Jørgensen med i «tungt» utvalg

Kommunedirektør i Tana, Jørgen Holten Jørgensen, er hos Kongen i statsråd i dag oppnevnt som medlem i kommunekommisjonen.

Dette utvalget skal ta for seg regeljungelen som styrer kommunesektoren, og muligheten for å få til en mer effektiv sektor. Første rapport skal etter planen leveres før jul, og rapport to neste år. 

Det er flere kjente navn blant de oppnevnte.

Her er medlemmene:

Leder:
Spesialrådgiver Eivind Dale, Ås

Medlemmer:
Forbundsleder Mette Nord, Porsgrunn (LO)
Forbundsleder Geir Røsvoll, Trondheim (Unio)
Områdedirektør samfunn, velferd og demokrati Helge Eide, Lillestrøm (KS)
Selvstendig næringsdrivende Ivar Bühring Prestbakmo, Salangen
Tidligere ordfører Rita Irene Ottervik, Trondheim
Administrerende direktør Monica Mæland, Bergen
Kommunedirektør Anna Camilla Mattsdotter Bruno Dunsæd, Kristiansand
Kommunedirektør Jørgen Holten Jørgensen, Tana
Professor Signy Irene Vabo, Oslo
Professor Lars-Erik Borge, Trondheim
Pasient- og brukerombud og sosial- og eldreombud Heidi Merete Rudi, Nordre Follo

Gir støtte til konsertarrangementer

I Kirkenes og Oslo vil man nå synliggjøre samisk språk og kultur gjennom konsertarrangementer.

Gjennom tilskuddsordningen Kulturtiltak, deler Sametinget ut tilskudd på inntil 162.000 kroner til kulturfabrikken FabKirk AS og Klubben i Røverstad AS. De ønsker å arrangere konserter hvor det samiske er synlig.

Den relativt nyoppstartede kulturfabrikken FabKirk AS får inntil 82.000 kroner i tilskudd, til prosjektet som skal styrke barn og unges samiske identitet og tilhørlighet. FabKirk skal booke samiske artister til en gratis konsert for barn og unge i Kirkenes. Formålet er å tilby kulturformidling til barn og unge.

Klubben i Røverstaden AS får inntil 80.000 kroner i tilskudd til gjennomføring av prosjektet «Nordaførr 2025». Tilskuddet går til å honorerer samiske artister til deres minifestival i Oslo, der fokuset er samisk og nordnorsk kultur.

Målet til Nordaførr er blant annet å vekke interesse og nysgjerrighet for samisk kultur, og samtidig fungere som en arena og møteplass for det samiske samfunnet.

– Det er utrolig gøy når de ønsker å fremme og synliggjøre samisk språk og kultur! Vi er stolte av å kunne være med å støtte opp om prosjekter som fremmer samisk kultur og identitet. Disse tiltakene er viktige for å bevare samt styrke samisk kultur for fremtidige generasjoner, sier sametingsråd Ole-Henrik Bjørkmo Lifjell (NSR)

Varanger Årbok vil ha unge innspill

I år kommer årgang 45 av Varanger Årbok ut. I den anledning inviterer utgiverne av boka publikum til å komme med sine bidrag.

Årets tema er «Ung i Varanger», og spesielt unge bidragsytere ønskes derfor velkommen.

Utgiverne påpeker at bidragene kan handle både om ting på det personlige plan, og om samfunnet rundt seg. De kommer samtidig med tips til noen ideer man kan skrive om:

  • Hvordan tror du det var å være ung i Varanger for 500 år siden, for 100 år siden eller for 50 år siden?
  • Hvordan er det å være ung i Varanger i dag?
  • Kanskje du er en av våre nye landsmenn, eller han en samisk eller kvensk/norskfinsk bakgrunn? Hvordan er det da å være ung i Varanger?
  • Er det noen som har forsket på det å være ung i Varanger?

Varanger Årbok har alltid med noen artikler utenom tema, og det skal de også ha i år. I år er det «Friluftlivets år», så utgiverne ønsker også bidrag om dette.

Frist for innlevering er 1. september.

Kontaktpersoner:

  • Sør-Varanger: Knut Wisløff og Trond Hansen
  • Nesseby: Inger Kattine Juuso og Johnny Leo Jernsletten
  • Vadsø: Sigrid Skarstein og Trygg Jakola
  • Vardø: Eva Lisa Robertsen og Asbjørn Johansen
Gratis samisk ungdomskonsert i Kirkenes

Kulturfabrikken FabKirk AS i Kirkenes får inntil 82.000 kroner i støtte fra Sametinget for å arrangere en gratis konsert for barn og unge med samiske artister. Målet er å styrke samisk identitet og tilhørighet blant unge i regionen.

Konserten er en del av FabKirks prosjekt for å fremme samisk språk og kultur gjennom kulturformidling til barn og ungdom. Prosjektet er blant tiltakene som får støtte gjennom Sametingets tilskuddsordning Kulturtiltak.

– Vi er stolte av å kunne støtte prosjekter som fremmer samisk språk og kultur. Disse tiltakene er viktige for framtidige generasjoner, sier sametingsråd Ole-Henrik Bjørkmo Lifjell (NSR).

Regjeringen åpner for generell bevæpning av politiet

Justis- og beredskapsdepartementet foreslår nå lovendringer som vil gjøre det mulig for Politidirektoratet å beslutte generell bevæpning av politiet i daglig tjeneste – uten krav om en konkret trusselsituasjon.

I Prop. 140 L (2024–2025) legges det fram forslag til endringer i politiloven § 6, som innebærer at Politidirektoratet kan vedta at politiet skal bære våpen til daglig. Hjemmelen vil ikke være tidsbegrenset, og bevæpning kan besluttes uavhengig av et forhøyet trusselnivå.

– Det er behov for å gjøre politiet bedre rustet til å håndtere alvorlige og uventede hendelser, heter det i proposisjonen.

Forslaget innebærer også at politiloven § 29 annet ledd, som i dag legger begrensninger på bevæpning, oppheves. Samtidig varsler regjeringen at det skal utarbeides og sendes på høring et nytt forslag til permanente regler – med mål om at en varig ordning kan være på plass i 2026.

Bakgrunnen for forslaget er en vedvarende negativ utvikling i trusselbildet. Politiet har selv ønsket generell bevæpning for bedre respons og økt egenbeskyttelse. Stortinget har allerede til behandling et representantforslag om samme tema.

Funn av ferdsskriver gir håp om svar etter jagerflystyrt i Finland

Etter at et finsk F/A-18 Hornet-jagerfly styrtet under en øvelse ved Rovaniemi i finsk Lappland onsdag, bekrefter det finske luftforsvaret at ferdsskriveren – den såkalte «svarte boksen» – er funnet.

Ulykken skjedde 7. mai rundt klokken 11:00, og piloten rakk å skyte seg ut og er i god form. Årsaken til styrten er foreløpig ukjent.

– Vi undersøker nå om en teknisk svikt i flyet kan ha forårsaket ulykken, sier oberst Vesa Mäntylä til Yle.

Alle treningsflyginger med Hornet-fly er midlertidig stanset, men operative oppdrag fortsetter. Undersøkelsene ledes av Lappland flykommando, og det kan ta uker eller måneder før årsaken er klarlagt.

Blant mulige årsaker vurderes teknisk svikt, menneskelig feil og kollisjon med fugler, da mange trekkfugler for tiden passerer området.

Kinobransjen lanserer «Den store familiedagen»

Norske kinoer satser offensivt og lanserer nå «Den store familiedagen» med halv pris på barne- og familiefilmer.

«Den store kinodagen» er etablert som en suksess som er kommet for å bli. 

– Dette er noe vi har stor tro på. Vi både håper og tror at dette blir en suksess, slik at det blir en tradisjon etter hvert, sier administrerende direktør Espen Lundberg Pedersen i bransjeorganisasjonen Film & Kino.

Blant filmene som blir å se på dagtid kommende søndag er «En Minecraft film», som er Norges mest sette kinofilm til nå i 2025.

Videre står filmer som Disney-filmen «Snehvit» som hadde premiere i mars, den animerte eventyrfilmen «Flow» og den animerte superheltkomedien «Hundemannen» på kino-menyen på mange av landets kinoer kommende søndag.

– Det er filmer som vi vet slår an både blant de yngste og de litt eldre barna – ja, gode familiefilmer, fastslår Espen Lundberg Pedersen.

Strøm tatt ut på rekruttlandslag

Norges Skiforbund har funnet plass til en altaværing på landslaget.

Landslagsuttaket ble meldt fredag i en pressemelding fra Norges skiforbund. Der kan vi lese at Eidar Johan Strøm fra Alta IF er en av 15 løpere på rekruttlandslaget i 2025/26-sesongen. 

– Et veldig sterkt og spennende rekruttlandslag, hvor vi mikser etablerte seniorer med førsteårssenior. Det betyr en god miks av erfaring fra World Cup-nivå og kontinentalcup (COC), sier sportssjef Ivar Stuan, som gleder seg over den geografiske variasjonen.

– I det daglige er dette kombinertutøvere som følges opp av sine regionale team. Vi ser at det jobbes svært godt rundt om i Norge. Dette er uten tvil løpere som vil kjempe om World Cup-deltakelse kommende vinter. Jeg vet at det er mange her som kan bryne seg mot de aller best. Det er alltid spennende å følge utviklingen, for her er det både talent og en sterk treningskultur, sier Stuan.

– Hadde 258 overgrepsfiler mot barn

En mann bosatt i Porsanger kommune er i Vest-Finnmark tingrett tiltalt for å ha skaffet seg tilgang til og oppbevart fremstillinger av seksuelle overgrep mot barn og fremstillinger som seksualiserer barn fra 2023 til han ble pågrepet i 2024.

Det skal være overgrepsfremstillinger av barn sammen med andre barn, barn med voksne, og barn med dyr.

Ved pågripelsen skal han ha vært i bestittelse av 258 visuelt unike mediefiler som inneholdt slikt materiale. Han skal ha oppbevart filene på sin datamaskin og eksterne harddisk.

I tiltalen er det tatt forbehold om at det i retten vil bli lagt ned påstand om inndragning av datamaskinen og harddisken.

Saken er berammet senere i mai.

Agnete Saba og «Matoma» er årets BlimE-artister

I år framføres BlimE-låten for første gang av samme artist på både norsk og samisk, melder NRK i en pressemelding fredag.

Finnmarkingen Agnete Saba fra Nesseby ønsker at BlimE-låten 2025 skal bidra til å gjøre det enklere å ta kontakt med andre.

– Jeg håper at sangen vår vil gi lytteren en god og varm følelse, og en motivasjon til å tørre å være den som setter seg ned og tar en prat med en de kanskje ikke snakker med så ofte, eller med noen som kanskje er litt utenfor, sier hun.

Årets BlimE-dag går av stabelen fredag 19. september. Det er på denne dagen skole- og barnehagebarn landet rundt danser den offisielle BlimE-dansen for vennskap og inkludering.

Låten, som slippes 6. juni, er produsert av Matoma, DJ-en fra Åsnes. Han trekker fram Agnete Saba som en stor inspirasjon.

– Agnete har imponert meg ved å vise at det går an å leve av å være artist og samtidig ha tilhørighet til hjemplassen sin. Hun er definisjonen på en kunstnerisk sjel med et stort talent