. 23 til 07 i hele sentrum, inkludert havneområder og boligområdene på Ørtangen.

  • Forbud mot parkering av tunge kjøretøy i sentrum, som lastebiler og anleggsmaskiner.

  • Forbud mot utendørslagring av maritimt utstyr, som fiskeredskaper og båtutstyr, på offentlige og private områder i sentrum.

  • Forbud mot containere og brakker i sentrum og havneområdene – uten særskilt godkjenning.

  • Strengere regler mot forsøpling, med mulighet for gebyr og kommunal opprydding for eiers regning.

  • Forbud mot oppstilling av vrakbiler og uregistrerte kjøretøy – også på privat eiendom innenfor sentrum.