Fremdeles finnes det radioaktivt nedfall fra Tsjornobyl-ulykken i Norge. Denne uken startet en landsdekkende kartlegging av radioaktivitet i jord. Prosjektet vil gi ny kunnskap om langtidsutviklingen av radioaktiv forurensning i jord i hele Norge.
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) samarbeider med Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) om undersøkelsen.
Tsjornobyl-ulykken i 1986 førte til radioaktivt nedfall over store deler av Norge, og fortsatt finnes radioaktiv forurensning i jord i områder som fikk mye nedfall. Blant stoffene som kom med nedfallet er cesium-137, som har en fysisk halveringstid på 30 år, og som fremdeles tas opp i næringskjeden.
Skal ta prøver i hele Norge
I 2025 skal det gjennomføres en ny, landsdekkende kartlegging av cesium-137 i jord. Det er NIBIO-forsker Paul Eric Aspholm som skal stå for prøvetakingen.
– Det er fantastisk å få oppleve landet vårt på denne måten, sier Aspholm, som forventer å tilbakelegge 35 000 kilometer med bil i løpet av sommeren.
Vil gi ny kunnskap
Prøvene skal prepareres og analyseres for cesium-137 på DSAs miljølaboratorium.
– Resultatene vil gi oss ny kunnskap om langtidsutviklingen av radioaktiv forurensning og hvordan den varierer mellom ulike områder, sier seniorrådgiver Runhild Gjelsvik i DSA.
– Vi har sett at det varierer hvor raskt det radioaktive cesiumet forsvinner fra den øverste delen av jordsmonnet. Blant annet viser resultatene fra tidligere kartlegginger at cesium-137 vaskes ut raskere i områder langs kysten og på Sørlandet, sammenliknet med områder lengre inn i landet, sier Gjelsvik.
Radioaktiv forurensning i jorden tas opp av sopp og planter og overføres videre til dyr som spiser dem.